Na megnéztem az oltásokat. Melyikkel kezdjem a jóval vagy a rosszal.
A jóhír az hogy ami tőlem tellett megtettem. Vagyis a 4 oltás összeforrt és szép zöldek. Ami a rossz hogy a vérgréfrut jó lett, de egy mandarin oltványom aljába tudtam oltani. Na most mint mondtam az oltóhajtás szép, csakhogy ez ugye akkor hajtana ki ha szépen visszavágnám. De hát nem akarom hisz egy szép mandarin fácskám bánná. Szummázva az oltás él, de hogy mikor hajt egyántalán ki emiatt...??
A másik alanyra 3 oltás van egymás alatt ezek is szépen megeredtek. Ezt visszavágtam, így a felső kezd már mocorogni, de az alatta levő 2-vel megint az előző dilema fordulhat elő. Jó mi?
Nem a legegyszerűbb módszert választottad, de elég jó az eredési %-a, reméljük sikerül. Bár ez a hideg...Most kéne egy fűthető izzasztószekrény. A zöldoltást a legtöbb növénynél jól lehet használni, szerintem a hibinél is simán(ha még a paradicsomot is lehet...és lehet). Viszont a zöldoltásnál tényleg lényeges a meleg, és a pára főleg. Sajnos nem tul jó fénymásolás után a szövegminőség, de remélem el lehet olvasnia méréseket.
majd a héten járok néha a városban akkor összefuthatunk,csütörtökön vidékre is megyek megint hajtásbeszerzésre,ha összejön.
Oltani kénytelen voltam,igaz csak szemzökést találtam,és ugye először csináltam életemben.Sajna az egyik hibihajtás amit németböl kaptam inkább hervadni akart mint hajtani,és mivel ebböl hármat kaptam,megprobáltam igy megmenteni.Nem nagyon találtam elég vastag alanyt de egy régi rozsaszinemet feláldoztam.Táskás oltást probáltam a neten azt irták az a legjobb.Ha nem,még akkor tovább probálom a többit gyökereztetni bár már 5 fajta kidöglött.((
Kicsit az alja ami a közegben volt már károsodott,de megprobáltam addig visszanyesni,hogy ép legyen az oltohajtás alja.
Majd meglátjuk,most az üvegházban van,zacsi van rajta.
A Rappai dugványok sem nagyon akarnak eredni,inkább penészedik(föleg ebben a hüvösben,ha meg leveszem a takarást,akkor meg kiszárad(patthelyzet,igy is ugy is kidöglik),szerintem jövöre ha megyek mindenröl két hajtást kell szedni egy dugványt ,egyet meg oltásra,olyan vastagot,amilyen vastag alanyt jövö évig össze tudok szedni.Nem tudom hibit lehet-e zöldoltani???
A vizsgálatokat le tudom fénymásolni (írott, remélem olvasható), elég jól le vannak írva. És akkor ha kell elugrom vele valamikor. Ennél több vizsgálatot nem igen csináltunk, de azért utánanézek.
Az oltás remélem sikerült neked. Milyen oltást alkalmaztál?
Tartsd meleg helyen, és jó párásan, akkor jó esély van az eredésre.
A héten elég jól ráérek(úgy néz ki). Ha kaptál vmi oltani valót még, szólj.
Megpróbálom megkeresni hogy mi miket végeztünk a laborban középisiben. hátha megtalálom a füzetemet. Szabványokból főleg levegő, meg immissziós levegő van nálunk. De ha tudod, írd le milyen elképzelésed van, mennyire mélyen kéne oktatni ezt, milyen meglévő eszközök vannak, milyen laborotok van stb.
A gyakorlatokat azért kérdeztem,mert átnéztem a tanmenetet és ahogy láttam az anyagot ugy látom elméletböl még csak-csak felkészül az ember,de amikor a gyakorlatoknál mindenféle vizsgálatok elvégzését kérik az embertöl,hogy gyakoroltassa be,gonban vagyok,ha ezekhez sehol nem találok leirást,eszköz vagy vegyszerigényt,stb.érted!!Ha magam sem tudom,hogy tanitsam?
Ha valakit érdekel, a Nálunk is megterem c.könyvet(alapmű) a Muzeum köruti egyik antikváriumban láttam,kb. az Astoriátol a 2.vagy 3. ha a Kálvin felé megyünk.Máshol nem találtam ezt a régen kiadott könyvet.
Gáborke,szintén az egyik ottani antikváriumban volt az Uránia növényvilág sorozatának mind a három tagja,ha még érdekel.Az Astoria és a Kálvin között kb.5-6 antikváriumba mentem be az egyikben volt mind a három kötet.
gyönyörüek a növényeid,:))igaz ez nem az orchideás topic:))
Én is tavaly összel cseréltem/vettem 5 tö vandát a Horváth Feritöl(fehérnyirfa BT),de sajna csak kettö maradt meg belőle, a többi kevesebb mint honapon belül tönkrement semmilyen gyökerük nem volt.(((,
Kedves orchidea gyűjtő, kedvelő társaim már régóta nyomon követem levelezéseiteket. Most veszem a fáradságot és írok. Igaz még csak 3 éve gyűjtögetek, de már 111 növénykénél tartok. Csupán csak a Vandák miatt írok. Tavaly novemberben vettem néhány Vandát a Fehér Nyírfa bt.-től. Sajnos Északi ablakaim vannak, ezért létszükségletté vált a pótvilágítás. Mondhatom sokféle fénycsövet kipróbáltam, de a Sera Blue Sky Royal 12000 kelvin-es fénycső mondhatom csodát tett. Jelenleg 7 gyönyörű virágot hozott az első Vandám. A többi növényem is megtáltosodott.
Kérdés: nem tudja-e valaki, hogy az Epidendrum levelén a 2-3 mm-es vörös folt mitől alakulhat ki?
Voltam a kertészetben, vettem perlitet. Megnéztem a növényeket. Volt nagy 1,5 m-es kámforfa, meg Eugenia newport, gondolom láttad te is, Cucurbia. Ilyen newport-od van egyébként? Csak ugy kérdezem.
Megnéztem az oltásokat, mindegyik összeforrt, de hajtani még egyik sem akar. A következő 1-2 hétben ki kell hajtaniuk. De még nem tudom hány lesz jó. Azért az egyiknek a 'szeme' mintha mozgolódna. majd kiderül.
Cucurbia!(emailodra válaszolva írok ide) Köszönöm a kertészet címét. Mi annak idején nem kaptunk semmiféle munkafüzetet, csak füzetbe számoltunk. Ja és javulást kívánok. üdv.
Van ilyen kisebb hibiscusvásár, a baj az hogy alig volt kinyílva 1-2.
amit láttam(amatőr leírás, úgy olvasd), volt egy vérvörös torkú é meg baracksárgás?, pirosas erezettel. meg volt egy vérvörös de épp csak nyílt ki, ezért csak kevesett láttam belőle, de a szirma olyan vastagnak tűnt(nem bizti), és olyan gömb alakú bimbója volt nem hosszúkás. Volt még pár fajta de azokon szinte semmit nem láttam(sárga meg fehérkés jellegűt 1-2-t láttam). voltak törzsesek, szinte kis fácskák(pl az első amit írtam), 4000 körül. meg voltak szokásos cserepes kissebbek.
Állítólag du-ra már szinte el fog állni az eső. De azért a üvegházban nem ázunk meg. A könyveket tegnap összepakoltam, nálam vannak.:-) Akkor amikor elindul a busz, akkor felhívlak, hogy ki tudj jönni elém, ha jó így. olyan fél 1 - 1 felé érkeznék ha nem baj.