Az Erste elvileg a cCtinél meglévő feltételekkel vette át az ügyfeleket, így ha eddig a hitelkártya-tartozásodat a BB-nél lévő számládról egyenlítetted ki csoportos beszedéssel, akkor ennek továbbra is élnie kell.
A Citi a Budapest Bankból vette le csop. beszedésivel a folyószámláról. Mit takar az új igénylés? Nekem ez 2012 óta így volt, mégis elhajtottak az Ersténél, hogy csak akkor lehet, ha náluk nyitok folyószámlát.
Köszi! Azt hittem tudsz valamiről, amiről én nem. :) Én is számolgatok mindig. Szerencsére volt már 1-2 kellemes meglepetés, hogy mik fértek bele adott kategóriákba.
Még mint Citibankos, másik hitelkártyáról szedettem be a teljes tartozásomat, s azoknak, akiknél így volt a Citinél, megengedte az Erste, hogy így maradjon. Új igénylésnél már lehetne kérni a csoportos beszedést.
Az egyébként látszik bárhol a netbankban, hogy melyik vásárlásra kaptuk meg a 4%-ot vagy csak összeadogatni lehet a ránézésre adott kategóriába tippelt tételeket?
Igen, valami olyasmi a szabály, hogy a havi jövedelmem x-szerese (talán négyszerese lehet) a hitelkeretem és minden egyes hitelkártyámhoz tartozó hitelkeret 5%-át veszik, mint hitellel való leterheltség. Ezért kellene lecsökkentenem a volt Citis hitelkeretemet 3 millióról 1 millióra.
Jó lenne tudni, hogy van-e valaki, akinek már sikerült lecsökkentenie a Cititől áthozott hitelkeretét az Ersténél, és hogy ha csoportos beszedési megbízással egyenlítette ki korábban a tartozását egy másik hitelkártyáról (teljes összegben), akkor az Erste meghagyta-e ezt a lehetőséget és nem vette el a hitelkeret csökkentés miatt szükséges új hitelbírálat okán.
Mintha még mindig nem értenéd, hogy nincsenek "partner" cégek. Ha én holnap nyitok egy sarki kajáldát, az annak megfelelő étterem kódos POS terminállal, ahogy minden étteremnek illik, akkor oda automatikusan jár a 4%. Az Erstének nem is kell tudnia róla. Nem futottam bele eddig olyan étterembe Pesten, ahol nem járt volna.
Szvsz kizárt dolog, hogy legyen kimutatásuk az összes megfelelő kóddal rendelkező kereskedőről. Azt valszeg csak a POS-terminált biztosító bankok tudják a sajátjaikra vonatkozóan, a legtöbbet meg az OTP üzemelteti, az ERSTE ebben nem túl jelentős szereplő. Valszeg nincs ilyen országos nyilvántartás, tehát egy kisebb barkács-, illatszer-, műszaki stb. bolt esetében nagy valószínűséggel csak a havi zárás után derül ki, hogy járt-e 4 % visszatérítés a Jokerre.
Ami gyakorlati tapasztalat, hogy a feleségem eddig még nem botlott bele a városban olyan ruházati üzletbe, aminél ne járt volna neki 4 % a divatkategóriában.
Amit én tudok és értek nálad: Az új hitelkeret bírálatnál a "jövedelem immár törvényben" meghatározott néhányszorosát kell-lehet megállapítani. Tehát nem lehet felezni-csökkenteni a Citi-s hitelkeretet, mert akkor új hitelbírálatot kell elvégezzenek! (ŰTalán az volt a célja a törvénynek, hogy aki kisjövedelmű az nehogy komoly új összeghez jusson. Lényegében a bankokat védő törvényről van szó, bár az indoklás minket védene! Az ÚJ hitelkeret tehát nem függ akkor már a korábbi Citi-s kerettől, és bukhat bármelyik. Gondolom a többi hitelkártyánál is így van. Talán a KHR is erről adott infót. Addig vagy jó bármelyiknél, amíg a törlesztéssel egyenesben tudsz maradni. Ahol van tartozásod ott vagy bankhoz kötve! Merjünk kicsiként kicsik maradni! Ha jól értettem.
