Keresés

Részletes keresés

Hesperos Creative Commons License 2010.07.04 0 0 13655
Szia!

Szabadföldben van az áfonya, tőzeggel dúsított talajban.
Előzmény: Flanell (13654)
Flanell Creative Commons License 2010.07.04 0 0 13654
Az áfonya szabadföldbe van kiültetve? Ha igen, akkor savanyítottad a talajt?
Előzmény: Hesperos (13652)
il1321 Creative Commons License 2010.07.04 0 0 13653

Köszönöm. Az biztos, hogy a közösen végzett munka még nagyobb öröm.

Ma már szedtem a Marmand paradicsomot, pár napja pedig a Cherolla koktélt.

Előzmény: Deryan (13647)
Hesperos Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13652
Bocsi,az előző nem sikerült jól.

Áfonya

Áfonya

Tök

Mézontófű

Csicsóka

Paradicsom, paprika, uborka

Napraforgók
Előzmény: Hesperos (13651)
Hesperos Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13651

Dzsungel a trágyadombnál

[image2:left]
Előzmény: Hesperos (13650)
Hesperos Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13650
Hoztam én is pár képet a kertről, ma reggel csináltam őket.

A legsatnyább burgonya

A legsatnyább burgonya

Sátor 1

Paprikák a sátorban

Sátor 2

A fejlődésben megállt paprikák

Burgonya

Burgonya

Eper, répa és gyöngybab

Eper, répa és gyöngybab

Paradicsom

Paradicsom

Bab és tök

Tök és vesebab

Újravetett bab

Újravetett bab

Romus

Paradicsom (Romus)

Pardicsomok

A többi a paradicsom
Deryan Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13649
A lisztharmat nem tűnik el. Azok a levelek majd elhalnak, lehullanak. Össze kell gyüjteni és elégetni.
A növény majd regenerálódik a lehetőségekhez mérten.

Minden esetre állandóan nézegesd, gyűjtsd a saját megtapasztalásokat. Szorgalmasan nézelődj az interneten. Járj minden Téged érdeklő problémát alaposan körbe, aztán gyere és nyugodtan kérdezgess vagy csak egyszerően irdd le, amit tapasztalsz.
Mindig vannak s lesznek kezdők, akiket érdekelni fog, amit irsz, a haladók pedig ezt az hozzáfűznek ha szükséges. :)
Előzmény: pearl12 (13648)
pearl12 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13648
Köszönöm a válaszokat, akkor holnap gond nélkül leszedem a terméseket... Egyébként egy hét múlva érdemes lenne újrapermetezni? Honnan tudom, hogy megszűnt a fertőzés? A beteg levelekről eltűnik a lisztharmat, vagy csak az új levelek nem lesznek betegek? Bocsánat, még csak az idén kezdtem kertészkedni, nagyon kezdő vagyok...
Pearl
Deryan Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13647
A kert valóban nagyon jó elfoglaltság. A férjem enélkül meg sem tudna lenni. Én jobbára csak muszájból mentem bele, aztán itt ragadtam és azon vettem észre magam, hogy időközben a kertészkedés nálam is hobbyvá nőtte ki magát a férjem nagy örömére.

IL, kerted számomra etalon. Szivesen nézegetem, hogy mit, mikor és hogyan csinálsz benne.
A mi kertünk észak-keleten, a Bükk lábánál van. A http://treemail.hu/ télállósági zónatérképe szerint a 6B zónában , egy vizelvezető patak partján, a közeli dombok alján.
Előzmény: il1321 (13624)
Deryan Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13646
Ahhoz képest, hogy tönkre mentek mekkora szép paradicsomok vannak rajta!
Az enyémeim olyan kis pucik (kis puccos, helyeskék), de abban a zöld bozontban még csak néhány zöld kis gömböcske hegyel és egy csomó virág.
Előzmény: CBNora (13631)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13645
A kénnek nincs évi.-je, másnap már lehet is enni belőle. Persze megmosni azért érdemes, de mivel kontakt szer, jól le is mosható, ha valakit zavar. Elég nagy mennyiség és folyamatos szervezetbe jutás után képzelhető el, hogy egészségtelenné válna, mint a primitív népek vulkáni kénkőcipelőinek. :)
Előzmény: fügés (13643)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13644
Lova van, csak szekere nincs, azok hátaslovak. :)

