Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13745
Idén vettem boltban ökörszív magot, annak nem ilyen a termése. Lehet, hogy az enyém nem az, elég kicsi bogyója lett, nem olyannak képzeltem. Már piros, pár nap, és leszedem, akkor kiderül, hogy legalább az íze jó-e.
Előzmény: atandi (13740)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13744
Nem is alattam van...:-)
Megnéztem, és nincs alattam senki...és semmi..-) max.a szék:-))
Igen most már látod, de amig nem írtam hsz-t addig hiába frissítettem nem jött elő atandi hsz-e:-(
Előzmény: CBNora (13743)
CBNora Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13743
Pedig itt van kettővel alattad.
Előzmény: skolikagi (13742)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13742
Hát én ezt nem értem...Nekem a Kedvencek között az szerepel, hogy Atandi írt utoljára 19:05-kor, de ezt a hsz-t nem látom sehol...:-((
Lunni Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13741
irigy vagyok a paprikákra :D mama nálunk minden héten lecsót főz, télen is, mindegy mennyibe kerül a paprika, persze jórészt maga miatt csinálja, de nekünk is jut belőle bőven.
az ilyen különleges paradicsomokat is szeretem, nagyon szépek... csak lenne több helyem...
ígyis holnap megkezdhetem a virágládák feltöltését is marhatrágyás földdel, megették a paradicsomok :)
Előzmény: atandi (13736)
atandi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13740

Ő lehet, hogy nagykorában majdKápia lesz, márlevettem egyet, de igen vékony volt a húsa, szerintem várni kell még vele. Legalábbis nem hinném, hogy kaliforniai lesz belőle.(sajna anno összekeveredtek a paprikapalántáim).

És ha minden igaz, ő a datolyaparadicsom? Legalábbis anyóstól úgy kaptam a palántákat. Na, ebből aztán mázsaszámra lesz, ráadásul szerintem ez kifőzni sem az igazi... (hogy milyen de milyen undok tudok lenni, fujj...-csak mert nem az én palántáim, azóta is szekálom szegényeket....)

Ökörszív

Uborkákok...:-)

Eme néhány kép felrakása éppen 2 órámba került, most meg el fogok késni a szegedi szabadtéri játékokról....

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13739
A lila hajlamos fásodni. Én azért nem azt vetettem.
Előzmény: skolikagi (13721)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13738
CBNora Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13737
Hát igen, párszor már én is leírtam a csicsókával kapcsolatos tapasztalataimat. A bableves gyógytea ahhoz képest.
Előzmény: Deryan (13735)
atandi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13736

Itt egy nagyon különleges gyönyörűség: a nevét nem tudom, a gazdaboltba vitték ajándékba, én meg persze lefotóztam. Sajnos nem igazán látszik, milyen különlegesen sötétzöld-cirmos.

Ő meg a másik, szintén a gazdaboltból. De volt még egy narancssárga is, nagyon érdekes.

Ez már saját, a fóliában. Ezt a fajtát nem szeretem (enni), de jó lesz lecsóba a fiúknak (a lecsót sem szeretem).

csípőspaprikaEz meg a nagyon erős, szerintem Rekord vagy Rapires vagy mi a csuda lehet, legalábbis nem hinném, hogy az elefántormány, a többi mag meg nem is hasonló fajta.
Deryan Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13735
:D
Nem valami kellemes halál.
Amikor a zártkertünket átvettük, egyetlen ehető valami benne ősszel a csicsóka volt, de azok is olyan girbe-gurba girhesek, mert már vagy 10 éve egymás hegyén hátán szaporodtak.
Egy alkalommal 4 szépet kiválasztottam magamnak s elrágcsálgattam a munkahelyen egy rázósabb feladat felett. Na estére kéket zöldet láttam. Azóta nem rágcsálok csicsókát.
Előzmény: beetee (13734)
beetee Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13734

Ja... hogy sokat ne....

