Keresés

Részletes keresés

Se7en Creative Commons License 2002.03.24 0 0 5699
Akkor lehet, hogy idén mégsem a DunaPlaza-ban fogom megnézni... Bár ha csak ott lesz feliratosan, a digi-moziban meg csak szinkronizálva, akkor nekem ez máris eldöntötte a kérdést, mert szerintem az eredeti hangok sokkal nagyobb szerepet játszanak a feeling kialakításában, mint az esetleg szebb képek, élesebb színek.

És ha már hangok: szerintem az Ep1-et kezdetben tényleg csak EX-es mozikban játszották, hiszen nagyon sok moziban csak ezért építették ki a rendszert (azóta sem sok film használja :( Aztán 3-4 hónap után kezdhették játszani a gyengébb mozik is.

Előzmény: simon templar (5697)
T-007 Creative Commons License 2002.03.24 0 0 5698
Ha van, akkor a jóra nem sajnálja az ember a pénzt! Nekem ez jó.
Előzmény: simon templar (5697)
simon templar Creative Commons License 2002.03.24 0 0 5697
Hát ha fanok vagytok akkor biztos ez is érdekel benneteket. Szóval az Epsiode II. az első film amelyet teljes egészében digitális kamerával vettek fel. A Lucasfilm a kamerát a Sony-tól bérli, a kamera egy Sony HDW-F900-as modell, melyet a Panavision alakított át. Az alap kamera ára egyébként 102 ezer USD, de a felvételt készítő cucc ennél jóval drágább. A kamera (és így a felvétel) 1920x1080-as felbontású ez duplája a DVD felbontásának. Ez így gyakorlatilag jól hangzik, de hozzá kell fűznünk, hogy egy jó Kodak film nyersanyag nagyobb fizikai felbontású. Tehát valamivel rosszabb képminőséggel kellene számolnunk, de ez több ok miatt sem igaz. Az egyik, hogy a többi részt is eleve lerontották, hogy a CG trükkök ne lógjanak ki a másik, hogy a magyar sokszorosítási gyakorlatot ismerve a magyar kópia eleve rosszabb minőségű. Tehát jó a digitális technika jóval olcsóbb a forgatás, mivel a kamera olcsóbb, mint egy Panavision felvevő és nem kell előhívni a kész anyagot, nem megy a kukába a sok selejt és jóval könnyebb az ILM dolga is a trükkök felvitelével.
Bár Lucas azt mondta, hogy csak digitális moziban fogják vetíteni a filmet ez természtesen nem igaz (annak idején azt mondta, hogy az Episode I. csak EX-es moziban fog menni aztán mégsem) és készül 35mm-es film átirat a digitális nyersanyagról. Ebben az esetben nyilván a digitális mozik nyújták a jobb minőséget és az igazi Star Wars fan még boldogabbnak érezheti magát hiszen kétszer is tömte Lucas zsebét, a jegy árán kívül ugyanis a digitális vetítőgép is Lucas cégének terméke.
geekJedi Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5696
egy fantasztikus új kép!!!

B omarr Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5695
Jol beszélsz jedi1, ez az amit a legnehezebben értenek meg egyesek. Jönnek a "SW rajongok mindent beszivnak dumákkal" (most nem simon templarra gondolok) és nem hiszik el hogy van akinek tetszhetett is a film.
A vita egyébként valóban értelmetlen mert izléseken probálunk meg vitatkozni, én is csak azé áltam le vitázni mert az "elö-trilógia utálok" (érzésem szerint) annyira ki vannak a prequel trilógiátol hogy már kukacoskodással probálnak érvelni ("mé van sok szinü kard?" stb.).

Maradjunk annyiban hogy van akinek tetszett van akinek nem. És mindenkinek meg van az oka hogy miért gondolja azt amit. Ennyi :))

A digitális moziban még nem voltam, de pár amcsi aki látta digitális moziban az uj rész elözetesét azt mondták hogy sokkalta jobb és szebb meg minden :)) És az uj részt valoban csak digitális kamerákkal vették föl!

