Azt hiszem nem mutattam ezt az újoncot, nem lenne annyira különleges, de több, mint 7 centi az átmérője és ez a gömbölyded sziromforma sem túl jellemző a leanderekre.
Amúgy nincs igazán különleges az eddig kinyílt újoncok között, ahogy vártam, sok rózsaszín, mégtöbb ciklámen, néhány bordó, néhány fehér. Van kettő sárga várományos. De nemigen van kettő egyforma, csakhát olyan minimálisak általában a különbségek:-(
Képzeld, elültettem a gyökeres dupla fehér hajtást és úgy látom, hogy már hozza az új levélkéket :) Úgy néz ki, hogy ő már sínen van :)))) A többit még nem tudom...Nálad mi a helyzet? Ha mégsem sikerül, adok másikat majd, csak szóljál! :)))
Ma voltunk a Budaörsi Baumaxban és megdöbbentő áraik vannak a méretesebb leandereknek. Egy földtől mért kb. 1,2 m magas bokros példány 24.990 Ft!!!! A 80 cm magas kisebb és törzsesre neveltek 5 EFt. Arról már nem is beszélek, hogy olasz import mind és tiszta leanderrákosak. Szegény laikusok meg majd szívnak vele, ha megveszik, nem kevés pénzért.....
Itt pedig egy kis kerti helyzetkép nálunk a szebbekkel..... Az utolsó a törpésített, kis "sűrű" meggyszínű virágokkal.
Ez volt aztán a pontos leltár, jó lenne, ha én is ilyen precíz lennék!
Na, majd megvárom a következő. színhűbb fényképet. és akkor kérdezgetek:-) Főleg azok az "import nyissz"-ek érdekelnek, bár amiket én Olaszországban találtam eddig, azok elég kommerszek voltak, igaz, nem a legmegfelelőbb időkben, májusban jártam arra. Talán most szeptemberben a Garda tó környékén is leledzünk egy kicsit, reszkethetnek az ottani leanderek:-)
Nagyvirágú bordóm nincs, a megváltozott szín félrevezethetett Téged. Pl. a kedkencem /a legújabb szerzeményem/ a fotón nem olyan csodás, mint a valóságban. Az eredeti olyan, mintha élénk narancsot és élénk rózsaszínt összekevertünk volna. Megfogadom a tanácsodat: legközelebb nem napfényben fogok fozózni, hátha valósabbá válnak a színek.
A dupláim is nyílnak, de megvárom a fehéret /kissé lusta/, majd együtt fényképezem le őket.
Minden leanderem jelölve van kis táblával / szín+származási hely + idő/, reggel megnéztem őket és a következőek a "lelőhelyek": Oázis, Brico, New Garden,Cegléd-Surinás, Dorog és Pilisjászfalu kiskertészetei és őszi virágkiállítások Csepelen.
A Garda-tó, Senj és Róma növényei szenvedték meg énemet, "import nyissz".
A szimpla virágúak közül egyet teljesen vissza kellett metszenem, nagyon beteg volt, törpe lazac. Vele együtt 15-félém van.
Vadászösztönöm az talán nekem is van, sőt, a férjem is segít, és eddig azt gondoltam, hogy boltban nem lehet már olyat venni, amilyen nekünk nincs (zenészeket kivéve, abból csak kettő féle van). Lehet, hogy tévedtem? Pl. az a nagyvirágú bordós, nagyon nagyon régen valaki hozta az anyanövényt Jugoszláviából (az volt az első saját gyökereztetésem), de üzletben sosem láttam és itt a társaságban sem volt még senkinek. Mégis merrefelé szoktál vásárolni?
Tényleg? Én úgy gondoltam, hogy mindenki a rózsás rózsaszínnel kezdi, hiszen az a legrégebbi fajta. Igaz, nem mindenki olyan satrafa, mint én, akkoriban nem is nagyon volt másmilyen, még a bianco rosato is kuriózumnak számított, hát még sárgák, meg affélék...!
A magról szaporítással csak megpróbálkoztam, de már elmeséltem nektek, miért futottam zsákutcába... Ezek mind kertészetekből vannak, csak a vadászösztönöm segít. Sajnos a fotók nem az igazi színeket adják vissza, nem érezni a különbségeket. Milyen ímélre küldjem a képeket?
Te a leandereidet mind üzletekben szerezted be? Van köztük néhány egész különleges, olyasféle, amiket inkább magról készültnek gondolnék. Pl. azok a hegyes levelűek, mint az a halvány lazacos a sárga alatt. Vagy lenn az a rózsaszínes, aminek ráadásul elég érdekes szírmai vannak, ilyesmire utaltam, amikor furcsaságokról írtam.
Majd nyár végén rendezhetnénk egy kiállítást! Vagy nem is kiállítást, hanem börzét. Mindenki csinál egy ilyen tálat és akkor jól megállapíthatnánk, hogy kinek milyen hiányzik, milyet szeretne és akkor megrendelhetnénk egymástól:-)
Amúgy ha küldenél nekem képeket, akkor szívesen felraknám őket a honlapra!
Szaporítási tanács.... Kipróbáltam a kis fóliasátramban hogyan lehet a hajtásokat a szokásos vízes módszerrel gyökeresztetni. Láss csodát!!! A benti pára és a nem ritka nappali 30 C-os belső hőmérséklet megteszi a hatást, kb.2 hét és már látszanak a gyökerek! Szerintem fele annyi idő alatt gyökeresedik, mint kint. Szóval akinek van fóliája..... így gyorsabb...:)))