Persze, a kerék belső felére került a dísztárcsa, nem passzol úgy mint kívülről, de ráillik. Az állólámpásé és a 123-as tárcsái egyformák igaz? Ha valakinek lenne teljesen hibátlan 1-2 db érdekelne!
A pótkereket, ui normál helyezetben fordítva kell berakni a csomagtér bal oldálán található mélyedésbe, és van rajta egy rögzítőfül, amivel össze tudod fogni a karosszériában található csonkot és a felnit!
Ezekután nem értettem, hogy tudtad rátenni a pótkerékre a dísztárcsát!?
a kerék belső oldalára került?
nekem is van 1-2 dísztárcsám ilyen-olyan állapotban!
Nem volt rajta rögzítőfül, de raktam rá. A szép csomagteret nagyon feldobja egy polír dísztárcsa a pótkeréken, nincs színrefújva a közepe, de nem is lesz, mert ott így szép.
Amit a vaterán árulnak azok szemétrevaló tárcsák, mind hitvány.
Hali, szerintem azert kaphatsz veteranminositest, a tetoablak ugyan nem gyari, de pontlevonassal meg atcsuszhatsz, ha amugy a tobbi stimmel..
szerintem probald meg a tetoablak temat lazan kezelni :-) , belulrol nem trehany, egesz jol eldolgoztak a karpitot nem ? Inkabb keress valami embert aki megcsinalja neked ugy hogy ne azzon be, de hasznalhato is legyen lehetoleg. Kulonben meg aki pl. a MUczanGabor fele TrabantWartburg/Nosztalgiaklub tagja es Allianz nosztalgiabiztositasa van, annak tudnak a klubbol segiteni , ha gondja akadna
504Laci, olyat olvastam egy biztosító árszabásában, hogy veterán és muzeális (OT rendszámos) autók között külömbséget tesz. Ezekszerint hülyeség, minden veteránvizsgás autó kaphat OT rendszámot? Szertnék OT viselni az autómon, hamár időt és pénzt fordítottam rá... Nameg az említett balesetes helyzetnél is előny.
Én a veterán korú, szép állapotú, de NEM veterán vizsgás autókra ajánlanám a DAS érdekvédelmi biztosítót (www.das.hu). Évi 12ezer Ft, és ezekre a problémákra is megoldást nyújt.
Szóval, ha van ilyen szerződésed, és látszik az autón, hogy tényleg karban van, akkor tuti nyerésre állsz a biztosítókkal szemben.
ejjha, tehat ha most belemfut egy zsiga, akkor fizet valamit a biztosito, de igazabol abbol nem tudom visszaallitani a gepet a baleset elotti alapotba?
tetoablak, elektromos ablakmoso, ujfajta radio - gondolom ezek miatt az enyim nem kaphat veteran minositest.
pedig eredeti szovetkabelem van az ablakmosonal:)
bar mondjuk ezt nem igazan ertem, ha egyszer mondjuk torik az elso lampatest, es kis lakatosmunka is kell, illeyve a krom keret is halott. akkor a karfelmeresen milyen alkatreszarakkal kalkulalnak?
Ha előtte nekimegy egy Lada, akkor buktad a szar roncsodat, leadhatod a bontóba ötezerért. Ha utána akkor egy muzeális járművet ért károsodás. Így annak a helyreállítását fizeti a biztosító... Ezzel azonban nem ajánlatos visszaélni és nem is szoktak!
Dísztárcsa - én e-bayen vettem 4 eredetit (igaz 123-ra de szerintem ha nem köveztek meg olyan mint a 114/115), nem nagyon használtat (egy kis krómtisztítós + festékstiftes kezelés után teljesen OK) szállítási ksg-gel összesen 7000 Ft-ért. Rögzítőfüllel. Szépen meg is jött csomagban 1 hét alatt.
Vaterán amúgy árul egy fószer rengeteg merci dísztárcsát, 1-2 eFt / darab.
Tulajdonképpen nem sok gond van vele, gyönyörűszép, csak a csillag nem ér ki a kör széléig. Azonkívül hibátlan, mondjuk 4 egyformával sem lenne gond, csak a többihez nem passzol, mivel 1 db volt csak a srácnak. De a pótkeréken nagyon jól mutat!