Green Peaks Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5694
Pont most olvastam, hogy Budapest azon kevés városok egyike, ahol digitálisan is vetítik az Ep.2-t.
Előzmény: Se7en (5692)
jedi1 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5693
Nézd,az nem baj hogy nem minden rész tetszik.Sőt,az első Trilógia epizódjait is lehet rangsorolni izlés szerint.
Egy dologban viszont nagyot tévedsz.Nem azért tetszik az új rész sok embernek mert elvakult fan akinek bármi megfelel,és nem is azért mert még az izlésüket is képesek megváltoztatni.Hanem egyszerűen azért mert az új rész is egy nagyon jó film.:-)
Előzmény: simon templar (5691)
Se7en Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5692
Na akkor most más, mert én már egy kicsit unom ezt a parttalan vitát. :)

Szóval bizonyára sokan emlékeznek közületek, hogy akkoriban amikor az Ep1-et bemutatták, olyasféle elbizakodott kijelentéseket tett Lucas (bár arra nem esküszöm meg, hogy tényleg ő), hogy az Ep2-t már nem is celluloidszalagra készítik, és csakis digitális vetítőkkel felszerelt mozik játszhatják majd. Aztán ezt szépen elfelejtette mindenki (én is), csak annak kapcsán jutott eszembe, hogy most már Bp.-en is van digitális mozi. Volt már valaki ebben a teremben? Van bármi különbség a hagyományossal szemben: akár pozitív, akár negatív irányba? És ami a legfontosabb: megnézné az Ep2-t digitális vetítőn???

simon templar Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5691
Én már jópár beírással ezelőtt leszögeztem, hogy akkor én nem vagyok Star Wars fan mivel nekem csak az tetszik ami tetszik. Mondjuk úgy, hogy Star Wars Trilogy fan vagyok. Az előzmény megváltozott és nekem az nem tetszik. Abban igazat adok, hogy egy fannak tetszenie kell az összes résznek hiszen nem volna fan. És ha hiszitek ha nem, senkinek nem szerettem volna beletaposni a lelkébe. Engem nem zavar, hogy nektek tetszik. Az zavar, hogy olyan, hogy nekem nem tetszik. De nem vagyok hajlandó megváltoztatni az ízlésemet (amit szerintem sok fan megtesz) azért, hogy nekem is tetszen.
Na most, hogy ilyen jól leírtam mindenkinek jó hétvégét! :-)
Előzmény: jedi1 (5685)
jedi1 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5690
Csodálkozom hogy az még senkinek sem bántotta a szemét hogy a Tie-vadászok zöld lézerrel lőttek,a lázadók vadászai meg vörös színűvel.:-D
Előzmény: B omarr (5688)
Tibur55 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5689
Na, aki ennyi negatív előérzet után még mindig várja az Ep2-t, az hétfőn 21:15-kor kapcsolja a tv-jét az m1-re, a Szigorúan bizalmas ugyanis foglalkozni fog vele!!
B omarr Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5688
delphijos: Jól tudod, a fénykard készités valóban a Jedi válás egyik lépcsöje.
A fénykard szinéröl egy kis szösszenet:

"A penge színét is a kristály típusa határozza meg, így egy hozzáértő a penge sajátosságait annak színéből, árnyalatából is képes meghatározni. A fókuszált fény-nyaláb kiáramlik a markolat közepén lehelyezkedő pozitív töltésű energialencséből, majd ívben visszahajlik, és ennek mentén visszatér nagy energiájú áramlásként a markolat csúcsán elhelyezkedő egy negatív töltésű tölcsérbe.
Innen egy szupravezetőn keresztül az energiacellába áramlik vissza, érzékelhető veszteség nélkül, majd a körforgás kezdődik előröl. "

"A fénykard elkészítése általában egy hétig tart, de előfordult már az is, hogy egy hónap, vagy szükség esetén pár nap alatt elkészítették. Ismert egy legenda, hogy a Sith háborúk alatt egy Jedi két nap alatt készítette el fénykardját. Egy mester pár óra alatt is összeillesztheti az alkatrészeket. Jó, ha a jedi nem sieti el a munkát, mert ha csak egy alkatrész nincs a helyén, akkor a fénykard felrobbanhat. "

(starwars.hu)

B omarr Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5687
Szerénke: Bocsi, de már rengeteg olyan ember volt aki csak egy hozzászolással irt be ide, és az is csak valami ezerszer elkoptatott közhely volt, csak hogy alázzon. Bocs hogy ezek közé soroltalak, azt hittem te is csak ezé irtál be :))))
Tibur55 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5686
Clone Wars trailer, Mace Windu : "We are keepers of the peace, NOT SOLDIERS...!"
Előzmény: delphijos (5683)
jedi1 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5685
na az elmúlt napok termését olvasva fel kell tennem a kérdést hogy ki számít igazi SW fannak?Nagyon úgy néz ki hogy alapkövetelmény hogy az ember megértse a film lényegét,és persze legyen elég önnáló fantáziája kitölteni az esetleges űröket.
Számomra megdöbbentő hogy egyesk kijelentik "az első Trilógia az alap."
Namér?Mért nem inkább egy egységes egész az új részekkel?Mert Lucas úgy képzeli,és szerintem elég jól csinálja.Szerintem zseniális hogy egy önmagában is működő Trilógia előzményeit is megismerjük.Hogy végre minden helyrekattan.
Az EP.1-ben jellegtelenek a Jedik?Bazz...
Gondolkoztatok már azon hogy gyakorlatilag az egész sorozaton Qui-Gon szellemisége fut keresztül?Ő tanította Obi-Want,az pedig Luke-ot.És persze felfedezi Anakint.Végsősoron neki köszönhető a Birodalom bukása.:-)

