Keresés

Részletes keresés

eszter4 Creative Commons License 2007.05.26 0 0 12911
De jó, akkor megnyugodtam... Szóval van egy Bach-om. Jó lenne egy Chopin is... Vettem olyat, amit úgy írtak le, hogy rózsaszín széle, sárga közepe van, de még kicsi. Felrakok néhány képet a kezdetekről, a teleltetés utáni és a jelenlegi állapotukról.Az első kép egy éve készült, életem első 3 leandere. A többit tavasszal szereztem be.
Előzmény: anblock_italia (12910)
anblock_italia Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12910
Ahogy elnézem gyanítom, hogy ez is a zeneszerző család egyik, mégpedig talán a Bach nevű tagja, azoknak szokott ennyire tömör lenni a levélzete és némelyik hullámos. Nem hiszem, hogy nagyon komoly baja lenne, talán csak megártott neki a sok törpésítőszer:-)
Előzmény: eszter4 (12909)
eszter4 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12909

Ezt is a Baumaxban vettem. A közeli képen a virág alatti leveleken látszik valami foltos betegség. Remélem csak gomba, nem leanderrák...egy-egy virág szára el van feketedve.

anblock_italia Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12908
Akkor úgy látom még van pár nap, hogy kiderüljön az "igazság":-)
Előzmény: eszter4 (12905)
anblock_italia Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12907
Szépek lesznek így, amikor virágoznak:-) Bár "hivatalosan" fal előtt jobb nekik, mert az is visszaveri a fényt, de így legalább kapnak levegőt. Rappaiék kertjében, a privát lakrészüknél, hasonlóan állnak sorfalat a leanderek:-)
Előzmény: eszter4 (12906)
eszter4 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12906
Tegnap leandereket ültettem a járda mellé az örökzöldek közé. (A betont ne nézzétek, a burkolásig még nem jutottunk.) A fénykép elkészülte után a sötétben, ill. villanyfénynél még a cserepeket is besüllyesztettem a talajba. Ezek nem saját nevelésű leanderek, a Baumaxban vásároltam őket.
eszter4 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12905
Nem közvetlenül Rappaiéktól vettem, hanem a piaci eladó hozta Zombáról. Én már többször vásároltam tőluk, telefonon megrendelem, és valamelyik hozzám közel eső kiállításon átveszem, (katalógusáron). Leandert  nem vettem tőlük, de a többi növényben még nem csalódtam.Sikerült a fényképezést megoldani, íme itt tart az a bizonyos "kék".
Előzmény: anblock_italia (12871)
oleandro Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12904
Nekem ahhoz azért bizotsan ritkábban kell kimenni (mármint a teraszra), de tény nygyon jól alakulnak a dolgok, egyre több a virág, és annyi bimbót meg még sose láttam, mint idén. Éljen a klímaváltozás! :(
Előzmény: anblock_italia (12903)
anblock_italia Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12903
Ha még egy hétig ilyen idő lesz, akkor azzal szemben, hogy tavaly és általában június elején kezdődik a virágzás, most már teljes pompában leszünk. Ahányszor kimegyek a teraszra újabb nyílókat látok:-)))
anblock_italia Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12902
Azért a legjobb családban is előfordul, hogy néhány alsó levél elsárgul és lehull, mondjuk egyszeri komolyabb kiszáradás is már eredményezhet ilyen következményt.
Előzmény: Encsi84 (12898)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12901

Gratula ! :D

Szakmabéli :)))

Előzmény: Encsi84 (12900)
Encsi84 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12900

Közepesre,de sikerült. :) Mivel a tételek felét tanultam csak meg, így kiegyeztem a jeggyel.:) A mikro tanárral elbeszéltünk egymás feje felett, a másik,meg 5 adott volna, aztán ez lett a végső döntés:). Jó ez.Még pár vizsga hátra van,de várom a végét már nagyon.:)

Várok még, ki mit mond aztán permetezem.Olyan szép virágai vannak pedig,majd lefényképezem.

Előzmény: krampuszka1 (12897)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12899

Gombaölő, atkaölő, meg rovarölő :D

De inkább látogasd meg a speckó leanderes honlapot :)

http://gportal.hu/portal/leanderek/

Előzmény: Encsi84 (12898)
Encsi84 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12898

:( Mivel kezeljem?

Azt elfelejtettem írni, hogy igazság szerint fehéredés nincs rajta, csak a kép csalóka (felveri az eső a térkőalapot, ilyen fehér kavicsos por).

Előzmény: oleandro (12893)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12897

:DDD

Egészségedre !

Remélem sikerrel jártál :)

Azért lehet, hogy valami gombaölővel megpermetezném, de majdcsak akad valaki, aki nálam jobban ért a leandernyavalyákhoz !

Előzmény: Encsi84 (12896)
Encsi84 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12896
Bocsi:))))...:))) Ez még a fáradtság jele...tegnap szigorlatoztam mikroökonómiából meg számvitelből...kicsit leszívta az agyam:)
Előzmény: krampuszka1 (12889)
Szaci Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12895
Köszönöm a sok hozzászólást. Sajna nem tudok a géppel szép éles képet készíteni. Az első kép tényleg olyan amit már láttam leanderrákos képeket a netem. A második növénykém olyan fura szegény. Csak a levelek tövénél lesz fekete és könnyen lejön a levél is, utána a hajtás vége lesz olyan kis deformált néhány fekete színeződéssel. Majd még próbálokozom élesebb képek készítésével.
Lehet, hogy akkor próbákozom még a megmentésükkel mert nagyon sajnálnám kidobni őket. Minden gyanús részt levágok róluk és lelkesen permetezem réztartalmú gombaölőszerrel. Háááátha.......
Van még valami ötlet a levágott rész kezelésére? Nekem sajna gipszem sincs otthon. :( Nem tudom mit lehetne még rákenni helyette.

