Keresés

Részletes keresés

skolikagi Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13225
Azt mondják, kicsi ez az ország.
Hát pedig nem....mert ha az egyik felén esik, a másikon öntözni kell.:-((
Jönnek-mennek a felhők, kavarognak, de nem pottyan az égi áldás belőlük...
Flanell Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13224
A vírusosnak tűnő Pannónia és Kleopátra nálam elég rosszul néz ki, a meleg is megviselte őket.
Közben eszembe jutott, hogy a sárga krumplim már csinált hasonlót valamikor, talán a 2. vagy 3. évben, de abban az évben sok gond volt mindennel, a krumplit is ellepte a másfél méteres gaz, és a későbbi években nem volt ilyen probléma, tavaly sem.
Mivel még mindig meg vagyunk vele elégedve, megmentjük a szép bokrokat, hogy legalább vetőgumó legyen, a többit valószínűleg kirotálom. A tavalyi termés végét most esszük.
Előzmény: CBNora (13209)
Flanell Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13223
Szinte bármilyen rovarölő jó, ami otthon van. A lényeg itt is a tapadásfokozó.
Előzmény: beetee (13219)
Flanell Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13222
Tettél Nonitot vagy egyéb tapadásfokozót az Actarába? Ha nincs benne (vagy nincs elég), akkor lepereg a viaszos levelekről, mint a falra hányt borsófőzelék.
Múlt héten én is keveset tettem, csak a krumplihoz használatos mennyiséget, és csak megritkultak a liszteskék. Azt hiszem, idén megint olyan jó évük lesz, mint tavaly, mozgatásra a karalábé fele elszállt, a növekedés teljesen leállt. Meg nekem az volt a tapasztalatom, hogy a megadott mennyiségnél valamivel többet érdemes beletenni, ha még úgyis soká akarom enni azt a növényt.
Előzmény: atandi (13214)
Flanell Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13221
Aknázómoly, keress képet a neten. A felszívódó szer ezt is kiszedi, de komoly kárt nem okoz, nem muszáj védekezni ellene.
Előzmény: peti444 (13213)
il1321 Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13220
Előzmény: beetee (13219)
beetee Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13219

Káposztafélére hernyók ellen mit ajánlotok?

Tavaly nem permeteztem semmivel, de azt hittem nem lesz gond, mert szinte csak kelbimbóm volt, azt meg úgy is hó alól szedtem ki. (Aztán vághattam ki a kukacrágásokat...)

Most a brokkolit akarom majd megvédeni...

CBNora Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13218
Közben elállt. Végignéztem a kertet, minden rendben. Csak a tökök és a díszdohány levele van itt-ott beszakadva.
Hesperos Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13217
Itt is nagy eső volt, megállt a víz megint, de jég szerencsére (még) nem esett.
Előzmény: CBNora (13215)
CBNora Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13216
Én meg a liszteskékkel nem küzdök. Röpködnek, hát röpködnek. A paradicsomon még nincsenek, a kelbimbók és leveles kelek meg változatlanul szépen nőnek.
Különben is úgy döntöttem, hogy a mienk rovarbarát kert, úgyhogy ez van, inkább nem izgatom magam rajta. Biztonság kedvéért azért a káposztaféléket reggel jól meglocsoltam, hogy ne legyenek bolhásak. De úgy tűnik, az a kis locsolás most már elhanyagolható.
Előzmény: atandi (13214)
CBNora Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13215
Ennyi esőt talán még nem is láttam egyszerre. Voltak benne kövér jegek is, de a rengeteg vízbe keverve. Az alakból látható növények egyben maradtak. Ha elállt, szemlét tartok. Remélem, a fólia nem lyukadt ki.
Mostanáig az ablakban tunkoltam a becsorgó vizet, de nem bírtam elég gyorsan csavarni a rongyot, ment a parkettára is. A versegi macska belső párkányán álló Sansevieria pedig jól meg lett locsolva, áll a táljában a víz.
Előzmény: Törölt nick (13212)
atandi Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13214

Sziasztok!

