Tavaly május 25.-én nyílt ki az első leanderem a fóliában és csak június 12.-én tettem ki a teraszra őket. Ehhez képest mindenképpen előnyben vagyunk. Csakhát tavaly ilyestájt hetekig esett az eső! Hogy a teraszon mikor nyílt az első, azt nem tudom, de vsz. jócskán június végefelé. Majd még nyomozok, szerintem a fórumon megtalálom:-) Olyan félő, hogy most ez az elromlott idő vajon mikor javul meg? Annyira kiszámíthatatlan lett az időjárás.
És tuti, hogy most is vannak rajta, nem csak tavalyi csúnya levelek? Az egyiken látok már szép tiszta leveleket. Mindenesetre most áztassa a finom eső, azt nem szeretik a kis dögök, aztán majd ...
Nekem is az nyílik a fóliában:-) Kis aranyos, nagyon szeretem! De ugyanabból a fajtából azok, amelyek kinn vannak a teraszon, nagyon le vannak maradva hozzá képest. Direkt kíváncsi voltam, hogy mekkora lesz a különbség a fóliás javára, hát legalább három hét!
Ez már szabad téri? Különben én azt vettem észre, hogy hiába jött korán a tavasz, és tart vagy 1 hónappal előbb a természet, mint kéne, a leanderek valahogy nem kapkodják el. Azt vártam, hogy idén rekordhamar kezdődik a leander virágzás is, de mégsem. A leander biolgiai óráját úgy látszik nem lehet becsapni.
A mellékelt képen lehet látni a fás dugványozás módszerét. A dugvány végét vizszintesen kel elvágni a rügy alatt kb fél cm-el. Kevés levelet kell hagyni és én nem ilyen fóliasátrat készitek hanem egy 1.5 literes ásványvizes palack alját levágom és azt teszem a dugványra. Csak egyszer öntözöm meg mikor a dugványt elültetem azért hogy egy kicsit beiszapolódjon a föld a dugvány körül. Ezután már többet nem öntözöm a földet mert úgy sincs gyökér tehát onnét nem tudja fölveni a vizet hanem a palack tetejét néha lecsavarom és esővizet spricelek be hogy egy páradús környezetben legyen. Ilyenkor a levélen keresztül veszi föl a szükséges vizet. 2-3 hónap múlva már a földre is öntök vizet . És ha a levél a fény illetve a nap fel fordul akkor leszedem a müanyag flakont.
Segítenék (mert magvetésben eddig nem találkoztam konkurenciával, talán nem sértek érdekeket), de nem tudok. Nekem mondjuk 30-ból 3 lehet, hogy elpusztul, de több nem. Pedig én lyuknélküli joghurtospohárban tartom őket, néha előfordul, hogy állnak a vízben ha figyelmetlen voltam, de nem árt nekik. Most pl. a fóliasátorban vannak, párában, de az sem árt nekik. Ha a kertben voltak, az sem ártott, de az sem nagyon, ha a lakásban. Talán fajtától is függ, vagy csak én már edzett vagyok és nem tulajdonítok jelentőséget a dolognak, mert jut is, marad is. De ha mind tönkremegy, az már komoly. Hogy ültetted el őket, csak kis csírával, vagy már levelesen?
Akkor megvigasztallak, nekem sem igazán. Miután beültetem a földbe a kis csirákat, szépen elkezdenek fejlődni. Mikor elérik a kb 1-1,5 cm-t, a föld felett elkezd rothadni a száruk. Nem tudom mit csináljak velük. Van valakinek ötlete? Az legyenszives segitsen! Köszi.
A talajban is van levegő, de ha nagyon bepárásodnának, akkor tehetsz egy kis kavicsot vagy egy darabka ágat az üveg széle alá, hogy legyen egy kis rés.
Én, ha így csinálom, zacskót húzok rájuk, amin csinálok egy kis lyukat, így azért vmi levegő bejut, és azon keresztül szoktam néha megsprilccelni őket.
Köszönöm!Én is gondban vagyok a növények elhelyezésével,különösen télen,mégsem tudom megállni,hogy időnként ne vegyek egyet-egyet.Az a baj,hogy engem minden érdekel,s ezek a növénykék olyan mesterien értenek a csábitáshoz...A család meg nagyon elnéző,pedig ha kocsmáznék,lehet,hogy kevesebbe kerülne.
Hát vágtam le anya leanderjeiről hajtást. Egy részét vízbe, egy nem átlátszó kaspóba tettem bele. A másik részét beledugtam gyökereztető porba és beültettem földbe. Most rendszeresen locsolom, hogy ne száradjon ki a földje.
Ja és mindegyiknél ferdén vágtam le a szárát.
A földben lévőknél: még nem száradtak el a hajtások de nem is nőtt egy hangyányit sem, hogy látszana, hogy él-e. A vízben lévőknél : egyetlen hajtásnak a végén látok egy hangyányi gyökérkét. Az összes többi nagyokat hallgat. Igaz, ők sem száradtak el még. Csak úgy vegetálnak.
Még jó, hogy a magoncgyerekeim ilyen szépek különben már elment volna a kedvem a szaporítástól.
Ja és a leanderrákgyanús növénykéimet amiket nyakig vágtam most kezdenek hajtani. Egyenlőre még nem látszik rajtuk semmi betegség. Igaz még nagyon pöttömök a friss hajtásai. Őket is rendszeresen permetezem gombaölővel (réztartalmú) meg atkaellenivel.