Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2016.02.29 0 0 157

Ahogy én értem, az teljes egészében gravitációs hullám.

Előzmény: pk1 (156)
pk1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 156

További kérdés: akkor most ez a szétsugárzott három naptömeg csak csak részben gravitációs hullám?

Előzmény: mmormota (155)
mmormota Creative Commons License 2016.02.29 0 0 155

Szerintem az lehet a magyarázat hogy a csillag anyagából még maradt a lyukak körül valamennyi, és az villant fel behullás közben.

Előzmény: pk1 (154)
pk1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 154

Ennek örülök, csak éppen nem értem. Eddig azt magyaráztam, hogy elekromágneses jel nem várható, mert ez gravitációs kölcsönhatás. De ötletem van: elektromosan töltött fekete lyukak - az már elektromágneses kölcsönhatás is. Ott fény is lehet, nem csak gamma. Lehet, hogy szemével látta is valaki.

De nem biztos, hogy igazam van.

Előzmény: Mungo (153)
Mungo Creative Commons License 2016.02.28 0 0 153

Még egy adalék.

djuice Creative Commons License 2016.02.23 0 0 152

Az iskolai tankönyvünkben még vagy 25 éve atom-korszaknak volt jelölve jelenünk, pedig az elektromosság vagy a számítástechnika legalább annyira jelentős szerintem. Ma én inkább a technológia kora elnevezést használnám mindent lefedőleg.

Előzmény: construct (151)
construct Creative Commons License 2016.02.23 0 0 151

Még magáért a fekete lyukért se kapott senki, se Penrose se Hawking. Pedig lassanként csillagászati munkaeszközökké, "próbatestekké" válnak.

A Nobel-díjat sok évtizedes tapasztalat szerint főleg kísérleti munkákért osztják. Elméletieknek csak akkor, ha a mérések már sokszorosan megerősítették a jóslataikat. Ám ezt gyakran nem érik meg.

Sebaj, Einstein úgyis sokkal jelentősebbé válik majd a civilizáció emlékezetében. Ezt az egész kort vele fogják azonosítani, már ha valaki nem a háborúk szerint tájékozódik. Mondjuk úgy, mint Arkhimédész korát, amelyben persze ott voltak a Peloponnészoszi háborúk is.  Nem minden évszázadban születnek ilyen zsenik.

Előzmény: pert2 (150)
pert2 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 150

Igazából Einsteinnek járna a díj, mert akkoriban nem kapott érte Nobel-díjat. Arról nem ő tehet, hogy csak 100 évvel később igazolták a gravitációelméletének ezt a részét.

Előzmény: djuice (148)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.23 -1 0 149

Einstein egy időutazó volt, aki jól titkolta, hogy melyik századból látogatott vissza. Minden képen Ő indította el a tudományt azon az úton, ami az időutazáshoz vezet. A türelem a legfontosabb, a nagy ugrások elérése érdekében.

Előzmény: djuice (148)
djuice Creative Commons License 2016.02.22 0 0 148

Már csak az a kérdés kinek adják a Nobel-díjat érte, mivel több mint 1000-en vettek részt a kutatásban, szarul járnának ha megosztott díjként ítélnék oda! :D

Amúgy tök izgi, hogy most egy új fizika kezdődhet, mint Einstein idején és még ő jósolta meg is! ;)

Előzmény: Fat old Sun (1)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.22 0 0 147

"mely szerint az analógiás gondolkodás felháborító, kártékony = súlyos csapás. ) "

Egyáltalán létezik nem analógiás gondolkodás? Szerintem az ilyen gondolkodás már nem is gondolkodás.

Előzmény: Bétaverzson (145)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.02.21 0 0 146

"Egy egyetemen - ha kérdés vetődik fel - meg lehet kérdezni pl. az előadótól, akinek sokkal biztosabb tudása és áttekintése van a területről, így sanszos hogy a válasza segít a helyes irányba fordulni."

Ott még hagynak időt gondolkodni?   De jó lenne ott lenni! :)

Előzmény: mmormota (141)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.02.21 0 0 145

Imént ún. analógiás gondolkodásmódra hangolódva írtam.