Nekünk a szénatakaró, kiszaggatott fekete fóliák vannak, elég egy nagyobb jégeső, hogy tönkretegye, de takarásnak még akkor is jó. Meg csak úgy a használat közben is szétszakad. Valahonnan össze kell guberálni egy ilyen lerongyolódottat, nem kell annak épnek lennie, úgyis kilyuggatja az ember. :D Egyébként takarásra a legjobb a füstszínű, kicsit átlátszó, de azért még árnyékoló fólia.
Előzmény: Flanell (13642)
fügés Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13643
hi pearl 12!
tényleg nem egyértelmű a leírása a permetszernek, ugyanis sehol nem találtam élelmezési várakozási időt!
ez általában 5-7 nap szokott lenni !
én ennyit biztos várnék!!
Előzmény: pearl12 (13617)
Flanell Creative Commons License 2010.07.03 0 0 13642
Azért gondoltam a lovat, mert írtál róla talán, trágyával kapcsolatban.

A nejlonnal kapcsolatban az is egy gond, hogy pénzbe kerül. :)
Dinnyés kollégával talán majd tárgyalok, hogy van-e neki valami maradék, próbára. Csak így utólag már nehéz lerakni a paprika közé, mivel nem tudok felszedni földet, takarni.
Előzmény: Törölt nick (13616)
janijani Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13641
A szeder tőből hoz sarjakat, biztonságból kettőt szoktam meghagyni felnőni 2 m-ig és ott levágom a végét. Tavasszal a letermett szedret tőből kivágom, és a két új közül is csak a szebbiket hagyom meg. A karjait 40 cm-nél lecsípem mert különben dzsungel lesz belőle és a vihar is letöri, vagy a termés súlya alatt letörik. A kevesebb termés nagyobb szemű lesz és ha azt akarom hogy sokat teremjen inkább ültetek belőle több tövet. Úgyis jönnek gyökérről a hajtásai, át lehet ültetni.
Előzmény: TGWH (13639)
janijani Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13640

Holnap szedd le a beteg leveleket róla és este permetezd meg Ridomil Gold Plus-al.

Egy hét múlva ismételd ezt meg. Ha szerencséd van helyrejön.

Megelőzni érdemesebb lett volna.Nem lehet permetezés nélkül termelni, elvisz mindent a vész. Virágzásig mindenképpen meg kell tartani a paradicsomot egészséges állapotban.

Annyiban lehet bio módon termelni, hogy amikor már kis termések vannak rajta mellőzöd a permetezést, megkockáztatod hogy érésig nem betegszik meg így vegyszermentes lesz a termésed. De ha még novemberben is paradicsomot szeretnél szedni a fagyokig, permetezni kell. Akik a piacon árulnak, azok is permetezik, csak soha nem tudjuk kivárták-e az ÉVI-t.

A rézdrótos módszert én is kipróbáltam egyelőre kisérleti jelleggel 10 tő paradicsomon. Kiváncsi leszek mit eredményez.   