Szép dísztárcsája van valakinek olcsón eladó? Karcmentes kéne, színe mindegy. Multkor vettem egy vadonat ujat, postán küldték, hibátlanszép de kibontva derült ki hogy utángyártott, a pótkerékre rakom a csomagtartóba...
akkor szetkapom a lampat, aztan a kiszerelt izzo alapjan szerzek ujjat.
ezt a diszlec dolgot megnezem, de csak az elso 2-3 cm all el az ivtol az elejen.
ora sajna be volt kotve de nem ment, mar 84ben is volt javitva (benne volt a cimke), de idovel szerzek bele dizelbe valot, nem nagy ugy, addig meg jo ami most van benne (benzines), muzealis minositest meg ugysem akarok...
uldogelesmiatt akkor nem aggodom, meg tetszik is, picit olyan nagypapas olyankor...
izzitot cserelek, de addig is allomelegitett motorral indulok reggel.
megjegyzes:
eddigi szereny tapasztalataim szerint olyanok ezek a gepek, hogy mindig van mit tenni-venni rajtuk, de halasak, es teljesen cserben nem hagynak soha.
Én is le akarom vizsgáztatni veteránnak a mercimet, majd, de gyárilag világossárga volt aztán később átfestették fehérre és most is fehér lesz. Akkor ez az általad leírtak alapján nem kizáró ok igaz? Gondolom a fehérnek nem tanulmányozzák az árnyalatát... Ja és lakkozva is lesz, remélem az sem gond.
A veterán vizsga és a muzeális minősítés között gondolom sok külömbség van, van kedved elmesélni, vagy a veteránosok között olvasgassak?
--------------
Lenne még egy mindenkit érintő kérdésem, megyek az úton a restaurált mercimmel ami annyit ér mint egy Fabia és nekem jön egy "lada", a biztosító mi alapján számolja ki a káromat (még tegyük fel veterán vizsga előtt vagyok) öreg szarnak tekintik, vagy értékes autónak? Veterán vizsga után gondolom, hogy nem variálnak annyit, de előtte? Kifizetik a szalonban kapható alkatrészek áraival a káromat? Vagy azt mondják, hogy adjam le az ócskába az ezeréves szemétdombomat??
Hali, kosz a reszletes Infokat... Vagy H4-es vagy H1-es vagy Bilux izzo lehet, sajna meg kell vizsgalnod mert mar a hetvenes evek vegen nepszeru volt a H4-re valo atszereles, bar elvileg a H4-hez csak a lapos bura valo, de csak elvileg...:-)
(jobban is vilagit, manapsag a tobbi mar zavaroan gyenge, a kopott reflektoroknal plane)
Diszlec tarto pecek elol ahol hajlik a kaszni hamar elfarad, de van hogy a sarvedo rozsdas kisse es nem fogja mar a pecket, erdemes megnezni mert valami hulye majd lefesziti ugyis, ha elegge kiall..
Orulok, hogy jok a muszerek, km ora meg ot perc alatt cserelheto, lehet hogy jo az eredeti is...Nem emlekszel, amikor kiszedted, be volt kotve? Mert ha igen akkor viszont kar probalkozni , masik kell majd.
Megpakolt csomagtartonal teli tankkal meg miert ne ulne? Ha nem veri magat a foldre akkor semmi gaz..7,4 az egy alomfogyasztas, nekem nyaron (sincs mindig) ennyi..
Negyedik gyertyat hamar potold mert nem tesz jot neki...
Na ennyi jotanacs, es szivbol orulok, ha jo a gep..
"Ha pontosabban érdekel akkor javaslom, hogy szerezd be a Közlekedési Értesítő IV. évfolyam 13. számát (2005. július 15.) esetleg nézd meg az alant leírt Köhém rendeletet vagy a Mavamsznál igényélhetsz egy példányt. Ezt egyébként mindenkinek erősen ajánlom!!!
Fényezéssel kapcsolatban: nincs rétegvastaság mérés!
Szín hitelesség vizsgálat van szemrevételezéssel. Tehát ha akkor amikori az autód/motorod volt ez a szín, már félig nyerő vagy. Ha a MMB azt mondja, hogy pl. metálkék Moszkvics '73-ban nem volt, de Te hozol egy gyári prosit amiben ez a szín benne van akkor nyertél. De pl. rózsaszínű Moszkvics vagy fekete Trabant biztos nem volt, ez kizáró ok.
Szintén kizáró a különböző színű elemek, reklámfeliratok, matricák (no nem a korabeli Casco vagy H)
Pl. a pontozás: jellemző gyári szín: 100-91 pont
Jellemző gyári szín, melyet az adott évjáratban nem alkalmaztak: 90-81 pont
A járműhöz illő de egyedileg kikevert szín: 40-20 pont
A fényezés állapota szemrevételezéssel történik, gyakorlati tapasztalat alapján 70-90 pont.