(találkoztam már olyan tudományfilozófusi ideológiával, mely szerint az analógiás gondolkodás felháborító, kártékony = súlyos csapás. ) 

Előzmény: Bétaverzson (144)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.02.21 0 0 144

Ha igaznak tartjuk, hogy vákuumban felénk közeledő, majd távolodó gravitáló test képes lengésbe hozni a nálunk lévő -  eddig mozdulatlan ingát - abból az is következik, hogy az említett távoli test energiát adott át ingánknak (is) -  és az is feltételezhető, hogy a távoli test ezenközben veszített az ő összenergiájából.

Ha emellett még azt is igaznak tartjuk, hogy távoli gravitáló test közeledését ill. távolodását mi mindig csak késve észlelhetjük, abból pedig az kell kijöjjön számunkra, hogy ingánkat valamiféle hullám hozta mozgásba.

Előzmény: Mungo (143)
Mungo Creative Commons License 2016.02.21 0 0 143

De nem kell félni, az eseményhorizonton kívülről jött a hullám.

A kozmofórumot még tanulmányoznom kell, így arról majd később elmélkedem egy cseppet.
Ami a híradásokból elért hozzám az azt mutatja, hogy a két összeolvadó fekete lyuk összenergiája (tömege) kisebb, mint ha különállóak lennének. Így első nekifutásra ez nagyon úgy tűnik, mintha a fekete lyukakból származna az eltávozott energia. Persze lehet hibás ez a logika.

Előzmény: Törölt nick (138)
construct Creative Commons License 2016.02.21 0 0 142

Izé...talált. Persze lehet érvelni amellett, hogy a horizont mögül nem jöhet ki semmi. Az is igaz, hogy az áltrel lokális elmélet, ám például a gravitációs energia már alapvetően nem lokális, nem határozható meg a tér egy korlátozott kiterjedésű tartományának vizsgálata alapján, így aztán azt se tudni, hol székel. Magam persze sohasem számoltam ki ilyesmiket, így ennek a lyukpárnak a sugárzását se, de a tudorok elmondásából úgy értem, az egyenletek megoldása itt csak azt mondja el, hogy mennyi energia ment ki a végtelenbe gravitációs hullámok formájában. A többit talán megtudjuk az első kvantumgravitációs specin. Hacsak addig nem mondjuk már a hamut is mamunak.

Előzmény: Törölt nick (140)
mmormota Creative Commons License 2016.02.20 0 0 141

Igazából webfórumokon tanultam a legtöbbet!

Szórakoztató és hasznos, de megvan a maga kockázata.

Egy egyetemen - ha kérdés vetődik fel - meg lehet kérdezni pl. az előadótól, akinek sokkal biztosabb tudása és áttekintése van a területről, így sanszos hogy a válasza segít a helyes irányba fordulni.

Ugyanez egy fórumon sokkal kockázatosabb. A teljesen rossz válaszokat viszonylag könnyű kiszűrni, de előfordul, hogy olyanok is helytelen választ adnak, akik tanulták is, sokkal többet is tudnak, de nem tisztult még le kellőképpen a tudásuk, és a legjobb szándék mellett is éppen azt a választ elrontják. 

Előzmény: Bétaverzson (135)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.20 0 0 140

hogy a most érzékelt gravitációs hullámok energiája mennyiben jött a horizonton kívülről vagy belülről.

Izé... api, most az egyszer nem értek veled egyet. Az áltrel lokális elmélet, és a grav. hullám nem jön ki a horizonton belülről. (Épp ezért nincs haja sem a fekete lyuknak.)

Előzmény: construct (139)
construct Creative Commons License 2016.02.20 0 0 139

"Talán az a baj, hogy az energiát fotonként értelmezem."

Azt még nem találták ki, hogyan kéne ilyen erős gravitációs jelenségek közepette kvantumfizikai számításokat végezni, nincs egyesített kvantumgravitációs elmélet. Felejtsük el hát a részecskéket, maradjon minden folytonos!

