Nálam azon jelent meg először a fitoftóra. Igaz, nem nagy mértékben. Eddig csak pár levélkét találtam a Mírán és az Agrián, egy kicsi foltot a Pannónián. Persze lehet, hogy a Mira, amit kaptam, már 20x ültetett, vírusos, leromlott, gyenge állomány, nem tudom. De eddig nem vagyok elájulva tőle. Lehet, hogy maradok a keszthelyi fajtáknál. Nem szabad elkiabálni, de úgy látszik, megelőzésre, időben kifújva a Cuproxát is van olyan jó, mint a többi eddig emlegetett szer. Összességében jó állapotban van a krumpli, a paradicsom is egészséges.
Nem pont konyhakerti kérdés, de a konyhakertben történt. A rengeteg szúnyog mellet nálunk sok a bagócs/bögöly. Teli avgyok csípésekkel, amik fájnak és viszketnek, némelyik pedig el is sebesedik.:( Tudtok valamit ellene?
Nálunk jó kis eső volt délelőtt, most pedig nagyon fülledt párás a levegő. Ha kicsit enyhül a meleg, megyek a kertbe gazolni és vetek néhány magot. Céklát lehet még gondolom ugye? És van pár dughagyma is azt is elrakom.
Permetezhetsz újra :( 2-3 száraz, napos órácska azért kell a száradáshoz, felszivódáshoz. 1/2 nap még jobb :)
Ne légy türelmetlen. Napközben általában mindenkinek megvan a maga elfoglaltsága, PC-re féltékeny párja. Mindig szokott jönni válasz. Ha nem, akkor újra lehet ám kérdezni :)
A káposzta nagy odafigyelést igényel és sok vizet. Ekkora volumennél pedig különösen figyelni kell a különféle kártevők szaporodási, rajzási idejét. A megcsorgatás ill. beöntés a befelé hajló, sodródó növényeknél pedig különösen érvényes.
ON: próbálnám :) elküldtem férjet a kedvenc gazdaboltomba, ha már úgyis arra megy - indulás előtt ablakon keresztül mantráztam neki: "káli vagy kenő, káli vagy kenő....olcsó, ronda csomagolás, .... erre nem rásóztak egy ilyet??? 30%ban (=nyomokban) azt is tartalmaz, viszont 3x annyiba kerül :(
megkésve bár, de utána tudtam nézni, amiből nálunk sok van most az a feketevégű lágybogár (Rhagonycha fulva) - a latin nevére keresve sok képet ad ki a google
Kifejezetten erre a tünetre nem találok infot...Championnal gyorsan lekezeltem tegnap kábe rá úgy félóra múlva esett is az eső ugyhogy most azt sem tudom hogy volt-e értelme a permetezésnek. Szerintetek ismételjem meg? Mennyi idő után szárad rá a levélre?
Látom küszködtök a káposztával..is. Az anyósoméknak fél ha. káposztást intézett el a káposztalégy. A permetezésnél elmondták hogy nem elég éppen hogy megszórni hanem "csorgatni" kell egy kicsit minden tövön, hogy legyen ideje lefolyni.. .. Hát nekem meg más gondom van. A szép fóliaváz ! alatti paradicsomomat vmi megtámadta. Tegnap vettem észte hogy olyan az egyik tő mintha száradna el. A fejlódésben is megállt a levelek kezdenek összesodródni főleg alul, és kicsi lilás foltokat is látok némelyiken. Gyorsan lekezeltem championnal megint hátha vmi vírus de lövésem sincs hogy mi lehet. Anyósoméknak is van ebből a fajtából és ami szabadföldön van néhány tőnél ők is észrevették ezt a problémát. Én csak - egyenlőre - néhány tőnél látok alul egy kis levélsodródást. Mi lehet ez? Levéltetűket csak itt ott látni rajta. Ti mit tippeltek? Segítséget előre is köszönöm
Próbálkozz jövőre a Sárpo Mira krumplival, ez egyedülállóan fitoftóra-rezisztens. Idén csak újkrumplinak csinálom, de eddig nem látta permet. :)
Én paradicsom kötözésre nem sima madzagot használok, hanem kiegyenesített kerítésdrótot! Horganyzott vas, nem korrodálódik egyhamar, és az eredeti alak miatt nem is teljesen egyenes, jobban lehet hozzá kötözni.
Holnap megpróbálok képet hozni a krumplimról: katasztrófa! Permeteztem az utóbbi 2-3 hétben Mikallal, Curzateval, nem is tudom mi mindennel még, szerintem legjobb, ha felszedem. De itt (szeged mellett) akkora eső volt, hogy azt hittem, hajót kell építenünk. Ha most felszedem, szerintem nem tudom úgy tárolni, hogy baj ne legyen, olyan vizes. DE nagyon beteg. Próbaszedés: a legkésőbbi alatt aprók voltak, volt olyan tő, ahol csak 4 szem, a korábbi alatt(mit legelőször szedtem), ott is felszedtem egy tövet, 22 gyönyörű, nagy krumpli volt alatta!
