Üdv minden márkatársnak! Nagyon régóta olvasom már a topikot,bár még ezidáig nem szóltam hozzá,de ami késik az nem múlik:) Magamról annyit, hogy tatai vagyok és 2006 január 25-től van meg a vasam,ami egy 1.6 HB platinum.Én személy szerint meg vagyok elégedve a kocsival,mert eddig lekopogom súlyos problémám nem volt vele,leszámítva azt,hogy alkalomadtán 2000-es fordulat környékén egyenletes gázadásnál kicsit rángatott a gép(hibakódot sosem jelzett),de amióta kicseréltem a szuszogott direkt sportlégszűrőre azóta ez is elmúlt.Fogyasztás: változó,volt már 7.4 is, de volt 9 feletti is(vegyes fogyi adatok). Az oldallégterelős témához hozzászólva:nekem a kocsi megvásárlásának pillanatától fent vannak,és teljesen problémamentesek,értem ez alatt,hogy nem karcolják az üveget és nem lassítják be az ablakfelhuzó motorját,pedig én elég gyakran fel-le húzógatom azokat. Benzintankos téma:nekem is sokan mondták már,hogy időközönként nem ártana teli töltenem a tankot,mert én 10 litereket szoktam csak tankolni( 1 év alatt 1X volt telitankolva sajna),de hát a mocskos anyagiak:)majd valamit okozok ez ügyben! Egyenlőre ennyi,és remélem én is hasznos tagja lehetek a késöbbiekben a klubnak!
Ma végre elhoztuk a Váci kereskedésből az 1,6 Platinum Ezüst metál négy ajtós csodát.Nagyon boldogok vagyunk a megrendeléstől számítva kettő hét telt el.
Mindenféle tartozékot megkaptunk a Lacsihoz + borocska.
Mi is 1 távirányítos kulcsot + 1 tartalék kulcsot lemezkével kaptunk hozzá.
Most szeretnék beiratkozni a FLOTTA 101-es posztjára ha még nem foglalt.
Bevállaltunk az autó oldalára 2-2 sárga feliratot ennek fejébe 1 évig ők fizetik a részletet,Mert hogy nem kp-re vettük a járgányt,autó beszámítás+kp.
Az első utunk a benzinkútra vezetett mint mindenkinek gondolom.
Tele tankoltam az autot 50l fért a tankba úgy ,hogy a piros lámpa világitott amikor elindultunk a kereskedésből.Na megyek öntök még egy Wishkyt az autó egészségére.
Asszony a jogsi megszerzése óta (1992) nem vezetett...
na, ja... kinek a pap, kinek a paplan :))
enyímpárom anno trabirallyzet, igy nehéz eltíltani a kormánytól, monca vala ollan mintha a lábát vágnák le, nem véletlen, hogy elöbb volt jogsija, mint érecsségije
vhol meg is értem őt ;o)), de ma már kényelmesebb vagyok annál, hogy ne ótózzak :)) no, ezért is van két koreai gépsárkány a háznál :))
Én egyszerűbben oldottam meg ezt a kérdést. Asszony a jogsi megszerzése óta (1992) nem vezetett, így közöltem vele, amikor bejelentkezett az új autóra, hogy "nem ezen kellene megtanulni vezetni drágám, elég gömbölyűek a sarkai így is, dunyhánk meg nincs annyi, hogy körbevegyük"..:-))
Száz szónak is egy a vége: én vezetek, senki más...:-))
Nos csak abban nem voltam biztos, hogy egy lacsihoz egy darab kulcsot kellett kapnom. A többi kulcsos okosság nagyjából tudott volt, ugyanis amikor az opelben dolgoztam, én rendeltem a németországi raktárból a pótkulcsokat. Volt olyan eset is, amikor az egész autón cseréltük a zárgarnitúrát kulcsostól stb, mert ellopták az eredetit. A tanítás mindig a szervízben történik.
Mondjuk lehetne itt európában is egy raktár, hogy ne kelljen ázsiából...na mindegy.
Jut eszembe...nektek milyen kulcsokat adtak a lacsihoz? Én csupán egy távirányítós kulcsot kaptam, a másik csak egy sima kulcs azonosítószámos kis alu-táblával mellékelve. Létezik, hogy két távirányítósat kellett volna kapnom nekem is, mint itt a cikkben írják?
