Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
A leírás szerint : " telepítés után a suhángot 60-80 cm-es magasságban koronába metszik. Mikor a rügyekből előtörő hajtások elérik a 40 cm-t, 20 cm-re visszametszik. 3-szor, 4-szer szükséges elvégezni ezt az alakító metszést vegetációs időszakonként. A vízszinteshez képest 20-30 °-os szögnél meredekebben álló hajtásokat 3-4 levélre kell visszametszeni. A tetejezésre a 2,5-3 m-es végleges famagasság elérését követően, a telepítés után 4.-5. évben kerülhet sor."
"4 x 1 m-es sor- és tőtávolságra telepíthető az ültetvény."
Kertészkedőknek ajánlom! http://bomtamas.hu/ Cseresznye is van benne !!! ('Gyümölcstermesztés' --- 'meggy' --- 'cseresznye' /videó a fajtákról/, --- 'szilva'.)
Bővebben : " Június végén, július elején lehet szüretelni. - Gyümölcse nagy, megnyúlt szív alakú, sötétbordó. Húsa feketéspiros, kemény. - Fája erős növekedésű. - Rendszeresen és bőven terem. Öntermékeny."
Még annyit, hogy nincs erős visszametszés, hiszen csak azévi vesszőket kell két-háromszor egy idényben megfelezni. Ez ösztönzi a termőrügyek kialakulását és fékezi a növekedést.
A két fát megnézheted a 757-es , és
alakulnak a termőrügyek a második nyaras Sumburs-on. (788. hsz.)
Amit 2009 őszén suhángként ültettem és 2010 tavaszán visszavágtam, nyáron metszegettem, annak 2011-ben megkóstoltam a termését /egyik Katalin, másik Sumburst/, igaz csak néhány szemet teremtek. Teljes termésről néhány év múlva számolhatok be. Túl sokat nem teremhet, mert idősebb korában is kicsi a termőfelület.
Carmen,Rita,Kavics,Sunburst esetleg Van.Ha vmelyik nincs nem gond,úgyis nyáron lesz csak esedékes,most még kicsik a csemeték, addigra meg majd lesz ami kell.Ha összejön akkor az oltóvesszőkkel együtt elküldöm /a nevelési költségben majd megegyezünk :)))/
Oltani addig lehet, amíg a megszedett nemes oltóvessző életképes (míg ki nem hajt, vagy ki nem szárad). De későb, koranyáron, nyáron lehet hajtószemzést, zöldoltást, ősszel meg alvószemzést alkalmazni. /A hobbi kertész egész évben csak olt, szemez és lesi az eredményt./
3 év mulva. (Szuperursóra nevelve, de nem sokat. Aztán egyre többet.)
Minél közelebb a kihajtáshoz, de még mikor nyugalomban van. (febr. végével biztosan nem lesz baja, még ha korai is a tavasz. Tavaly márc. 17-én szedtem meg az oltóvesszőket és a kapottakból ápr. 3-án oltottam.)
Pedig te aztán jó sokmindent oltottál már... Ilyen nehéz a cserkó oltása? Én tavaly oltottam életemben először, többek közt 3 cseresznyét sajmeggy alanyba, ezek közül egy sikerült. Elsőre nem rossz.
Megfordult a fejemben,hogy-mivel nekem a csekószemzés-oltás eddig sose sikerült- elküldeném neked a 4 alanyt,beszemeznéd /majd augban,addigra megnőnének/ és visszaküldenéd.A költség term. az enyém.Mit szólsz ? :))
Nem írtad, hogy mekkora a (gondolom cseresznye vagy meggy) fád, aminek a gyümölcsét leeszik a seregélyek. Ez a madár nagyon jó szemű, okos, ellenük tulajdonképpen csak állandó örzéssel, vagy madárhálóval való letakarással lehet védekezni. (Az összes többi módszer csak legenda.)
A szuperorsó(ld. alább) egyik előnye éppen az, hogy le lehet takarni könnyen.
Annak idején Szomolyai feketének vettem az idősebb fámat, az is a leírások alapján: közepes növekedésű fa, magasbatörő, csúcsos gömbkoronával. Néhány évig az oldalágakat lekötöztem, ma már csak némi belső ritkítást igényel. Az íze minden évben igazolja, hogy jobb a többi fajtáimnál. Folytatom ezt az irányt és tovább keresek feketére érő, festőlevű, ízben a vadcseresznyével rokonítható fajtákat.
1 éve vettem egy telket.rendbe hoztam úgy ahogy.de kiszúrtam a rengeteg seregélyt akik szinte lerágták a fát.akkor még nem érdekelt de most oda figyelek.
kérdés:mit tudok tenni ellenük?hogy valami maradjon.