Köszi!!! Közben elmentem a tescoba és ott megláttam a virágboltban és rá is volt írva. Mire hazaértem megint majdnem elfelejtettem :-DDD
De azért köszi! :o)
Kissé érdekes, de az én példányom meghálája a párás, meleg levegőt(ismerősöm a hideg párára esküszik, nála pár évesen már 1,5méteres! (üvegházban))...állandóan vízben ál és rohamosan növekszik... a kertben nem sokra ment, inkább csak megnyúlt(teljesen napos helyre nem mertem kirakni nehogy megégjen), az 5-6óra délutáni napsütés meg úgy tűnik kevés volt neki...Szeptemberben visszavágtam ,most nagyon szépen fejlődik, bokrosodik.
Az ovata és az arborescens nem szinonímok! az egyiknek kékes a levele (ovata) a másiké a hagyományos zöld (arborescens)(bár tény ,hogy régebben egy fajnak tekintették a kettőt).
Újabban nagyon sok nemesített változatot kapni, ami a két faj keveréke, különböző tarka levelekkel...azok valamivel kényesebbek, illetve kevésbé jól gyökeresednek.
Ha nyáron ki tudod tenni a szabadba, akkor még nagyobb is lesz. Az enyéim mióta nyaralhatnak, minden évben nagyon sokat nőnek, illetve csomó oldalhajtást is hoznak. Sőt a viharban lehullott levelek is egytől-egyik meggyökeresedtek, most gondolkodtam a külön cserépbe ültetésükön.
szia Tozatu, mekkora a 35 éves példányod?
nálunk egy 3 cm-es van (nemrég tört le és lett földbe dugva, amikor végleges cserepébe ültettem már volt gyökerecskéje) őszre elérheti az 10 cm-es magasságot?
Hűvös kell neki. Nálunk is minden télen (panel) ledobálja a levelek 70-80%-át. :-((( De tavasszal nekikezd és akkor csodás. :-)) Ismerősnél volt nem fűtött verandán és télen virágzott, az a 10-15 fok tetszett neki nagyon. Látom a tied még kicsi, de évek múlva komoly fa lesz! Hajrá! :-)
Zotya
A fényt szereti,a sok vizet,meleget télen nem,amúgy sok mindent kibír.A mamámtól örököltem egy kb.35 éveset,ilyenkor sokat virágzik,de télen hűvös szobában,alig öntözte.
Köszi a jó tanácsot, bár ez az egyetlen dolog, amivel tisztában voltam. Vigyáztam is, nem raktam le a földre, hanem egy polcra tettem, így egyből észreveszem, ha valami turpisságon töri a fejét (gyökerét).
GT5
A fád neve pozsgafa, sokan majomfának nevezik, latinul Crassula ovata vagy Crassula arborescens. A majomkenyérfa nem pozsgás, baobabnak (Adansonia)
Több oka lehet a halódásnak. Az egyik az, hogy túlöntözöd. Nagyon kevés viz kell neki, Ráncosak-e a levelek? Heti egy pohárnyi (ill. nem tudom mekkora a fa). Lehet baj, hogy nem elég világos helyen van és túlságosan melegen. Végül valamilyen kártevő. Pl: 1-2 mm-es alig látható fehér pókhálószerű valami (valamilyen atka), fénylő, esetleg ragadós bevonat néhány levélen (tetvek), vagy pajzstetű, ez 1-3 mm-es pajzs alakú, lapos, többnyire barnás nem mozgó kártevők. A levelek tövében, fonákjukon, szárakon gyakori. Nálam ezek a bajok fordultak elő.
Ezeket nézd meg.
A papagájvirág a banánok közé tartozik, hozzájuk hasonló elhelyezést igényel, igaz valamivel melegebbet és párásabbat... Nem hiszem, hogy be lehetne szerezni nálnk cserepes növényként, hacsak nem Bene lászlónál(www.extra.hu/bene17).
Hát lehet, hogy nem egyértelmű a képről, de ez vágott virágként érkezett, 14 szál 8 EUR-ért csomagolva stb. velünk együtt a repülőn. Kb. három hétig bírja a lakásban, utána sajnos kidobandó. Rizómái vannak, ha jól tudom, úgyhogy ilyen formában nem szaporítható.
Tőzeget a kertészeti áruházakban, gazdaboltokban stb. lehet kapni, ahol a virágföldet.
Én kockákra préselt tőzeget használok, mert az nem morzsálódik és igen kiadós. Azt hiszem a Safru-tól van.(Sasadi úti virágpiac).
Mézontófű
Sikerült egy helyes kis növénykét beszereznem, amire már rég vágytam, olyan kis egyszerű, de nekem nagyon szép. :o) Viszont elfelejtettem a nevét és szívesen olvasnék róla ezt-azt, hogy mit szeret, hogyan locsolgassam, stb...ha valaki felismeri írja le nekem ide a nevét. Annyit tudok, hogy a latin neve "r"-rel kezdődik, de egyszerűen elfelejtettem :-D
Szia!
Azt kel tudni, hogy nem szereti a meszes vizet, ezért ha tudsz esővizet varázsolni, akkor az kell neki, ha nem tudsz, akkor egy kis tőzeget tégy az öntözővízbe és azt hagyd állni 1 napig, s azzal locsold. Sok vizet szeret és párát.
Tedd agyag granulátomos tálcára, s az mindig nedves legyen.
Az elszáradt virágokat szedd le, tápoldatozd spec. tápoldattal (fenyő, rhododendron, erika, azalea részére) nézd meg a dobozon, nekik külön van.
karácsonyra kaptam a bátyámtól egy rózsaszín és fehér virágokkal telis-teli cserepest, ha jól néztem ki a dísznövényes könyvemből, azálea. róla mit kell tudni az egészséges "felneveléséhez"? :)
Szoval nálad is beteges az arália.Čn is virusra tippelek,mert élösködönek,vagy gombának nyomát sem találom.Most elég jol van.Mindig figyelem és,ha már meglátok egy pici foltot valamelyik levélen,már töröm is le,hogy lehetöleg ne nagyon terjedjen.Bár szerintem megette a fene,ahol már virus van.Kiraktam egy hidegebb helységbe,ugy tünik megállt a foltosodás.A tetején hajt,de hogy mi lesz belöle,azt nem tudom.A könyvek sem irnak ilyesmiröl,mint tipikus arália betegség.Pedig,ha már nem csak én vagyok igy vele,akkor ugy néz ki,hogy ez bizony tipikus az aráliákra.:-(
Hát jobbulást a tiédnek is,meg az enyémnek is.
Ja,a megválto tavasz...:-))))Már én is alig várom:-)))
:-)
Tozatu,sfnx,közben rájöttem,hogy a fokföldi egyenlö az afrikaival.Köszi:-)))
nekem van egy,ami már három éves.Hát idén el is kezdett tönkremenni.Azt hittem én vagyok már megint pancser,de,ha már nálatok is igy van,akkor ez valszeg egy ilyen idolya törvény:-(Kár,pedig kedvelem ezt a kis növénykét:-)
Tozatu
A fokföldi ibolya nekem is csak egy pár évig marad meg, rendszeresen szaporitom, ha jól sikerül akkor dömping van. Azt is szoktam, hogyha úgy látom több van egy cserépben akkor kétfelé ültetem, ettől is fiatalodik, még pár évet elbir. Ugyanigy vagyok a kőtörőfüvel (saxifraga), állandőan őjitanom kell.