Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 13868
a roma hosszukás un. lukullusz fazonúroma
Előzmény: Lunni (13867)
Lunni Creative Commons License 2010.07.12 0 0 13867
valaki légyszi tegyen fel képet a san marzano paradicsomokról! nem kell érett kép, csak olyan amin látom hogy a bogyója milyen formájú kicsinek :)
az a baj hogy vettem rómát és san marzanot és elfelejtettem melyik sorba melyiket ültettem :)

tegnap kiszedtem egy tál krumplit, hát ha bent hagytam volna még egy hónapot szép termésre számíthattam volna, mert így is vannak hatalmasok közte, de a mellette lévő paradicsomok eléggé betegeskedtek és kellett a hely a zöldbabnak és a bazsalikom palántáknak. már annyit írtatok a pestoról hogy gondoltam kipróbáljuk.
Deryan Creative Commons License 2010.07.12 0 0 13866
"Védekezés:

Sajnos közvetlen, vegyszer védekezési módszerek nem állnak rendelkezésre. A védekezés alapját a megelőzés jelenti (magok csávázása, vetésforgó, fertőzött egyedek eltávolítása, a kórokozó terjedésének elősegítésének megakadályozása, permetezés réz és kasugamicin tartalmú szerekkel."

Ennek alapján az erősen fertőzött egyedeket megsemmisiteném (kihúzni, elégetni).
A többit pemetezném előirásoknak megfelelően és reménykednék.
Előzmény: marci81 (13865)
marci81 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 13865
Baktériumos hervadás :-((((((((

Ha jól értelmezem akkor talán réz tartalmú szerrel megállítható a továbbterjedés?

Mit lehet tenni? :-((
Előzmény: Deryan (13864)
Deryan Creative Commons License 2010.07.12 0 0 13864
Szia!

Itt nézd meg, hogy a növényeiden mely jelenségeket észleled pontosan.

A paradicsom betegségei
Előzmény: marci81 (13863)
marci81 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 13863
Sziasztok!

Ismét segítséget kérnék:

A májusban telepített paradicsompalántáim alsó levelei elkezdenek először megsárgulni, aztán barna pöttyösek lesz, majd teljesen elszáradnak és lehullanak.
Most már kb. a feléig felkopaszodott.
A felső leveleken nem láttam semmi problémát, de azért nem szeretném, ha teljesen kopasz lenne a növény...:S Főleg, hogy már a kis paradicsomok szépen nőnek...
(Csak vannak rajta kis bogarak)
Egyébként műtrágyáztam is, kapálom, locsolom, mi lehet a baj?
skolikagi Creative Commons License 2010.07.12 0 0 13862
Tegnapelőtt beírtam ide a receptet, de egyébként az is sós volt, csak lehet, hogy nem tettem rá eleget?
Csalamádét én is csináltam tavaly, annak semi baja nem lett:-(
Előzmény: zsebi41 (13861)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13861

uborkasalátát nem szoktam eltenni, a csalamádét én is állni hagyom de az be van sózva,  és úgy nem indul meg az erjedés.

Nem ismerem a receptet ami szerint csináltad, de próbáld meg úgy, hogy hűtőbe teszed.

Ilyen melegben ha kovászos uborkát készítek este ráöntöm a meleg sós lét és másnapra megindul a tejsavas erjedés pedig én nem teszek rá kenyeret, csak kaprot, és úgy is megerjed.