Hiába Actaráztam liszteske ellen, elég sok maradt. Sajnos nem emlékszem, (s nem is írtam fel), kihagytam-e a brokkolit, mondván azt hamarosan szedni akarok, de ellepték a levelek fonákját világoszöld kukacok. Egy levélen 10-15 is van, némelyiken. Ma este megint permetezek, de előtte leszedem a nagyobbacska brokkolikat, meg 1-2 karalábét, ami a brokkolik mellett van. Azért bosszant különösen a dolog, mert na-ná, hogy akkor kell permeztezni, mikor "szüretelni" is lehetne ezt-azt. A rajnai törpém már leöregszik, ma még leszedem a maradékot, de ezt már tényleg fagyasztóba, meg levesbe, mert nasizni-legelni már túl kövérek. Viszont a Zsuzsi borsó is nagyon finom, kezd éregetni, csak abból nincs túl sok, a Kelvedon csodája viszont nem kelt valami túl szépen, abból még annyi se lesz. . Tegnap felszedtük az első 2 tő krumplit. A vetőmagból rakott alatt több lett, igaz, azt kicsit korábban tettem, mint a spájzbéli, evős-krumplit. Viszont a 7 tőbe lrakott krumplihéjból már hétből hét az arány, mind kikelt! (Gyerekeim szerint ott majd csak krumplihéj terem…mindenesetre én is kiváncsi vagyok, mi lesz az eredmény, mármint menni lesz alatta, beérik-e, satöbbi.

Úgy döntöttem, az uborka vs. gazdasszony csatát az uborkák nyerték, tőlem most már oda futnak, ahová akarnak, pukkadjanak meg, én nem küzdök velük tovább, legaábbis a fóliában. 2-3 napig nem bírtam velük foglalkozni a temetés miatt, azalatt elszabadult a pokol. Néhány sorba felkötöttem az uborkahálót, de ha nem hajlandók rákapaszkodni, akkor csak fojtogassák egymást a földön. Jelenleg nincs rájuk több energiám. (Ma kezdték el lerakni a téglajárdát, ott ismindent nekem kell eldönteni, mert apa kijelenti, ő nem ért hozzá. Hát én meg igen? Nna, meglesz az is valahogy. Most guglizom, hogy kötésben vagy halszálkában lenne szebb, de oly lassú a net, hogy itt hullik el minden hajam...

peti444 Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13213
az milyen kártevő, ami a levelekbe rakja a petéit és ahogy berágja magát a levélbe szürkés fehér csík marad utánna
a brokkoli palántáim levelén látható ilyen
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13212
Esik az eső. Jól jön ez most a talajnak. Hanem Budapesten állítólag jég esett - remélem, minket elkerül...
skolikagi Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13211
:-)
A mi kutyáink Dió és Negro:-))... a fajtájuk...hát nem egy elismert fajta az tuti:-)
Hiába no, ők tetszettek meg a menhelyen:-)
Szúnyogfelhő van, a csákány is előkészítve...viszont finom volt a borsóleves:-)
Úgy csináltam, hogy mivel petrezselyem még nincs, ezért a zöldjét, hagymazöldet és karalábélevelet kötöttem egy csokorba és azt főztem bele.
Valahonnan eszembe jutott egy egyszerűbb levestésztakészítés...
Ha jól rémlik ezt vajasgaluskának hívják, de délben ez nem jutott eszembe, így tehát csak tojás és liszt volt benne.
Nem csipkedtem, ahogy a csipetkét szoktam, hanem lágyabbra csináltam és kiskanállal szaggattam a levesbe.:-)

Előzmény: Törölt nick (13210)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13210
Ne bánkódj,nálam meg még 4hét is kell sztem mire lesz valamim a kertben :) De nekem már ez is valami ,hogy lesz ! (Remélem!)
A mi kutyánk is "ehető" ,Süti névre hallgat,máramikor kedve van hallgatni rá.
Előzmény: Lunni (13194)
CBNora Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13209
Nálam is elég fodros a Pannónia krumpli levele.
A Te fajtád itt is elég összevissza bújt ki, némelyik már nagy bokor, némelyik épp, hogy látszik és némi hiány is van.
Azt hittem, a krumplibogaraknak több eszük van. Van egy csomó szép nagy bokor, erre képesek a 10-20 centis csutkákat úgy telepetézni, hogy szinte minden levelükre jut egy csomó. A nagy bokrokon meg a sorok közepén már alig van valami. Ha az a sok pete mind kikelne azokon az apró növényeken, simán éhen halnának a lárvák. Persze azok már nem fognak kikelni...
Előzmény: Flanell (13208)
Flanell Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13208
A kertből hosszas stagnálás után 5 nap alatt eltűnt 20 centi víz. A magasabban fekvő felét már meg is rotáltam, igaz, jól be is ragadt párszor a gép, de ha várok még pár napot, akkor tényleg csak csákánnyal lehetett volna felverni. Először motoros kaszával le kellett darálni a térdig érő gazt.
A vöröshagyma maradékát kiszedtem, a helyét felrotáltam, de minden második sor közé már volt ültetve virágpalánta. Két darab borsót is kiszedtünk, az egyik helyére ma palántáltam kakastaréjt (Celosia).
4 napi újabb kapálást és rotálást követően már kezd kinézni valahogy a kert. Sajnos, reggel harmat van, később forróság, este meg szúnyogfelhő, ha befújom magam riasztószerrel, akkor pedig a szemembe, a fülembe és a számba mennek, mert oda nem fújok. A föld helyenként még ragacsos a talajvíztől, de ahol megszárad, ott igen erősen kell csapkodni a kapával, hogy valami kárt okozzon a fűnek.
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13207
Bármit, amit spenótból csinálnál. Mi szeretjük a mángoldos rizst. Kicsit fokhagymásan, nem összevágva.
Előzmény: ptibike (13202)
ptibike Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13206
Megtaláltam neten: Zöldségfélék (paprika,paradicsom,káposztafélék,uborka,bab,borsó) esetén 28 nap.
Előzmény: ptibike (13205)
ptibike Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13205
A zöldbabot múlt héten 2 nap alatt ellepték a levéltetvek. Korom fekete lett az egész állomány. Gyorsan lekezeltem Bi58-al. Féltem, hogy baja lesz a növényeknek, így ezt az extra gyors módot választottam. :( Levitte mindet és már van pár szedésre érett állapotú, szép sárga. Nyami. Az eü. várakozási időt megvárom. Mennyi pontosan? Az én üvegem olyan régi, hogy már semmi írás nem látszik rajta, de valami 3 hétre emlékszem.
ptibike Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13204
Nagyon finomnak ígérkezik. Jól hangzik. Köszi szépen. :)
Előzmény: Deryan (13203)
Deryan Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13203
Ezt is meg lehet próbálni a mángolddal

