Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13472
Az uborka meg inkább peronoszpórának tűnik.
Előzmény: Lunni (13468)
CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13471
Ne aggódj, ez nem paradicsomvész. Annál nem sárgul a levél, hanem barnás-szürkésen vizenyős lesz és utána szárad el.
Leginkább ez lehet:
Septoria
Jobb, ha nem fordul elő, de ebbe nem szokott belepusztulni a paradicsom. Az egyik fajtánkon mindig megjelenik nagyon korán, és az szokott teremni a fagyokig.
Előzmény: Lunni (13468)
atandi Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13470

Sziasztok!

Nóra, jelentem, megfogdostam 3 kukacot! Kettő nem volt túl nagy, világoszöld, és szépen nyugton maradtak, egy harmadikmeg gombóccá gömbölyödött, és így már nem is volt olyan félelmetes...pedig ő már kövérebb volt. Ja, és mindetzt kesztyű nélkül!! :-)

Már fenem a"kést" (vagy inkább a fogamat ) az elsőpaprikára, demivelanno összekeveredtek apaprikapalántáim, és így mindegyik meglepilesz majd, hogymiféle is, így nem tudom, hogy ez a szép, hosszú, világoszöld vajon "kész van"-emár, vagy még érnie kellene, mert mondjukpl. egy Kápia, akinek illene szedés előtt még pirulnia is... Jólkiszúrtam magammal.

Datolyaparadicsomommeg annyi de annyi lesz, hogy ...hogy nem vagyok normális, hogy mindent eldugdostam, amit anyósadott. És hogy ilyen sűrűn. Na de ez idén már így marad, jövőre meg okosabb leszek és mértéktartóbb. Az ökörszív paradicsomokmeg nagyobbak, mint az öklöm, de még tök zöldek. Szabadföldön is vannakmárkis paradicsomok, meg néhány paprikais virágzik.

Ésmár többször ettünk "sajátlevest", saját répa, zöldség, karalábé, brokkoli, borsó "tartalommal"..és természetesen világi finom volt, na-ná, hogy nincs jobb a sajátnál! :-)

Leszedtem már 5 cukkinit is, de kb. másfél-2 hét múlva tömegesebb érés várható, úgyhogy fagyasztani fogok, karikázva.

Megettünk már 4 szem uborkát is, fú de tudnak szúrni...(Mohikánom és Perezem van). Félek, hogy a termés felét meg se fogom találni.

Vettem lombtrágyát is, ha holnap is jó idő lesz, szét fogom fújni, csak ne legyen nagy szél.

Azt mondjátok, meg lehet még próbálkozni új cukkini palántákkal? Lenne még belőle valami, ha most vetnék magot pohárba? Vagy késő már, nem lenne ideje beérni?

Jajj, és hát megindultak a sokat szidott dinnyék is, na-ná, hogy mikor a fene nagy helyükközepébe átplántáltam pár tő kiritkított salátát, mondván, itt aztán úgyis bőven van hely. Erre nekilódultak a dinnyék is. Csak legyen belőle valami. És kiültettem a Hógoló nevű, késői sárgadinnye palántákat is, ők még azért egész kicsik. Volt már ilyen valakinek, lett belőle valami?

Kis kárpótlás az almahiányunkra: tavaly egy szem se volt az eperfákon, mondtam is, ezek valami elvadultak lehetnek, kivághatjuk majd őket, erre idén rengeteg és különböző fajta terem! Fú, de finomak, sokszor az a vacsorám vagy a reggelim! Fehér, rózsaszínű, mályvaszínű, sötétlila és tök fekete fajta is van, és némelyik hatalmas. Barátnőmék udvarán 4 vagy 5irdatlan nagy, 100 évnél idősebb eperfa van, ők évek óta pálinkát főzetnek belőle és eladják, állítólag finom párlata van.

És bár a ribizlit csak késő ősszel dugtuk el, azon is és az egresen is egész sok termett. Szóval csudajó, hogy van kertünk. De alma egy szál se lesz a több ezer fán... szó szerint talán egy szem se. Elképesztő...