Előzmény: skolikagi (13858)
Flanell Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13860
Revideálnom kell a Pannóniás véleményemet.
A legtöbb még ma is élt, csak elsárgulva, vagyis, nem burgonyavészes, csak egy kisebb része.
Az éréskori elsárgulás pont abban a két napban következett be, amikor néhányat elkapott a burgonyavész. Mivel a levelek sárgák voltak, a déli hőség miatt kókadtak, az alsók (öregek) szárazak, és voltak köztük valóban burgonyavészes bokrok, ezért azt hittem, a többinél is kezdődik a fitoftóra. Szerencsére, nem.
Mindenesetre, ha már érik, ma kiszedtem a harmadát, két hete elfogyott a tavalyi krumpli. Nem valami híres, de ez az időjárás miatt lehet. Azért tűrhető mennyiséget adott (inkább a mérettel van gond), normál időjárás esetén valószínűleg meg lettem volna elégedve vele. Így bizalmat szavaztam neki, és jövőre is bizonyíthat. (Szaporítóanyag lesz bőven, sok apró volt alatta.)
Előzmény: Flanell (13659)
Flanell Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13859
Hát végülis baja nem lesz, ha hamar megeszitek.
Salátába mi is az újat használjuk már régóta, pár hete pedig az ételbe is, mert a tavalyiból már csak a nagyon aprók maradtak.

Előzmény: kics_ee (13810)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13858
Jól hangzik és nagyon guszta az illusztráció:-)
Szerintem nálam az volt a baj, hogy 1 napig leszelve kellett hagyni az ubit és csak másnap felölteni a lével, és talán túl meleg volt ott, ahova tettem.
Mellesleg a leghűvösebb része a lakásnak....de a bodzaszörp is ott volt 2 napig szűrés előtt, és annak is annyi lett:-((
Előzmény: zsebi41 (13857)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13857

Hoztam nektek egy tuti bevált  csemege uborka receptet. Több mint 10 éve így teszem el és még soha nem romlott meg.

Még mindig van egy üveg tavalyim is. Ha érdekel valakit beírom a téli kovászos uborkát is. Mi még most is azt esszük, mert annyit tettem el, hogy még nem csináltam frisset.

Csemege uborka

7dl-es üveghez:

az uborkát belerakom az üvegbe, teszek hozzá, kaprot babérlevelet, borsot, koriándert, mustármagot, ráteszek a tetejére 2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot, 6 evőkanál 10%-os ecetet és egy borsónyi szalicilt, vagy Na benzoátot.

Ráöntök hideg csapvizet, és folpakk utána a csavaros tető.

Fazékba teszek, egy konyharuhát bele az uborkát, vizet, hogy kb. 3/4 ig érjen alágyújtom a gázt és forrás után még 5-6 percig gyöngyözve melegítem.

A fazékban hagyom kihülni.

Azért is szeretem ilyen üvegbe eltenni mert ha szedem nem mindig van nagy üvegre elég uborkám, és télen is praktikusabb nekem kicsit bontani.

Csak egyszer romlott meg 2 üveg, de már a harmadik napra, sajnos kiderült, hogy az ecetet kifelejtettem.

Mutatóba egy pár üveg savanyú

tulipán paprikafokhagymás gomba
skolikagi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13856
Hát ha a kedves megbuggyant ubisali azt hiszi ki tud babrálni velem, nagyon téved:-))
Szépen kiszedtem az üvegekből, leszűrtem a levét és betettem kis dobozokba a mélyhűtőbe.
Bár még sosem csináltam uborkalevest, de receptet találtam és annak talán használható lesz majd:-)
atandi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13855

Én meg éppen most ültettem át az almafák tövébe 3 nagy tő paradicsomot. Ebből kettő lehajló és legyökeresedő oldalkacs volt, egyet meg kihúztam, hogy ez már tényleg nem fér, de olyan szépen kijött gyökerestül, hogy na-ná, ogy megsajnáltam. Ez 2-3 (vagy tán már 4??9 napja volt, és mintha kezdenének magukhoz térni. Ha visszaesnek kicsit, pont jó,mikor a jósorban dőzsölők már rég leteremték magukat, talán ezekpont akkor fognakmég valamicskét hozni (képzelem én, aztán persze lehet, hogy tök hülyeség, mindenesetre jövőre próbálok majd kicsit szakaszosabban ültetni)

Képzeljétek, már sokadik orrszarvúbogarat látjuk, egyiknek egész komoly orrszarva volt már, majd megprószálom megmutatni(de csak teló-fotó lesz). Pedig állítólag ezek nem túl gyakori bogarak. Bartnőmék eperfája elól meg megörököltünk 4 régi kárpitos széket, össze voltak egymásba forgatva, tán 1-2 hete, s egyikbe befészkelt egy hietetlenül nagy, rózsaszín kukac! Most leguglizom, milyen a selyemhernyó, hátha ez az volt. Olyan vastag és hosszú, mint a hüvelykujjam, s bár nem vagyok egy jeti, így is döbbenetes nagy volt. (És még selyemszálát is látni véltük persze egyből...-okos csajok...)

