Keresés

Részletes keresés

Lunni Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13715
ugyanez volt nálunk is, viharos szél, beborult, lehűlt az idő és 3 szem eső esett... reggel locsolhattam :(

zöldbabbal akkor próbálkozok majd holnap, ma este meg beáztatom a magokat. a sima sárga bab a vajbab?

baj van a répámmal is, nem tud nőni mert az összesnek tetves a töve, pedig lefújkáltam már szappanos lével azt is. valahogy a répa egyik évben se akar sikerülni, lehet kiszedem és megy a helyére bab, az legalább hálás.

nyáron milyen salátával érdemes próbálkozni? a tépő és a jégsaláta kezd lassan megnyúlni... madársaláta esetleg? bár azt olvastam hogy azt inkább nyár végén kéne elültetni.
Előzmény: Törölt nick (13714)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13714
Nekem meg öntöznöm kell. Tegnap hideg lett, de esőnek nyoma sincs.
Előzmény: Deryan (13711)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13713
Most gondoljátok el, eddig sosem volt ilyen, de paradicsom bronzfoltosság vírusos több tő paradicsomom, ráadásul a drága Magnus F1 fajtából. Ki is kell szednem vagy 6 tövet, talán 10-et is, elég nagy érvágás ez, túl nagy százalék, és csúnya is lesz a foghíjas ágyás, de nincs mit tenni. Ez dohánytripsszel terjed, de hatékony tripszölőm (Vertimec) nincs, csak Actarával nyomhatnám le, de abból igen nagy dózisban kell tripszek ellen, az Actara pedig nagyon drága... Pedig lehet, hogy be kell áldoznom valamennyit, mielőtt. átterjed a 30 méterrel arrébb lévő, még drágább (70 Ft/mag) Phatnasia F1-re. Érdeklődtem a Juvagronál a Bacchus F1 nevű pari után, mert ez TSWV-re (erre a vírusra) teljesen rezisztens, és ugyanúgy toleráns fitoftórára, de azt mondták, a De Ruiter Seeds megszüntette a gyártását. Még érdeklődtem a DRS-nél is... Pedig jó volna jövőre ilyen fajta. Mindenesetre be kell valahonnan szereznem Vertimecet, csak ne lenne 6000 Ft 250 ml, és II. kategóriás. :D Hol találok én okleveles növényvédelmi szakembert?
skolikagi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13712
Itt nem esik és talán elég nedves lesz még a föld egy kis kertészkedéshez:-)
Tarlórépa magom van, cékla is és pár dughagyma.
Zöldbab szerintem nincs...
Amit tudok elvetek még, tegnap felkapáltam hozzá egy szabad területet.
Előzmény: Deryan (13711)
Deryan Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13711
Tegnap én fejeztem be, most úgy látszik, hogy én nyitok.

Esik, esik, esik. Csendesen és órák óta. Ahogy elnézem ma nem leszkertészkedés és az esőnek sem látszik a vége.

Tegnap tarlórépát palántáztam. Kiváncsi vagyok milyen lesz majd, mert még ilyet nem láttam. Azt hiszem, most lenne itt az ideje az ültetésének, aztán majd ezt is úgy kell egyelni mint a többi répát.
Deryan Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13710
1 hét ide vagy oda nem hiszem, hogy túlságosan számitana. Kisérletezni is megéri. A csomagon az idő általános. A helyi viszonyok viszont módosithatnak sok mindent.
Előzmény: Törölt nick (13704)
Deryan Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13709
Igy ültettem. Ceruzabab, 2 nap különbség van a felvételek között.
A múlt évben 1/2 volt a távolság a bokrok között. Ezeket kis fák közé ültettem és amint látod szellősebben, hogy a bokroknak, de a szemeknek is életterük legyen.