De amikor nagyok a görbületek, az áltrel alapvetően nemlineáris egyenletei miatt sajnos elvész az additivitás, vagyis használhatatlanná válik az erő fogalma is, ami ugye eredendően additív. Az additivitás hiányának azonban még gyökeresebb hatása is van: egy rendszert általában nem lehet a részeire bontva tárgyalni, így aztán nem mondható semmi arról se, hogy a most érzékelt gravitációs hullámok energiája mennyiben jött a horizonton kívülről vagy belülről.

Ám semmi baj, ott vannak az egyenletek, ha hiszünk bennük csak kell megoldani őket. Rettentő mennyiségű gépi idővel, mert analitikusan nem megy, s a végén kiadnak valamit, például a hullámamplitúdókra, tömeghiányra stb. Ha stimmel, akkor szeretjük az elméletet. De érzékletes fogalmakkal láttatni persze csak korlátozottan tudjuk a folyamatokat.

Hogy a gravitációs hullám energiát hordoz? Ez történetesen még szemléletes is: A tér görbítéséhez nyilván energia kell, hisz ez a görbeség gyorsítja a testeket. Így kézenfekvő, hogy magában a tér görbületében energia raktározódik. A gravitációs hullám pedig ennek a görbületnek a tovahaladása, azaz energiaáram.

Előzmény: JFEry (136)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.20 0 0 138

1 millió óra számítógép-idő annak a szimulációnak a lefuttatása, ami "újragondolja".

De nem kell félni, az eseményhorizonton kívülről jött a hullám.

Itt van egy pár képlet, és magyarázat. Felfelé vannak a korábbiak, vagy 10 oldalt érdemes visszalapozni...

http://kozmoforum.hu/viewtopic.php?f=23&t=36&start=120#p7386

Előzmény: Mungo (137)
Mungo Creative Commons License 2016.02.20 0 0 137

Végül: a 3 Nap tömegnyi energiáról annyit, hogy valahogy nagyon érdekesnek érzem, hogy a gravitációs hullám energiaként tömeget (anyagot)vesz el.

Eddig ezt nem gondoltam végig, hogy a fekete lyukatól energiát vihet el a gravitációs hullám, méghozzá nem is kicsit. Mert eddig csak a Hawking sugárzás jutott el a tudatomig. Eddig az a közhely élt a fejemben, hogy onnan márpedig semmi sem jöhet ki. Most lehet ezt is újragondolnom. :o)

Előzmény: JFEry (136)
JFEry Creative Commons License 2016.02.20 0 0 136

Köszönöm Mormota.

Gondoltam, hogy az értelmezésem hibás és jól mondod, tényleg félre is értettem a jelenség mikéntjét. Műszaki vagyok és ez hajlamosít az analógiás gondolkodásra. Ez a matekos dolog nekem nem asztalom. 

Végül: a 3 Nap tömegnyi energiáról  annyit, hogy valahogy nagyon érdekesnek érzem, hogy a gravitációs hullám energiaként tömeget (anyagot)vesz el. Talán az a baj, hogy az energiát fotonként értelmezem. Ráadásul a fotonok el sem hagyhatják a fekete lukat. Sajnos itt is olyan kérdések merülnek fel bennem, amit nem tudok megfejteni, mert ha a tömegvonzás változása tömeget vesz el akkor ez nekem azt jelenti, hogy ami mozgás állapotot változtat annak változik a tömege. De ez valahogy nagyon vadnak tűnik.

Előzmény: mmormota (131)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.02.20 0 0 135

Igazából webfórumokon tanultam a legtöbbet!

Előzmény: Bétaverzson (134)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.02.20 0 0 134

Úgy gondolom, hogy Einstein nem tartotta jónak azt a módszert- amit Newton és követői favorizáltak - mármint, hogy két égitest "erőtere" vektorait simán összeadogatván meghatározható a két test körüli közös - eredőként kapott vektor-rengeteg (más néven: vektormező).

Úgy gondolom, testek képzelt(!) "erővektormezejének" ilyesfajta "szuperponálását"  Einstein nagyon nem tartotta jóra vezető tevékenységnek. Nem tartotta perspektivikusnak.

