Halljátok, én harmadjára vetettem az uborkát, és kijött vagy négy darab. :S Talán a maggal van baj, talán a talajjal, vagy a vakond... fene tudja. Asszem idén nem eszek ubit. Meddig lehet vetni a csemegeuborkát, hogy azért még egyek is róla valamit?
Én is most jöttem be. Van egy szabadnapom, és az idő is jó. Eléggé rám érett a munka, eddig vagy időm nem volt, vagy jó idő nem volt. Az üvegházat rendbe kellett tenni. Ottpirosodik a marmand paradicsom, kint csak a koktél. uborka ia szépen terem. A két tő Bernnadett ellát bennünket. A szabadföldi uborkának megcsináltam a támrendszert, már virágzik. Felkötöttem a paradicsomokat is. Cukkíni terem szépen. A cékla nem valami jó lesz, mert nagyrésze egyből magszárat nevel. Most megint vetettem egy sort. Bogyósok vannak szépen. Szóval csemege is, munka is van rendesen.
Én most jöttem be. Épp szedem ki a borsót, el akarom ma vetni a helyére a céklát. Csak bejöttem főzni egy kis macskamenta-menta keverék teát. A nemrég vetett hosszúkás cékla már kezd kelni. Aztán hogy hogy fogunk ennyit megenni... Még van a tavalyiból is, egész jó állapotban. Most már lassan jön a dőzsölés. Már vagy egy hete minden nap leszedek egy kígyó uborkát, pirosodik a koktél paradicsom. A korai determináltak is kezdenek már narancsszínre váltani. Van még saláta is, hozzá zsenge fokhagyma. Nekem is fel kellene újra kötni a paradicsomot. Szerencsére egészségesnek látszanak, de a nagyokra még várni kell.
mindenki nyaral vagy mi az a pangás? :) olyan meleg van hogy a kertben egy órát alig bírok ki, mintha szaunáznék. most végeztem a paradicsom felkötéssel/kacsozással, van ami már 2 méter. sajnos sokféle betegség is megtámadta egy részüket, de remélem azért teremni fognak. rukkolának lenyírtam a virágos részét, olyan ez a növény mint valami gaz.
itt meg 30 fok van, végre jó idő lesz a héten, szegény növényeknek már szükségük volt rá. az újzélandi spenót most a kedvenc növényem, nagyon megérte ültetni, pláne ilyen piaci árak mellett. az első kígyóubim is elkezdett növekedni, ha lesz belőle valami jövőre több figyelmet fordítok majd rá. irigykedve néztem Il blogján hogy neki már micsoda uborkái vannak :))
A rengeteg eső is visszavetheti a hagymát a fejlődésben? kábé egy hónapja elkezdtek sárgulni a szélső levelek...hálistennek ahogy melegedett az idő úgy megállt de nem is fejlődik sehová.
Karikára vágod, panírozod, s úgy teszed a fagyóba. A panírozott darabokat folpackkal szoktam elválasztani, hogy ne fagyjanak össze. Tálcán, alufóliára rakva soronként is fagyaszthatod, majd azután zacskózod. Sütéskor nem olvasztod fel, csak a forró olajban kisütöd. Lereszelve kisebb-nagyobb adagokat is fagyaszthatsz, s főzeléket, puffancsot stb. készíthetsz belőle.
Réznél és kénnél kisebb a rezisztencia kialakulásának veszélye, de azért néha nem árt rezisztenciatörővel permetezni. (Azaz valami mással...) A felszívódó szerek jó rezisztenciatörők lehetnek, a kombináltak még jobbak. :)
Ha esik az eső, egyes betegségeknél nagyobb a fertőződés veszélye. Minden gombának és bacinak megvan a hőmérsékleti és nedvesség-optimuma, ezek gyakran eltérnek, de sokszor egybe is esnek. Esős időben a veteményesben legnagyobb kárt a peronoszpórafélék tudják okozni, ide tartozik a fitoftóra (paradicsomvész) is.