Jajj, és tegnap KASZÁLTAM vagy 2 órát (hagyományos kaszával)és  mostmindkét kezem tele van vízhólyagokkal és alig birom a karjaimat mozgatni. Csudajó, hogy eszem is van, csak néha használni is kéne...:))

Lunni Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13469
csináltam én is ma képeket, többi növény szépen fejlődik:
1. újzélandi spenót, anyunak épp most szedtem belőle egy nagy tállal
2. a cukkini elképesztő milyen nagyra nőtt, lehet a zöldségtáp miatt, alig bírok vele
3. locsolás előtt a veteményes
4. komposzt dombon az orange tök, patisszon és az estikék
5. bónusz kép: a kerti tó melletti napvirág az egyik kedvencem :)
6. ez a kép pedig Görögországban készült, én articsókának tippeltem mivel minden második veteményesben ott volt ez a növény, nagyon nagyon tetszik

Lunni Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13468
ajjjajjj, most vettem észre hogy a paradicsomvész megtámadta a növénykéimet, legalábbis arra tippelek, de azért teszek fel képet róla. holnap reggel kapnak egy kis ridomilt és eltávolítom a beteg leveleket, ugye így kell? :)

uborkákat is megtámadta valami, elsárgult a levele, mi baja lehet? néztem közelről mintha kicsit lisztharmatos lenne 1-2 helyen.

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13467
Nóra! Tényleg nagyon szép a kerted.Már vagy fél órája a galériád nézegetem,és mint látjátok nem vagyok a szavak embere ,de ezt nem tudtam "szó" nélkül hagyni :)
Mennyit dolgozol benne , segítséged van?
Előzmény: CBNora (13462)
Deryan Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13466
Nagyon szép a kerted :)
Előzmény: CBNora (13462)
PiccolaBetty Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13465
Kezdőként én csak olvasgatlak titeket és hasznosítom a praktikákat. Viszont érdekelne, hogy ti merre felé laktok!? Mert én Vácon.
ptibike Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13464
Köszi. Tényleg csiga. Benéztem a zöldbab bokrok alá és a saláta közzé, aztán ott pihennek a 3-4 centis meztelencsigák. Akkor éjszakai hadjáratokat kell rendezni.
Előzmény: CBNora (13459)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13463
"A szomszédoknak meg nem tűnik föl a rovarözön, mivel a növények azért egészséges benyomást keltenek, krumplibogaram meg kevesebb van, mint a szomszédnak, aki permetez, de nem szedeget." - Akkor valamit nagyon elszúrt a szomszéd. Ha permetez, elvileg nem is maradhatna bogár ;]
Előzmény: CBNora (13458)
CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13462
És a káosz.
Mindegyik képen rejtőzködik valamilyen zöldség. Van rajtuk borsó, fokhagyma, emeletes hagyma, virágzó petrezselyem, szamóca.

Lunni Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13461
Szép nagy veteményesed van :)
Orange tököt én most próbálom először, nagyon szépen fut a földön 4 tövem van párosával. 1 tő mennyit terem? azt számoltam ha mindegyiken csak 1 lesz őszre akkor én már boldog leszek mert ez az egyik kedvenc őszi édességem megsütve és hálisten csak én szeretem a családban... bár egyszer szépen kikészítve, felaprítva felvittem a tv elé hogy majd megeszem csak hűljön kicsit és mire visszaértem a tusolásból nem marad belőle semmi mert párom befalta... "olyan jó illata volt, gondoltam megkóstolom"... hát jól megkóstolta :)))
én se permetezek a rovarok miatt és igyekszem a veteményesbe szép illatos virágokat is ültetni, tényleg használ.
...egyedül csak a csigáktól akadok ki, egy éttermet biztos el tudnék látni bőségesen velük, amennyit összeszedegetek mindig, dühítő.
Előzmény: CBNora (13458)
CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13460
Ha már kimentem káposztát fényképezni, fotóztam mást is.
Az esős időben minden nagyon elburjánzott, kis rendet kell majd vágni, csak ma délelőtt is esett.
Ezek a veteményes viszonylag pedáns részei.
A fólia szélén nem érzi magát igazán jól a saláta, de vegyes salátába meg magnak jó lesz.
Talán már nem eszik meg a cukkinit a csigák. A maghozó káposztarépák közé ékeltem be néhány tövet.
A szabadba vetett uborkák is megúszták a lerágást, egyszer még megkapálom, aztán leeresztem az egyelőre fölkötözött uborkahálót.
Kezd érni a szomszéd kerítésére között koktél paradicsom. Olyan vékony a szára és kicsi a levele, hogy a képen alig látszik.
Krumpli. A lila virágú Százszorszép, a mellette lévő fehér Hópehely.
A paradicsom kordon háttérben a némileg áthatolhatatlan úttal.
Korai determinált paradicsomok, a következő képen is.
Földicseresznye.
Sütőtök, a kerítésre fog futni. Hajdani Uchiki Kuri tökök magjából.

CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13459
Ha rovarürüléket sem látsz, valószínűleg csiga. Nézz körül hajnalban, hátha megtalálod őket.
Előzmény: ptibike (13457)
CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13458
Mivel a rovarokat ugyanúgy szeretem, mint a növényeket, a bio módszereket sem szívesen használom. Inkább szedegetem, amit nagyon muszáj, a körülményeket próbálom úgy alakítani, hogy egyes kártevők ne tudjanak túlságosan elszaporodni, és várok. Eddig még egyszer sem maradtunk éhen. A szomszédoknak meg nem tűnik föl a rovarözön, mivel a növények azért egészséges benyomást keltenek, krumplibogaram meg kevesebb van, mint a szomszédnak, aki permetez, de nem szedeget. Rengeteg rovarcsalogató növényt ültetek ill. hagyok meg, és bízom benne, hogy beáll valamiféle egyensúly. Úgy tűnik, tényleg. És közben roppantul elszórakoztat a rengeteg élőlény.
Előzmény: Deryan (13455)
ptibike Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13457
Mi baja a káposztámnak? 2 napja semmi nem látszott rajta, de mára kisebb lyukak vannak rajta. Semmi élőlényt nem látok rajta, így nem értem. Mi lehet?
CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13456
Az a Redbor, abból is van 10 v. 12 tő. Ha hideg lesz, szépen sötétre be fog lilulni. Az át is telel, ha nincs szélsőségesen hideg. Majdnem olyan magas lesz, mint a bimbós kel.
Úgy képzeltem, hogy magas bimbós kelek és Redborok alatt egy szinttel lesznek a zöld fodros káposzták, hát ebből most nem tudom, mi lesz. Ezek a pálmának látszó növények most elég magasak. És ha tényleg az, az első komolyabb fagy elviszi. Egyszer volt (azt annak is vettem), nem sokkal bírt többet, mint a brokkoli. Igaz, az nem volt ilyen magas.
Előzmény: Deryan (13454)
Deryan Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13455
Nekem a szilfavákat teljesen tönkretették a tetvek. A fákat a tetvek hadjárata után meglepte a korompenész. Most úgy látom, hogy a fa újra hajt az ágvégeken és tetvek is jönnek.
Bánatomra a kis feketeribizlit pedig az emerika lisztharmat támadta meg. Nem sok esélyem van bármit is tenni, ahon kivül, hogy gyorsan leszedem a gyümölcsöket.

A lisztecskéknek nálam nincs sok nyugtuk. Kenőszappanozom őket.
Előzmény: CBNora (13453)
Deryan Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13454
Ó, ez egy egész hadsereg :)
Mintha az első pálmakáposzta mögött egy fodroskelt látnék...
Előzmény: CBNora (13452)
CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13453
Íme a liszteskék.
Mindhárom káposztafélémen vannak, de a növények szerintem szépek. Úgy tűnik, jól érzik ott magukat a liszteskék, nem mentek még rá a paradicsomra.
Egyébként a kivárásos módszerem ismét sikeres volt. Szinte teljesen elfogytak a kertből a tetvek, amennyi maradt, az már tényleg kell tápláléknak a ragadozók számára. A bodza, szilva, tenyeres rebarbara, ami mind sűrűn tele volt, teljesen letisztult. Nem csináltam velük semmit, csak egyszer végigfotóztam a rovarokat a bodzán. Fontolgattam egy slagos lemosást, de végül arról is letettem.

