Köszönet Pávek úr és Od dicsérő szavaiért... Nagyon jólesett és átadom a páromnak, mert a tervezés és a technikai rész teljesen az ő munkája (no és a a beszámoló is). Ennyi elismerés biztosan hozzájárul, hogy minél hamarabb olvashassuk a következő részeket is :-)
(Ha frissül az oldal, majd értesítelek benneteket.)
Sarti2003: További jó nyaralást, irigykedem ám rátok...
Ahogy igertem, ujra bejelentkezem.
Latom nincs kerdes.
Sarti fantasztikusan jo, csak gyertek.
Ma ismet hullamzott a tenger, ezert egy kicsit koszos is volt a viz.
Hamar tisztul. Nagyon kellemes meleg, egesz nap lehet furodni, nem fazunk benne.
Most epp vacsorazik a csalad tobbi tagja,en mar nem birok enni. Minden masnap halat veszek, nem tudok betelni vele es mindig mas fajtat.
Az ekezetek miatt bocs, de a gep egy kicsit mas mint otthon.
A Gallini nem volt rosz valasztas.Bar otonknek egy kicsit szukos, a klima mindenert karpotol.
Kulon nem szamoltak fel erte semmit.
Cristos a tulaj, jo fej.
Szoval minden nagyon klassz.
Jovo heten meg egyszer bejelentkezek, aztan penteken indulas haza.
Udv
Kedves Sartitanilla!Én is megnéztem a honlapodat!Ez igen!Fantasztikus!Csak gratulálni tudok és várom már nagyon nagyon nagyon, hogy készen legyen!
Jó munkát!!!
Tegnap delelott erkeztunk.
Az ut nagyon rossz volt. 18 ora.
Reszletesen ha majd hazamentunk.
A tenger szebb mint valaha es legalabb 25 fokos.
Ha kerdes van, tegyetek fel.
Nehany nap mulva bejelentkezek.
Istvan
megnéztem az oldaladat, gratulálok nagyon jó! Csodaszépek a fotók, a leíráson pedig nagyon jót mulattam :) Mikor lesznek fent a hiányzó részek? Már nagyon várom őket!
Még egyszer gratulálok, tényleg kivételesen színvonalas honlap!
LaMancha, köszi a látnivalók részletes leírását és a kulturális kitekintést! Tényleg sok újat mondtál. Lassan összerakhatunk egy komplett útikönyvet...
Ui.: Tegnap elfelejtettem írni, de ha az oldalamon netán nem működne valami, írjatok bátran és megszereljük :-)
Ui2.: Nagyon beteges a fórum mostanában (internal server error és társai), ennek tudom be, hogy kevés a hozzászólás. Én is tegnap óta próbálok hozzászólni...
Megérkeztem Sartiból. Kellemesen eltöltött három hét után most próbálok visszaállni az itteni ritmusra. Reggel nagyon gorombán bántam a vekkerrel…
Az előbb gyorsan végigfutottam az előző három hét hozzászólásait. Nekem is hasonlóak voltak a tapasztalataim. Azért néhány dolgot még:
Kocsival mentünk, odafelé majdnem 24 óra alatt értünk le, mert kifogtuk a szerb vendégmunkások áradatát, ami miatt majd 3 órát álltunk a határon. Visszafelé elég jól jöttünk, csak a határokon álltunk meg, így 17 óra alatt sikerült hazaérni. A leghosszabb várakozás a bolgár határon volt. Az útlevél ellenőrzésnél a fazon azt mondta, hogy 10 percet várjunk, majd elment kávézni, cigizni, és visszajött fél óra múlva. Első várakozó autóként kicsit idegesítő volt. A szerb-magyar határon viszont szinte gurulva mentünk végig. A magyar vámos csak megkérdezte, hogy „Hoztak valamit?” mire én azt mondtam, hogy „Semmi érekeset.” Ezután csak intett, és visszatért az újságjához.
A sebességhatárok pontos betartása esetén lehetetlen ennyi idő alatt megjárni az utat. Viszont lehet bízni a szembejövőkben. Mi minden egyes rendőri ellenőrzési pont előtt kaptuk az infót a szembejövőktől, amit persze mi is megtettünk, miután elhaladtunk mellettük. Szerencsére mi legtöbbször csak az út másik oldalán láttuk a rendőröket. Mind a szerb, mind a bolgár rendőrök annyiban voltak „korrektek”, hogy a saját nemzetbelieket is megállították sebességtúllépés esetén. Nekünk szerencsére egyetlenegyszer sem kellett megállnunk miattuk.