Előzmény: Lunni (13851)
Deryan Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13854
A zöldbabot, borsót érdemesebb fagyasztani.
Előzmény: kics_ee (13852)
Deryan Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13853
Egy jobb gazdaboltban mindenféle magot lehet kapni.
Ez a szárazbab (limabab) levesnek, főzeléknek, salátának egyaránt finom és a tövében nagyon jól megterem a metélő petrezselem. Jó térelválasztó, nem árnyékol erőteljesen, de az uborkának jó élőteret ad a környezetében.

Előzmény: Lunni (13851)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13852
ha buborékozik, akkor annak annyi.

Az eltett zöldbabbal jártam úgy hogy hiába a szalicil, dunszt, ráolvasás legalább az egyharmada eldurrant.
Előzmény: skolikagi (13848)
Lunni Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13851
jól néz ki ez a bab :) de ilyet még véletlenül se láttam sehol, silány a választék itthon...

hátjó, paradicsomok akkor maradnak :)
Előzmény: Deryan (13850)
Deryan Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13850
Erről a babról irtam, mely 2-4 m magasra is futtatható.
Ennek a lugasa nem olyan erőteljes, meghatározó mint a tűzbabé.

Limabab

Nagy, kifejlett növényeket nem érdemes most már átültetni, mert nagyon visszaesnek.
A lombját érdemesebb inkább valamelyest megritkitani s a helyén hagyni.

Előzmény: Lunni (13845)
atandi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13849

Szerintem annak már annyi lesz. Én a rumosmeggyel járok mindig úgy, hogy fele kifut, felforr, fele nem. A széééép piros lé meg folyt le a fehér festett falon, a fehér polcokon... Itt már csempés a spájzfal (azért fuga van), és meggyet se teszek el. De hogy miért csak fele forrt fel mindig, mikor ugyanúgy csináltam?? Sose tudom meg.

Nálam most kovászos ubik érnek, tegnap azt el is felejtettem kínálni, pedig egyik már jó volt. Viszont isteni lett a zöldbabsaláta, mindenkinek nagyon bejött. Nem is csoda, szedés után egy órávalmár kész is volt, nem sokat punnyadt , elég friss volt! :-)

Előzmény: skolikagi (13848)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13848
És az létezik, hogy tegnap délután tettem el és éjjel már felforrt az ubi?
Levettem a tetejét és jönnek fel a buborékok belőle...
Ha most még tennék rá egy kis szalicilt, akkor megmenthető lenne, vagy ennek már annyi...?
Nem vészesen "pezseg" csak egy kicsit...
Előzmény: kics_ee (13847)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13847
csak szalicil vagy na-benzoát. Bár már volt olyan eltett dolog, ami megromlott ezzel is meg azzal is, de anyu tapasztalata meg mostmár 2 éves enyém is, hogy szalicil jött be jobban.

Én borként meg szódabikarbónát meg borkősavat nem használok, az a szín miatt kell gondolom.
Előzmény: atandi (13842)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13846
örülök, hogy remekeltél! Nekem is nagy elismerés, ha vendégek jönnek hozzánk és a húson és tejtermékeken kívül mindent a kertből szedek.