Mennyivel ügyfél barátabb volt a Citi, hogy netbankon lehetett elintézni a hitelkeret csökkentést. Nekem most egy csomó utánajárásba kerül majd, hogy újra beszerezzem a jövedelem igazolást és elmenjek a számlavezető bankomba számlakivonatért, mert természetesen a netbankból kinyomtatottat nem fogadják el, s az sem elég nekik, hogy a számlakivonaton ott szerepel a munkáltatómtól kapott jövedelem, muszáj még elmennem jövedelem igazolást is kérni.
Ilyen bürökrata hozzáállással azt hiszem rövidesen felmondom az Erstés bankkártyámat.
én a citinél még a netbankon írtam nekik, hogy szeretném a felére csökkenteni a hitelkeretem, másnap jött a válasz, hogy átállították és tényleg belépve már a kisebb keret fogadott
Tegnap voltam a Westendben lévő fiókjukban. Kaptam is egy üres nyomtatványt a jövedelemigazolás kitöltésére. Írtam tegnap este az Erstés netbankáron keresztül is, kérdezve, hogy ha 3 millióra jó vagyok nekik, akkor 1 millióra miért kell nekik új hitelvizsgálat?
Én szerdán próbáltam másodszor hitelkeretet csökkenteni, de még mindig azt mondták, hogy sajnos egyelőre ilyet nem tudnak és még nem tudják mikortól lehet.
(Először talán múlt hét elején voltam, de akkor azt ígérték hogy 20-a után lesz erre lehetőség.)
A felsorolás az koránt sem teljes körű, és igazából nem is befolyásolja a vásárlási szokásainkat. A feleségem például sok éve egy Bajcsy-Zsilinszky utcai háztartási boltba (még a nevét sem tudom, bár van neki) jár vásárolni, nem a szomszéd Árkádban lévő Rossmanba vagy DM-be, pusztán azért, mert ott jóval olcsóbb ugyanaz. Az már csak hab a tortán, hogy amióta Jokere van, azóta még 4 % visszatérítés is jár hozzá.
Annyi, hogy készpénzt már gyakorlatilag több éve nem használunk, így lényeges, hogy bármilyen boltba megyünk, ott legyen terminál. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen visszatérítést ad, akkor majd kiderül utólag, és legközelebb majd azt a kártyát használjuk, ami a legtöbb visszatérítést adja.
Szerettem volna X banknál hitelkártyát igényelni, de hívott az ügyintéző, hogy az előző nap leadott papírjaim és a KHR-ből történő lekérdezés alapján megbuktam a hitelvizsgálaton. Több hitelkártyám is van ugyanis, pár százezertől 1 millió-ig terjedő hitelkerettel és az egyiknek, a Citiből lett Erste Max-nak 3 milliós a hitelkerete. Valamikor ez is 1 millióval indult, de a Citi minden évben emelt rajta, én meg nem foglalkoztam vele, mert nem jelentett gondot. Azt mondta az X bank, ha lecsökkentem a hitelkeretemet 1 millióra az Ersténél, akkor már jó leszek náluk. Elmentem az Erstéhez, de azt mondták, hogy ha le akarom csökkenteni a hitelkeretemet, új hitelképességi vizsgálat szükséges, vigyek nekik bankszlakivonatot, jövedelemigazolást. A KHR-ben amíg ez majd átfut, legalább 1 hónap, így addig nem tudok visszamenni az X bankhoz.
Csökkentette már valaki a Cititől Erstéhez áthozott hitelkeretét? Attól tartok, hogy ha új hitelképességi vizsgálat szükséges, akkor úgy veszik, mint ha új hitelkártya igénylést adnék be, s akkor majd megszűnik az a lehetőségem, hogy az Erste Maxon lévő tartozásomat egy másik banknál lévő HK-ról szedetem be csoportos besz. megbízással.