Sartiban jól éreztük magunkat, csak az apartman (Apostolos) volt egy kicsit lepukkant, bár többen is azt mondták, hogy csak „balkáni” állapotok uralkodtak. Mindenesetre én a falból kilógó konnektorokat nem nevezném annak.
Az ottani emberek nagyon kedvesek. A probléma az egyre több turistával akad. Volt ezidő alatt bolti lopás, mobiltelefon-elemelés, amit a sartii emberek nem igazán értékeltek.
Elég sokat mozogtunk a környéken is és messzebb is. A Narancspart mindennapos kirándulás volt, de messzebbre is eljutottunk.
GOA egy Beach Bar, ami néhány kilométerre van Sartitól délre. Nyugágyak, kiszolgálás és kellemes zene egy eldugott kis öbölben. Már messziről látszik az útról leforduló gyalult földút.
TALGO Beach szintén GOA-hoz hasonló, Vourvourou településtől északra, Sartitól 35 km-re. A görögök kedvelt hétvégi pihenőhelye. Rajtunk kívül csak egy német rendszámú kocsi volt külföldi. Itt több a napozóágy, és a pincér „házhoz hozza” a rendelt italt. Érdemes kipróbálni, a tenger csodálatosan tiszta, lehet kagylókat is gyűjteni. És mindenképpen ajánlom, hogy ha már erre jártok, nézzétek meg Vourvourou-t is.
Petralona: egy cseppkőbarlang csodálatos környezetben, hatalmas termekkel, külön berendezett múzeummal. Gyönyörű cseppköveket lehet látni. Érdekessége, hogy itt találták meg a neandervölgyi ősember első tűzrakó-helyét. A barlangban ezt jelzik is. A múzeumban megtekinthetők az itteni leletek. Barlangi medve, orrszarvú, hiéna, denevér koponyája, csontváza, pattintott eszközök.
Olynthos: ókori település maradványa. A görögök földig rombolták, mert a város a macedónok oldalán lépett be a háborúba, és pechükre elvesztették azt. Érdekessége a pontos derékszögben épített házak, párhuzamos, egyenes utcák. A falak tényleg csak néhány cm-re vannak a föld felett.
Petralona és Olynthos együttesen belefér egy egész napos kirándulásba Sartiból. Petralona távolsága kb. 90 km, és jó minőségű út vezet majdnem végig. Olynthos pedig csak egy 4 km-es kitérő erről az útról. (N. Moudania felé kell menni, ráhajtani a Szalonikibe vezető autópályára, majd az első adandó alkalommal letérni, innen még 17 km Petralona) Nagyon jól ki van táblázva minden latin és görög betűkkel is!!!
Először Olynthost kell megnézni, mert az csak 14:30-ig van nyitva. Mi majdnem lekéstük. A cseppkőbarlang este 6-ig nyitva tart, és fél óránként indulnak csoportok. Sajnos magyar nyelvű idegenvezetés nincs.
Ha kellően vállalkozó szellemű a csapat, akkor még az esti Szaloniki túra is beleférhet a napba.
Ouranopolis: Az Athoszi Kolostorköztársaság határvárosa. (100 km távolságra Sartitól) Azért mentünk el, hogy hátha látunk néhány szerzetest, de sajna nem jött össze. A városból kivezető földúton el lehet jutni egészen a „határig”, azaz az első már elhagyott kolostorig. Nincs semmi érdekesség a határ betonkerítésének látványában, legfeljebb a tiltó táblák. De legalább elmondhatjuk, hogy itt is jártunk. (Szűz Márián kívül nő nem tette be még lábát erre a területre, még a nőstény állatokat is eltávolítják.)
Az ide vezető úton közvetlenül a főút mellett van egy hajóépítő üzem. Érdekes látni a hajók vázát. Kb 10-15 perces látnivaló. Csak a kocsival le kell húzódni az út mellé…
A teljes Görögország térképeken az ide vezető legrövidebb út nincs jelölve. Menjetek be a Sithonhoz, és kérjetek egy kis mágneses Halkidiki térképet (Mount Athos Lines és Sithon travel mágneses borítóval), azon halvány zöld vonallal van jelezve az út. Ne ijedjetek meg, a minősége van olyan, mint nálunk a két számjegyű útvonalak minősége (de lehet, hogy jobb).
Ha nem tévedek, akkor az alábbi táblákat kell figyelni: Pirgadikia-> Gomati -> Iarissos -> Ouranopolis.
