Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2015.11.06 0 0 37532

További példák egy másik dombról:

 

Előzmény: ninovarga (37531)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.06 0 0 37531

Azok a bizonyos "alföldi hideg telek" országosan hidegek általában. Az alföldi területeken kertészkedők és a domb-/hegyvidéki körzetekben kertészkedők esélyei közti különbséget a domborzat eredményezi. Ez úgy értendő, hogy az itt sokszor tárgyalt és példákkal érzékeltetett, magasabb térszínek éjszakai hőmérsékleteinek köszönhető eltérésekben rejlik a dolog nyitja. Most, amikor túl vagyunk a lágyszárú egynyári növényeket elfagyasztó éjszakákon, sokan úgy gondolnák, hogy az ország teljes területén nem maradt épen semmi. Pedig nem így van.

Éveken keresztül bemutattam, hogy a paprikában, paradicsomban totális pusztítást végző fagyok után milyen épségben tudnak maradni ezek a növények a megfelelő magasságban lévő szinteken. A téli kritikus hőmérsékletek kialakulásakor is ugyanez történik, csak értelemszerűen az őszinél jóval alacsonyabb hőmérsékleti tartományban. Ezért lehet a dombokon diófányi fügéket nevelni, miközben néhány száz méterrel odébb, a völgyben ugyanolyan gyakorisággal károsodnak, mint az Alföldön. Természetesen léteznek regionális különbségek is, de ezek kisebbek, mint a magasság által meghatározott, inverzióból fakadó eltérések.

Jelenlegi helyzet a dombokon:

 

Előzmény: dg46 (37524)
Floo2 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 37530

A gyümölcs kinézete alapján jó eséllyel az lehet.

Előzmény: dg46 (37528)
fretty5 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37529

Tegnap meg vettem a Lidl-ben 3 db kakit 99 ft/db aron mig nagyon szep nagy granatalmat 129ft-ert leakciozva.

Előzmény: diospyros (37516)
dg46 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37528

30-án készült kép. 2002-ben magoncként már létezett., azóta sem láttam rajta károsodást.Lassú, kompakt növekedésű.

Előzmény: Floo2 (37526)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37527

Alföld: azt hittem, a Balaton-felvidéken..., így már éthető(bb).

a keszthelyi káki mindenesetre átvészelte az utóbbi 60 év viharait, van remény! :)

Előzmény: Floo2 (37526)
Floo2 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37526

2005. február elején is -20,-26 fokok voltak az Alföldön, akkor sem lett baja?

Előzmény: dg46 (37524)
Floo2 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37525

Akkor jó eséllyel lehet az a fajta.

Nincs akár régebbi képed a gyümölcséről?

Előzmény: dg46 (37519)
dg46 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37524

Az Alföldön sajnos  vannak igen hideg telek. Amint írtam,fiatalabb korában hidegebb is volt (1987) . Azon a télen , amikor károsodott, hat héten  át nappal sem volt fagypont felett a hőmérséklet, valószínű nagyon mélyen átfagyott a talaj. Talán a környezet talajtakarásával védhető lett volna. Ekkor fagyott ki a 30 éves ciprusom is, amely szintén túlélte a 87-es hideget.  2012-ben - 23 fok volt, semmilyen fagykár nem volt a  kákin , cipruson, babéron, magyaltölgyeken., viszont a füge tövig fagyott.

Előzmény: diospyros (37522)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37523

"Zeusz tüze" :)

 

találtam (ismét) egy kis leírást a kákiról, bár már lehet, hogy olvastátok ti is, de azért megosztom.

van recept is: 

DATOLYASZILVÁS KENYÉR

KÓKUSZOS-DATOLYASZILVÁS SÜTEMÉNY

 

DATOLYASZILVA, AZ ISTENEK GYÜMÖLCSE

"A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs"

"a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve."

"Ázsiában mély vallásos kapcsolat fűzi az embereket a datolyaszilvához. A halottak lelkei számára ezt a gyümölcsöt ajánlották fel a családi oltárokon."