Az indiánsátraim, ahogy a babkarókat apjuk nevezi, 6-ból 3 kitört, eldőlt, nem is tudok mit csinálni vele (legalábbis egyedül, segítség meg most nem várható).
A cukkinit nem győzöm szedni, lassan tele a fagyó vele, gyalulva, kockázva, karikázva-panírozva. Rántottam frissen patisszont és cukkinit, hogy összevessem, a patisszon puhább, krémesebb volt, akkor épp az ízlett jobban. Az is folyamatosan terem most már.
Van icipici csíkos kisdinnyém! :-) Olyan aranyos, mint egy kis vadmalac! Egyszer láttam egy kis sárgadinnyét is, de aztán többé már nem találtam. Ha átfutnának valamelyőtökhöz, fordítsátok vissza, mert ezekmeg nem állnak a Föld széléig, úgy néz ki...
És van egy rettenetes félelmem: a fóliában attól tartok nem fogja a zsinórozás megtartani a paradicsomokat. Valami más madzag kellett volna, de hát már nem fogom tudni átkötözni az egészet. Jajj, annyira rosszul csináltam mindent! A lugas F1 is nő, mint a bolond, már lecsíptem a tetejüket, nem beszélve az ökörszivekről! Döbbenetes mekkorák, és fürtökben jönnek! Nem is tudom, mit tehetnék. Már óriási (anno sajnált és nem lecsípett) ágakat vágok le, sok oldalhajtást külön felkötözök a fóliabordára, de egyszerűen nem győzöm...
Már 3 féle paprikából ettünk, a rekord lehet ez a bitang erős, meg van egy olyan fehér, átlagos, amit én ki nem állhatok (olyan tipikus tölteni való), meg egy sötétzöld valami. Majd átnézem már a zacsikat, egyáltalán milyen magokat vettem...
Szedtünk hétvégén már zöldbabot is, de anyu nagy lelkesen lenyúlta, úgyhogy még nem kóstoltam...:P (majd jut még nekem is)
A mángoldból még egyszer se szedtem, pedig lehetne, de most mehetett rá permet a paradicsom mellett, így nem akarok, a spenótból semmi se lett szinte, viszont a zöldhagymákat folyamatosan duggatom és folyamatosan legeljük, isteni finomak.
Még jó a zsuzsiborsó is, nagyon finom és hosszúak a hüvelyek, 7-8-9 szemesek, kelvedon még csak most szemesedik.
A karfiolokat, leveles keleket, és főleg a kelbimbókat (is) össze-vissza rágta valami. Méghogy valami: világoskékeszöld kukacok (akiket egyre nagyobb rutinnal szedek össze!! :))
Actarával ugyan lefújtam az összes káposztafélét, de ér az valamit a kukacokra? Vagy mmivel permetezzem le? Nagyon lerágnak már mindent!
És hogy ez az uborka hogy de hogy tud szúrni!Össze-vissza vagyok hasogatva, mint aki macskát költöztetett!!
És kel a néhány napja elvetett krumplim, és virágzik a héjról vetett! :-) (Ő még egészséges, nem kapta el a többi krumpli baját)
Hát, kb. ennyi a helyzetkép, gazolni is kellene már nagyon, demost kevesebb az időm a kertre, sok más dolog van. Meg is látszik...
Hát igen, csak ne lenne ennyi gaz. :( Sose tudok igazán csodálkozni benne, mert valahol mindig ott a bokáig érő gaz, pedig nem nagy a kert. Most elkezdtem a mulcsozást, jövőre idejében fogom elkezdeni.
más: patiszon meglepően sok fejlődik és igen gyorsan. A paradicsom is egészséges. A zöldbab beszüretelve. A dinnye fut mindenfelé. :) A káposzta jó öklömnyi már, a karalábéra se lehet panasz. A gyöngyhagyma eltéve ecetes hagymának. Az ubik is várják a sorukat, hogy kovászos legyen belőlük. :) Ja a múlt heti vihart megúsztam. Szerintem a közelünkben lévő almás jégágyúinak köszönhetem csak a szerencsét, mert a környéken sok mindent szétvert a jég.
Ez az időtartam normál időjárásra vonatkozik. Május elejétől június elejéig szinte semmit nem fejlődtek a napmentes hideg időben, legalább 20 nap lemaradásban vannak. A legutolsó permetezés előtt szedtem próbából, és még csak tojásnyiak voltak a nagyobbak. Most már nőne, mert víz is van, nap is van, de sajnos fitoftóra is van.
