ilyen? nekem ilyesmi van, most először használtam veteményesben rovarölőt is, mert ha jól azonosítottam be, akkor ez őszibarack levéltetű és vírusokat is hordozhat
Én a szalmát kétszer is felhasználom. A paradicsom kapja frissen, következő évben átrakom a hagymára. Mire kiszedem a hagymát, eléggé elbomlik, a másodvetemény vetése előtt átkotrom az ágyások közötti utakra, ami kevés marad az ágyáson, az már beásható. A fűnyesedék egy szezon alatt elbomlik, azt ezért nem rakom át sehova. Friss magvetést nálunk nem lehet takarni, a rigók széttúrják, fölkapálják az egész ágyást. Nem félsz túlságosan a betegségektől? Én minden zöldségmaradványt simán a komposztra rakok, csak akkor nem, ha erős Phytophtora fertőzés volt. Ami meg lehullik, beásom, úgyse ugyanaz a növény kerül oda, más fajnak meg semmi baja nem lesz. Szerintem normális, egészséges növényeink vannak, ha meg valami nem tart ki egész szezon végéig, az se tragédia. Úgy kalkulálok, hogy pl. uborkából két turnus legyen.
Sziasztok! Annak ellenére ,hogy majdnem későn kaptam észbe és kezdtem "kertészkedni" már nálam is vannak zöld paradicsomok,és pici uborkák :)A tökféléim is nagyon beindultak,most a jó idővel.Egy két bokor zöldbabom is megmenekült a csigáktól.Sajnos sok mag nem kelt ki,de mint mindtátok is ,célszerű lesz palántákat nevelnem. Igaz képet még nem tennék fel a Ti szép kertjeitek után,de majd egyszer talán...:)Főleg mivel még a paradicsomok is nagyon vegyesen vannak. Van kiültetve balkontól kezdve a folyton növősig(mivel palánta korukban a kutya kiszedte mellőlük a felíratokat).Viszont van egy tő amit ma vettem észre ,hogy olyan mintha penészes lenne.Ez fentebb a szárán látszik,és onnan halad a levelek felé. Mi ez? Veszélyben van a többi paradicsom mellette?
A paradicsomom úgy nő mint a háborodás...Most hogy letépte a szél a fóliát megjelentek rajta ilyen kis fekete ..akármik olyan mintha levéltetű lenne, de nem vagyok benne biztos. Egy kicsike szárny is látható rajtuk. Ca. 2 mm-esek lehetnek. Ez mi lehet?
A cukkinivel különben én is így jártam :-) Ma reggel már leszedtem róla az első két termést, és megfelel az ökölméretemnek, úgyhogy felettébb elégedett vagyok...
Igazából a fertőzés nem olyan olyan vészes. Tegnap este nagy eső volt nálunk, és ma reggel láttam a foltokat a vizes leveleken. Különben mire megszáradt, szinte alig látható, úgyhogy nem nyesegetném, meg, majd meglátjuk, mit szól a tiosolhoz.
Köszönöm válaszodat :-) Ha sikerül vennem, még ma este megpróbálom kipermetezni. És ha jól értem, akkor már másnap szedhető is róla a cukkini, ne kell várom a szedéssel, ugye? Pearl
de!!! :) szerintem a Romus egyszerre édes és savanykás, százféle zamata van. nekem sokkal gazdagabb volt ízben, mint a tavalyi pirosak (Vilma, Kméti 3F1 és 549). mondjuk ezeket akkor hasraütéses alapon vetettem, idén egy kicsit jobban utánajártam a fajtáknak.
a sárga paradicsom nekem régi szerelem, Apám termesztett a zalai tanyáján ilyen körte alakút még gimis koromban. tavaly nem sikerült körte alakú magot venni, viszont volt 20-22 tő Romus (sárga kerek), és annyira finom volt, hogy komoly csatározások folytak érte a családban - a "hagyományos" pirosakat szinte nem is ettük, csak elajándékoztuk. idén sárgából lesz - remélem - Romus, Perun (a körtealakú) és mini sárga is - mind folytonnövő.
nyár végén tudok majd a kukoricáról bővebben nyilatkozni, azt tudom, hogy amit vettem magot, olyan 50 szem lehetett benne és 450 ft volt, 2 évre elég nekem ez a mennyiség, extra édes hibrid, rezisztens néhány dologra. jó persze nem mindig érdemes a drága magot választani, de az uborkánál biztos megéri :) paprikánál és paradicsomnál majdnem mindegy, úgy vettem észre.
ééééés képzeljétek, kimentem ma reggel a kertbe a szokásos vizitre és látom hogy a gömbcukkini termései megmaradtak! 3mat nevel és tegnap este óta hatalmasat nőttek, szép nagyok leszek mire 3 nap múlva Balcsiról hazajövünk :) (2x3 nagy levelét vágtam le 1 hét különbséggel, kapott trágyát és tápot is)
paradicsomot meg elvileg hetente kéne locsolni, de ilyen melegben 2 napot is alig bírnak ki a dézsások, szóval 2 naponta este bekapcsolom a kutat pár órára, nem takarom a talajt, a vizet így meg nem sajnálom tőlük :)
A körtepari ráadásul finom is, bár betegségre éppolyan érzékeny, mint a többi átlagos fajta. De jó csak úgy a bokorról szemezgetni. :) (Persze miután jól lemosta egy eső...)