Egy mondatra a filmbeni idő múlásáról.Az sem igaz hogy a New Hope-ban már egy masszív Birodalommal harcolnak a felkelők.Ha jóltévedek éppen ebben a részben jelenti be Tarkin hogy az Uralkodó feloszlatja a Szenátust...és még a Halálcsillag is csak éppen elkészült.Vagyis a valóság az hogy a Birodalom sosem tudta igazán kinőni magát,máris megsemmisült.Logikus is,ha egy ilyen rendszer valóban jól kiépül,nem tudja pár lázadó lerombolni.A Birodalom valójában nem lehetett más mint kulcsfontosságú bolygók birtoklása.És egy nagyon erős mobil hadsereg.

Más.Kérdezte valaki a SW játékokat.Én sokat ismerek,kedvencem az X-Wing sorozat,és persze a Dark Force II:Jedi Knight.Ez utóbbiban miután megtanultam használni a fénykardot és az Erő trükköket,nem is kellett lőfegyfert használnom.:-)Hihetetlenül élveztem.

delphijos Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5684
Még annyi hogy a "katonai fegyelem" hiánya feltünhetett volna, ha figyelted, hogy a tanács határozott VÉLEMÉNYE ellenére Qui-Gon elvállalta Anakin tanítását.És ezzel csak a tanécsba jutását kockéztatta,és nem a "katonai törvényszéket".
delphijos Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5683
""Apróság ugyan,
de megkérdezem: miféle elit-csapat az, ahol mindenki olyan szinű fénykardot fabrikál magának, amilyet akar?
Megnézném én azt a Green Barrets csákót, aki a szabályzattól eltérve rózsaszín puskatussal áll ki a sorakozóra. Csak mer’neki az teccik."

Ezzel kapcsolatban csak egy megjegyzésem van. Ha a Jediket, egy katonai osztaghoz hasonlítod akkor nem biztos hogy akkora SW fan vagy mint írod. A Jedik nem valami hivatalos-félhivatalos katonai osztag akiket katonai szabályzat köt...Ugyan vannak hagyományok, de ez nem hadsereg.
Lehet hogy rosszul tudom, de a "Jedivé válás" egyik lépcsöje az is, hogy mindenki MAGA készíti el a saját fénykardját. Nem a "Jedi felszerelések boltjában" veszi.

Szerénke Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5682
Boromirnak vagy barumámrnak vagy mi a neve üzenem, hogy olvassa el mégegyszer amit eleddig írtam, mert nem azt idézted tőlem amit tényleg leírtam. szerintem összekevertél több hozzászólóval. Amúgy meg én mindig is SW fan leszek és ha le is írom, hogy mi nem tetszik az EP I - ben attól még az is tetszeni fog minden hibájával (legalábbis annak tartott) együtt.
Nem tudom érted -é?

Na csá.

Előzmény: B omarr (5678)
B omarr Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5681
Ja RIPityomnak meg annyit hogy valszeg annyi köze az SW univerzumhoz mint nekem a lótenyésztéshez. Több szinü fénykardok már kb. 10 év ota vannak az SW-ben, mióta megjelentek a Sith háborut bemutató képregények. A rajongóknak külön elvárása volt hogy az uj trilógiában több szinü fénykardok is legyenek mert igy jobban passzol at SW világba.
B omarr Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5680
Ja simon templar ,RIPityom ,jinjang..ti nehogy magatokra vegyétek az elözöket.
B omarr Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5679
Ja még annyit hogy nagy hátrány itt az index-en hogy minden h*lye benéz ide és leirja a véleményét (na jó ez nem biztos hogy baj) de ha nincs semmi komoly mondanivalója csak a szokásos sablon duma: "Lucas egy garast se ér", "nincs fantáziája", "hányok a CGI-töl" stb. stb akkor kiméljen meg benünket magától. Én is sok mindent utálok (pl. Pokémon) de nem fogok Pokémon rajongói fórumokra menni és verni a nyálamat.
B omarr Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5678
Szerenke-vel nem kell foglalkozni, ismerem az ilyen fajtát. Legjobban GoRien irta le-e fajta lényegét: "Az indexen mindig van egy-két muki aki szerintem csak azért megy be egy topikba, hogy fikázza azt amiről ott éppen szó van. A Star Wars topikban épp azt hangoztatja, hogy ő mekkora fan. Meg, hogy 1000x látta a trilógiát, de természetesen ha most az lenne az új rész akkor azt szidná, hogy milyen silány a story és milyen gáz, hogy maketteket használnak és nem cgi-t. Nem is érdemes velük foglalkozni. Mondhattok nekik bármilyen érvet ugyis megmondja, hogy neki van igaza. Tudjátok ez az - "Mert az erő velünk van, még akkor is ha ilyen halkan mondom" - stílus. "

