Sziasztok! Kicsit furcsa kérdésem lenne hozzátok: mikor nem nő tovább a cukkini? Ha leszárad a virága? Csak mert olyan cukkinit ültettem, ami elvileg billiárdgolyó nagyságúra nő meg... Nekem még nem tűnik olyan nagynak, de már van olyan, ami le is potyogott a tőről... Szóval most itt tanácstalankodom. Meg azt írta a papírja, hogy kifejezetten ajánlott mélyhűtésre. Cukkinit hogy kell fagyasztani...? Köszönöm a válaszokat: Pearl
Itt a fokhagyma elég jól viselte a magas vizet, még aminek a gyökere elérte a talajvizet, az is él, csak kicsit peronoszpórásabb a magasabban lévőknél. 2 napja kaptak még egy Amistart, bár fokhagymára nem írja.
Nóri, kár volt Bicebócára rákérdeznem, nagyon sajnálom... Ezekkel a pasikkal annyi baj van! :S (Jelenlévők mindig kivételek)
Valami rágja akrumplileveleimet (is). MEGFOGTAM ott egy kukacot, de két ilyen delikvens is ott lebzselt. Ők is ehetik? Mutatom a képet:
Ki ez és mit akar??
DE ez csak az egyik baj. Megint valami rusnya betegséget szedett össze ez a későbbi ültetésű krumplim, de már csúnyán el is terjedt, ráadásul esik az eső, nem tudok permetezni. Kép alapján tudjavalaki, mi lehet, smi ráa legjobb permetszer? Most megint Curzate-R-t vettem, anno azzal kezdtem, azzal permeteztem legelőször, kaptak ezek a tövek is, de az már jó régen volt.
Szerintem amiremúltkor burgonyavészt mondtatok, az nem egészen így nézett ki, ugye? Ez talán más lehet...
Jun.24-én kiültettem a rebarbara palántákat. Szerintem szinte minden mag kikelt, amit elvetettem, egyelőre elégedett vagyok. Most már csak hízniuk kell, mert nagyon szeretem a rebarbarát (levesnek, kompótnak, sütibe, mindenhogy).
És itt vannak a brokkolik, ezek már a későbben ültetettek.
Én döglötten se szeretem megenni. Aztán mikor kiúsznak a főtt babokból a levesbe... Mint a cseresznyebefőtt alján úszkáló főtt kukacok... Persze biztos tápláló, fehérjedús.
Gigantikus az a borsó! Még sose láttam ilyet. Szép a cékla is. A répánk sokkal vékonyabb. Az íze annak jó, de nálunk szerencsére nem állt a víz. A fokhagyma között viszont van, ami rohad. Persze csak az ágyásban lévők, ami itt-ott elszórt bulbillikből meg bent felejtett fejekből nő, az egészséges.
Köszönöm az érdeklődésedet. Nagyon kedves Tőled, hogy gondolsz rá :) Sajnos nincs jó hirem a kis Bicebócáról. Új helyén a trágyadomb tetején szépen beállt. Mindig külön volt rá gondom, hogy elegendő nedvességet kapjon. Mindennap felmásztam hozzá a trágyadomb tetejére egy kis vizzel, amikor nem esett az eső. A napokban a férjem nagy büszkén mutatta, hogy milyen szépen megcsinálta a tárolót. Újra lefedte. A vér is meghűlt bennem. Rosszat sejtve rohantam s trágyadombhoz. Bicebóca sehol nem volt. Csak nagy taposások. Egyik nyom mélyén feküdt szegény laposra taposva. Felemeltem s megnéztem. Valószinű semmi nem lett volna belőle. Kicsi volt a gyökere és a sziklevél tövében nem fejlődött tovább, mert keléskor az a része megsérült ill. hasadt le.
Most bab-Bicebócákat nevelgetek. Őket a zsizsik rágta meg. Kisérlet képpen vetettem el , hogy lássam mennyire életképesek ezek a babszemek.
Tegnap szedtem ki krumplit, hát nagyobbakra gondoltam. A Pannónia elég egyenletes méretű, nagyobb tojásnyi, a Kleopátrában vannak nagyobbak is, de kisebbek is. Meg persze mindkettő alatt sok apró. Mivel folyamatosan nedves volt a talaj teteje, ezért kapálni sem nagyon lehet, mert a föld tetejéig, nagyon magasan helyezkednek el a gumók.
A magról vetett hagyma már most olyan vastag, mint a mutatóujjam, úgyhogy elkezdtük zöldhagymának kiszedni, úgyis fehér, nem elálló fajta.
Ez az Onward borsó, ami olyan hatalmas.
A Zsuzsit fejtettem, ebből csak véletlenül kerül közé pár, ilyen egy nagyobb szem, 15 mm.
A cékla nagyon szép, legalábbis ami nem volt víz alatt. Tegnap elvetettem az utánpótlást.
A répával nagyon rá...tam, vastag ugyan, de nem szép, rövid, nem elég sárga, ízetlen. Így jár az ember, ha boltban veszi a magot. Sajnos, a víz a jövő évi magnak való répát kiölte. A zöldség meg peronoszpórás lett a magas víz idején, a permetezés nagyon keveset ért, a levele sárga, a gyökere az 1 cm vastagságot is alig éri el, a nagyja persze. (A múlt heti eső ismét emelt 20 centit a talajvízen, a mélyebb részeken már megint 1 ásónyom mélyen van.)
A peronoszpóra kinyírhatja az uborkát, az időjárástól is függ, hogy milyen gyorsan. Én ezért is nem ültetek mostanában, mert néha 10 napig sem tudok menni, és nem tudom időben permetezni.
Ebből nem nagyon tudom kinézni, hogy mi micsoda a képen. A tökfélék melegigényesek, és az eddigi hideg időt nem szerették. A takarmánytöknek mondjuk nagyobbnak kellene lennie, de az nemigen van itt, bár ez csak tipp. :)
3 hernyó miatt tényleg kár lett volna permetezni. Még 30 miatt is, ha 300 van, már talán... Az epret irigylem. Nekünk egy fánk van, fehéret terem. Azt reméltem, az idén már több lesz rajta, mint amennyit meg tudok enni. Valószínűleg lenne is, de a rigók majdnem mindet fölzabálják. Még a hullottat is összeszedik a fa alól. Valamennyi jut nekem is, de nem lakom jól vele.
Szerintem valaki írt valamit a szőlőddel kapcsolatban is. Úgy nagyjából bármilyen fajtát lehet lugasnak nevelni, leginkább csak a nem fagyállóakat nem, de ilyen kevés van. Van egy csomó fajta, ami minimális permetezéssel is elvan, a szőlős topikban tudnak neked neveket mondani a lugasod adataihoz és az igényeidhez mérten.