Előzmény: skolikagi (13708)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13708
Ezt hogyan kell csinálni?
Úgy, hogy egy helyre 5 szemet vetünk, vagy egy nagyobb körben egymás mellé 5 szemet?
Előzmény: Deryan (13700)
CBNora Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13707
Jól. Bár szerintem ha 10 nap múlva is egészségesek lesznek, és száraz meleg idő lesz, ami tartósnak ígérkezik, akkor ráér később is lefújni. Én legalábbis az időjárástól függően szoktam permetezni, mikor már érik, nem olyan könnyű betartani a várakozási időket. Igaz, hogy a réz nem olyan veszélyes, le is lehet dörzsölni, de jobb, ha nincs az érett paradicsomon semmi.
Tartós esők előtt viszont mindenképpen le kell fújni.
Előzmény: Törölt nick (13705)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13706
Én a múlt hétvégén raktam még le zöldbabot üres helyekre, már majdnem behozták a lemaradést.
Előzmény: Lunni (13697)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13705
Kiszedtem azt az egy tő paradicsomot ami vélhetőleg fitoftórás volt. A többin semmit nem láttam ,de tegnap este lefújtam őket CHAMPION 50 WP nevezetű szerrel. Ezt megelőzésre szántam, gondoltam 10 nap múlva ismételem a permetezést. Jól gondoltam ki?
Előzmény: Törölt nick (13704)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13704
Érdekes.Nekem épphogy a ceruzabab nem kelt ki, a vajbabom szép.Igaz csak 2 szemenként vetettem,na de majd legközelebb... :)
Ceruzababot lehet még vetni? Nekem a zacsin júniusig van írva.
Előzmény: Deryan (13700)
CBNora Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13703
Nincs ott semmi vész. 6000 mm az 6 méter. Nincs az olyan közel. Nálunk legtöbbször szomszédos a paradicsom és a krumpli, egyszerűen nem lehet máshogy elrendezni, de a 9 év alatt, mióta gazdálkodunk, még soha nem volt gond ebből. A fitoftóra meg akkor is el tudja vinni bármelyiket, ha kilométerekre vannak egymástól, ha az időjárás olyan.
A tetvek terjesztik elsősorban a vírusokat, azok meg úgyis repülnek, egy kertben belül nincs számukra igazán nagy távolság.
Előzmény: Deryan (13698)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13702
A "szaga" eléggé elrettentő, de az íze finom....próbáljátok ki:-)
Előzmény: Deryan (13701)
Deryan Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13701
Ha erről van szó, akkor az nem aromával készül.

A "die Topinambur" valóban csicsókát jelent. A pálinka ebből nem rossz ötlet, miután 50 literig most már bárki főzhet maga is.
Van egy jó kis csicsókaerdőnk. A férjem biztosan örülne neki ha pálinkát főznék. Igaz nem értek a főzéséhez - semilyen alkoholos italt nem szeretek, kivéve a kvászt és a malátasört, melyekben minimális az alkohol), de az öregeket meg lehet kérdezni itthon is és a férjeméknél is.

Topinambur
Előzmény: skolikagi (13699)
Deryan Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13700
Áztasd be az ültetni való zöldbabot és érdemes 5 szemes bokrokat ültetni. Lehetőleg olyan helyre ültesd, ahol egy kis árnyék is van, hogy ne süljön be annyira a földbe. Én azt tapasztaltam, hogy a ceruzabab növénye erőteljesebb és bővebben terem. A vajbab kényesebb.
Az elültetett babot rendszeresen öntözd, hogy mielőbb kibújjon és szépen fejlődjön.
Előzmény: Lunni (13697)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13699
Hát a cimkéjéről nem sok derül ki, hosszabb magyarázat meg nem volt hozzá:-)
Németországban vettük, 40 fokos, nem a legolcsóbb kommersz:-)
A cimkéjén csicsóka virág van:-))
És mivel nem ismertük fel a virágot -csak sejtésem volt- nem tudtuk, hogy mi az a topinambur, ezért rákerestünk a neten és ezt dobta a gép:-))
Előzmény: Deryan (13695)
Deryan Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13698
A tanulópénzt bizony mindenkinek meg kell fizetnie :(
A burgonyát és a paradicsomot legközelebb majd messze ülteted egymástól.

Nézz utánna a védekezési lehetőségeknek, hogy a terjedést lassitani lehessen. Tegyél meg mindent, amit lehet ésszerűen és imádkozz.
Előzmény: djkriss (13692)
Lunni Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13697
tyű, 3 nap alatt a pici gömbcukkini egy kisebb gumilabda nagyságúra nőtt, ezt már meg se bírom tölteni akkora :) leszedtem róla 2-t mert kezdte megint ledobálni a terméseit.

a bordóilé jót tesz a paprikának? anyós egyfolytában azzal permetezgeti az övét és nagyon szép egészségesek, azt mondja semmi mást nem használ. 2 tő nyeszlett kaliforniai paprika palántát adtam neki és mostanra hatalmasak lettek, kétszer akkora mint az enyém és hozza már a paprikákat. szerintem az enyémek nincsenek túl jó helyen és túl sűrűn is ültethettem őket..., de azért virágoznak már.