Én szintén... ha vígasztal.
De közeli ismerősöm levédte Lacsiját, saját lábán csak ő tudja elindítani, a kód feltörése is időbe telik + váltózára van.
Nyugi, ez az egy jár a géphez... (ami persze elég röhejes, dehát spórónyi köll...)
Mert azt azért tudjad, hogy az immobilizer is a kulcsban lévő "tudás" alapján engedi, vagy nem engedi az ótót elindítani, tehát azért ez a kulcs egy kicsit több, mint egy sima távirányító...
Hali Cápa, R*R és Kripic!
Azon szerencsések táborába tartozom kinek /külön kérésre, de ellenszolgáltatás nélkül :))/ két, azonos tudású kulccsal adták át a Lacit :)). Igaz nálunk ez volt az egyik alapfeltétel a gk átvételénél.
Én örülök neki, bár gondolom benneteket ez nem vigasztal...
Ezen felül hab a tortán, már csak a 2 azonos értékű forgalmit lett volna :o)), igy marad otthon az egyeztetés.
Volt, hogy Laci forgalmival vittem offautot Lajost, párom pedig Lacit a másik forgalmival, ill. fordítva.
Természetesen mi is 'levédtük' és bizakodunk benne, hogy saját lábán csak mi tudjuk elindítani :))
"Én csupán egy távirányítós kulcsot kaptam, a másik csak egy sima kulcs azonosítószámos kis alu-táblával mellékelve..."
Nyugi, ez az egy jár a géphez... (ami persze elég röhejes, dehát spórónyi köll...)
Én futottam egy kört még egy távirányítós kulcs beszerzése érdekében a kereskedőnél... Azt hittem rosszul hallok, amikor közölte, hogy ez kb. 10-11 db ezerforintosba kerülne nekem. A magyarázata: nyers kulcsot rendelnek a kódlapocskám alapján egyenest a távol-keletről (merthogy a mi ótónk olyan különleges ám, hogy csak ott gyártanak hozzá kulcsot...hmmm), ami jól belepasszol a zárba, meg a gyújtáskapcsolóba. Ezután majd itthon (szintén a kódlapocska alapján) a kulcsban elhelyezkedő okosságot megtanítják mindarra, amit a nyitáshoz/záráshoz/indításhoz tudnia kell.
Mert azt azért tudjad, hogy az immobilizer is a kulcsban lévő "tudás" alapján engedi, vagy nem engedi az ótót elindítani, tehát azért ez a kulcs egy kicsit több, mint egy sima távirányító...
Viszont akkos is q...va drága, úgyhogy azóta is csak egy távirányítós kulcsom van...
Mivel a jobb felszereltség árát tuningra költöttem, most apránként lépkedek tovább a nyomdokokban. A váltogomb csere nem gond, csak legényes csavarás, máris mehet helyére a kiválasztott. A kormány rázósabb, mert légzsákos és le kell venni. Bőrösöknél voltam (kereskedő, nem bőrgyár: a szaga miatt mondom) hihetetlen gyönyörű kínálat, mégis egy bútorkészítő csarnok vezetője -mikor meghalotta a kárpitosom nevét- pillanat alatt akkorát hasított le egy egész kikészítettből, hogy be is takarózhattam volna vele. Amiért írok: a bőrgarnitúrák finomságának megfelelő a tapintás, mégis nagyon erős. Bízom benne a kormányon is jó lesz.
Közgazdász vagyok, nem kémikus úgyhogy a leírtak nem a saját véleményem, csak egy számomra hitelesnek tűnő vélemény másolata. Úgyhogy biztos igazatok van. Bár a srác évjárat szempontjából nem tett különbséget. Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy egy relatíve zárt rendszerbe (ami csak a tankolás idejére válik nyitottá), hogyan kerül be más szennyeződés, mint ami magában az üzemanyagban található? Nem hinném, hogy a levegőben lévő por vagy bármi egyéb, ami tankolás közben ESETLEG bejut a tankba, számottevő lehet. Számomra logikusabb a szennyezett benzin teória, de kövezzetek meg...