"A datolyaszilva akkor a legfinomabb, amikor már teljesen megpuhult, keményebb állapotában nem is érdemes megkóstolni, mert csak az érés folyamán tűnnek el belőle a csersavak. Az érett példányok viszonylag rövid ideig eltarthatóak, 1-2 napot bírnak csak ki a hűtőszekrényben."

[Attól függ, mennyire érett. Ha nem annyira, akkor 3-5 napig is bírja még, csak nem tudod megfogni, mert kifolyik a kezedből :)

" nyersen fogyasztják. ...a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst."

- teljes pazarlás!!!

"tej alapú turmixokhoz és a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs" - na, csinálhatott volna az árus (laktózmentes) tejjel jó kis turmixot, talán így le is fagyaszthatta volna, ha sok...

Részletesen:

http://www.mindmegette.hu/datolyaszilva-az-istenek-gyumolcse-47725

Előzmény: 55judit (37518)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37522

22 éves kákifa volt, és kifagyott? (élt: 1980-2002)

ez nem jó hír nekünk, itteni fórumozóknak :(

hogyan lehetett volna megmenteni?

fagyzugban volt?

bár globális felmelegedés van, és ennek a (kevés) pozitív hozadéka az lehet,

hogy a datolyaszilváink, fügéink, gránátalmáink, stb. nem fagynak (olyan könnyen) ki...

Előzmény: dg46 (37519)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37521

szép "gyöngyvirágos" porzók, ahogy korábban is be lett mutatva.

most még jobban látszik.

Előzmény: dg46 (37519)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37520

a baj, hogy már annyira szottyos lett, hogy nem nagyon lehetett mozgatni ("manipulálni"),

mint gyümölcsöt, darabonként.

az más kérdés, hogy feldolgozhatta volna, de itt is csak a lekvár,

de talán leginkább az ivólé :) jöhetett volna szóba. érdekes, ha a káki megszottyosodik, nincs rohadt íze, mint másnak, bár lehet, hogy van az az állapot, amikor már olyan... még azt nem kóstoltam :) másoknak tapasztalat? :)

ill. el tudom képzelni, hogy egy idő után elkezd erjedni. ugyanígy a naspolya: szottyos állapotban viszonylag sokáig elvan (ez pár napot, esetleg 1 hetet jelent), de más gyümölcsöknél inkább rohadás áll be (alma). lehet, hogy köze van a csersavnak ehhez, bár az édes datolyaszilva már nem fanyar, nem csersavas.

erjedés: nem vittük végig a valaki által felvetett témát, hogy pl. milyen pálinka van a kákiból?

Előzmény: 55judit (37518)
dg46 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37519

Az én porzós fajtámat 1980 körül a Balaton északi partján vettem,de nem emlékszem pontosan hol. Lehet, hogy ennek a fának a leszármazottja?  1987-ben -27 fokot élt túl a kertben kiültetve. Akkor mellette  szőlő is fagyott ki. 

2002-ben  -25 fok volt,  ekkor tövig fagyott.  Kihajtott, de a következő tél  -20 fokja elvitte. A mostani tudásommal biztosan megmenthető lett volna.  Viszont az akkor meglevő magoncaimból néhány nem károsodott, azóta teremnek is. A 2012-es télen  -23 fokban semmi fagykár nem volt.

Az idén nagyon sok porzós virág volt rajta. Május 27-én a fa alatt lehullott porzós virágok, a fürtökben levő porzós virágok láthatók. A harmadik képen egy érdekesség. A termős virág szárán fejlődött porzós. 

Valóban volt olyan év, hogy alig volt porzós virág.

Előzmény: Floo2 (37512)
55judit Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37518

Én is imádni fogom ha elkezd a 2 fa teremni, de már előre azon agyalok, miként tartósítsam hogy ne kelljen kidobni a többletet. Sok aszalás, kevés lekvár, majd megoldom. Sajnos fiam nem szereti, más családtag meg nincsen akinek kedveskedhetnék vele.

Az árus nem értem miért nem dolgozta fel. Igaz, kidobni mindennél egyszerűbb. De hogy inkább kidobja mint hogy olcsóbban adja, nem értem. Én még a törzsvásárlóimnak el is ajándékozgattam volna, had ismerjék meg ezt a csodás gyümölcsöt minél többen.

Előzmény: diospyros (37515)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37517

FÜGE, ma reggel a piacon.

