A fóliáról konkrét tapasztalatataim vannak, a borsót és sárgarépát azzal takartuk. Mindent azzal akartunk, de egy napba telt, mire megcsináltunk négy sort.
A veteményes műveletlen föld volt előtte évekig, hiába gyomirtóztunk, rengeteget kell gyomlálnom. Lényegesen könnyebb dolgom van a fóliás területen. egy-egy eső után alig győzöm a gyomokat, a sorban, a sorközökben. A fóliásnál a növények mellől kellett kihúzni gazokat, de egy sorral pár perc alatt végzek.
Fóliás lett volna minden, ha nem fúj akkor a szél, gyorsabb lenne a lerakása, és nem ijeszt meg a gazdaboltos, hogy a paprika ki fog rohadni alatta.
Jövőre ősszel szántunk, talajfertőtlenítünk, és hadd fagyjon meg minden gyom és gyommag.
Ma, amikor a kertmindenes topicba beleolvastam, akkor világosodtam meg, hogy miért magzik fel a céklám mind. ezek a tavaly elvszórt magból keltek ki. A télen érte őket hideghatás, így úgy érzi, hogy két éves, így magot kell hoznia.
A következtetés, hogy az áttelelt cékla magba megy.
Nem szoktam leszedni, csak ha meg akarom enni. Míg zsenge, salátába bele lehet aprítani a sarjhagyma csomót. Valahol a neten azt olvastam, hogy ha leszedik, nagyobb lesz a földben a fej, viszont ha rajta hagyják, jobban tárolható. Mivel nekünk már az egész kert tele van fokhagymával, plusz két ágyás a fajtagyűjtemény, nem annyira szempont, hogy rekord méretű fejek legyenek. A hosszú szárú gombócok viszont díszítik a kertet. Még szárazvirág kompozíciókba is felhasználható a bulbillicsokor (főleg, ha nagyok a hagymácskák, de advent koszorúra nem célszerű, tavaly rátettem, és jó fokhagymaszagú lett tőle a szoba). Viszont ezeket a fajtákat föl kell szedni, míg van még valamennyi zöld levelük. Mire elszáradnak a levelek, lefoszlanak a hagymáról a buroklevelek és nem áll el a fej. A hagymácskákat el lehet ültetni. Első évben csak egy kicsi gerezd nélküli hagyma lesz belőlük, következő évben újraültetve lesz belőle rendes gerezdes fokhagyma. A nagy sarjhagymájú fajtákból esetleg már első évben is lesz pár gerezdes fej, a nagyon apró hagymácskákból meg csak 2 év múlva. Eleinte ültetgettem ezeket is, mostanában már nem vacakolok vele. Csak akkor éri meg, ha valami új fajtából nem tudsz rendes hagymát szerezni.
A hagymát olyasformán ültetem, ahogy Flanell írta, csak nem náddal, hanem szalmával takarom. Duggatás után az egész ágyást betakarom, a hagymák át tudnak nőni rajta. Tavaly nagyon apró dughagymát kaptam, aggódtam, hogy nem fognak elbírni a takarással, de simán átbújtak, és ritka szép hagymák lettek (már hozzánk viszonyítva). Én azért takarom, hogy ne kelljen kapálni és sűrűbben lehessen ültetni. Egyébként nálunk a fekete fólián egyből eperbefőtt termett. Idén fólia nélkül újraültettem, szalmát fogok rátenni. Most fű van alatta, de az esős időben rárohadt.