(sikerült kipukkasztani pár fülest :((( )

Előzmény: skolikagi (13730)
CBNora Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13733
Te szegény, az a kert egy igazi állatorvosi ló.
Esetleg tarthatnál növénykórtani bemutatókat kis plusz bevételi forrásként.
Előzmény: Törölt nick (13713)
CBNora Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13732
Nem lesz az átlátszó fólia alatt túl meleg?
Én újságpapírral szoktam letakarni a friss vetést kelésig, ha nem tudom eleget locsolni. Persze figyelni kell, és kelés után rögtön le kell venni. Esetleg lefelé fordított zöldséges rekesszel is le lehet takarni. Nyári melegben inkább árnyékolni érdemes, mint fólia alatt főzni.
Előzmény: atandi (13727)
djkriss Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13731
Most hívott fel az anyósom aszongya hogy ezek a tünetek baktériumos hervadásra utalnak. Holnap mindenképpen felteszem a fotókat a pariról. Azt mondja hogy szedjem ki ezt a tövet....
Előzmény: djkriss (13717)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13730
Miért ne?
A nyulas topikban is téma volt a télen és ők is adnak nekik csicsókát...csak azt hiszem sokat nem szabad..
Én is adtam nekik, de semmi bajuk nem lett.
Előzmény: beetee (13729)
beetee Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13729
Nyulaknak csicsókát ne! :)
Előzmény: atandi (13724)
atandi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13728

Köszi Ági, a szállást is, a répa-ötletet is. Úgy is akartam feladni itt az apróhirdetésemet, hogy bár derékfájós, de nagyon dolgos-lelkes kertészasszony szállást keres kapálás-gazolás fejében :P (Épp találtam egy pestiszerzizt, feladom postán mindkét gépet, addig meg lapítok, míg meg nem csinálják őket. Bár tegnap majdnem lebuktam, mert öcsém talált egy orrszarvú-bogarat és le kellett volna fotóznom, de hirtelen nagyon fájt a derekam a mászkáláshoz és mondtam a fiamnak, fotózza le a telójával, nem bírok elmenni a fényképezőért...:S)

Na, akkor veszek takarmányrépa magot is.

Nyúl-ügyben átestem a tűzkeresztségen. Bár vadász lánya vagyok, azért kicsitizgultam, hogy nekem kéne majd letarkóznom a nyulakat, erre a macskánk(!!!!!) fogott egy kisnyulat, hazahozta, és élt még. Apjuk és fiam azon nyomban elspriccelt, mondván csináljak vele "valamit". Úgyhogy szegényt letarkóztam, megnyúztam, kirántottam, az volt a vacsora petrezselymes krumplival. Az már bezzeg tetszett nekik!

Előzmény: skolikagi (13725)
atandi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13727

Na, most már annyit izgattatok ezzel az újzélandival, hogy elvetem én is. A magotmár télen, kora tavasszalmegvettem, csak akkor még kert nem volt, épp csak készült, de ha nem késő, egy próbátmegér. A rendes spenótomból úgyse lett semmi, kikelt, elvan, szenved. Biztos későn vetettem. Szedni kellene már legalább a mángoldból egy főzelékre valót(még sose ettem, sose csináltam), csak a krumpli mellett van, s félek, ment rá kicsi a permetből (curzate-actara keverék), így pár napot még várok a szedésével.

A karalábéból nekem is sok fás már kicsit. Szerintem olyan lehet ez, mint a retek: ha hirtelen tud nőni és nem szárad ki közben, akkor lesz az igazi, ha lassabban nő, akkor lesz fás (ill. ha elöregszik). De ez csak az én spekulálásom.

Találtam még miridor zöldbabot, úgyhogy én is áztatok, aztán hajrá!

Hogy locsold-e, amit elvetettél: én-mivel homokon vagyok- alálocsolok a magoknak,dugott dolgoknak, betakarom afölddel, rálocsolok és -eztán majd- ráterítek egy darab átlátszó fóliát, hogy míg ki nem búlik, ne száradjon ki olyan hamar. Kis csalás, de szerintem jó ötlet. Azon gondolkodtam, teszek még pár cukkini magot, hogy majd jó későn is legyen, de rájöttem, addigra kb. meg is utáljuk, most annyi van, ráadásul tele vele a fagyó is, úgyhogy kikergetnek a fiúk a tanyáról vele lassan...

Mivel ma facér vagyok, gyúrni fogok egy kis lasagne-tésztát, és lerakom azon frissiben cukkini-karikákkal-vagy szeletekkel rétegesen azt hiszem valami kapros besamelles szósszal. Bár ki lehetne próbálni fokhagymával is, de azt majd máskor. Ilyenkor lehet kísérletezgetni, ha maga van az ember, aztán majd beszámolok, milyen lett.