Szerintem itt valami félreértés van. Nem arról van szó, hogy az erste max miatt most máshová járnék vásárolni. A kártya nélkül én pl. pont ugyanezeken a helyeken, ugyanezeket a cuccokat vásárolnám, csak most egy csomónál visszakapok pénzt utána. Ebből a szempontból pl. sokkal rosszabb volt a citi konkrét boltos rendszere, mint ez az általános. Amiről írsz, hogy mit hol kéne beszerezni nagyobb áruházak helyett, annak semmi köze az erstéhez.
A Citiről átállást megelőzően 2 tájékoztató lapot kaptam, vegyük a Barkács, Kert változatot: A kódok Barkács = 5200, 5085 . . . A felsorolás oldalon:Obi, Praktiker, Bauhaus Amíg volt lapszabászat a közeli OBI-ba ott 2000Ft/m2, az asztalosnál 1000-1500Ft/m2 volt.
. . . . . . .Kertészet = 5261, 0780 . . .A felsorolásban : Oázis, Hermes, New Garden Ezeknél azonos virág cserépben pl. 1400Ft/db. A piacon változóan 600-700 Ft körüli volt tavaly.
És persze pénztárgép és banki terminál is kell hozzá. Tehát lehet bárki azonos kóddal működőnél vásárolni. Azonban a példa konkrét, a Praktikernél a Szögker cég is jobb árakkal árusít. Esetemben A Szépségápolás, egészség ahol drogériák 5977, és Gyógyszertárak, patikák 59125122 kódok vannak A felsorolásban Drogerie Markt, Rossmann, Mueller Drogeria, Douglas Marionnaud, Yves Rocher, Clinique és Gyöngy patikák, Alma patikák, Herbária szerepelnek felsorolva.
Tehát éppen azok, amelyek a Táplálék kiegészítők és Sport kondijavítók internetes forgalmazói nem szerepelnek. Nyilván nem megbízhatatlan szereket keresek náluk. Amúgy a "Jellemző kereskedők" felirat jelzi, hogy komoly utána érdeklődéssel talán a nálam bejárt cégek is létezhetnek 4%-os körben, Mint Multivitamin.hu akár, de aligha a Scitec, Biotec szerintem, ha nem tévedek.
Vannak szerek amelyeket csak megbízható internetes EU cégektől lehet csak beszerezni, azok kiesnek.
Elektronikai Áruházak esetében a kisebb cégek szerintem kiesnek, sőt
előfordul, hogy ami lazán bejön pl. 22USD alatti megrendelés, az nálunk sajnos dupla -5-szörös árral volna lehetséges. Azaz minden eset meggondolandó. TEhát figyelem felhívásként jó lenne begyűjteni a 4%-os cégek teljes listáját.
Ha a maszek néni termináljának megfelelő az MCC kódja, akkor ott is 4 % jár. Én járok néha egy közeli kis barkácsboltba, mert a Praktiker a város másik végén van több, mint tíz kilométerre, és ott is 4 % a visszatérítés a Jokeren. Persze, ha a maszek néni amúgy vegyesbolt, akkor valszeg élelmiszerre van kódolva, és az bukta.
A legnagyobb veszteség tényleg az élelmiszer kategória, a költéseink nagy része a hipermarketekben, és diszkontláncokban volt, és a 3 % még úgy is nagyon jó üzlet volt, hogy csak a Lidlben lehetett levásárolni. A feleségemnek az a gyűjtőrendszer jobban is tetszett, mint a Life helyett használt UPC kártya 2 % pénzbeli visszatérítése, ami szerinte elveszik a havi költségvetésben.
Már csak ki kéne szűrni valahogy a gonosz összeesküvő maxos cégeket, mert eddig kb. 10-féle étterem amiben jártam, adta mind a 4%-ot, még a sarki gofris is. Ha tudom, hogy 6-odáért is kajálhattam volna ugyanezt, basszus. Vagy a szemét városligeti műjégnél is lenyúltak :(