Sziasztok! A végén csak Thiovit Jet készítményt sikerült kapnunk, azzal permeteztük le a cukkinit és az uborkát. Ugye jól értem, hogy a szedéssel nem kell várni semennyit sem? Szóval ha ma este permeteztük le, akkor holnap már szedhetem is a cukkinit, ha úgy alakul? Valahogy olyan furán van megfogalmazva, és nem értem pontosan... Pearl
"A nejlonnak az a baja, hogy nem engedi át az esőt, meg a levegőt." - Tipp: fogj egy vasvellát és lyuggald ki. :) Azon kívül vágd olyan széles csíkokra, amilyenek a sorok - kukorica 75 cm, cukkini 1 m, paradicsom 80 cm, stb. -, akkor alevegő is könnyedén alájut. Először én sem értettem, hogy jut át a víz és hogy jut alá levegő, de aztán ezt olvastam Bálint gazdánál. :) A kötött föld nem repedezik alatta, hiszen egyszerűen csak a növény levelein párolog el a víz, nem a felső talajrétegen. Persze amennyit elpárologtat - nagy zöld lombozat esetén ez jó sok -, annyit pótolni kell. De javaslom, próbáld ki egyszer egy kis üres földdarabon pár hétig, nem vesztesz vele semmit.
Itt nincs senkinek szekere, akit ismerek. :D De meg nem is olyan jól járható az az út. Majd egyszer szeretnék shetland póni(ka)t venni, és akkor leegyszerűsödik a dolgom; ha régen a bányában követ hordtak, akkor nem lehet nekik gond a föld sem. A mi tejelő kecskéink nem alkalmasak erre, a nagy erős, herélt húsfajtájú bakokkal lehet húzatni úgy, hogy eléjük lógatnak valami kaját, aztán a gyépések meg követik. :D Egy idő után már csali sem kell, de azért azt elmondom, hogy a szamár kezes jószág a kecske csökönyösségével szemben, fog a halál bajlódni egy kecskefogattal. :D
A hagymát én is takarom, csak én szalmával, miután már van úgy 10-15 cm levele. :D De ez inkább a nyüvek ellen jó, mert a hagyma maga nem túl vízigényes, és olyan mélyen nehezen szárad ki a talaj. Nálunk, hiába duggatok több ezret szakaszokban, mindig elfogy még zölden. :D
"csak akkor nem, ha erős Phytophtora fertőzés volt" - Mivel a szomszédék egyik oldalt sem permeteznek ellene, vagy csak nem jókor, nálunk év végére mindig van fitoftóra, és ha erős, ha nem - azért mióta ellenálló fajtákat teszek, nem szokott jelentős lenni -, azért a kórokozó ott van. Nem tudom, minek pont ezen spóroljak, mikor a kecskék alól minden évben több tonna tutira károsbaci-mentes trágyát termelek ki, meg még lótrágyát is kapok pluszba. :D Nagyobb baj az, hogy a kert kicsinysége és fák sokasága miatt nemigen tudom betartani az öt éves vetésforgót, ha a vetemény felét a parival rokon növények foglalják el, amiknek közösek a betegségeik, így a növénymaradványok eltávolítása csak félmegoldás. Emlékszem, mikor hat évig másutt laktunk, aztán visszajöttünk, permetezés nélkül is csodaszép termésünk volt. Ennyit tesz, ha betartják a vetésforgót.
ez nagyon szép :) mit kell ugyanezzel csinálni fokhagyma esetében? olyan a szár végén mintha a virága lenne, de tkp. milliónyi kisfokhagyma, nem? le kell szedni, elültetni vagy hagyni?
Lehet, hogy azt a helyet nem nagyon szereti. Kötött a talaj, ezért nem tud a növény kellő mennyiségű tápanyaghoz jutni. Szereti a napot és kellően öntözni kell.
Ez a kenőszappan nálam nagyon bevált :) Mindig van egy festékes vödörnyi elkészitve, amire folyamatosan rájárok. A tetvek minden zsenge levelet birtokba vesznek és rohamosan terjednek ha az ember 2-3 napig nem figyel rájuk.
A kukorica már bontogatja a cimerét. Arany mazsolát ültettem. Kis egy evésre való desszert kukoricacsöveket ad. - Mekkora volt az örömöm, amikor ma megláttam, hogy kedvenceim szinte egyik napról a másikra már itt tartanak. Aztán megláttam a kukoricán le fel masirozó hangyákat :o
A cimerbe és a levelek aljára befészkelték magukat a nagy kövér fekete tetvek. Aztán a zöldeknek is felfedeztem lapitó tojástelepeit. Minden kukorica cimeres szappanos beöntést kapot. Úsztak a hangyák és a tetve :D A hangyáknak és a tojáskolóniának pedig a szappanos lét egy kis bűzös csalánlével is megkevertem és minden mm-t befújtam ezzel a koktéllal. Ma este megnézem, hogy mit sikerült elérnem. Remélem a kukoricák túlélték.
