De jó, akkor megnyugodtam... Szóval van egy Bach-om. Jó lenne egy Chopin is... Vettem olyat, amit úgy írtak le, hogy rózsaszín széle, sárga közepe van, de még kicsi. Felrakok néhány képet a kezdetekről, a teleltetés utáni és a jelenlegi állapotukról.Az első kép egy éve készült, életem első 3 leandere. A többit tavasszal szereztem be.
Ahogy elnézem gyanítom, hogy ez is a zeneszerző család egyik, mégpedig talán a Bach nevű tagja, azoknak szokott ennyire tömör lenni a levélzete és némelyik hullámos. Nem hiszem, hogy nagyon komoly baja lenne, talán csak megártott neki a sok törpésítőszer:-)
Ezt is a Baumaxban vettem. A közeli képen a virág alatti leveleken látszik valami foltos betegség. Remélem csak gomba, nem leanderrák...egy-egy virág szára el van feketedve.
Szépek lesznek így, amikor virágoznak:-) Bár "hivatalosan" fal előtt jobb nekik, mert az is visszaveri a fényt, de így legalább kapnak levegőt. Rappaiék kertjében, a privát lakrészüknél, hasonlóan állnak sorfalat a leanderek:-)
Tegnap leandereket ültettem a járda mellé az örökzöldek közé. (A betont ne nézzétek, a burkolásig még nem jutottunk.) A fénykép elkészülte után a sötétben, ill. villanyfénynél még a cserepeket is besüllyesztettem a talajba. Ezek nem saját nevelésű leanderek, a Baumaxban vásároltam őket.
Nem közvetlenül Rappaiéktól vettem, hanem a piaci eladó hozta Zombáról. Én már többször vásároltam tőluk, telefonon megrendelem, és valamelyik hozzám közel eső kiállításon átveszem, (katalógusáron). Leandert nem vettem tőlük, de a többi növényben még nem csalódtam.Sikerült a fényképezést megoldani, íme itt tart az a bizonyos "kék".
Nekem ahhoz azért bizotsan ritkábban kell kimenni (mármint a teraszra), de tény nygyon jól alakulnak a dolgok, egyre több a virág, és annyi bimbót meg még sose láttam, mint idén. Éljen a klímaváltozás! :(
Ha még egy hétig ilyen idő lesz, akkor azzal szemben, hogy tavaly és általában június elején kezdődik a virágzás, most már teljes pompában leszünk. Ahányszor kimegyek a teraszra újabb nyílókat látok:-)))
Azért a legjobb családban is előfordul, hogy néhány alsó levél elsárgul és lehull, mondjuk egyszeri komolyabb kiszáradás is már eredményezhet ilyen következményt.
Közepesre,de sikerült. :) Mivel a tételek felét tanultam csak meg, így kiegyeztem a jeggyel.:) A mikro tanárral elbeszéltünk egymás feje felett, a másik,meg 5 adott volna, aztán ez lett a végső döntés:). Jó ez.Még pár vizsga hátra van,de várom a végét már nagyon.:)
Várok még, ki mit mond aztán permetezem.Olyan szép virágai vannak pedig,majd lefényképezem.
Köszönöm a sok hozzászólást. Sajna nem tudok a géppel szép éles képet készíteni. Az első kép tényleg olyan amit már láttam leanderrákos képeket a netem. A második növénykém olyan fura szegény. Csak a levelek tövénél lesz fekete és könnyen lejön a levél is, utána a hajtás vége lesz olyan kis deformált néhány fekete színeződéssel. Majd még próbálokozom élesebb képek készítésével. Lehet, hogy akkor próbákozom még a megmentésükkel mert nagyon sajnálnám kidobni őket. Minden gyanús részt levágok róluk és lelkesen permetezem réztartalmú gombaölőszerrel. Háááátha....... Van még valami ötlet a levágott rész kezelésére? Nekem sajna gipszem sincs otthon. :( Nem tudom mit lehetne még rákenni helyette.
Jah a harmadik képen nem betegséget akartam fotózni csak hogy a kis betegem kezd virágozni így még jobban sajnálom mint eddig.
Hát nekem nem elég jól kivehető, kép alapján lehetett ott minden, egy kis ez, agy kis az (giomba, atka, tetű) de az is lehet, hogy semmi komoly, csak a szokásos veszteség..
Anno utánaolvastam, és ide beírtam minden fellelhető info-t a laenderrékról, amikor kiderült, hogy én is érintett lettem. A lényegm, hogy ha vigyáz az ember, akkor meg lehet előzni a terjedését, és tartós kezelés (gombaölő) meg a beteg részek eltávolítása esetén van valamennyi remény, hog egy idő után nem folytatódik a rákosodás.
Én azért megvárom a gvirágzást, és hogy ha mindkét beteg növény olyan, amilyen már van egészséges, akkor nem fogok vesződni velük, hanem inkább kidobom őket. Értékes, vagy nagyobb növénynél inkább próbálkoznék a megmentésükkel, hátha.
Egyébként a leveleken, szárakon levő deformáció, tumor, feketedés az mind a leanderrák.
Különben a "lekezelés" csak annyi volt, hogy mivel nem volt itthon pont hozzávaló anyag, gipsszel kentem le a vágás helyét, megakadályozandó a nedvedzést. Kényszerből máskor is csináltam már így, teljesen OK.
Mivel kezelted le a levágott hajtásokat? Hát a dolog úgy kezdődött, hogy tavaly észrevettem valami fura feketedést egy jópár leanderemen. Akármivel permeteztem nem akart elmúlni, hiába vágtam le rossz hajtásokat. Így idén tavasszal a betegnek tűnő egyedeket külön tettem és nyakig visszavágtam őket. Ők most már szépen elkezdtek hajtani (majd csinálok róluk is képet). A tünetmenteseket pedig szépen külön kezelgettem de a biztonság kedvéért azért őket is folyamatosan permeteztem réztartlmú gombaölő + atkaölő keverékével. Erre most felfedeztem az egészségesek között ezt a feketedő hajtást ami élőben pont úgy néz ki mint a leanderrákos képeken. A másik növényke (másik képen) pedig nem úgy néz ki hanem: a hajtás végénél a levelek tövén fekete lesz a levelek meg eldeformálódnak. Ott nem megy szét az egész kis törzse mint a másik növénynél. (bár lehet hogy csak azért mert kezdeti állapotban van?). Hát nem tudom, hogy most vágjam le őket is tövig aztán várjam a csodát, hogy vajon hogy hajtanak ki (betegen vagy nem). A már levágott leanderek elkezdtek hajtani, igaz még száruk nagyon kicsi de azokon még nem látszik betegség. Csak attól félek, hogy azt olvastam hogy ez a fránya betegség bent van a nedvében így nem lehet sima levágással kiírtani. :(
Tavaly észrevettem, hogy az olaszországból nyesett hajtások közül vagy 2-n deformált 1-2 levél. Azokat akkor eltávolítottam, és idén egészséges leveleket növesztetek. Viszont épp ma vettem észre rajtuk, hogy a szárukon vannak ilyen csúnya feketedések. Úgyhogy a beteghajtásokat ma erősen visszavágtam, és a vágás helyét lekezeltem, mert állítólag onnan fertőzhet. És most majd alapos megfigyelés alatt tartom őket, és reménykedek. Ha vigyáz az ember, akkor azért nem terjed olyan könnyen a kór, úgyhogy talán még lehet reménykedni.