Most pedig elmegyek venni újabb adag permetszert gomba ellen, küzdök a kruplijaimért utolsó lehelletemig...:P

Előzmény: skolikagi (13721)
Deryan Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13726
Semmi baja. A kakukkfű az ilyen. Jövőre ismét ki fog szépen hajtani és virágozni.
Előzmény: edike22 (13722)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13725
Figyi, nálunk van a teraron egy nyugágy, ott elalhatsz, csak csak napkeltéig, mert akkor menni kell a kertbe dolgozni:-))
Ha ez így neked megfelel, akkor már pakolhatsz is, iszonyat sok a kapálni való nálam:-))
Nyuszik: gondolj csak a mesékre, mit ettek ott a nyuszik? Répát, káposztát:-)
A borsó is jó nekik, sőt a borsó szárát ha kiszeded szárítsd meg és azt is add nekik, imádják.
Az enyémek ma takarmányrépát kaptak.
Ezt is vethetsz még szerintem, én is ma vetettem.
Jó sűrűre kell vetni, hogy sűrűn keljen, aztán amikor kb. 10 cm-es levele el kell kezdeni ritkítani.
A levél, majd később a kisrépák mehetnek a nyusziknak tyúkoknak.
A végén 15-20 cm kell a répák között, hogy őszre jóóó nagyra megnőjjön és akkor mehet az anyóka, az apóka, a kisunoka, stb. kihúúúúzni:-))
Hűvös helyen egész télen eláll és van vitaminforrás az állatoknak.

Előzmény: atandi (13724)
atandi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13724

Sziasztok!

Tegnap egész nap kertészkedtem, jól le is égtem... Kötöztem a kinti paradicsomokat, meg kegyetlenül nyírbáltam, meg persze gazoltam, kapáltam.

És most befogadást, szállást keresek, mert úgy néz ki, lehet, hogy elrontottam ezt a fényképezőgépet is: nem akarja behúzni a ..a..azt a kis behúzókáját, amiben a lencse van. Szerintem homok mehetett bele talán, és most már tuti elcsapnak a háztól...

Jó hír: - öklömnyi kisdinnyénk van, egy cső kis kukorica is, megjelent az első padlizsánvirág, tegnap 8 nagy cukkinit vittem egy kisbabás barátnőmnek és úgy de úgy örült, hogy öröm volt nézni!! :-)

Gyerekem talált egy almafát, amin van pár szem alma, hogy megmaradnak-e, az persze kétséges.

Már ettünk 3 vagy 4 szem paradicsomot, de most pár napig nem kéne a permetezés miatt, egy hetet ki kellene várni.

Kétszer főztem már céklát, bár nem voltak valami nagyok, már attól féltem , ott fásodnak el kicsin a földben. Valamikor május első felében vethettem őket. Persze kicsit becsapós a dolgog, mert a kilátszó nyakuk ugyan kicsinek sejttette őket, ez a bíborhenger inkább lefelé nőtt, úgyhogy tűrhető volt.

És tegnap megettük az első saját zöldbabfőzeléket! Jajj, nagyon finom, zsenge volt. Lehet, hogy vetek még egy adagot valahová.

Mi után ne vessem semmiképp? Most krumpli és borsó helye szabadul majd fel. Meg ha meglesznek a nyuszik és végre felszedhetem a már megcsonkolt brokkolikat, akkor azoké is. Az összes salátám felmagzott, hiába, inkább látni, mint enni szeretjük őket, de azt se szedem fel most már, míg nem lesznek nyuszik és csirkék.

Bár kicsit off, de van, amit nem szabad a nyulaknak adni? Pl. káposztaféléktől nem fújódhatnak fel? Felszedett borsó, ha még nem nagyon száraz? Úgy emlékszem, van itt valakinek nyula....

