Jó így is, csak így nem jön ki az új. Márpedig pont ez a lényeg. Nem véletlenöl nem gleukosnak fordította Máté az új bort, hanem oinos neosnak. Mert Máté alkalmasnak találta az oinost az erjedetlen ital jelölésére, és így a lelki/teológiai/erkölcsi/spirituális mondanivalója is kijön a példázatnak, nemcsak a fizikai helytállósága...
Nem, profin el lehet tenni, ahogy több ezer évvel ezelőtt. Nem újdonság, s nem is ördöngösség. Így télen-nyáron lehet erjedetlen borral Úrvacsorát venni...
37. És senki sem tölté az mustot ó tömlőkbe; mert különben az must megszakasztja a tömlőket, és a must kiömöl, és a tömlők is elvesznek. 38. Hanem az mustot új tömlőkbe kell tölteni, és mind a kettő megmarad.
39. És senki, a ki ó bort iszik, mindjárt újat(mustot) nem kiván, mert azt mondja: Jobb az ó (bor).
Az új bor az erjedetlen bor, a must. Új bornak maximum addig nevezték a zsidók a mustot, amíg az erjedés első szakaszában van. S meddig van az erjedés első fázisában? Három napig - mondja a Talmud. Az óbor a kiforrott, szesztartalmú bor. Jézus meg is mondja róla lesújtó véleményét:
Aki pedig óbort ivott, az nem akar újat, mert ezt mondja: Az óbor a jó...
37. És senki sem tölté az mustot ó tömlőkbe; mert különben az must megszakasztja a tömlőket, és a must kiömöl, és a tömlők is elvesznek. 38. Hanem az mustot új tömlőkbe kell tölteni, és mind a kettő megmarad.
39. És senki, a ki ó mustot iszik, mindjárt újat nem kiván, mert azt mondja: Jobb az ó.
Na de miért jóbb az Ó-must az újnál ?? Nem fogdítva kéne lennie? A friss újmust sokkal jobb(finomabb), mint az ó mivel az már talán megbuggyan...
Én már ittam ilyen megbuggyant mustot, kellemetlen csípős, mellékíze van... (Tafkó gondolom te is ittál már ilyet ha mindíg mustot isztok akkor ismerős a dolog)
Szóval nem tudom hogy hogy lehet jobb az ómust az újnál... Itt bukik meg az elméleted :-)
Új bort sem töltenek ó tömlőkbe; máskülönben a tömlők szétszakadoznak, és a bor kiömöl, a tömlők is elvesznek; hanem az új bort új tömlőkbe töltik, és mindkettő megmarad...
Jól mondtad a bor az bizony bor és aki azt meri hazudni, hogy a bor nem alkoholtartalmú ún. szőlőlé akkó ezt kéne bizonyítania , no bersze a Bibliából , (hiszen ez a topic felvetése) és nem zavartagyú elemebeteg emberek érvelésével.
Mindenki tudja, a bor az bor és nem must és végképp nem alkoholmentes szőlőlé !
No persze a topic gazda a minden szót nem ismeri így ő hazugsága nem is tartozik bele ama mindenbe !
Persze ettől még meg kéne mutatni a Bibliából, hogy ha a bor szó szerepel akár az Ó akár az Új szövetségben abban biza , nincs alkohol !
Ezt várjuk lassan cc. 7000 hozzászólás óta !
Én megmutattam, hogy a bor szót , hogyan írják ama Ó ill. ama Új szövetségben (héberül ill. görögül), nekem már csak azt kell megmutatni :(hogy eme szerencsétlennek végleg befogjam a száját: (hehe persze nem lehet , mert majd linkel megint valami esztelen hazugságot pl. angolul :) )
Ha a Bibliában ama bortól bizony megrészegedtek: akkó biza tartalmaz alkoholt !
Meg is fogom mutatni, de ő hazugságának tök mindegy !
Szereti és szólja is a hazugságot, amint meg van írva !
Nehéz a 6481? Csúfolkodni, sznoboskodni, szeszt vedelni, Pál szavait elcsűrni-csavarni, mocskos, alpári "viccet" propagálni könnyebb? Hova is jársz Te, a sófár közösségbe? na, szép kis alakok járnak oda. Fogom is mindenkinek hirdetni elrettentésül. Bár, lehet, hogy nem mindenki fog elrettenni, hiszen sokan kapkodnak a langyos látszatkeresztény maszlag (nyugodtan kávézz, cigizz, zabálj sertészsírt, vedelj szeszt, sznoboskodj, csúfolkodj, rágalmazz, propagálj mocskos, alpári "viccet", s jutalmul örök életet kapsz) után...
Plinius leírja. Tudsz latinul, nem? Akkor mit sznoboskodsz? Harsányi Sándor is leírja. Magyarul sem tudsz? Magyarul csak trágárkodni, mocskoskodni vagy képes...?