Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
A Derék utcán és a Széchenyi utcán több új közlekedési lámpás kereszteződést alakítottak ki. A forgalmi rend változás miatt az érintett szakaszon közlekedő trolibuszaink (3/3A, 4) és autóbuszaink (10/10A,10Y, 12, 19, 22, 22Y, 24, 24Y, 30/30A, 25, 25Y, 32, 34, 35/35E, 35Y, 36/36E, 41, 41Y, 42/42Y, 45/45H) menetidejében (a meghirdetett menetrendhez képes) néhány perces eltérés van.
A forgalmi tapasztalatok alapján, az érintett trolibuszok és autóbuszok menetidejében - igazodva az új forgalmi rendhez - a jövőben menetidő-korrekciót hajtunk végre.
Akkor valószínűleg minden viszonylatra kihat, azokra is, amelyeknek eleve szűkös a menetideje (42/42Y, 10-es csoport). Hihetetlen, hogy két hetet nem lehetett várni a menetrendmódosítással. Most taccsravágtak mindent, ráadásul a szemközti Hal köz megálló beüzemelésével nem tudom, mit vacakolnak még.
Pont ezért mondtam le én is a tömegközlekedésről. Amíg a Böszörményin dolgoztam, a 15-ös, és a 31-es viszonylatokkal jártam ugyanígy, hiába voltak csuklósak. Elkezdtem kigyalogolni a 10-eshez és a 14-eshez, de azokkal nem lehetett pontosan beérni. Utána jött, hogy busz/troli a Segnerig, aztán valamelyik józsai busz. Ekkor lett tele a töcköm, mivel régen elég volt egy 28-ast várni.
Utána a Kishegyesin dolgoztam, 25/25Y kilőve, a reggeli csúcsban a szólókra képtelenség felférni. Más alternatívám nem volt akkoriban. Átszoktam a kocsira, és nincs az a pénz, amiért újra kockáztatnék a szervezetlen tömegközlekedés miatt.
Ez csak az üzemanyag költség, természetesen vannak más járulékos költségei is az autó üzemeltetésének.
MÁS:
"Apu kezdődik!", illetve már el is kezdődött! Ma reggel már nem fértem fel a 41-esre a buszvégnél. Csak tudnám, miért fizettem ki a bérlet árát... Ja, a Fórum előtt úgy éreztem magam, mintha a túr dö franc mezőnyébe érkeztem volna gyalogosan. Ennyi biciklis egy normális bicikliversenyen sincs.......
A 25/25y állandóan késik a sok új lámpától. Napközben csak 5 perces késéseket szedett fel, de csúcsban már 10 percet is késett, azaz pont fordítva jöttek már, ahogy kellett volna.
Napközben rendben járt a 42-es szépen jött reggel és délután is.
Szerencsés ember. :) A reggeli gyorsjárat a buszvégre 11 perc késést szedett össze annyira be volt dugulva a Böszörményi út, azaz még a normál járat menetrendjét sem tudta tartani. Este meg bemutatót kaptunk a hogyan induljunk el 5 perc késéssel a végállomásról témában. 2 perccel az indulási idő után felvilágított a járatszám a buszon, közben beérkezett a villamos, el kellett engedni a sok utast a zebrán, mire beállt a megállóba már 3 perc volt a késés. "Korrekt módon" első ajtózás, és pont elcsíptük a pirosra váltó lámpát, így mire kifordult a busz az állomás elől, máris 5 perc késés jött össze. (Azért a végére ezt a késést sikerült ledolgozni.)
Azért megemelem a kalapom a sofőrök előtt azért, ahogy ebben az idióta forgatagban helytállnak.
Most nézem hogy a 380-son kék szinű a tacskó amit korábban Lolka is megírt. Van még kék tacskós? Napközben rendben járt a 42-es szépen jött reggel és délután is.
Ezt már sehogy. Sőt, a Csapó utca és a Piac utca lekövezése is folytatódni fog.