Hát ja. :]]

T-007 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5677
"Apróság ugyan,
de megkérdezem: miféle elit-csapat az, ahol mindenki olyan szinű fénykardot fabrikál magának, amilyet akar?
Megnézném én azt a Green Barrets csákót, aki a szabályzattól eltérve rózsaszín puskatussal áll ki a sorakozóra. Csak mer’neki az teccik.
Félreértés ne essék: nem zavart, hogy Luke zöld szinüt eszkábált magának. Istenem, arra tellett… addigra az érdeklődés hiányában csődbe mentek a fénykard boltok; vagy az is lehet, ő már nem tud(hat)ta, hogy a Jedi hagyományok szerint kék szinűnek illene lenni. Semmi gond."

Ez a kis rész az egész hozzáállásodat, gondolkodásodat elárulja. Dettó Simon Templar.
Mindent szépen és mívesen leírtál, csak egyvalamit hagytál ki: mi Lucas célja?
(Mert a te célod nyilvánvaló: megint átélni a csodát.)
(Újra) csodát varázsolni? Szerintem a régi részekkel sem ez volt. De ha most mégis, akkor egyszerűbb lenne inkább egy időgépet készíteni, amin keresztül az egész világot visszalehet küldeni 1977-be, a SW IV premierjére.

Kedves Fórumtársak! Őszintén: melyik az a film, amelyik túlszárnyalta, vagy legalább akkora hatással volt a világunkra, mint a SW, így 25 év óta? Szépen az emlékeket gyerünk felidézni!
Én véleményem: voltak nagyon jó filmek, és vannak is. Nálam a Vissza a jövőbe és Indy-filmek vannak még a felső rétegben, de ezek is egy kicsit a SW alatt. És ezt ha kivetítem a világra (persze vannak, akik ezzel nem értenek egyet), akkor szerintem passzol is.
Szóval, még egyszer a 77-es évet megismételni nem nagyon lehet. Az volt az első találkozás, olyan még egyszer nem lesz, az mindig más lesz, az ELSŐ.
Szerintem Lucas nem újraszületésért küzd, hanem a történet teljes elmesélését tüzte ki célul, kvázi a régi részek előzményeit is megismerheted. Örülsz neki? Nem. Te bajod.

Az, hogy te az elvárásaidat rá akarod erőltetni az új SW részekre, azt a vak is látja.
Most akkor a tisztelt közönség döntse el, hogy azok igénytelenek, akiknek az ep1 azt adta, ami beleillik a SW-sagaba, vagy azokon van rózsaszín szemüveg, akik ésszerűtlen elvárásokkal tekintik az új Trilógiát?

Előzmény: RIPityom (5674)
Szerénke Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5676
Kedves Ripityom.

Szeretnélek megnyugtatni. Igen, öregszel és egyre fáradékonyabb vagy!!! (Lankad már a szép Ibolyaszál...:))) )

Rögtön kezdeném a kül. színű fénykardokkal.
Arra jöttem rá hosszas meditáció után, hogy a színek (ami alapvetően csak két fajta:rózsaszín és libafosh zöld :))) ha jól megfigyeled a trailer záróképét )
nem jelentenek mást, mint a különböző tudás - szinten levő jedi tanoncok jelét. Tehát van ifi, haladó stb. A legnagyobbaknak (10 dan) elég az erő maga vagy a kék színű elektromos kisülés (dark side (az uralkodó) az episode VI-ben mikor küszteti Luke - ot).