azt vettem észre hogy 1-2 paradicsom növényem nem akar teremni, 1 méteresek jó sűrű mindegyik, szorgosan kacsoltam de amíg egy hétig nem voltam itthon sajnos nem tudtam, de remélem idővel fognak. már mindenkitől azt olvasom hogy eszi a paradicsomot és az ubit, én meg csak nézegetem még őket és drukkolok hogy érjen mááár :)

zöldbabot tudok még ültetni? és mehetnek ugyanarra a helyre mint tavaly?
ültettem egy kísérleti bokrot és nagyon bejött, hétvégén leszüreteljük.
Deryan Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13696
Remélem nem magad szakadsz bele még munka után a család plusz igényei fedezetének a megteremtésébe.
Előzmény: djkriss (13687)
Deryan Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13695
Topinambur vagy topinambur izesitésü?
Előzmény: skolikagi (13686)
CBNora Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13694
Nem lesz semmi.
Nekem is van vírusos krumplim, a lilánk többféle vírussal is fertőzött, de a paradicsomnak attól nem szokott semmi baja lenni. Amelyik krumpliról látod, hogy fertőzött, annak ne ültesd újra a gumóját. Ha sok ilyen van, vagy sok a tetű, jövőre vegyél új vetőgumót.
Szerintem ezzel a továbbiakban sem érdemes foglalkozni.
Előzmény: djkriss (13692)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13693
A krumpli és a paradicsom az időben végzett permetezéseknek hála nagyon szép.
Elkezdett sárgulni a Marabell krumplim.... mondom mi van valamit nem jól csináltam, aztán visszanéztem a naptárban és 90-napos tenyészidőt mondanak rá. Az meg 2 hét múlva jár le.

Jó ez a teszt a 8 fajta krumplival, mert tudom mi lesz jövőre a nyerő.

A gül-baba, viszont tényleg nagyon kényes. A gumóján finom fehér por, nyilván gomba telepedett meg, pedig azt kapta az is amit a többiek. A sok vizet nehezen bírja.

A Santé krumplin termett 274gr-mos gumó illetve 4-5 tő alatt volt 2kg. Meglátjuk mi lesz belőle.
Előzmény: Flanell (13667)
djkriss Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13692
Kicsit megnéztem közelebbről a burgonya Y vírust...Hát meghűlt bennem a vér!!! a paradicsomültetvényemtől kábé 6000 mm-re vagy egy pár tő krumpli és a levelen ez a fajta tünet van mint ami a képeken is látszik Amikor elültettem a krumlit még nem gondoltam hogy a közelben lesz pari is, ez csak úgy jött hirtelen. ÉS! mivel fólia alatt volt egészen a múlt hét végéig, - amikor is Szél Bátya segített középen széttépni!! - nem is foglalkoztam ezzel...Hát ...kapufa nem tom mi lesz
Előzmény: Deryan (13678)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13691
tehát nem fog bennem kikelni semmi?
Előzmény: Deryan (13684)
djkriss Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13690
A sötétebb lilás foltok a levelen mi lehet? vírus? ez főleg az alsó levelen jelentkezik..
djkriss Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13689
Reggel megnéztem a parit.... Azért itt-ott látni kékes foltokat - de nem lesz sok egymás után, még akkor is ha esetleg lemosta?

Holnap próbálok feltenni egy-két képet a helyzetről
Előzmény: Deryan (13681)
CBNora Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13688
Lehet. Múlt héten vetettem, már ki is kelt. Most kíváncsian várom, mennyi marad az egyelőre sűrű állományból. Mindig meg szokták a lótücskök ritkítani, főleg akkor, ha csak a sort locsolom. Most az eső után mindenhol nedves, úgyhogy lehet, hogy rám marad ez a feladat.
Előzmény: skolikagi (13682)
djkriss Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13687
Húúúúú....:-))) remélem igazad lesz...Kifejezetten rosszul érintene - anyagilag - ha vmi komolyabb baja lenne. Sajnos nálunk csak én vagyok jelenleg kereső. A nejem tanfolyamra jár és a két gyerkőc meg igényli a édességeket..:-))) szóval az augusztusi szeptemberi családi bevételünk nagyban ezen áll/bukik illetve a 36 ágyás zöldségen és sárgarépán...
Előzmény: Deryan (13678)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.06 0 0 13686
Ja és még valami!
Ha olyat láttok pálinkás üvegen hogy Topinambur a neve, nyugodtan vegyétek meg, mert ez csicsóka-pálinka és nagyon finom! ( volt)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!