Visszakerestem a tavalyi évet, ugye az egész tavasz aszályos volt, másfél hónap alatt esett összesen 2x5 mm, a krumplim csak egy hónap után, slagos beöntözés következtében bújt ki, mégis július 12-én már hatalmas volt, most esély sincs ilyenre. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91803228&t=9108176
Most megnyugodtam! Nem csak nekem van más érdeklődési körrel rendelkező (lusta) családom:) Igaz én néha épp előlük menekülök a kertbe tenni venni, mert ott biztos nem zargatnak ;)
Nálunk is én vagyok az egyetlen fellelhető ember a kertben, senki más nem hajlandó betenni a lábát. Néha, nagyon ritkán esetleg segít valaki szüretelni, de egyébként meg sem közelítik a kertet. De az állatokkal is ugyan ez a helyzet, ha egy hétig nem vagyok itthon, az etetésen kívül semmi mást nem csinálnak, még a tojást is lusták időnként összeszedni.
Az én férjem Budapesten született és élt 30 évig, utána külföldön, de kert egyik helyen sem volt még csak a közelben sem. Sajnos most még csak amolyan hétvégi kertész, de épp most mondta a napokban hogy Bp-re nem tudna már visszamenni, olyan idegen a város. És ott sem szeret lenni, ahol most van, de a kényszer - és a lakáshitel- nagy úr... Nagyon szeretne gazdálkodni nagyobb léptékben, de ha ezt nem is, legalább itt "kicsiben" túrni a földet:-) És kézi kaszával kaszálni, kapát kalapálni, földmunkákat végezni...:-)) Gyomlálásra lehet nem tudnám rávenni, de a kapa egészen jól áll a kezében:-))
Közösen tényleg élvezetesebb lehet még kapálni is:) Nálunk senki nem jön a családból a kert közelébe ,Azt mondják kinek mi a hobbija csinálja. Kiszedtem azt az egy tő paradicsomot ami vélhetőleg fitoftórás volt. A többin semmit nem láttam ,de tegnap este lefújtam őket CHAMPION 50 WP nevezetű szerrel. Ezt megelőzésre szántam, gondoltam 10 nap múlva ismételem. Jól gondoltam ki?
Azért nem minden ilyen rossz, a zöldség végre kiveckelődött a peronoszpórából és megindult, a répa hatalmas, cékla, karalábé is, a fokhagyma fejes, de még nem is fékez a növekedésben, a zöldbabot (amit anyám mindenáron ki akart kapálni, hogy nem lesz ebből semmi) alig győzzük szedni, ma is lett legalább 2 diszperzites vödörrel, a paradicsom meg a paprika (főleg a helybe vetettek) napról napra láthatóan nőnek, stb.
Úgy láttam ma, a krumplit erősen elkapta a fitoftóra, a többszöri Amistar-kezelés ellenére, utoljára úgy 8-10 napja volt fújva. Permet ma nem volt nálam, mert temetésen voltam, leghamarabb szerdán tudom permetezni, de lehet, hogy már nem foglalkozom vele, hanem kiszedem és eladom, menteni a menthetőt. A nagyon érzékeny Kleopátrának talán a tizede tűnt betegnek, ehhez képest a Pannóniának legalább a fele, ha tényleg kinyiff szerdára, akkor most ültettem utoljára. Igaz, délben néztem, a hőség miatt egyébként is szokta a krumpli lógatni a levelét, tehát nem vagyok biztos az arányokban.
Na megjöttem én is a "nyaralásból"...ami tulajdonképpen láblógatás volt egy hűvös lakásban...:-) Irdatlan meleg volt, így aztán -meg más ok miatt- nem mentünk el magokat venni a kertészeti áruházba. Itthon vihar és jég nélkül telt a múlt hét, ennek ellenére nem valymi szépen a növények a kertben. Pontosabban a krumpli szép, de a paprika paradicsom nem...valahogy nem nőnek, vagy nem tudom:-( Az egyik zöldbab elég rosszul kelt azon tuti nem sok lesz, viszont tök, cukkini, patisszon szerintem megint rengeteg lesz. Végülis akármilyen nehezen indulnak be a növények, azért már az ebédet onnan szedem:-)) TEgnap rántott patisszon volt, ma tökfőzelék lesz, és persze betárazom a mélyhűtőt:-)
Nem tudom, ez ősszel lett ültetve, akkor rendeltem a Sieberz-től a bokrokat és azokhoz kaptam ezt a tőzeget. Szerintem idén ősszel megint rendelek tőzeget és felfrissítem a dolgot.
Érdekes, hogy tartja a savassságot, azt hallottam, gyorsan elmúllik. Pont tegnap nézegettem a baumaxban 1000-ért, de nem mertem venni. :) Az edényes sem akar fejlődni, már vagy 5 éve évről évre kisebb lesz a tő.