Lucasról:

Teljesen egyetértek. Az Ő fantáziája már egy Lucas garast sem ér...
Sajnos ez a hollivúdi buziság, hogy gyerekpiacra termelni filmeket teljesen elvette az eszét. Mert ugya arról elfelejtkezik, hogy minden gyerek felnő egyszer és akkor már nem fog neki tetszeni az a stílus, ami gyerekkorában bejött neki. Bár ha engem megkérdezett volna miután bemutatták az EP1 -et megmondtam volna neki, hogy ha én most lennék gyerek az EP IV vagy V akkor is jobban tetszett volna mint ez a mostani effektekkel feldúsított fosás( EP I )
...Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha félretesz minden ilyen "zavaró tényezőt" és csinál egy normális filmet felnőtteknek. Azt a gyerek ugyanúgy tudja élvezni, viszont a felnőtt az nem fog elalélni egy bugyutta Jar Jar Binkstől.
De szerintem Ennél még a mai gyerekek is komolyabbak. Mostugye a mai gyerekeken a 8-10 éveseket értem (amikoris ebben a koromban láttam a filmet). Csakhát a recept ugye az, hogy végy egy idióta figurát (kötelezően ráerőltetve a gyerekekre, hogy szeressék, pedig gagyi mint a f@sz!!!!!) végy egy csomó CGI-t, legyen mindenki mindenkinek a rokona(lehet hogy a kettes részből kiderül,hogy Anakin igazából Palpatine fia...)aztán nagyjából ez elég is lesz a sikerhez.
Szóval összegzésképpen: George - nak nem az a célja, hogy mind a hat rész passzoljon egymáshoz és hogy élvezhető legyen minden korosztály számára, hanem hogy idén is meglegyen az az 500 millió dollár bevétel mer az eddigi 2 milliárd má régen elment ki tudja hova (lehet, hogy Microsoft részvénybe???)

Ez most mindenkinek szól:

Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam ne csüggedjetek mert egy magára valamit is adó SW fan az úgyis elmegy és megnézi a II részt is még ha bele is döglik, ( és három hétig csak zsíros kenyeret fog enni,hogy összegyűjtse a belépőjegy árát )függetlenül attól, hogy 1000 db Jar Jar Binks fog lézerkarddal rohangálni vagy sem a képernyőn...
aki pedig még ezek ellenére is csalódott lenne és megfogadta, hogy csakazértsem megy el megnézni azoknak üzenem, hogy reménykedjenek mert nem Lucas volt az utolsó reményünk.
" Valamikor majd eljő egy Rendező aki majd igazából a helyére rakja a dramaturgiát, cselekményt, CGI effekteket, színészi mimikát, akciójeleneteket (...meg persze azt a tényt is vegyük figyelembe, hogy 30-40 évente újra illik rendezni halivúdba a régi filmeket tehát van még remény....) és akkor letérdelhetünk a mi SW Istenünk előtt és imádhatjuk őt minden idegszálunkkal...."

Előzmény: RIPityom (5674)
jinjang Creative Commons License 2002.03.22 0 0 5675
Ez is hosszú lesz.
Már régóta érlelődik bennem, és Rip hozzászólása megnyilatkozásra is késztet.

Természetesen többször láttam már mindegyik részt, videón is megvan mind, egy polcom tele van SW könyvekkel, és minden nap 2 SW site-ot meg ezt a topikot olvasom végig az új hírekre vadászva - szóval talán joggal nevezem magam SW-fannak. Mindez azért, mert 1980-ban (én akkor láttam először) a bátyám kapacitálására elmentünk a moziba, és ott olyat láttam, amit még sosem. Nekem addig a fantasztikus filmet az jelentette, hogy "Pírsz" kapitány 1 lépés/percenkénti sebességgel imbolyog egy citromfacsaróból és egyéb műanyag edényekből eszkábált "űrhajó" tetején, meg az, hogy lehetett vadászni valami német sorozatban, hogy mi mindent ismerünk még fel az űrhajó vezérlőpultjába beépítve a vasalónyélen kívül.
Ehhez képest a SW maga volt kurva, kibaszott nagy CSODA! Amikor elhittem, hogy azok ott űrhajók, és hogy tényleg repülnek, hogy azok a kardok tényleg léteznek és vágnak kegyetlenül. És együtt tudtam izgulni a főszereplőkért, és nevetni tudtam a beszólásokon.
Nagyon-nagyon vártam a Birodalmat. És persze kicsit csalódtam a nagy várakozás miatt. Mert addigra már nem volt újdonság, hogy elhiszem, hogy repül az űrhajó. És nagyon sértette a fülemet egy mondat ("Én vagyok az apád."), pedig akkor még hírét se hallottam dél-amerikai sorozatoknak, ahol előbb-utóbb elhangzik egy ilyen jellegű mondat.
Aztán a Jedi utolsó negyedórájában meg már időnként majdnem hánytam. Főleg az utolsó jelenet ... :-((( Giccshegyek.
Ehhez képest nekem nem is volt akkora csalódás az EPI, mert valahol tudtam, hogy már úgyse fogom tudni annyira élvezni, mint anno a régit a régi szereplőkkel.
Ahhoz, hogy megint olyan "csoda"-élményem legyen, nem elég a CGI, mert olyat más filmekben is láttam már. 3 dimenziós meg szagos filmet még nem, az talán váltana ki belőlem hasonló élményt. :-)
De nem is emiatt volt bajom az EPI-el.
Nem tudom, hogy most a karakterük jellegtelensége, esetlensége, vagy a kék-hátteres forgatási körülmények miatt, de még a neves színészek is láthatólag kínban voltak. Leginkább az elhihető érzelmeket hiányoltam mindenki részéről. Itt nem voltak szenvedélyes "De hát nem érted, hogy megölik, Han?!" jellegű kiabálások, nem voltak poénos beszólások, nem volt normális párbeszéd (ha 3 mondatot elmondott egyben valaki, az már csúcs volt) és nagyon untam a két robot abszolut céltalan (már azon kívül, hogy megtámogassák az egészet a régi, jól bevált dolgokkal) szerepeltetését. Az űrcsata nagyon nudli volt, egyedül a párbaj tetszett. Talán mert ott nem a trükkök voltak, hanem az ember-ember elleni küzdelem. És ott végre volt érzelem és volt szenvedély az arcokon.
Ettől függetlenül nagyon várom most az EPII-t, s ha igazak a hírek, itt már legalább lesznek poénos, és normálisabb dialógusok. Mert azért egy film, mégha fantasztikus film is, egyedül a trükköktől nem áll meg.
Szóval hiába vagyok az SW örökre elkötelezett rajongója, attól még vannak dolgok benne, amik nem tetszenek.