Nekem is azt akarják folyamatosan bebizonyítani, hogy nem éri meg a kerttel foglalkozni.... hülyét kapok tőle.
Előzmény: atandi (13840)
Lunni Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13845
ajjaj akkor adok az ubiknak majd több vizet :)
lilabab az olyan mint a zöldbab csak fut nem? vagy kifejtős?
én tarkababot ültettem, de még sehol nem tart, viszont a zöld ceruzababunk isteni... mindig elfelejtek fényképet csinálni a frissen szedett dolgokról mert rögtön megesszük őket :)))

nálam a paradicsomok egy része nem fejlődik valami szépen, viszont a koktélparadicsom lesz azok helyett is. át lehet ültetni a paradicsomokat ilyen idősen? nem gondoltam hogy ilyen nagyok lesznek, szerintem azért nem fejlődik rajtuk a paradicsom, csak nagy zöld bokraim vannak...

a szappanos permet meg abszolút bejött, helyre jöttek a paprikák... valójában azokat se ártana átültetnem :/ de nem merem bolygatni....
Előzmény: Deryan (13841)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13844
Hát nekem ez a tegnapi uborkaeltevés nem jött be:-(
Ma reggelre nagy tócsa volt az üvegek alatt, mintha felforrt volna...:-((
Lehet, hogy felforrt? Pedig tettem a tetejére tartósítószert.
Vagy nem kellett volna rögtön lezárni?
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13843
Nem úgy van az, magamnak én soha semmit sem csinálok, és mindig mindenből utoljára eszem, már ha marad, ez egyéni elhatározásom is, hiszen csak nálam fiatalabb testvéreim vannak. Édesanyám pedig, mint mondottam, egészségesétel-mániás, ezért csípőből elutasítja a tartósítószereket, az allergiájától függetlenül is. :)
Előzmény: kics_ee (13838)
atandi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13842

Véleményem előzetesen: magam részéről örülnék neki, ha kevesebb vegyszer kellene bele (színe, ropogóssága, eltarthatósága érdekében kellenek állítólag), ráadásul ezt mindig anyóssal együtt csináljuk, ott meg aztán nincs apelláta, így kell és kész, szóvalmég nem kísérletezgethettem bármelyik kihagyásával is. Itt viszont sok tudor van, írjátok meg, szerintetek melyik elhagyható belőle. Egy tény: betyárosul finom, nálunk mindig elsőként fogy el.Imádjuk! :-)

Csalamádé

2 kg káposzta

2 kg sárgarépa

2 kg vöröshagyma

2 kg paprikahús (én kihagyom, ill. szerencsére sikerül a mi a adagunkból kihagyatnom)

2 kg zöld paradicsom

2 kg uborka

Mindezeket káposztagyalun vékonyra leszeljük

max.10 dkg só(lehet picit kevesebb is)

40-70 dkg kristálycukor ízlés szerint

3 dl 20%-os ecet

őrölt bors

őrölt kömény ízlés szerint

1 mokkáskanál borkénpor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál citromsav vagy borkősav

1 nagy vagy közepes torma-hosszúkás darabokra vágva,minden üvegbe-vödörbe jusson 1-1 csík

1 ek. Szalicil(gondolom Na-Benzoát is jó)

5 db. Babérlevél

Mindent összekeverünk és addig keverjük-forgatjuk kézzel, míg levet ereszt. Kóstoljuk a cukor miatt.

1-2 napig állhat, kicsit átkeverjük és nagy üvegekbe, vagy kisvödrökbe légmentesen lezárjuk.

Deryan Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13841
Köszönöm a tanácsot :)
Akkor ma este én is adok nekik egy kis tápot :)

Magamban azon gondolkodtam, hogy az uborkát jövőre limababbal együtt fogom hálóra futtatni.
A palántázott bab nagyon bejött. Mindenek ellenére szépen felfutott és kellő lombot fejleszt. Megpróbálom jövőre a babkordonba ide, oda beültetni az uborkát. A bab lombja védeni fogja az uborkát és segit a kellő környezeti páratartalom megteremtésében.
Az uborkád nem kap kellően időzitve vizet, azért kunkorodik.
Előzmény: Lunni (13837)
atandi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13840

Sziasztok!