Előre is köszi, hát, a fotókkal meg adós maradok...(gépre kötve behúzta közben magát, de nem fotóz,géprőllekötve meg kitoljaa kis "teleszkópot, de amonitornem mutat semit, visszacsuknimeg így nem hajlandó, csak ismét szgéppel összekötve). Mégse homok lehet..:(

Lunni Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13723
nekem volt egy két növényem ami így járt, csak szenved, valószínűleg a pockok vagy valami szétrágta a gyökerét. de a fűszernövények nagy része ledugással szaporítható, próbáld ki, hátha...
nekem félárnyékos helyen van, tavasszal megnyírom mindig és utána egész nyáron nagyon szépen hajt, citromos kakukkfüvem is van, de még nem jöttem rá milyen ételbe érdemes beletenni, csak nő :)
Előzmény: edike22 (13722)
edike22 Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13722
Segítség!! Mért van az hogy a kakukkfüvem elszárad és csak a tetején hogy pici hajtásokat? pedig rendesen van locsolva, és napfényt is kap :( :(
skolikagi Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13721
Én is vetettem ma újzélandi spenótot, babot, zöldbabot, takarmányrépát, kerekrépát, céklát, nyári retket és feketét.
Ezek most majd öntözzem, vagy jobb ha az időjárásba bízom?
Itt nem esett tegnap sem csak pár csepp, innen 13 km-re meg felhőszakadás volt..de ide nem jutott belőle:-)
Most én is cukkinit sütök.
Németországban lehet kapni egy maultasche nevű félkész kaját.
Olyasmi húsos táskák, mint itt a ravioli csak sokkal nagyobb egy-egy táska.
Ott vettem egy szószt is, amit fel kell főzni cukkinivel, ráönteni ezekre a táskákra és sajttal beszórva megsütni.
Kiváncsi leszek milyen lesz.
Szerintem ha szeretsz kísérletezni, akkor raviolival ki lehet próbálni:-)
Lila karalábéból lesz a leves, de szomorúan látom hogy egész kicsik és már fásodnak.
Ez mitől van?
Persze nem nagy baj, mert sok van, majd a fásat megeszik a tyúkok és a nyuszik:-)
Előzmény: Lunni (13719)
Deryan Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13720
Egy kis olvasnivaló:

Zöldbab, vajbab, ceruzabab

A sárgarépát nem kell minjárt kiszedni!
A szappanos léhez valószinű későn vetted észre.

Sárgarépához
Előzmény: Lunni (13715)
Lunni Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13719
hetente-kéthetente permetezi bordóilével a paprikákat, ráadásul ez a pár tő paprika neki Balatonon van, ilyen időközönként kap vizet is, száraz agyagos földben van, szóval nem értem tényleg mitől nő :)
de azért még nem estem kétségbe, esszük ami van, bár lassan cukkini mérgezést kapnak a fiúk, de én mindennap szívesen enném rántva :)))

az új-zélandi spenót tényleg durva, hetente kell szedni, iszonyat milyen gyorsan nő, anyunak és mamának is megy belőle egy zacskóval azt hiszem most is.

orange tökkel szenvedek, már 2 méterre elfutott a füvön, meg van veszve az is, fűnyírás is problémás, mindig cipelhetem arrébb a növénykéket, felfuttatni nem tudom nagyon mire, kert közepén van pont a komposzt dombon.

krumplit mikor szokás kiszedni? megnéztem 1-2 tövet, hááát nem sok minden van még alatta.
Előzmény: Mom (13718)
Mom Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13718
egyfolytában =? naponta, kétnaponta?
egyébként ne aggódj, kb. én is ott tartok a paprikákkal, mint Te - közel 50 tövem van, jobbára még csak virágoznak - na jó, kettőn már láttam kispaprikát :)
tényleg, ha csak magunknak termesztjük, családi fogyasztásra, akkor a paprikának is van valami metszési/alakítási követelménye? mint a paradicsomnak a hónalj hajtások kiszedegetése?
Előzmény: Lunni (13697)
djkriss Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13717
Hát tegnap este újabb turmixot nyomtam ki a paradicsomra. Actara + Dithane + lombtrágya. Mire befejeztem újra elborult - az agyam is - éphogy nem esett. Na gondoltam magamban, ha megint esni fog akkor ...akkor nem tom mit csinálok. Ez kb. este 8 körül volt és úgy 10 körülkezdett esni megint. A nonit remélem fokozta a tapadást, majd meglátjuk.
Előzmény: CBNora (13703)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.07 0 0 13716
Válaszoltak a De Ruitertől, tényleg megszűnt a Bacchus. :S
Előzmény: Törölt nick (13713)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!