Mi ez a "haldokló" topik??? Most kéne, hogy felpörögjön, tele képekkel, stb...az én dupla rózsaszínemen már jó nagyok a bimbók, azokon a bugákon, amiket nem vágtam le ősszel :) Sztem az lesz az első, ami semmiféle rásegítést nem kapott :)))
A fehérnek, amit hoztál nekem szépen növöget a gyökere, ígérem, nem fogok hetente tudósítani, legközelebb majd csak akkor, ha már cserépben lesz ;))))
Tudom :))))) Láttam a pálmás topikban és a tavadhoz is gratulálok! Gyönyörű a kerted és a növényeid, meg minden!!! :)
Off: Én ma voltam a Fűvészkertben, vettem egy olyan kis Trachy-t, mint amilyet Párducbogyó mutatott a pálmás topikban :))) Ilyenem még nem volt...de most már tényleg le kell állnom, mert már nem nagyon tudom hová tenni az újabb növényeket :) Nagyon kicsi a kertünk :((( De azért örülök, hogy legalább ennyi van...
Az a kis pálmácska egy két méter magas kinai kenderpálma 70 cm-es átmérőjű cserépben.Őt télen sem viszem be,a teraszon telel,s csak a cserepet takarom.
Igen, azért kérdeztelek meg titeket, mert a leanderes g-portálon lévő infókat úgy értelmeztem, hogy nincs ellenük belocsolható szer... :( Ami elég nagy gond, mert panellakás zárt erkélyéről van szó, tehát nemigen tudjuk hova vinni permetezni.
Én úgy tudom, hogy belocsoló szer nincs. Még permetezéssel is nehéz, ha erősen fertőzött a növény. Olyankor ismételni kell a permetezést, mert gyorsan szaporodnak ezek a fránya dögök! Én őket utálom a legjobban az összes kártevő közül, mert maradandó kárt okoz a növényen :((((
Ki kell vinni a zárt erkélyről, nyilván nem a nagyinak...az enyémek kertben vannak ugyan, de mégsem ott permetezek, ahol állnak, hanem elcipelem a kapu elé őket, mert ott fel tudom rendesen mosni a vegyszert.
Nagymamámnak van egy gyönyörű leandere, amit valószínűleg takácsatkák támadtak meg (az általatok korábban ajánlott linken látható képek alapján próbáltam beazonosítani). Mivel zárt erkélyen van a növény, a permetezés nemigen jöhet szóba, így az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan belocsolható szer, ami használ ellenük?
Én permeteztem is Wuxallal, örök hála érte annak aki ajánlotta, sacc per kb. ugyanolyan arányban mint a locsolásnál, de a leveleket ne érje mert tönkremarja, csak a kopasz ágakat :)
A leandermagoncaim gyönyörően éldegélnek :) De a vízben hajtottottak meg a földbe gyökerezőporral tetteknél semmi :( Egyetlen árva gyökérkdezdemény sincsen. Igaz nem is rohadnak a vízben. Ez a része nagyon nem megy nekem :(
Zsákbamacska, az biztos, de csak 600 Ft volt, egynek jó lesz :-) Egy másik bácsitól már kinyíltat vettem, 500 Ft-ért, az pirosnak mondott bordós- ciklámen. Úgy látszik nem csak a leanderekhez vonzódom hanem az idősebb férfiakhoz is :)))) Mindig megtalálom őket a piacon :) Nénitől még nem vettem.
Jó lenne, ha idei kép lenne, de a legelőrébb a néhány hsz-szel ezelőtt feltett pezsgőszínűm van, még csak nyiladozó bimbócska. De van időm kivárni...
OFF: Piaci árusnak én sem szívesen hiszek, nekem van egy liliomfám, amit piacon vettem, azzal, hogy állítólag augusztusban virágzó fajta. Nos, a levelei valóban liliomfásak, de az ilyen tárgyú topicban senki nem hallott nyáron virágzó, lombhullató fajtáról... évek óta megvan, de tényleg még semmi virág. :-(
Karatém nekem is van, most a rózsákat fújtam le vele, mert alig, hogy bejött a jóidő, tele lettek tetvekkel és zabálják a friss hajtásokat, meg a bimbókat :(
Van még valami serpa vagy sherpa nevű szerem is...meg a Talstar, Flumit200 (bár az lehet, hogy üres doboz már) meg asszem Zolone...most ki nem megyek megnézni, de én ezeket használom. Ja és tavaly volt még az Actara.
Nekem a férjem szokott ilyeneket hozni. Bemegy a Bábolna boltba, elmondja a "panaszaimat" és ott ajánlanak rá valamit :)
Ha elég öreg, akkor az ide enyhe telet túlélte. De az eddigi teleket nem valószínű. Azért amikor több napon keresztül -15, 20 fok van, azt már bármilyen szívós növény is a leander, bizony képtelen lenne takarás nélkül átvészelni. Mert azt valljuk be, a leander az egyik leghálásabb növény a kertészkedők számára. Ha van megfelelő teleltető hely, akkor gyakorlatilag nem lehet elrontani. Az enyémek között ők az élenjárók.