Előzmény: Törölt nick (13632)
TGWH Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13639
Ma lemészároltam az utolsó szem szamócát. Kicsike volt, piros, védtelen, és olyan finom :D A Raschel-háló kiválóan bevált, nedvesen tartotta a talajt, és a gyümölcsök sem rohadtak el. Már amelyiket leszedtük időben, de volt pár túlérett is. De a lényeg, hogy a rigók sem fértek hozzá! Gyomlálásnak meg elég levenni, és a belekapaszkodó gazt már ki is húzza :D Persze a ,,vadont'' nem árt derekasan gyomlálni, ha nincs talajtakarás (vagy akkor is?).
Rengetek szedrünk lesz, ideje volt már rájönni, hogy ha nincsenek visszavágva, akkor sokkal-sokkal több termést hoznak. Kérdés, hogy a két centi vastag ágakat nem kell-e bizonyos évenként eltüntetni?
5 szem paradicsom is növögetni kezdett a Lugas F1 paradicsomon, és egy pár más fajta is növesztett már bogyókat, amik a tavaly lehullott termések magjaiból nőttek ki. Már nem emlékszem milyen fajta, de nem sima felületű a termés, hanem barázdált, mint a tök. Kérdés tavaly milyen fajta volt még, keveredhetett-e a koktéllal beporzás után. Majd meglátjuk. Jelentem, a sárgarépa finom, az újhagyma jó erős. Azt hiszem nem marad sok őszig a földben. A borsó helyére vagy zöldbab kerül, vagy cékla, vagy mindkettő.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13638
Köszönöm szépen! Van még mit tanulnom bőven!! :)
Előzmény: CBNora (13637)
CBNora Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13637
Megelőzésképpen jók a rezes készítmények. Mi a Cuproxátot szeretjük, jól tapad, nem mossa le az eső és nem perzsel. Ha esős idő várható, mindenképpen le kell valami gombaölővel fújni. Persze nem árt most sem.
A másik szert nem ismerem.
Előzmény: Törölt nick (13635)
CBNora Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13636
Az igaz.
De inkább kihagyom a fóliát. Jó lesz az csak szalmával is, a búzákat meg majd levágom.
Előzmény: Törölt nick (13634)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13635
Én most nézelődtem kicsit.Amire jutottam,hogy bordói lével megelőzésként lepermetezni az összeset. Találtam egy Kocide 2000 nevezetű szert (ami már majdnem bio) ,ezzel kellene most esetleg lepermetezni. Használta ezt már valaki? Tapasztalat?
Előzmény: CBNora (13633)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13634
De ha van fölötte szalma, akkor lehet eleve nagy, végleges lyukat vágni az epernek, nem fog kiszáradni. :)
Előzmény: CBNora (13628)
CBNora Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13633
Erre vonatkozott, de csak megelőzésképpen. Legalábbis én úgy gondolom.
A beteg részeket mindenképpen célszerű eltávolítani. Ha van még sok egészséges növény, akár az egész tövet.
Ez ellen a betegség ellen leginkább csak a megelőzés használ, de sok függ az időjárástól. Volt már, hogy nálunk is megjelent, folyamatosan tépkedtem a beteg leveleket, tördeltem a foltos ágakat és maradt azért annyi, hogy tudtuk eleget enni. Sok függ a fajta érzékenységétől is.
Egyszer régen permeteztünk Mikállal, mert hogy az állítólag gyógyít is, de teljesen az sem állította meg.Talán valakinek van tapasztalata valami hatásos szerrel.
Előzmény: Törölt nick (13632)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13632
Azt hiszem erre linkeltétek a rézdrótos megoldást. Vagyis azt megelőzésre talán?!
Ha ezt az egy tövet levágom,vagy kiszedem akkor nem terjed tovább? Segítsetek légyszi,mit csináljak?Köszi
Előzmény: CBNora (13628)
CBNora Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13631
Még egy ma esti kép a balkonparadicsomokról. A nedves, hideg időszakban eléggé tönkrementek, most kezdenek magukhoz térni. A cserepekben a kakaslábfüvet szándékosan hagytam meg, az V. H. Oszkár csemegéje. Így nem kell messzire menni, ha hajnalban füvet kér, és biztos nem hugyozzák le idegen macskák.
Deryan Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13630
Hagydd szépen kifejlődni s majd ősszel el kell ültetni.
Előzmény: Mom (13614)
CBNora Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13629
Rakok föl pár képet beteg krumplikról.
Az első két kép vírusfertőzés, szerintem burgonya levélsodró vírus tünete (Flanell, ez a Te krumplid, amúgy a legnagyobb tő).
A harmadik képen is valamilyen vírusfertőzés tünete látható. Ez az egyik tő Míra krumplin látható.
Az alsó 3 képen burgonyavészes hajtás, a levél színe és fonáka. Ami némileg bosszantó, hogy ez a Míra krumplin volt. Igaz, csak ezen az egy hajtáson, ezen kívül az egész krumpli állományban még egy levelet találtam az Agrián. Most, hogy száraz és meleg az idő, várunk, ha újabb nedves időszak jön, előtte igyekszünk lepermetezni.

CBNora Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13628
Ez paradicsomvész. Majd valaki talán ajánl valami szert rá. Száraz, meleg időben meg is állhat a terjedése, de ha jön egy nedves időszak, tönkremehet az egész.
Előzmény: Törölt nick (13625)
CBNora Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13627
Csak akkor nehezebb lesz észrevenni, ha a tő kinőtte a fóliába vágott rést. Nálunk sok tő nem tudott emiatt fejlődni, bevágott a tövébe a fólia. Elvileg persze nem nagy dolog időnként utána vágni, de a gyakorlatban nem tudott megvalósulni. Úgyhogy nálunk az epernél többet nem lesz fólia.
Van viszont a két sor hálóra futtatott uborka között, így nem tud a kapával hozzáférhetetlen terület begazosodni.
Előzmény: Törölt nick (13626)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 13626
Igen, a fekete fólián megsülhet az eper :D AZért a legjobb módszer, ha letakarjuk fóliával, és arra terítünk még vékony rétegben szalmát, így a gyümölcs is tisztább marad. csak még valahonnan szalmát kell szereznem. Mindenesetre még csak egy-két szemen láttam égést. :)
Előzmény: CBNora (13619)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!