RIPityom Creative Commons License 2002.03.22 0 0 5674
Kedves Fanok!
Elnézést kérek előre is, feltehetőleg hosszú leszek. Igyekszem korrekten, tárgyilagosan fogalmazni, ami azért megy nekem nehezen, mert fáraszt. Egyrészt biztosan öregszem, másrészt pedig, akikkel vitázom többnyire már ismernek s így könnyebb helyzetben vannak, mert sejtik mire akarok kilyukadni.

Azonban.

Először is,
szerencsés volna tisztázni, hogy az izlésről valóban felesleges vitázni. Azonban én mégis azt gondolom, létezik egyfajta… esztétika, igényesség, vagy hozzáértés. Mondjuk nekem példáúl nem igazából tetszenek Picasso munkái. Ez az én egyéni szociális problémám persze, de ettől én még szivesen mondanám, hogy egy nagy halom hulladék Picasso munkái, és mégis tévednék. Hiszen aki ért hozzá, az tudja: zseniális. Dali munkái tetszenek mondjuk, bár őt sem értem. Viszont az talán minden itt jelenlévőnek triviális, hogy a naplemente ámbár szép, de festménynek/fotónak mégiscsak egy rakás giccs.
Namost, bár én hajlamos vagyok túlzásokba bonyolódni, mégis azt gondolom, a SW Saga-t értem is, és érzékem is van hozzá :)