Általános szabály azonban, hogy a legjobb szárazabb, 10 és 25 °C közötti hőmérsékletű estéken, napszállta és páralecsapódás között megpermetezni, lágy(ított) vízben oldott, esetleg nedvesítőszerrel is javított permetszerrel. Az sem elhanyagolható, hogy aszálytól senyvedő, kókadt növényeket károsíthat a szer, vagy nem szívódik föl eléggé.
A lótücsök fejlődés közben vedlik. Mivel vedlik, így hatásos rá a kitinszintézisgátló Dimilin. A trágyát pedig amúgy is érdemes Dimilinnel kezelni a nyüvek és cserebogárpajorok ellen. Gond letudva. :)
Értelemszerű, hogy a disznótrágyát is érlelni kell. Én két évesnél fiatalabb trágyát nem is juttatok a kertbe. Inkább többet egy kicsit, minthogy éretlent, a homoknak úgysem árt a sok humusz. Csináltam már olyan ágyást, hogy az egész földet (homokot) kicseréltem kecsketrágyával harminc centi mélyen, és három év múlva olyan, de olyan ágyásom lett, hogy csak ihaj, a snidling akkorára nőtt benne, mint egy közepes vöröshagyma. :D
valaki feltudna világosítani permertezéssel kapcsolatosan? ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni: - milyen permetezőszereket lehet szinte állandóan használni, rezisztencia kialakulása nélkül? (réz/kén?) - a növényeket minden időjárási viszonyok között kell permetezni (meleg/szárazságban is vagy csak ilyen időjárás esetén amikor ilyen sok eső esik meg hűvös van?)
Szerintem ha már ennyit vetettél/ültettél/duggattál, akkor mindent meg kell tenni érte, hogy legalább a ráforditásod visszajöjjön. Kár lenne ennyi hagymát azzal a felkiáltással veszni hagyni, hogy úgy sem lesz belőle semmi.
A múlt évi képeket nézegetve nálunk kb. 1 hónap elmaradás van az eső miatt. A jövő héten viszont jó meleg lesz. Igyekezz mielőbb mindet kigyomlálni, a betegeseket kidobálni. Adj nekik szükség szerint műtrágyát is arra a homokos földre. Szerintem még semmi sincs veszve. A nyár java előttünk áll :)
Miért lenne rosszabb a semminél? Trágya-trágya. Nagyon hasonló az emberi fekáliához, ami pedig igen jó komposztanyag lehet, ha megérlelik. Az előző hsz-ban ott vannak a tápanyag-összetételek is. Annyival komplikáltabba kezelése, hogy disznónál azért necces egy mélyalom. :D
Azon szoktam még röhögni, amikor a lótrágyát lesajnálják egyesek...
most gyomlálom a 600 m2 őszi hagymásomat. eléggé vékonykák...a parlagfű sajnos nagyon elnyomta. Ha kigyomlálom rendesen lesz még belőle fejlett vöröshagyma szerintetek?
A számok itt tényleg mást mutatnak, de minden idős ember ezt állítja, amit én az előbb. A lóbogarat viszont biztosan csalogatja, ez tapasztalat, mivel 1X én is használtam disznótrágyát, sajnos. A kérődzők a növényeket nagyon jól átdolgozzák, a mindenevőn pedig sok anyag meg csak úgy átmegy és így mennek rá a férgek. Pl. a marhatrágyának is kell legalább 1 év érés. Ez idő alatt elvesztik a gyomnövény magvak a csíraképességüket és nem lesz tiszta gaz a kerted. :)
Egy nagy kupacot csinálj belőle és ennyi. Ha nagyon zavar a szag, rétegezz rá földet, de túl sokat nem fog javulni. Miért akarsz disznótrágyát kijuttatni? A semmitől is rosszabb. Tápanyag nem lesz benne, ráadásul a környék összes lóbogara a tiéd lesz. Marha, birka, nyúl, ló trágya a tuti. Azokban lesz szufla rendesen, és lóbogarak se kedvelik.