(részben off, remélem -nem- törli a szigorú felügyelő, mint szegény gombás hozzászólást)

szóval 400 Ft/kg volt. Fajta: kinézetre Nire de caromb, lehet, az is hogy pont az,

nem annyira értek hozzá. törökországból hozták.

a vevők nem igazán vágták, hogy akkor ez jó ár, vagy sem.

kiváncsi voltam. 8 db-ért fizettem 165 Ft-ot. kb. 80 Ft/db-os méretű fügék voltak.

az 640 Ft lett volna... megvettem megkóstoltam, jó volt, bár válogatni kellett, de még lehetett, mert nem nagyon  nyúltak a rekeszhez a tanácstalan vevők.

visszamentem még venni. propagáltam a mellettem levőknek.

nénike: áááá, én potom 40 Ft/db áon szoktam ilyet venni. mondom neki: ez 20 Ft/db-ra jön ki!

na, akkor lecsapott, és bepakolt kb. 15 db-ot. még ketten rámozdultak, nem lehetett megmozdulni, mindenki turkálóba ment át, de azért kulturáltan szerencsére.

harmadszor is vettem, mert eszembe jutott, hogy megajándékozom kedvenc bioboltom.

7 szem 215 Ft-ba került fél óra múlva! (az egységár és füge átlagméret ugyanaz volt!)

hááát a kereskedőnek is meg kell élnie valamiből...

Előzmény: diospyros (37516)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37516

szottyos káki: ok, lehet azért nem akciózta le, mert akkor hozzászoknak a vevők a 100 Ft/db árhoz.

pedig szerintem a reális ár max. 100-150 Ft lenne. Lidl-ben a visszaemelték az árát 150 Ft-ra (tegnap még 99 Ft/db volt? -rádió is bemondta valamikor), a felső tálcák hiányosak voltak, de kb. max. 10%-a fogyott el a kitett menyiségnek. (az alsó tálcán már találtam elég érettet, kicsi kemény, kicsit puha állagút, csak egyet vettem, mert már érik az almák közt a saját... :)

200 ft-os káki: szóval persze fizetni kell(ene) a termelőnek a fair árat (bár a szuper-hiperek nem hiszem, hogy 50 Ft/db-nál többet nem adnak nekik), a szállítást, áfát, kisker árrést, szép bolt rezsijét... 

Előzmény: diospyros (37515)
diospyros Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37515

mai példa a piacról: 2 napja írtam, hogy van a piacon piros (érett/túlérett) káki, 200 Ft/db.

gondoltam, szólok az eladónak, akciózza le felére, 100 Ft/db-ra, mert a végét járja,

(és mert akkor én is veszek belőle 5 db-ot:). Illetve 100 ft/db áron se lehet, h elfogy, mert nem ismerik, és így nem is szerethetik...

megtapogattam, majdnem bennemaradt az ujjam egyik-másikban,

gondoltam, ez még 50 Ft-ot is megér :)

bár pont ilyenkor a legjobb szerintem, de valaki nem szereti a szottyosat,

szó mi szó, így már kicsit túl volt a zeniten.

tegnap nem tudtam kimenni megnézni a helyzetet.

ma voltam. nem volt káki. kérdezem, mi lett vele, eladták mind?

nem kidobtuk (1 ládával, kb. 30-50 db körül), mert már rohadt...

szóval, ha már megérik, sőt piros, akkor nem lehet vele sokat várni. 

de az azért elég gáz, hogy nem ismerte fel, hogy le kellene akciózni, hogy elfogyjon.

tavaly itt vettem 10 db-ot 50 Ft/db-ért (nem többet, mert azonnal enni kellett).

akkor beletrafáltam. pont jó volt (nekünk), imádtuk!