(Kortársa voltam egy ideig. Majd amint megtanultam olvasni, kis könyvét áttanulmányozván gondolataiból sokat merítettem)

Bétaverzson Creative Commons License 2016.02.20 0 0 133

Rendben, semmi gond, köszönöm válaszod!

Előzmény: mmormota (131)
szilvatövis Creative Commons License 2016.02.20 0 0 132

Sziasztok!

Laikus kérdések, amik felvetődtek a hír hallatán:

Ha egymásba olvad az eseményhorizontjuk, az alól is távozik energia amíg teljesen egymásba nem olvadnak? Magyarul a gravitációs hullámok egy része az eseményhorizont mögött keletkezett?

Egyáltalán összeolvadhat-e a két fekete lyuk, vagy ténylegesen megáll az idő az eseményhorizonton? Ha megáll, akkor ez befolyásolja-e a gravitációs hullámok mibenlétét?

Ha az idő csak a megfigyelő számára áll meg, de a valóságban összeolvadnak, akkor a gravitációs hullámokat melyik változat szerint érzékeljük?

Mi lesz az imulzusmomentummal?

Mivel mindkettő Kerr-féle fekete lyuk lehetett, egyrészt összegződnek a saját perdületek, másrészt hatalmas impulzus nyomaték keletkezik az összelvadás által. Elképzelhető, hogy ilyenkor egy tórusz alakú eseményhorizont keletkezzen?

mmormota Creative Commons License 2016.02.20 0 0 131

Egy darabig nő az amplitúdó, aztán mikor kezd összeolvadni, akkor meg csökken. Nyilván olyasmi történik az összeolvadás során, ami ezt okozza, de hogy pontosan mi, azt szerintem akkor is csak a szimulációból tudnám, ha értenék az altrelhez... 

Előzmény: Bétaverzson (130)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.02.20 0 0 130

Írtad a feketelyukak összeolvadásáról:

"Mivel a sugárzás energiát vitt el a rendszerből, egyre közelebb kerültek, egyre hamarabb kerültek egyet, egyre nőtt a frekvencia. Egészen addig, amíg kezdtek egybeolvadni, így további frekvencia növekedés mellett már csökkent az amplitúdó."

Miből következik az, hogy a keringési frekvencia növekedése során csökkent az amplitudó?

Nem inkább fordítva?

Előzmény: mmormota (126)
mmormota Creative Commons License 2016.02.20 0 0 129

A három naptömegnyi különbséget pedig épp a lesugárzott gravitációs hullámok energiájában találhatod, széthordva a világűr minden irányába.

Szerintem a kérdés inkább arra irányult, hogy miből származik ez az energia.

A newtoni mechanikában gondolkodva az ember hajlamos a rendszer energiáját szétszedni 3 részre:

az egyes lyukak nyugalmi energiája (ha tetszik az összeomlott tömeg és perdület ami a horizontja mögött van), aztán a gravitációs helyzeti energia ami a két tömeg távolságából adódik, végül pedig a mozgásukból adódó. Tudom hogy ez altralben nem korrekt és megtévesztő szemlélet.

A kérdés lényege szerintem az lett volna, a sugárzás a helyzeti és mozgási energia részből jön, vagy a "nyugalmi", horizontokba zárt rész is változik-e. Ha egyáltalán van ennek bármi értelme altrelben. 

Előzmény: construct (127)
mmormota Creative Commons License 2016.02.20 0 0 128

Az altrel nem mezőelmélet, hanem geometriai. A gravitációs hullám a téridő mintázata.

Ezt kifejtem kicsit bővebben, mert puszta kötözködésnek tűnhet.

A mezőelméletek egy adott és állandó geometriájú rendszerbe (a Standard Modellben Minkowski) helyeznek különböző tulajdonságú mezőket, és ezen mezők jellemzőivel modelleznek jelenségeket.

Az altrelben viszont magára a geometriára vannak hatással az anyag jellemzői, és az így torzult  geometria határozza meg az anyagok mozgását. Nem pedig valamiféle mező, mint a mezőelméletben.  

Előzmény: mmormota (126)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!