Enyém is valami drága külföldi mag volt, szerintem ugyanarról beszélünk :)) Találtam egy linket, elvileg ha nem szeded le szép nagyra is meg kéne nőnie: http://4.bp.blogspot.com/_Qd1dpuTj4Lw/SnbFaqQVw2I/AAAAAAAAB8U/e5WWcZ7N3Nw/s1600-h/cukkini.jpg De ha rájössz miért dobja le a termést szólj :)
Fagyasztani meg itt a legtöbben karikára vágják, kirántják és úgy fagyasztják le. Vagy zöldségkeveréket csinálnak padlizsánnal, ceruzababbal felaprítva vegyesen és úgy megy zacskókba a fagyasztóba.
Hát én úgy gondoltam, hogy jó lesz tölteni. Nem néztem utána, hogy ténylegesen mekkora egy billiárdgolyó, úgy gondoltam, hogy akkora, mint az öklöm (igen kis kezeim vannak - de azért ennyire nem). Ez különben valami speciális mag, Svájcból rendeltem, tényleg csak billiárdgolyó méretűre nő meg, ellenben azt írja a cetlije, hogy kiválóan fagyasztható. Kicsit később jutott csak az eszembe, hogy attól, hogy öregszik, nem kellene leesnie. Szóval hogy más baja lehet.... És hogy is kell a cukkinit fagyasztani. Csak megmosom, megtörlöm, és mehet is a fagyasztóba? Ha kiveszem nem fog összetöppedni? Mindenesetre köszönöm a válaszokat: Pearl
ez a gömb cukkini, elvileg nagyobb ökölnagyságúra kell megnőnie, de nekem is leesik amikor eléri a biliárd golyó nagyságot, nem értem.... pedig kapott tápot, egyszerre 3-4 kis gömböt is nevel. Lehet egy vödör trágyát alászórok, de azért nem értem mert a mellette lévő sima cukkini meg nagyon szép, alig győzöm szedni azt az egy tövet annyit terem.
Minden trágyára érvényes, hogy napon a felső 1-2 centi értéktelen lesz, legalábbis tápanyag szempontjából, a nap tönkreteszi. Ezért szokták letakarni, de akkor meg locsolni kell. Minél több van a kupac belsejében, annál jobb az érés. Újabb technológiánál csövekkel oxigént juttatnak a trágya belsejébe... Egy kevés nitrogén-műtrágyát sem árt hozzáadni, különben túlzottan összeesik, mivel a saját nitrogénjét és szenét használják föl a bacik a lebontáshoz. De google-el biztosan bővebben megtalálod. :)
Hogyan lesz a malac trágyából érett (ősszel felhasználható) trágya? Van egy minimalacunk, és a neve ellenére így, hogy egész nap legel, már komoly mennyiséget termel. Ha őszig valahol tudnánk gyűjteni, akár elég is lenne... A komposztba nem merem tenni, legyek és a szag miatt. Hogyan kell tárolni ahhoz, hogy őszre "érett" legyen? Napon? Nagy felületen kiterítve? Vagy lehet egymásra kupacolni?
Gyönyörű ez a lepke, köszönöm! Idén még ne éld bele magad a rebarbara dzsembe, a magoncok még nem lesznek szedhetők, jövőre is csak módjával. Nekem is magról nevelt töveim vannak, azoknak elég szép vastag a levélnyele. Most nagyon rondák szegények, az idősebb leveleket úgy szétrágták a csigák, hogy jóformán csak a levélerek vannak, és virágzás után még nem indultak meg újra. Le akartam vágni az összes virágszárat magérlelés előtt, de egyet ottfelejtettem. Úgyhogy valószínűleg lesz jó friss magom. Majd holnap megnézem, remélem, nem potyogtak még le a magok. Nem örülnék, mert egyrészt akkor nem ígérhetek senkinek, másrészt meg nem fogom győzni gyomlálni a rebarbarát. Nekem most kezdett virágozni 3 tő padlizsán az üvegházban kb. 12-ből. Kíváncsi vagyok, kötnek-e termést. Tavaly nagyon sokáig lepotyogtak a virágok, aztán nyár végére lett sok termés. Most más fajtákat ültettem.