A mángold óvodámat is újra megkörnyékezték a tetvek és a picik szivecskéjét támadják. Nekik egy kis lemosó szappanos bűzkoktélt adok.
Mostanság korareggel a kertben kezdem és naplemente után folytatva a kertben fejezem be a napot. Megkezdődött az öntözés, ami tetemes időt s energiát megemészt. A férjem egész nap odakinn barkácsol és minden nehéz munkát ő végez el. Aztán mindegyikünk kedve szerint, de egymással megbeszélve alakitgatja a kertet.
Mindenkinek nagyon köszönjük a kertünkre, munkánkra vonatkozó kedves elismerést. Abban, hogy 4. éve meglévő kertünket a nehézségek ellenére is sikerült ilyen szépen kialakitani, minden kedves fórumozónak is megvan az érdeme. Sokat segitenek a kerti mindennapokban a fórumban folyó beszélgetések, jó tanácsok és mind az a sok szép és hasznos kép, melyeket valamennyien betesztek.
Sziasztok, van ötletetek, hogy miért nem nő a paprikám? A szomszédjában a paradicsomaim csodálatosan burjánzanak, de a paprika sztrájkol. Nincs rajta semmi kártevő sem egyéb.
nekem sem "feketéllik" a veteményes, de el akarom kerülni, hogy 1 - többen legyenek 2 - ezt is (idézem): "...A növényeknek okozott közvetlen károsodás általában jelentéktelen, de ez a faj majdnem 200 növényvírust közvetít.... A gazdanövények [amikre ilyenkor áttelepül] a következők: uborka, tök, görögdinnye, spárga, bab, répafélék, brokkoli, káposzta, zeller, kukorica, padlizsán, saláta, mustár, borsó, paprika, burgonya, paradicsom...."
A nejlonnak az a baja, hogy nem engedi át az esőt, meg a levegőt. Gondolkodtam már én is rajta, de arra jutottam, hogy egyrészt csak a fólia alá telepített csepegtetőcsővel lenne jó, másrészt meg a föld teljesen összerepedezne alatta, mert nem tudnám kapálni a felső részt. Egy-két dolognál azért használok talajtakarást, főleg ami szétdőlős-lehajlós, tehát nehéz alatta gyomtalanítani, meg elég komoly gyökere van ahhoz, hogy a talaj repedezése ne ölje meg.
Egy kilométerről hurcolod?? Nem tudsz kölcsönkérni egy lovaskocsit, mondjuk, munkáért cserébe? Esetleg a kecskék után is köthetnél kiskocsit, a régi világban hagyománya volt ennek.
Pár éve láttam egy filmet, valamelyik karibi szigeten úgy termelik a hagymát, hogy elduggatják, aztán egyből lefedik az egész földet 10 centi vastagon náddal. Csak annyi a hátránya, hogy zölden kell kiszedni a hagymát, mert ha elszárad, meg nem találják a jövő évig.
szerintem ezek nem veszélyesek, én paradicsom bokraimon is van néhány, de nem tettek kárt a növényben. paprikát viszont erősen megtámadták a tetvek, beáztattam szappant és a levével megspricoltam a beteg részeket. úgy nézem hogy a növénynek nem lett baja de a tetvek mennyisége csökkent.
Aha...ilyesmi bár ilyen közelről sajnos nem tom szemügyrevenni :-)) Tudok vmit csinálni vele? Nem sok van rajtuk - két-három egyed /tő - de mintha napról napra több lenne belőlük..
A paradicsom mellett a facélia gyönyörűen virágzik, szinte el is nyomja a parit, de egy kis része már kezd elvirágozni. Ilyenkor mit szoktál vele csinálni? Vágjam le és tegyem a paradicsom tövekhez takarásnak vagy hagyjam még a beprozás miatt (telis tele van kis repülő rovarokkal)?