Kavala, Filippi: 210 km távolságra Sartitól, már törökös beütésekkel bíró város Kavala. Innen indul a komp Thassos szigetére. Hangulatos város, domboldalra építve, amfiteátrum-szerűen. Ez legjobban a város felett lévő régi erődből látszik. Van még egy római vízvezeték is, csodálatos látvány, nem szabad kihagyni. Sőt egy régi hárem is van, azt mi már nem láttuk.
„Találkozunk Filippinél!” mondta Antonius Octavianusnak. Aztán találkoztak, és harcoltak. A város gazdag volt, mert egy fő kereskedelmi útvonal mellett feküdt. Hatalmas területen több emlék is megmaradt. Egy színház, melyet később gladiátor játékokra is alkalmassá tettek (ez jól látszik a megemelt első sorokon) két bazilika, és a város a főtérrel, könyvtárral, mozaikokkal, latrinákkal!!! Hatalmas élmény!
Filippi településre nem kell bemenni, hanem a Kavalából kivezető főúton tovább kell menni. Ha látod az út két oldalán a romokat, akkor túlmentél a parkolón!
Hát ennyi. Árakról, apartmanokról, kajáról már többen is írtatok, részemről ennyivel tudok hozzájárulni az ezután indulók "felkészüléséhez".
Nem kérdeztem meg az utazási irodánkat, de az előbbire tippelek. Ezt támasztja alá a Külügyminisztérium weboldala is:
Macedón Köztársaság
A magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok 2001. október 16-tól csak előzetesen felvett, érvényes vízum birtokában utazhatnak be Macedóniába, illetve tartózkodhatnak, vagy utazhatnak át az ország területén. Az útlevélnek az országba való belépést követő 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Vízumdíjak a budapesti macedón nagykövetségen:
(...)
Átutazó vízum
Sziasztok!
Most vagyok köztetek először.A hibáimért előre is bocsi!Sürgősen tudnom kellene,Makedonián keresztül miért nem megy senki Sartiba?Én két éve arra mentem és minden csili-vili volt.Az utobbi néhány leírást olvasva nem egyértelmű,hogy vízum kell-e,vagy csak ciánoztak arra.Előre is köszi az infot!!
Ahogy igertem nektek irok nektek Sartibol, hogy megosszam veletek amit az uton tapasztaltunk.
Mi junius 20-an indultunk pestrol , este fel 9-kor
ami szerintem nagyon jo valasztas volt.Egyreszt azert mert Mo.-on elviselheto volt a forgalom, masreszt a gyerekek miatt mert szinte ataludtak az egesz utat.
Magyar oldalon sima volt az ut , az elso fizeto kapunal 2.200Ft-ot a masodikon 900Ft-ot fizettunk.
Az elso pihink Szegeden volt egy tankolassal egybekotve kb. 15 perc .
Roszkenel 22.50-kor voltunk es Jugo oldalon 23,05-kor folytathattuk az utunkat ( Stevie leirasa ellenere nem jelentettuk be a valutat ).
Ezen az uton 100km/h-val lehet menni , de a korlatozasokra figyeljetek mert szinte minden helyen radarpisztolyal mernek!!!!!!
Novi Sad elott 300 dinart vagy 6 eurot kell fizetni , Belgrad elott szinten ugyan ennyi a fizetni valo.
Mielott beertek Belgradba figyeljetek a 80,60, 40 20-as korlatozo tablara , itt mindig mernek es rendori elleorzes van.
Nis elott csinaltunk egy 20 perces pihenot , mar kezdett kidolni a tarsasag.Az utolso fizeto kapunal 790 dinart vagy 16 eurot kell fizetni.
A jugo-bolgar hatarra 5,45-kor erkeztunk es 6-kor roboghattunk tovabb.
Fizetni valonk 2es 5 euro volt.Szofiaig az ut szinte minosithetetlen " tankcsapdak " mindenutt.
Tablakra figyeljetek mert mindenut mernek ( nekem sikerult 60 helyett 88-al menni- 20 euromba kerult ).
Szofiat elhagyva mar " sima " az ut Kulataig .Kulata hataratkelohoz 9,45-kor erkeztunk es itt szivtunk a legtobbet 10,40-kor tavoztunk.
Az elso benzinkut kb. 50 km-re van a hatartol, itt pihiztunk illetve tankiltunk, de wc-re ne menjetek mert egy borzalom.
innen mar nagyon jol lehet haladni.14 orakor vegre elertuk a celallomast Sartit.