George Lucas,
a nagy Öreg az első két(!) SW filmjével (Episode IV-V) azért volt zseniális, mert forradalmian újat hozott, stílus teremtett. Mondanék néhány példát, mire gondolok. Számomra új volt a 2001 Űrodessziának az űrben zajló látványvilága. Itt láttam először hyper-részletes és logikusnak, nagyon is hitelesnek tűnő részletekkel felruházott űrhajókat. Szerintem igen komoly hasonlóság van a 2001 űrhajói, és a SW látványvilága között, már ami a részletességet és a kidolgozottságot illeti. Továbbá, forradalmi újítás volt az Alien szörny-Ellája. Iskolát teremtett a Rémség ábrázolásban, szerintem. Forradalminak merném titulálni a Terminátor II polimetabolikus(vagymi) robot átalakulásait, annak kivitelezését. Kifejezetten forradalminak nevezném továbbá a Mátrix újszerű akciójeleneteit. Gondolom, idáig mindenki egyetért velem.
George Lucas Tie-fighter-e és persze annak hangja (elromlott A/C) elképesztően zseniális: eredeti, egyszerű és a végletekig letisztult. Logikus. Hozzáteszem, számomra. A vezérsíkjait én mindig is erőtér-pajzs-generálónak vagy stabilizátornak képzeltem, ugyan nem tudtam elképzelni, hogy a picsába lát a pilóta jobbra-balra… dehát Istenem, egy MIG-21 -es pilótája sem lát(ott) nagyon sokat hátra. Számomra zseniális a Millenium Falcon aszimetrikusan jobb oldalra biggyesztett pilótafülkéje. Emlékszem X évesen, ha agyonlőttek volna, sem tudtam volna lerajzolni… pedig mindent megadtam volna érte… a csillagromboló a mai napig fantasztikus számomra. Egyszerűen frenetikus a nyújtott tetraéder… „romboló” formája. A hajtóművei, a parancsnoki hídja és sorolhatnám :)
De nem szeretnék végigmenni a hajókon (holott a Leia cirkálója nekem példáúl mai napig a kedvencem) számomra annyira elképzelhetetlenek voltak annak előtte, hogy az első benyomásom az volt ~78ban, amikor a mozi székéből felálltam – ezt még én sem tudtam volna elképzelni :):):)
Karakterek, dettó. Hiteles, félelmetes – ahogy ezt simon templar számomra nagyon szimpatikusan ki is fejtette. Ugyanis nem láttam sem a rohamosztagos szemét (fehér páncélzat), sem a főnökükkel nem lehetett szemkontaktusba kerülni, hiszen őt is (fekete) álarc védte. Egyszerű volt, ámde zseniális. Láttam korábban vak szamuráj ábrázolást, nekem az is félelmetes, mondjuk (hogy az irreálisan érzékeny hallásával képes ellenfelét legyőzni). Lehet, hogy ez csak az én fejlövésem… de nálam ez hat, ez működik. Hihetetlenül találó a Tarkinék náci világképére emlékeztető uniformis-világ. A Halálcsillag kezelőszemélyzetének sisakja is eredeti számomra. Amikor a barátom az USÁ -ba ment rokonlátogatóba, azt se tudtam melyik jelmezt hozassam meg vele (a rohamosztagosra szavaztam végülis, de nem tudott hozni, talán drága volt, talán méret probléma adódott, nem tudom)(ma Boba Fett cuccában szeretnék a Sétáló utcánkon formát bontani, ha tehetném :) Nos, arra szeretnék kilukadni már végre, hogy nekem ez mind formabontó volt, új és zseniális.
Ha Buck Rogers -en nőttem volna föl, vagy Perry Rhodan –on lehet, nem tetszett volna ennyire. Kétlem, de lehet.
S vajon miért van ez?
A válasz rém egyszerű, mint ahogy Ti is tudjátok:
Ralph McQquarrie. A srác zseni.
Lucas pedig még akkoriban egy pöcs(bocsánat) volt. Nem volt igazából bátorsága beleszólni a munkáiba. Elfogadta. Továbbá a technika és a költség-keret is beleszólt a mozikreációba. Lucas nem egy élő isten volt, hanem „csak” egy mezei rendező. Nem mondhatta, több színt (naplemente!) több karaktert, s mégtöbb csicsát!
Látni azonban, Ralph baba kifulladt az eredeti ötletekből a befejező részre. Vissza is vonult, már amennyire én tudom.
(hol van példáúl a B-wing eredetiségben az X- vagy az Y-wing –hez képest?)

Namost.

Nem mondanám, hogy Doug Chiang nem zseni. De ő nem vitatkozhat az Öreggel. Ha azt kapja parancsba: bugyirózsaszín fénykardokat, püspöklila energiagolyókkal, továbbá libafos-zöld erőterekkel egyetemben, amibe azért néha akad itt-ott egy kis bili-kék vibrálás is (biztos, ami biztos!) – hát akkor a srác olyat skiccel. Az amerikaik által vélt sikerrecept szerint, a jövő7et is bele kell zsúfolni a filmbe, ez a szerencsétlen George Lucas meg nyilvánvalóan bele is zsúfolja, erőnek erejével [the Force].
S ez még nem az is egyetlen baj. Sokkal nagyobb baj, hogy George [Palpatine] Lucas zsarnok.
Ráadásúl gyáva – és hadd tegyem hozzá, hazug – zsarnok: a várt, a remélt siker érdekében az aranyközép úton kiván megmaradni, ellentmondást nem tűrően. Azonban ez csak szánalmasan középszerű eredményeket hozhat a konyhára, mérsékelt anyagi, illetve a nullát megközelítő erkölcsi sikerrel megfűszerezve [Kessel].
Nem tud újítani, fél, elhagyta az arányérzéke (vagy nem is volt, kitudja?) halmozni akar és halmoz is… legfőképpen pénzt [Dark Side], de ez még csak-csak bocsánatos lenne, ha megint tudna igazán extravagánsat alkotni.
Ha képes lenne önmagán túl mutatni, önmagán felül emelkedni, még sokkal eredetibb ötletekkel előállni (Harrison Ford már akkor is eredetibb szövegekért reklamált, annyira bugyuta szövegeket adott volna a szájába) nos, akkor valóban zseni lenne. Azonban a tartalékai kimerültek, kiégett, megfásult. Steven Spielberg tud újat nyújtani. Tud(ott eddig) egyre eredetibb lenni. Zseni; jó – nem mindig és ott is vannak hibák, de nem említhető már Lucas -sal egy lapon, sajnos. Fáj nekem ezt leírni, mert szeretném Lucas -t szeretni, de lassan kiderül Lucas nem az, aki volt, vagy sosem volt az, akinek hittük/hittem. A körülmények szerencsés összjátéka folytán születethetett meg műfajában egyedülállónak az Episode IV-V. Sajnos az Episode VI-nál már felfedezhetők azok a kezdődő, baljósan fenyegető jelek, aminek aztán az eredménye lett a TPM, illetve amit most lehet az utolsó trailer alapján sejteni.