CBNora Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13452
Lefotóztam az én keljeimet is.
Mögöttük és elöl dália, a falnál sütőtök, a képen Orange.
Deryan Creative Commons License 2010.06.25 0 0 13451
Köszönöm, Nóra!
Utánna is néztem, és valóban lényeges különbség van a két káposztaféleség között.

Palmkohl
Leveles kel
Előzmény: CBNora (13450)
CBNora Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13450
Ezek pont úgy néznek ki, ahogy az enyémeknek is kellene. Majd lefotózom az enyémeket is, nem ilyenek.
Ha beírod a keresőbe, hogy Palmkohl, akkor képek özönét találod a pálmakáposztáról. Úgy tűnik, valami olyasmi lesz belőlük.
Előzmény: Deryan (13445)
CBNora Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13449
Szerintem alternária. Minden jó ellene, ami burgonyavész ellen.
Előzmény: skolikagi (13448)
skolikagi Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13448
Ez milyen betegség és mivel védekezzünk ellene?
Mármint milyen krumplibetegség:-))
Lunni Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13447
Sziasztok! végre visszajöttünk :)
a kertben egy hatalmas cukkini fogadott amit kirántottam és szedtem hozzá újkrumplit is petrezselyemmel, ez volt az első igazi kerti vacsoránk :)
újzélandi spenót nagyon beindult, bár ahogy hallottam szegény nem sok napot kapott az elmúlt héten. minden 2. burgonyatövet próbálok kiszedni mert nincs elég földem a feltöltéshez, így meg 1-1 bokor alatt csak 2-3 gumó van meg sok apró.
lehet hogy a volldüngertől, de még sose voltak ekkora cukkini bokraim, mindent elnyomnak, muszáj levágnom mindig 1-2 levelet. gömb cukkini is hatalmas de ilyen 2 centisen folyton ledobja a terméseit, pedig egyszerre 3mat növeszt mindig... lehet hogy nem bír ennyit és le kéne vágnom 1-2t hogy csak 1 fejlődjön? sima cukkinivel szerencsére nincs ilyen problémám.
az uborka meg a napon határozottan jobban érzi magát mint az árnyékos helyen, ott még nem nagyon akar termést hozni.
paprikáim elérték a 10-15 centit és kezdenek virágozni, borzalmas mennyire nem megy ez nekem :) pedig locsolom, gyomlálom, tápozom, trágyázom, nemtudom mi kell még neki :))
hozok majd fotókat, Görögországban jártam és ott ahol kert van, mindegy mekkora tuti hogy van házi veteményes is, leginkább paradicsomot, uborkát és articsókát termesztenek, vagyis szerintem articsóka volt amennyiben lila virágja van, mert még élőben sose találkoztam vele :)
kiwi ültetvényt se láttam még soha, most egy motoros túra keretében mindent megcsodáltunk, dohányföldeken is jártunk, nekem nagy élmény volt :)
szóval most még nagyobb lelkesedéssel csinálom a veteményesem gondozását mint eddig, jól jött ez a kis feltöltődés!
Deryan Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13446
Kiültetés előtt. Valamicskét nőttek. A levelek megerősödtek.

Előzmény: Deryan (13445)
Deryan Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13445
Jelenleg igy néz ki a fordros kelem.

Mi az a pálmakáposzta?
Nem találok rőla infót ezen a néven.

Előzmény: CBNora (13434)
peti444 Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13444
gyorsan elvetettem kis poharakba, kelés után kiültetem őket
azért ráírhatták volna, hogy mikor kell elvetni :S
126 napja van, hogy produkáljon valamit :D
Előzmény: CBNora (13440)
hannabori Creative Commons License 2010.06.24 0 0 13443

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem...

Az rendben van hogy május elején vetettem tökmagot és még csak ilyen kis ..csányi növénykéim vannak?:( Meg volt trágyázva a föld, igaz 2x 10 napot álltal a vízben, a fele kirohadt. A cukkíni az szép, tele van bimbóval, de a többi!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!