Előzmény: 55judit (37504)
wrc92 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37513

Kapcsolódva a Rosseyanka témához, linkelem, hogy milyen fajták vannak a Jaltai Botanikus Intézményben. Nem lenne rossz beszerezni ezek közül párat. :) 

 

Rosseyanka - http://nbgnsc.com/node/478

Nikitskaya Bordovaya - http://nbgnsc.com/node/477

Mriya - http://nbgnsc.com/node/471

Suvenir Oseni - http://nbgnsc.com/node/473

Zolotistaya - http://nbgnsc.com/node/472

Pivdenna Krasunya - http://nbgnsc.com/node/474

Zirochka - http://nbgnsc.com/node/476

Ukrainka - http://nbgnsc.com/node/475

 

Ahogy néztem, egyik se felel meg igazán a cserszegtomaji szovjet fajtának. Minden esetre, egyre több hibrid jelenik meg, remélhetőleg a jövőben is nálunk, kibővítve a káki termesztési lehetőségeit hazánkban.

 

 

Floo2 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37512

Amiket én feltettem képeket, azok a Cserszegtomajon lévő 60 éves káki gyümölcsei.

Porzósnak kell lennie mert minden gyümölcs tele van maggal.

De érdekes módon volt év, amikor kevés mag volt bennük.

Majd lefotózom kettévágva is :))

 

Néhány kép régebbről http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104996581&t=9181283 

Mivel Oroszországból való, felmerült bennem a kérdés, hogy nem lehet-e valamelyik szóban forgó orosz fajta?!

Mert a gyümölcs kinézetre hasonló a Rosseyankához.

Előzmény: bakonyi gyerek (37509)
123János Creative Commons License 2015.11.05 0 0 37511

 Никитская бордовая=Nikitskaja Bordovaja=Nikita's Gift

 

РОССИЯНКА=Rosseyanka=Russyan Beauty

 

 

Előzmény: bakonyi gyerek (37509)
gyuri+. Creative Commons License 2015.11.04 0 0 37510

A János amit felrakott ide képeket Rosseyankárol, azok a képek Szlovákiáka voltak csinálva egy ismerosomnel 2013 ban es bisztosan tudom hogy akkor még nem volt neki Porzós fája. Ennek ellenére nagyon sok gyumolcs volt neki rajta . Szerinted kel hozzá porzó?

Előzmény: bakonyi gyerek (37509)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2015.11.04 0 0 37509

  Még 2014-ben leveleztem Bene Lászlóval Rosseyanka ügyben. Nyugodjon békében.

Ő mondta,ill. írta,hogy kettő kell belőle,mert egyedül csak 30%-ot terem.A másik egy porzós virágú fa,amelynek segítségével 100%-os a termés.Én kérdeztem,hogy a porzós fán,van-e termés? Ő azt mondta,hogy nincs.

Azt is kérdeztem,hogy a Rosseyanka és a Russian beauty ugyanaz ,vagy más fajta-e. Azt mondta,hogy két különböző fajta.  Az egyik csomagküldő meg azt írja,hogy egy és ugyanaz.Na,most légy okos! Ember legyen a talpán,aki eligazodik.

Előzmény: Floo2 (37508)
Floo2 Creative Commons License 2015.11.04 0 0 37508

Hm-hm!

Akkor ez nem az! :)

Előzmény: gyuri+. (37502)
diospyros Creative Commons License 2015.11.04 0 0 37506

pontosabban narancssárga és PUHA példányok

Előzmény: diospyros (37505)
diospyros Creative Commons License 2015.11.04 0 0 37505

az erősen narancssárga példányok már nem sokáig tárolhatók tapasztalatom szerint. ha sokáig el akarjuk tartani őket, hűvös, almamentes :) hely kell nekik.

Előzmény: 55judit (37504)
55judit Creative Commons License 2015.11.04 0 0 37504

Jól gondolom úgy van, hogy az egyik keményen csersavas a másik nem, de mindkettő megérlelve puhára, lédús és finom édes lesz?

Ha puhára érlelődött, úgy meddig eltartható? Vagy úgy már azonnal fogyasztani kell?

Előzmény: 123János (37500)
zakkwylde873 Creative Commons License 2015.11.04 0 1 37503

Jujuba szuret, lelkes asszisztenciaval :)

 

gyuri+. Creative Commons License 2015.11.03 0 0 37502

Nincs.

Előzmény: Floo2 (37501)
Floo2 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 37501

Ezek saját képek! :))

Akinek van Rosseyanka-ja, van rajta porzós virág is?

 

 

Előzmény: 123János (37481)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!