Éppen ezért az az egyetlen megoldás, hogy a meglévő utcákon nem akadályozzák / rontják jobban az áthaladást. A Kossuthnak és a Széchenyinek majd azt a forgalmat is el kell bírnia, amit a Kistemplom - Miklós utca közötti szakasz lezárása miatt fog létrejönni. Erre sávszűkítéssel reagálni olyan, mint olajjal tüzet oltani.
A lehető legrövidebb úton már 2000 óta nem lehet hazajutni, mióta a Piac utca le van zárva. Bőven elég az a sétatér, ami miatt a Nyugati és a Burgundia utcák között nem lehet kerülő nélkül közlekedni.
Oké, most akkor ez a kerülő a legrövidebb út.
A probléma akkor is megvan, ha ez már eleve kerülőút.
Én élvezem, hogy az Arany János utcától, az "ember" lábát kapkodva egy lámpaváltással eljuthat Hatvan utcáig. Ez addig lesz tartható, amíg nem lesz sűrűbb a forgalom, mert akkor jön a debreceni (vagy inkább alföldi?) totojázós mentalitás, és akkor biztos, hogy két váltás lesz belőle.
Egyébként a 98 kontra 70 mp szerintem nem olyan vészes, főként, ha a zöldhullám is úgy van programozva.
Hogy szálljak fel annyi bödönnel? Ráadásul meg van szabva, hány csomagot vihetek, milyen súlyban.
Az legyen a cél, hogy az autós a lehető legrövidebb úton jusson el az uticéljához? Lehet ez is, mert előnye ennek is van, de ára is.
A lehető legrövidebb úton már 2000 óta nem lehet hazajutni, mióta a Piac utca le van zárva. Bőven elég az a sétatér, ami miatt a Nyugati és a Burgundia utcák között nem lehet kerülő nélkül közlekedni.
Csak arra tudok gyanakodni, hogy elírták az érvényességi időt. Ahogy kijött a DERKE kritikája, másnap már megjelent, hogy "kialakítottak" egy "új" megállót a Somlyain. 21-én ezt már tudták, de csak szeptember 1-től lépett hatályba. Ugyanez a 37-es esetében is.
De a 37-esnél egy indulási időpont változott elvileg, de a honlapon még a régi indulási időpontot tartalmazó menetrend van fent, így az biztos, hogy a régi.
Az átmenő forgalomra sincs alternatíva. A Széchenyi után a Miklós utca van a közelben, de elvileg az is belváros, így ott is csökkenteni kellene a forgalmat. Onnan már csak az Erzsébet / Wesselényi utca van, ami egyrészt baromi messze van, másrészt így is túlterhelt.
A másik irányban ott a szintén tulterhelt (de végre ismét 2*2 sávos) Hunyadi utca, majd a Hadházi - Füredi út, ahol szintén van némi torlódás, enyhén fogalmazva.
De miért van torlódás? Sok az autó!
Miért sok az autó?
Hogyan lehet ezen hatásosan (szarlapátolás nélkül, mistake proof) javítani?
Az legyen a cél, hogy az autós a lehető legrövidebb úton jusson el az uticéljához? Lehet ez is, mert előnye ennek is van, de ára is.
vagy amikor 500 kiló frissen pergetett mézzel kell hazajönnöm, akkor nincs lehetőségem a tömegközlekedést használni.
26-án töltöttem le a 21-i változással kapcsolatos menetrendeket és 21.-i érvényességi idővel a 47Y-nál már szerepel Somlyai utca. Mondom ez 26.-i letöltés és 21.-i érvényességi dátum.
Akkor most mi változik/változott elsejével?
Csak arra tudok gyanakodni, hogy elírták az érvényességi időt. Ahogy kijött a DERKE kritikája, másnap már megjelent, hogy "kialakítottak" egy "új" megállót a Somlyain. 21-én ezt már tudták, de csak szeptember 1-től lépett hatályba. Ugyanez a 37-es esetében is.