Kárpit ha napszítta és eredeti de nem repedezett akkor 80-85 pont, ha utángyártott gyári mintára kb. ugyanannyi. Ez se nem oszt se nem szoroz. Ha valami egyedi mintára akkor gáz van. Eredetiségre 0 pont állapotra attól akár lehet 100 is.
Azt remélem senki nem gondolja, hogy 30-40-50 éves benzincsöveket keresünk az autón. Jellegében azonban legyen olyan. Pl. a régi Opeleknél végig fém cső volt, akkor az legyen most is úgy. Én spec. nem szoktam szórakozni az átlátszó csövekkel, volt ilyen különösen az Olaszoknál, de igazán a szövetbetétes a jó. És ezt nem muzeális szempontból mondom. Ma pl. volt egy autó, aminek a benzincsöve kicsit rövidre volt szabva, ezért beleért a kaszni egy elég éles lemezébe. Nem vontunk le pontot érte, de szóltunk a gazdinak, hogy ezt meg kellene mihamarabb csinálni, mert jó lenne még látni ezt az autót...
Ha a gumiméret stimmel akkor OK. Ha peres akkor a tulajnak kell igazolni, hogy ezt az autót akkor is árulták ezzel a mérettel. Állapotra (öregedésre) van pontlevonás, de nem ez fogja meghatározni a minősítést.
Akkuval soha nem szórakoztunk, pedig lehetne. A pozitív testelésű kodák is simán vették az akadályt, ma már szinte mindegyik át van alakítva negatívra.
Egyébként a mai napig lehet kapni (most már itthon is) a keménygumi házas akkukat különféle kivitelben és méretben, de ezt nem szankcionáltuk soha. Még pár liter víz lefolyik a Dunán, míg erre a pontra elérünk...
Ha a kabrió teteje új de gyári minta alapján akkor semmi gond, 100-91 pont, ha színben, patentok kialakításában, varrásban anyagban kisebb eltérés van 90-81 pont. Ha jelentős eltérés van 80-31 pont. Ha a típushoz nem illő színű, kialakítású, stb. akkor az kizáró ok.
Gumitömítések: Nincs szankcionálva az eredeti mintára utángyártott tömítés, minden ellenkező híreszteléssel szemben.
Az alkatrészek beazonítását, részletességét is megtekintheted ha kérsz a Mavamsztól tájékoztatót a minősítésről. Ez egy 38 oldalas füzetke, most nem írnám le részletesen, de pl. az elektromos rendszer az alábbiak szerint van taglalva: Dinamó, Gyújtás, trafó, relé, műszerek, sebességmérő, visszajelzők, megjegyzés. Ezután jön a világító és jelző berendezések: fényszóró, hátsó világítás, féklámpa, irányjelzők, hagjelző berendezés, megjegyzés. És így tovább. Bocs de hosszú, remélem a lényeg látható.
Évjáratbeli különbségek: ha én mint minősítő azt mondom, hogy ezen a '72-es állólámpás Mercin a hátsó lámpa sima volt, nem bordás, és Te a tulaj be tudod nekem bizonyítani "hitelt érdemlően", pl. gyári prosi, hogy ezen mégis volt bordás lámpa, akkor Te nyertél, nincs pontlevonás.
kuszobdiszlec erdekel, tetovel nem tudom mit kezdjek. visszavarni szerintem ocska muvelet, es nem is biztos az eredmeny. de komplett tetot rakni az meg komoly munka, ablakok, szigeteles, fenyezes, bar akkor lehet hogy tortfeherre fenyeznem...fene tudja, idovel talan, egyelore a rozsdas reszeket szuntetnem meg.
majd marciusban muszaki, talan nyaron a tobbit.
nekem van 1es lokosom, 107es kormanyom esetleg csere bere vagy valami.
tovabba kiegett a jobb elso tompitott, nem is neztem meg, honnan lehet cserelni, elolrol (buralevetel), vagy belulrol is hozza lehet ferni? eleinte biztositekra gyanakodtam, de hiaba, ott a matatas nem segitett.
Elölről:
Díszléc alső csavarral kiszed
Aztán - ha jól emléxem - 4 csavar a lámpa oldalában, de vigyázz, ne az állító csavarokat csavargassad!
A gumi alátét is könnyen szakad, ha szétszeded érdmes egy jobbra (újra) cserélni, persze, ha megköveteli az állapota!
Lámpatest ki, majd hátulról lehet csarélni az izzót!
Ha lámpát kiszeded érdemes egy kicsit kitakarítani a "lámpatartó mélyedést", egykis drótkefe, alapozó, majd mikor visszarakod, akkor a szélére nyomsz egy kis gumipasztát