Jut eszembe...nektek milyen kulcsokat adtak a lacsihoz? Én csupán egy távirányítós kulcsot kaptam, a másik csak egy sima kulcs azonosítószámos kis alu-táblával mellékelve. Létezik, hogy két távirányítósat kellett volna kapnom nekem is, mint itt a cikkben írják?
Én meg azt, hogy egyáltalán beruháztam téligumiba. Ha ezt tudom, nem verem magam és családom kasszáját mínuszba novemberben annak rémületére alapozva, hogy jön a hó. Na mindegy....meg azt a 3000 km-t is sajnálom a gumikban, ami alatt pár dekát elkoptattam belőlük az aszfalton. Most viszont már ne is legyen hó, éljen a tavasz!:-)
Köszönöm szépen ezt a két hasznos infót légterelő ügyben! Sokat segítettetek, hogy merre billenjen a mérleg nyelve. Amikor a corsámon volt, akkor kézzel érezhető volt feltekerésnél, hogy szorul kissé, nem odavaló anyagot talált az ablak. Pontosan ezért kérdeztem meg tőletek, ugyanis sejtéseim vannak arról, hogy mennyi egy ablakemelő szerkezet. (általában egyben kell megvenni a kilazult, tönkrement szerkezettel a motort, stb így lesz ennyi pénz) Pont azt nem akarom elbarmolni a lacsiban, hogy ilyen szépen működjön az ablakom és ilyen jól tömítsen, mint most. Csupán azon a problémán akartam segíteni, hogy a trutyit az első szélvédőről ne az oldalablakra nyomja a szél.
Légterelő kilőve, törölgetem az ablakot kézzel sűrűbben.
Nekem is tervem volt a légterelő (hasznos cucc). Kollégákat kérdezgettem róla, és aztán ez alapján elvetettem a dolgot. Volt akinek volt fent egy ideig, de aztán levette mert kínozta az ablakemelőt. Az ablak elkezdett lógni tőle (mondjuk nekem az egyik e nélkül is lóg), és inkább megszabadult tőle. Egy ablakemelő szerkezet az autónkhoz tudomásom szerint ~70 e. Ft. + kalkuláld bele, hogy a Lacsik ablaka egyébként is kényes (feszes tömítés, karcosodás). Ha ezeket végiggondolod, akor szerintem már tudod a választ.
Azért ezt gondold át egy kicsit. Szerinted az autókat rendszeresen olyan ü.a. tankkal gyártják, amiben a felületkezelés nem bírja a benzint? Egyetértek azzal amit kripic mond. Egy használt, 8-10 éves autónál már könnyen lehet annyi innen-onnan összeszedett dzsuva a tankban, amit a kevés benzin fellötyögtet (és nem felold), majd eltömíti az AC-t. Ezek azonban új autók, és a tankban nincs vastag lerakódás. Csak egy vékony réteg az alján ebből az anyagból. Kb. úgy képzeld el, mint amikor egy felületen egy ideig senki sem töröl port, és egy vékony réteg keletkezik rajta (pl. TV vagy monitor képernyője). Na ennyi kosz van a tank alján. Ha azonban ezt az izét felkevered, akkor olyan szinű trutyit csinál a benzinből, mint ami a képeken látszik. Láttam már idősebb autók tankjának a "termését" is, az ás tészta. Persze, hogy ha kevés az üzemanyag a tankban, akkor az aljáról jobban szívja a koszt, és ettől megáll az AC. Ha másért nem, mert eltömődik az előszűrője (azt pont az ilyen nagyobb koszok megállítására találták ki). De az egy másik történet. Egyébként nem 1-2 lityi benzinnel járok. Általában 1/2 tank, és amikor a sárga lámpa el kezd világítani akkor ismét félig. Ezt pedig bírnia kell.
A Matizra is ugyanezt a magyar ceg alltal gyartottat tettem fel anno. Nos a jelenlegi allas hogy a jobboldali ablak kb fel centimeterrel kevesebbet megy fel mint eddig de zar rendesen. A motor kicsit lelassul mikor odaer a muanyaghoz de nem karcol legalabbis en nem latom. Volt 2 darab U profil amit a gumiba kellett benyomni ez biztositja az ablak gondtalan felcsuszasat es ez igy is van 90% -ban ugyanugy fut fel az ablak. Azt nem vagom jobboldalt miert nem megy ugyanannyira fel.