Tegnap volt az első vendégség nálunk a régi, pesti barátokkal, 11-en voltunk. Láttam a műkörmös csajokon, szép-szép, de csinálná a fene(mármint a kertet is, a tanyán élést is) Szóval egynapos kiruccanásnak nagyon jól érezték magukat, csak hát a munka az munka...(nem általánosítok pestiekre, csak ők ilyenek). Szedtem mindenkinek cukkiniket, zöldpaprikákat, vigyenek, egyenek egészséges, friss zöldséget is. Erre délután átállít a szomszéd fiú és hozz vagy 10 óriási tököt meg salátauborkát(miközben most én se győzöm szedni aiénket).Ubit, tököket gyorsan szét is osztottam a barátoknak, s kérdeztem a srácot, küldjek-e cukkinit cserébe? Úgy látszi ez idénmindenkinek jól terem, tökmérgezést kapunk a környéken. A koktélparadicsomokból csináltam salátát ubival, mini mozzarellával, saját bazsalikommal, saját zöldséggel-répával-krumplival főtt a bográcsgulyás,  Mer(hagymátmég vennem kellett)meg saját erőspaprikával, grilleztünk a hús mellé cukkinit, patisszont, és olyan jó érzés volt, hogy ezt mind én termeltem!

Jövőre már saját husinkislesz, legalábbismár kész vannak a nyúlketrecek meg a tyúlól, s most készülünk benépesíteni őket.

Tökverés: nekem is elrohadt kicsiként pár kis cukkinim, s  pont arra gondoltam, nem pont a letört  és üreges levélnyélen csorgott-e be a víz a növény tövébe-belsejébe és amiatt rohadt el pár termés?

Mert a levélnyél így teljesen egy csőként működött. Én néha azért kicsit megpofozom a cukkiniket-patiszonokat, úgy, hogy tövenként 1-2 levél beszakadjon.

Terveztem a grillezés mellé padlizsánkrémet, de a Corában 800 Ft volt kilója (annyi volt a patisszon is, gondoltam jó lenne, ha cserkereskedelemben is menne), így aztán nem vettem padlizsánt, ami irreális az irreális-legalábbis számomra. De anyum ma állítóla 200 valamennyiért vett a Lidl-ben padlizsánt. Nekem mg csak 1 virág volt rajta, nagyon alszik.

Krumplit már azért szedegetem, főleg ha egy tő teljesen leszáradt, nehog aztán ne találjam meg, hol kell keresni. Már 1-2 szem kinti paradicsom is pirul, de szerencsére finomak a fóliában termettek is, pedig vki azt mondta, ott nem lesz íze.

Hanem nekem akkor ez nem ökörszív paradicsom , ami vn, amit ti mutattatok, az sokkal ökörszivesebb kinézetű... Az enyém függőlegesen sokkal lapítottabb...És akkormár gőzöm sincs, hogy mi lehet.

Szatymazon ma (és tegnap) őszibarack-fesztivál és falunap van, készülök is megnézni ma. Szeretnék pár őszibarack-fát, most kinézem a fajtát, ősszelmeg majd veszünk fát. Szatymaz egyébként az őszibarack nemesítéséről híres, az 1800-as évek végén hoztak külföldről különleges fajtákat, és most erre vagyok büszke, ha már szatymazi lettem...:-)

Majd beszámolok.

Van egy nagyon-nagyon finom csalamádé receptem, jóféle vékonyra szelős gyalu kell hozzá, de nagyon fini, hozom a receptjét. Én savanyúságban a picipatisszonokat szerettem nagyon.(meg a savanyított káposzta közé véralmát mindig megkaptukmamátólkisgyerekként-ti is emlékeztekilyenre?)

kics_ee Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13839
Én is tavaly kaptam erre a fajta módszerre. Kevertem én is saját levet, meg a nejem is, de valahogy én mindennél jobban szeretem azt a fajta ízt amit a boltban is lehet kapni a nagykőrösi savanyúság gyár által.

Mondjuk én annyit változtattam a zacskón szereplő recepten, hogy kevesebb ecetet teszek bele és egy kanállal több cukrot.
Előzmény: Hesperos (13824)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!