Jah a harmadik képen nem betegséget akartam fotózni csak hogy a kis betegem kezd virágozni így még jobban sajnálom mint eddig.
TTNora Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12894

A második képen szerintem sem rákos rész van. Nekem tavaly egy frissen vásárolt példány összes új hajtásvége így lefeketedett.

Gombaölővel spricceltem, locsoltam be, levágtam ezeket a részeket, és azóta kutya baja.

Most azon van a legtöbb virágbuga.

Előzmény: Szaci (12879)
oleandro Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12893
Hát nekem nem elég jól kivehető, kép alapján lehetett ott minden, egy kis ez, agy kis az (giomba, atka, tetű) de az is lehet, hogy semmi komoly, csak a szokásos veszteség..
Előzmény: Encsi84 (12887)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12892

:)

O.K.

Én olvastalak eredetiben !

És nagyon hálás vagyok azért a forditásért !

Előzmény: oleandro (12891)
oleandro Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12891
Jogos, nem fogalmaztam elég precízen
Előzmény: krampuszka1 (12890)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12890

A levéldeformációval kapcsolatos véleményedet nem osztom....

A leanderrákos levéldeformáció speciális alakzatot mutat.

De az én véleményem úgysem számit :)

Továbbá a feketedés lehet korompenész is.

Előzmény: oleandro (12886)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12889

Ez hibiszkusz ?

Nem leander véletlenül ? :)

Előzmény: Encsi84 (12883)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12888

Szerinted ez hibi-levél ???????????

Mármint amit felraktál...

Előzmény: Encsi84 (12887)
Encsi84 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12887
valaki segítsen a kép alapján!Köszönöm!
oleandro Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12886
Anno utánaolvastam, és ide beírtam minden fellelhető info-t a laenderrékról, amikor kiderült, hogy én is érintett lettem. A lényegm, hogy ha vigyáz az ember, akkor meg lehet előzni a terjedését, és tartós kezelés (gombaölő) meg a beteg részek eltávolítása esetén van valamennyi remény, hog egy idő után nem folytatódik a rákosodás.

Én azért megvárom a gvirágzást, és hogy ha mindkét beteg növény olyan, amilyen már van egészséges, akkor nem fogok vesződni velük, hanem inkább kidobom őket.
Értékes, vagy nagyobb növénynél inkább próbálkoznék a megmentésükkel, hátha.

Egyébként a leveleken, szárakon levő deformáció, tumor, feketedés az mind a leanderrák.

Különben a "lekezelés" csak annyi volt, hogy mivel nem volt itthon pont hozzávaló anyag, gipsszel kentem le a vágás helyét, megakadályozandó a nedvedzést. Kényszerből máskor is csináltam már így, teljesen OK.
Előzmény: Szaci (12884)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12885

AZ első képen egészen biztos, hogy leanderrákos növényed van !

A második szerintem valami más, a harmadikon meg én nem látok semmit....

Szaci Creative Commons License 2007.05.25 0 0 12884
Mivel kezelted le a levágott hajtásokat?
Hát a dolog úgy kezdődött, hogy tavaly észrevettem valami fura feketedést egy jópár leanderemen. Akármivel permeteztem nem akart elmúlni, hiába vágtam le rossz hajtásokat. Így idén tavasszal a betegnek tűnő egyedeket külön tettem és nyakig visszavágtam őket. Ők most már szépen elkezdtek hajtani (majd csinálok róluk is képet). A tünetmenteseket pedig szépen külön kezelgettem de a biztonság kedvéért azért őket is folyamatosan permeteztem réztartlmú gombaölő + atkaölő keverékével. Erre most felfedeztem az egészségesek között ezt a feketedő hajtást ami élőben pont úgy néz ki mint a leanderrákos képeken. A másik növényke (másik képen) pedig nem úgy néz ki hanem: a hajtás végénél a levelek tövén fekete lesz a levelek meg eldeformálódnak. Ott nem megy szét az egész kis törzse mint a másik növénynél. (bár lehet hogy csak azért mert kezdeti állapotban van?).
Hát nem tudom, hogy most vágjam le őket is tövig aztán várjam a csodát, hogy vajon hogy hajtanak ki (betegen vagy nem).
A már levágott leanderek elkezdtek hajtani, igaz még száruk nagyon kicsi de azokon még nem látszik betegség. Csak attól félek, hogy azt olvastam hogy ez a fránya betegség bent van a nedvében így nem lehet sima levágással kiírtani. :(
Előzmény: oleandro (12882)
Encsi84 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 12883

Segítenétek?A fehér hibim alsó levelei ilyenek, egy pár le is hullott.Mi lehet?Gomba?

oleandro Creative Commons License 2007.05.24 0 0 12882
Tavaly észrevettem, hogy az olaszországból nyesett hajtások közül vagy 2-n deformált 1-2 levél. Azokat akkor eltávolítottam, és idén egészséges leveleket növesztetek. Viszont épp ma vettem észre rajtuk, hogy a szárukon vannak ilyen csúnya feketedések. Úgyhogy a beteghajtásokat ma erősen visszavágtam, és a vágás helyét lekezeltem, mert állítólag onnan fertőzhet. És most majd alapos megfigyelés alatt tartom őket, és reménykedek.
Ha vigyáz az ember, akkor azért nem terjed olyan könnyen a kór, úgyhogy talán még lehet reménykedni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!