amikor mentetek pécsre a város elején ha sásd felől jöttök van egy csomó gránátalma meg leander kiültetve a komlói uton.az az az utca ami lejtős és vagy 3 km hosszu.utánna valószinűleg jobbra fordultatok,zsolnai gyár mellett kellett elhaladnotok/ott szokott állni a trafipax,mennyivel mentetek?:))/
Én próbaképpen kiültettem végleg egy idősebb fehér tövet most tavasszal, abból sok van a családban, ha gond van kérhetek. Szóval pont azért, hogy kikísérletezzem a télállóságát. Ha arra gondolok, hogy a Camellia Japonica és a Babér is védett helyeken áttelel, (azok is elvileg -5 C-ig bírják kint, mint a leander) akkor a leandernél is működnie kell a dolognak...:) Van egy nagyon védett, szélmentes délkeleti fekvésű kertrészem, oda teszem az ilyen érzékenyebb cuccokat (trachycarpus, babér, magnólia grandiflóra, zanótok, yukka recurvifolia stb) remélem megmarad ez a fehér leander is.... Jövőre referálok..:)))
Amerre sétáltatom a kuttyot, felfigyeltem egy leanderre, amit a terasz tövébe ültettek és egész télen ott volt. Erős kísértést éreztem rá, hogy becsöngessek és figyelmeztessem a tulajt, ugyan vigye már be, ha jövőre is gyönyörködni akar benne.
Aztán mégsem tettem, mert néha félreértik a közvetlenségemet és már igyekszem visszafogni magam. És láss csodát, előbb virágzott mint az én némely virágom, amiket az előírt 10-12 fokos világos helyen őriztem télen. Szép fehér, csak azt nem tudom még dupla vagy szimpla, de utánajárok (akár még a szemüvegemet is felveszem miatta) :-) Úgyhogy a ridegtartás rájuk is vonatkozhat, csak elég borsos az áruk, meg a szívünkhöz is túl közel állnak, így nem merünk kísérletezni, meg az idei tél nem is volt túl nagy kihívás, valljuk be.
Ettől nem lettünk okosabbak, csak egy tapasztalattal gazdagabbak, talán :-)))
Nekem ez a két sárga vagy vajszínű van, nagyon tetszenek :) Azért AI szimplája sárgábbnak tűnik, vajon más fajta vagy csak a fény-és egyéb viszonyok miatt?
Hát nem tudom, de eleinte nagy aggódások közepette levágtam egyet, kettőt és kárba veszett. Lehet, hogy ez van sokakkal, pl. veled is, hogy kezdetben túl izguljuk a dolgot. Én is annyira akartam kicsiket belőle, hogy..., de most már megy:-)
Erről meg az jut ezsembe, hogy itt vagyunk szinte egymás "szomszédságában" és egyikünknek sincs kocsija, hogy átugorjon a másikhoz egy kicsit "kertezni"..:(
Férjem épp ma mondta, hogy a nagy méretű leanderk neki jobban bejöttek...hát erre én, majd lesznek megint olyan szép nagyok ezek is, mint a korábbiak, csak egy kis idő és türelem kérdése a dolog....:)
Igen-igen!!! Már június van, és anno júniusról volt szó.....:)))) Gyertek minél előbb, mert elajándékozgatom addíg az összes kis bugimat, már így is fogytak rendesen...de egy sötét ciklámen/pink fürtöst már "megmentettem" neked, van még narancsosan induló és rózsaszínbe hajló szimla a többi még nem hozott virágot.