Mángoldos tészta szalonnapörccel

1 csomag fodros metélt * 50 dkg mángold * 10 dkg füstölt szalonna * szerecsendió * só * 5 dkg sajt

A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A megtisztított mángoldot feldaraboljuk, és a kisütött szalonna zsírján fedő alatt pároljuk. Megszórjuk szerecsendióval, sóval. A kész mángoldban megforgatjuk és átmelegítjük a tésztát, majd a pörccel megszórva tálaljuk. Aki szereti reszelt sajtot is szórhat rá. Legjobb paradicsomsalátával.
Előzmény: ptibike (13202)
ptibike Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13202
Nekem is minden rendben a kertben. Nő minden szépen. Tengerim még sose, volt, de a levelen van itt-ott hosszanti irányú fehér sávok. Talán rágásnyomok. Kukoricamoly?
A palánták kezdik összeszedni magukat, ubi virágzik. Nem győzök locsolni, mert reggel és este is kell. A gaz is beindult. ÁÁÁÁ most sok a munka. :)
A napokban szedem a mángoldot. Mit csináljak hát vele? Valami gombócról beszéltetek egyszer.
skolikagi Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13201
Igen, hely nálunk is van bőven.
Éppen tegnap öntözés közben gondolkodtam azon, hogy ha erre a nagy területre egy profi kertészt beszabadítanánk, mennyi mindent tudna itt termelni.
Biztosan sokkal több veteményes lenne és sokkal szebb, mint most, hiszen én még csak kisinas vagyok...:-))
Előzmény: Törölt nick (13200)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13200
Irigyellek titeket, hogy ilyen szép nagy, egybefüggő veteményesnek való helyetek van... :D

A napokban most annyit csináltam, hogy elvetettem kb. 160 Golda F1 kukoricát. Ez tavaly nagyon finomnak bizonyult. Érdekes próba, hogy idén fóliával borítottam a talaját. Tavaly széna volt alatta, nagtyon jól szuperált, most a tavalyi cukkini alatti fóliacsíkoknak behajtottam a szélét, hogy 75 centisek legyenek, azt tettem alá.
Előzmény: kics_ee (13191)
covycovy Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13199
Indulhat a becsinált leves. :-)
Előzmény: skolikagi (13198)
skolikagi Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13198
Akkor ráhibáztam, hogy ez valami különlegesség...? :-)
Én is hoztam képet, ma reggelit:-)
Előzmény: covycovy (13197)
covycovy Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13197
A fajtáját nem tudom. Nagyon régi. Egy idős nénitől van a magja. Vastag húsú kellemesen csípős. Nagyon szeretjük, és nem szeretnénk, ha kiveszne a fajtája. Képet természetesen majd teszek fel, nem csak erről. Közel húsz fajtást vetettem.
skolikagi Creative Commons License 2010.06.13 0 0 13196
Az alsó képen látható gyönyörűség milyen fajta?
TEnnél majd fel róla egy közeli képet?

Előzmény: covycovy (13195)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!