Az ott áthaladók 99%-a még a közelben sem lakik. Az átmenő forgalmat kellene korlátozni és nem a célforgalmat.
Az átmenő forgalomra sincs alternatíva. A Széchenyi után a Miklós utca van a közelben, de elvileg az is belváros, így ott is csökkenteni kellene a forgalmat. Onnan már csak az Erzsébet / Wesselényi utca van, ami egyrészt baromi messze van, másrészt így is túlterhelt.
A másik irányban ott a szintén tulterhelt (de végre ismét 2*2 sávos) Hunyadi utca, majd a Hadházi - Füredi út, ahol szintén van némi torlódás, enyhén fogalmazva.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy Debrecenben nem valósítható meg az, ami mondjuk Miskolcon igen. Nincs elegendő párhuzamos utca. Ott van Nyíregyháza esete, ahol szintén sétatér lett egy csomó belvárosi utcából, és a 7-es megállójáig 15 perceket kell sétálni az ott élőknek. Ez miért jó? Debrecenben is ezt a példát kéne követni?
Csak az a baj, hogy ahhoz, hogy ezeket megteremts utas kell, mert azt senki sem fogja bevállalni, hogy a kapacitást "feleslegesen" növeljék.
Na igen... A DKV-nak ez nem is érdeke. Már úgy vették át a szolgáltatást, hogy azonnali (!) 10%-os utasvesztéssel számoltak. Ezek után nem kéne sírniuk.
Ráadásul aki egyszer már autóba ült az nem fogja bújni a menetrendet, hogy na, vajon mostmár sűrűbben jár?
Szerintem fogja, mert akinek megterhelő a magas üzemanyagár, az bármikor visszaszokna a buszozásra. A többi nyilván nem, de azok eddig se tömegközlekedtek.
Én heti rendszerességgel tömegközlekedem, mert ahova járok, oda amúgy sem mennék kocsival. Viszont amikor nagybevásárlást tartok, és 4-5 zsugor ásványvízzel jövök ki a teszkóból, vagy amikor 500 kiló frissen pergetett mézzel kell hazajönnöm, akkor nincs lehetőségem a tömegközlekedést használni.
Inkább a program ami elég ratyi lett.
Bár ma már legalább 6 kocsi jött velem együtt az új szakaszon, felesleges az egyperces zöld, miközben a Széchenyin áll a forgalom. Amíg nem épül meg nagyobb részen (legalább a Csemete és a Miklós utcák között), 10-15 mp zöld elég lenne, még a gyalogosoknak is.
Mi lesz itt holnaptól?
Rossz belegondolni. A Jégcsarnok felszállóhelynél rosszabb infrastruktúrát még nem láttam. Össze-vissza egyirányúsítanak mindent, a 19-esnek és a 30-asnak úgy kell átsorolni a Vincellér felé, hogy jobboldalt még van egy jobbra kanyarodó sáv is, ami tuti kihasználtabb lesz, mint a balra és egyenesen haladó sáv. Ahol még lámpa is van.
A Deréken már összes lámpa működik. Kb. 3 perc pluszot jelentett így vasárnap is a buszoknak. Ráadásul a Fregattnál volt olyan is, hogy a sor egy lámpaváltásra nem fért át, mindez vasárnap délután. Ezzel szívnaka sofőrök is amikor le kell vonulni a Vincellérre, illetve vissza.
Szerintem itt még erre sincs szükség. Ezeket a tankokat nem nagyon lehet megpiszkálni, és idejük se nagyon van a járművezetőknek.
Plusz, akik anno ebből éltek, szerintem már nyugdíjba mentek.
Maradjunk annyiban, hogy ha még nem is kaptak els enkit, de a gyanú már felmerül és történtek is lépések. Bár ez igazából tényleg a cég dolga. Olyan mértékű lopás biztos nincs ha van egyáltalán ami kicsit is kihatna esetleg a jegyárakra.