Az én tavalyi törpéim sem feltétlen hozzák a formájukat, már ami a chopint illeti, a Bach az nagyon szépen tartja a méretét és sok virágot hoz. A chopinon kevés a bimbó, és nagyon nőnek az ágak, de azért van miben gyönyörködnöm:-) Sajnálatos, hogy a szép bimbóid nem nyílnak ki, biztos valami hiányosság az oka, ami szállítás közben történhetett vele.
Óvakodj a törpétől Ez jutott eszembe törpésített leander ürügyén. Többször elsírtam itt, hogy a tavalyi atkafertőzés miatt minden csúcshajtást levágtam. Itt a Fórumban fantasztikus szép virágokat látok, nekem pedig az idei hajtásokból csak kb. 10 virágkezdeményem van. Nahát láttam csodálatos bimbós törpéket. 3900.- Ft.-ért. Hétvégén leszállították 2500.- Ft.-ra. Nem tudtam ellenállni. Megvettem. Vártam, mert a bimbók olyanok voltak, hogy néhány nap alatt ki kellett volna nyílni. Ennek 4 hete. A bimbók olyanok, mintha viaszból lennének, nem nőnek. Pedig a hatnyelvű használati útmutatóval ellátott műanyagcserépből ¼ marhatrágyaföld + ¾ virágföld talajba sűllyesztettem, Osmocotet is kevertem mellé és bőségesen locsolom. Már elkezdett új hajtásokat is hozni, csúcsán virágkezdeményekkel, de az eredeti rengeteg bimbó nem fejlődik. Lehet, hogy ez nem is igazi élő leander, hanem egy internacionális ipari termék?
Szóval: óvakodjatok a törpéktől Kicsit drágák a törpék
Tanács: ha atkát észleltek, ne sajnáljátok tövig visszametszeni a növényt, nekem a megmentett atkás levelek szép sorjában sárgulnak el és kopaszodik felfelé a szár. Persze itt a Fórumon többen tanácsoltátok, hogy a teljes megsemmisítés az atka ellenszere, de hát tudjátok, az okos ember a más bajából tanul, a buta pedig
Megkérdezhetem, hogy a magoncok hogyan lettek így ültetve?? Vagyis így lett már eleve egyesével, vagy szétpalántáztad? Eddigi első kisérletem nem sikerült, amikor vízben csíráztak ki és úgy tettem őket földbe mert kinyúltak:( Most földbe vetettem a magokat, szépen ki is keltek, már szép nagyok! Nagyon szeretném ha megmaradnának, csak nem tom hogyan is csináljam! Vagy így már nagyobb az esélye, hogy megmarad, mert földben van már eleve??
Sziasztok! Hát, levágtam a fertőzött részeket a leanderjeimről, a kicsiből nem sok maradt (mellette a rózsából sem, az is atkás volt):
Egyébként összesen három leanderem van, egy nagy két méteres rózsaszín (szegényt ősszel kicsit visszavágjuk, nagyon felkopaszodtak az ágai), egy kisebb egy méteres fácska jellegű rózsaszín (a képen a nagy mögött, azt is meg kellett nyesni), és ez a pici sárga virágú:
Még volt egy kis Decis-em, lefújtam minden virágomat vele, föltakararítottam az erkélyt, remélem elpusztult minden csúszó-mászó bogár, tetű, atka stb. Ahogy írtátok, valószínüleg az elkövetkezendő időkben csak megelőzés jelleggel is fogom permetezni a virágokat, ha nem árt nekik. Ti milyen időközönként szoktatok permetezni?
Részvétem. nem hüéyeség tehát, hogy apám pld úgy idegenkedik a gyomirtótól, és nkább kapál a tűző napon.
Egyébként az égszakadás megvolt végre nálunk is. Az épp nyíló virágokat persze tönkretestzi, de annyi baj legyen. Ami igazán kellemetlen, hogy néhány fajtáról az eső hatására tömegével hullanak le a még apró bimbók, amelyekből íígy aztán sose lesz virág. no ezt az amit igazán nem szeretek
Off.Meg hát a rossz gondolatok... a teraszon a szétázott leanderek, a termésektől roskadozó, de butaságból sárguló paradicsomtövek...(te biztos nem tudod, van egy cs.házunk Pesten és egy fél kertünk Budaőrsön, ott és az itthoni fóliában vannak a mérgezett paradicsomok), ilyenkor a legjobb elvégezni olyan munkákat, amiket eddig halogattunk..., akkor legalább annak az elvégzésének örülhetünk:-)On
Hát igen, de mentségemre legyen mondva, csak a járdákat gyomírtóztam, heti egy nap ottlétbe nem fér bele a járdagyomlálás is. Inkább gondolkozni kellett volna:-(
Dehát szerencsére van lehetőségetek a választásra:-)
Off. Én is gyűlölöm a permetezést, főleg persze a kotyvasztást. Most különösen, mert ma derült ki, hogy nem mostuk ki a gyomírtózás után a permetezőt és valami rezes anyagot kevert a férjem a paradicsomoknak, vagy 70 tő, magról neveltem, dédelgettem őket. Sárgul a közepük, úgyhogy lehet, hogy annyi nekik:-( Ez jó lecke volt, tanuljatok az én káromon!
Így van, de hát ez nem sokkal drágább és sokkal nagyobb pazarlás, mintha a drága sprayjel célzottan lefújnád azt az egy tetves növényt. Ezeket a porokat lehetetlen ilyen kis adagban pontosan keverni. Mindig egy csomót elpazarolsz. soxor még egy fél liter is sok.
De nekem azt mondta a gazdaboltos néni, hogy nem baj, ha minden növénynek más a baja, keverjem nyugodton egybe a porokat, öntsem fel a vízzel, és kész, nyugodtan essek neki mindennek, amit látok/érek.
Ha valami nem gombás, de meglocsolod gombaölővel, az jó megelőzésre, ártani nem árt neki.
Látod ez az! Persze, hogy igazad van, és ezek drágák, de én öt literböl már a fél kertet lepermetezem, és ezekböl a kísérleti növénykéimböl meg csak egy-egy van. Abból is legtöbbször az egyik gombás, másik atkás, harmadik bogaras.
ha megvennék egy ilyen sprayt, az évekig eltartana, pontosan adagolhatnám, a maradék korlátlanul eltartható, és nem járna ezzel aszörnyü cirkusszal minden permetezés, ami miatt csak néhány hetente tudok egyáltalán sort keríteni az egészre.
Minden gonosztevő ellen van sray, de elég drágák, arányaiban biztos nem éri meg, de persze egyszerű. Én Actarát most nagyobb dobozban vettem, szépen kiszórtam egy tálba, osztottam, szoroztam, aztán megállapítottam, hogy mekkora kanállal kell 5 literbe (ilyen a permetező), aztán remélem jól számoltam.
A gombaölőm nekem is tasakos, meg az Actara és ismerem még a Chesst is tasakban, de másról nem tudtam. A férjem szerzi be ezeket általában, igaz, az én kérésemre. Na, majd jobban figyelek:-) Én idén a www.gazdabolt.hu n szereztem be a vegyszereket, ott nem láttam, de lehet, hogy csak nem figyeltem jól:-(
Most én is azért jöttem, hogy megköszönjem az ősszel itt kapott tanácsokat!
Sikeres volt a permetezés, az enyhe télben szépen átteleltek, többnyire kint, és most már van amelyik virágzik, nekem is a szimpla kezdte, de hamarosan a teltebb virágúak is kinyílnak....