Menet kozben nem zorgott nem csuszott az ablak le sem meg. Ami viszont kicsit zavar, hogy mindet muanyag a felso sarkaban a behajlitaskor haszalnyit berepedt( 3-5 mm). Belso repedes lett. Ez nyugtalanit kicst de ha nem foglalkozom vele talan nem zavar :)
Az apro hiba az meg hogy a bal es jobboldali muanyag nem tokeletesen egyforma, valoszinu ebbol adodik a bibi.
Jol mutat az auton, kivancsi vagyok mennyit ved majd a az ablaktorlo lapat alltal odasepert vizbol :)
A vizsgált trutymó NEM A BENZINNEL került a tankba, ez biztos.
Az meg, hogy a benzinből a nem belevaló anyagok kémiai reakció hatására kiválnak - már ne is haragudj - egyszerűen baromság.
A benzin alaphelyezetben kémiailag egy nem túl agresszív anyag, úgyhogy ha a tank, vagy bármi felületkezelése, az ott felhasznált alkatrészek anyaga katalzálni tudna egy ilyen káros reakció lefolyását és mindenféle kiválások létrejöttét....hát szerintem a gyártó úgy b...szná ki a beszállítóját, hogy csak na.... (Épp ezt szeretnénk elősegíteni...)
A használtautó-kereskedő használt (értsd: régi, sokat átélt...) autókná persze találkozhat hasonló esetekkel, de ott már a tankban van valamilyen nem odavaló szennyeződés, éppen a gépjármű korából adódóan.
Egy vaduúj autónál nem gondolom, hogy ez az eset fenállna...
Eza trutymó az AC-ben pedig rossz minőségű benzinre vezethető vissza és nem lacsi specifikus. Van egy használtautó kereskedő ismerősöm, ő mesélte, hogy igencsak bajban vannak azzal, hogy mennyi benzint tartsanak az autók tankjában. Mert ha sokat tartanak benne, az ugyebár az ő veszteségük (elég ciki, meg körülményes is lenne eladás előtt a vevő előtt leszívni a benyát), ha meg keveset tartanak benne, akkor valamilyen kémiai reakció hatására kiválik ez az anyag és szépen beáll tőle az AC. A lényeg az, hogy SOHASEM szabad kevés benyával huzamosabb ideig állni hagyni az autót, tökmindegy, hogy milyen típusról van szó.
Érdekelne olyan lacsi tulaj véleménye, akinek van az első két oldalablakon légterelője.
Mi a tapasztalat? Főleg az érdekel, hogy az ablak könnyedén jár-e a légterelő mellett és nem karcolja-e az üveget? Nem szorul?
Régebbi autómon volt légterelő, de annak mechanikus volt az ablaktekerője. Annál észrevehető volt egy kis szorulás, de idővel kicsit bejáratódott, viszont olyan nem lett, mint előtte. Nem szeretném a lacsi elektronikáját, de inkább az ablakfelhúzú mechanikáját nagyobb igénybevételnek kitenni és idő előtt lötyögős ablakmechanikát nézegetni nap mint nap.
Akartam kérdezni...Kaposújlakon mi van? Reptér? Merre szokott lenni ez a tali ott? (Legalábbis úgy hallottam, hogy volt már és ez amolyan visszatérő tali.)
Hogy lehet odatalálni? Vagy csak 61-esen be a faluba és amerre sok csokornyakkendős fellelhető?:-)) Remélem nem lesz valami hagverseny, ahol a sok szmokingos úr nyaktekerője megkavar.:-))
Remélem nem kapkodtam el, de nem hagyott nyugodni a hőmérő. Ma levetettem a téli bakancsokat, felkerültek a szép nyári papucsok. Kissé furcsa, hogy ezek a nyári Hankook gumik zajosabbak, mint az UG7-esek.:-))
ooz! Nem felejtettem el a képet, de nem volt még időm rá. Amint meglesz felrakom.
Nem annyira off autóval:Daewoo nubira III. (Leánykori neve a lacetti sedánnak) sikerült már 6,5-ös átlagot hozni:-))).Hogy teljes legyen digit klimával:-)))