Uzemanyag arak: Jugoban sajnos nem neztuk, BG-ben diesel:1.05,benzin:1,33-1.55 leva.
Gr-ben diesel:0,59-0,64 Eu,benzin:0,69-0,74 Eu
Mindenkinek nagyon jo utazast kivanok es nagyon vigyazzatok magatokra.
Udv:Csaba
Ui: elnezest az ekezetekert ill a hibakert ez a billentyuzet nem igazan jott be:))
Cstan!
Szalonikit csak ajánlani tudom, de nem ám idegenvezetővel!Egy jó térkép,és végigbarangolni a legszebb helyeket.Tavaly mi úgy mentünk.Nem tévedtünk el,viszont olyanokat láttunk,amit idegenvezetővel soha!Szép nyarat!
Nem feledkeztem ám el a képekről, csak a technikai megvalósítás nehézkes egy kicsit... Ha minden igaz, akkor csak egy-két nap, és tényleg meglesz. Plusz egy jó kis beszámoló is (kivételesen nem az én tollamból :-) ). Elnézést, de mostanában kicsit összesűrűsödtek a dolgok, de amint elérhető lesz, ide írom be legelőször a linket.
Ne félj a robogótól, én is ott ültem először rajta.
Bérelj automatát! Ezt úgy kell beindítani, hogy behúzod a féke(ke)t, és megnyomsz egy gombot a kormányon.
Ezután rápattansz és húzod a gázt, nem kell váltani :)
Egyébként a kölcsönzőben megmutatják, hogy mi hogyan működik rajta. Kérj sisakot is (próbáld fel!)! Tankold tele a közeli kútnál, amikor visszaadod, csak minimális benzint hagyj benne!
Ennyi!
Önfeledt motorozást, és jó nyaralást!
Teljesen elfelejtkeztem róla:
A söfőrjeim hoztak a görög-Bg határról:
7*Metaxa 12 EUR, 5* 7-EUR.
Vigyázzatok, valamelyik parkolóban vett 3*-os 3 EUR-ért.
Szörnyü hamisitvány volt, olyan Cézár konyakos.
Egy hét mulva személyesen meggyőződöm mindenről.
Istvan
Cstan, nagyon át tudom érezni a helyzetedet, én sem tudok motorozni, pedig jó lenne... Kérdés Imhotephnek (és bárkinek, aki tudja a választ): a sokat emlegetett Sassos esetleg vállalkozik oktatásra is? Láttam már olyat - igaz, nem Sartin -, hogy a motorkölcsönzős tanítgatta a reménybeli motorost :-)
a motorbérlés az tervbe van....csak van egy kis bökkenő:)))még soha nem vezetem:(((lázasan keresem azt az illetőt aki megtanit robogót vezetni...bár tom hogy nem nagy ördöngőség...de mégsem akarok tudatlanul odaállni:)
Hajókirándulásra lenne kedvem menni:))))mondjuk mindenhez lenne kedvem....csak már ott lennénk:)
amúgy mindenkienk jó nyaralást kívánok......
ui:
ha valaki tud segíteni a robogót illetően szóljon bátran:)))))
Cstan, ha a pénztárcátok engedi, egy hajókirándulást is érdemes lehet beiktatni, az is felejthetetlen tud lenni... Egyébként mindegyik programnak megvan a maga szépsége, érdekessége, nektek kell eldöntenetek, hogy mihez van leginkább kedvetek...
Ui.: Ha motort béreltek, sok helyre el tudtok jutni, ahová máshogyan nem (végig gyönyörű öblök vannak Sithonián).
sziasztok:)
Sartitanilla köszi:)))....kicsit figyelmetlen voltam
Szerintetek szalonikibe érdemes elmenni,vagy más fakultatív kirándulást ajánlotok..
már alig egy hónap és utazunk:)))))
Udvozlet az offtopic Thassosrol!
Remek kis sziget ez, csodaszep oblokkel, sziklas, buvarkodasra alkalmas helyekkel. Mar lassan sajnos haza kell indulnunk, vege a 2 het holidaynek. (csak eddig nem tudtam innen a netcaffebol feljelentkezni a forumra valamiert)
Csutortok magassagaban mar a kepeket is fel tudom loni a netre, hogy megcsodaljatok. Csinaltunk vagy 300at. Tervezem egy Sartiehoz hasonlo honlap elkesziteset.
Mindnekinek addig is jo nyaralast kivanok, akar a best of Sartin, akar mashol.