Apróság ugyan,
Megnézném én azt a Green Barrets csákót, aki a szabályzattól eltérve rózsaszín puskatussal áll ki a sorakozóra. Csak mer’neki az teccik.
Félreértés ne essék: nem zavart, hogy Luke zöld szinüt eszkábált magának. Istenem, arra tellett… addigra az érdeklődés hiányában csődbe mentek a fénykard boltok; vagy az is lehet, ő már nem tud(hat)ta, hogy a Jedi hagyományok szerint kék szinűnek illene lenni. Semmi gond.
Csak Lucas megígérte annak idején, hogy csak csodálkozni fogunk, mennyire egységbe fog illeszkedni, passzolni mind a 9 rész (én ennyiről hallottam). Merthogy előre ki volt találva, megsatöbbi.
Nem csodálkozom. Illetve, csodálkozik a faszom. Nem passzol, ennyi az egész. Egyszerűen Lucas nem zseni, hanem csak egy jó napszámos [Tatooine].
Remek órabérrel persze.

Kivételesen senkit nem szerettem volna megbántani, ha valakinek a kedvenc részébe, epizódjába tiportam volna bele – ezért elnézést kérek. Nem volt a részemről szándékos, de George Lucas -t nem fogom fanatikus módjára imádni, kritika nélkül. Rajongó vagyok, zseniálisat alkotott, de mostanra ez már nem áll. Amerikai népbetegség szerint Őt sem zavarja az izlés-ficam; akár a naív festők mintájára, neki is naplemente volt a jele az oviban.
És biztos, ami biztos: azt is duplán :)

RiP

delphijos Creative Commons License 2002.03.22 0 0 5673
Szerintem is teljesen igazad van. Olyan az egész Ep.I. hangulata mint amilyen lehetne mondjuk egy II. világhborús film ami az "elözményekkel" kezdödik, mondjuk egy békés boldég falut mutat be.És ebbe az idillbe robban be a háború. Miért várják el sokan hogy már az idill bemutatása alatt menjen az "öldöklés"?
Előzmény: T-007 (5671)
Skywalker. Creative Commons License 2002.03.22 0 0 5672
Már csak 55!
Előzmény: T-007 (5671)
T-007 Creative Commons License 2002.03.22 0 0 5671
Nagyon örülök, hogy neked sikerült ezt felismerned, ellenben azokkal, akik azt hiszik Lucas változott, és elment az ereje.
Szó mi szó, el kell ismerni, hogy az ep1 valóban visszafogott. De ez nekem már az első pillanattól kezdve tudatos lépésnek tűnt, hogy érezzük majd a Klón-háborúk után, hogy mit veszített el a Köztársaság.

A Clone-war trailerben kegyetlenül jó az a mondat, amit Yoda mond: "A sötét oldal MINDENT ködbe burkol."
Nagyon tetszik, ahogy a jedik is pánikba vannak.
Húú, de várom már!

Előzmény: Biga Cubensis (5667)
Csodaszarvas Creative Commons License 2002.03.22 0 0 5670
Szerintem Simon Templar (nem bántani akarlak) de kicsit olyan mint az egyszerű székely mikor kijön a sztárvárszról a corvinban:
- ... nade mikor gyütt az a mileneumfalkon, nahát azt má' nemhittem el!

:)))

Szerintem érdemes megkülönböztetni a true science fiction könyveket (ahol már már tervrajzok és szociológiai okfejtések vannak a könyvben) a sztárvárszos 'fantáziadús' témáktól. Innentől nemérdemes ilyeneken kiakadni hogy rövid idő alatt felépített halálcsillag two/köztársaságról császárságra áttévedt birodalom. Az egész kötekedés merő baromság.
Az első rész pedig jó, de nemannyira mint lehetett volna, így viszont a II és III mégnagyobbat üthet.
Alig várom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!