Sajnos nekem összetört a telóm, egy ideig nem tudok saját fényképet készíteni. Majd kölcsönkérem a szomszéd fényképezőjét, ha tudom, vagy öcsém telefonját...
Addig is egy régebbi kép a friss eperágyásról:
Kár, hogy a telefonnal készült fotók nem igazán adják vissza, de nagyon szépen megindult. Bár az a díszbokor belóg rendesen, az én kertem már csakilyen, a felét gyümölcsfák és díszbokrok foglalják el. :) Arra gondoltam, majd augusztusban, amikor a legszebb, készítek egy videót, hogy végigjárom.
jó látni ezt a sok szép kertet :) látom van körte alakú paradicsomod, ez a sárga fajta? én valahogy idegenkedek a sárga paradicsomtól, mintha kék uborkát kéne ennem :) de gondoltam jövőre kipróbálom, lecserélem azt a paradicsom fajtát ami kevésbé fog jó termést hozni.
Nejlonnal is lehet takarni, bár idén nálam csak az eper és a kukorica alatt van nejlon. Gaz ellen az is jó mindenesetre.
Én kb. egy kilométerrő hordok be lekaszált és kissé odapenészedett szénát talicskával, meg magam is kaszáltam egy parlagon lévő telket, és a mezőn is. Összességében már több tucat nagyon púposra megrakott, lekötözött talicskányi szénát hordtam már szét, és még nincs vége. Ősszel vagy jövő tavasszal pedig mindezt ki is talicskázom, hiszen az elhalt, fertőző növénymaradványok ráhullottak. De megéri, mert gazolni alig kell, és a belocsolásokat leszámítva locsolni is tegnap locsoltam először, a múltkori, ítéletidő utáni egyhetes szárazságot leszámítva, amikor is megint egyszer-kétszer. :) A szomszédtól elkértem a kertje végét, ahova sütőtököt raktam úgy 200-300 m2-re. Először legyomirtóztam, aztán 2 hét után legyalultam lapáttal a felső 2 centit, majd felásás után úgy folytattam - és addig el sem vetettem/ültettem semmit -, hogy letakartam az egészet kaszálékkal. Három napig csak kaszáltam és talicskáztam. :D De ez mind semmi ahhoz képest, hogy egy kilométerről hozom talicskával a fekete lápi földet.
Igen, olyan 20 nagy körbála talán elég is lenne a kertre. :) Akkor már csak azt kellene kitalálni, hogy mit csinálok a takaróanyaggal, ha kiszedtem a növényt. Bár, ha valaki viccből bedobna egy csikket az utcáról, akkor ez is megoldódna, meg a betakarítás is...
Nem biztos, hogy megéri a drágább magot venni, annak lehetnek különleges igényei. Tavalyelőtt vittem a rokonságnak a Bonduelle-nek termesztett szuper kukoricát, amit egy sok hektáros ültetvényről szedtem. Mindenki odavolt érte, hogy ilyen jót még nem evett, szerezzek magot. Tavaly ültettem belőle vagy 20 tövet, egy sem hozott magokat, csak néhány jutott el odáig, hogy legalább üres csutkát hozzon. Ezalatt a 20 éve meglévő fajtám tűrhető termést hozott, a szárazság ellenére. A szuper fajta rettentő locsolásigényesnek bizonyult.
Sziasztok! Ma reggel vettem észre, hogy sajnos lisztharmat támadta meg a cukkinimet... Mivel védekezhetnék ellene? Jó lenne, ha valami természetes megoldást tudnátok ajánlani, mert permetezni nem nagyon szeretnék vegyszerrel... Köszönettel: Pearl
Ha felszívódó rovarirtóval permetezed, annak hatnia kell akkor is, ha nem folyik le. Nekünk tavaly megrágták a pockok a paprika gyökerét. Nem tudtam, mitől kornyad. Aztán mikor ősszel kihúzkodtam, akkor láttam, hogy ahhoz képest, mennyi gyökerük maradt, még nagyon szépek voltak.
S.O.S. Valaki, ha tud, segítsen! Gyökérlegyek ellen már meglévő állományban hogyan védekezhetek még? Sajnos nem talajfertőtlenítettem tavasszal.Sorra sárgul le a petrezselymem, kirágták a karalábét-lefonnyadt ,2 kis nyű rágizsálta a gyökerét-, a többi karalábé is kezdi. A paprikával nem tudom mi van, napközben lekonyul a hajtáscsúcs, reggelre rendbejön. Basudin 5G-tmég használhatok? Vagy talán Force-t? Próbáltuk beöntözni rovarirtóval, de nemigen látok javuást. nem is igen hiszem, hogy olyan mélyre lefolyik. Köszönöm a segítséget!