Mindenütt lehet kutat fúrni, és mindenütt van víz, csak van ahol nem éri meg. (mert olyan mélyen van, vagy olyan masszív kőzetet kellene átfúrni)
Nálunk 30 m-ig mentünk le, ebből huszonvalahány fosóhomok és sárga agyagos keverék váltakozva. Az alja kék agyag. (ha átfúrjuk, akkor jött volna a következő vízadó, de amire kell nekem, ez is jó)
19-et a sógorommal nyomtunk, száraz technológiával, utána fogyott el az erőnk.
Hívtam egy szakit továbbfúrni.
Közben sztorizgattunk.
Vannak technológiák sódert, gránitot, fosóhomokot megfúrni.
Van akinek megéri a 150 m-es kút is...
Most a szivattyúm kb. 19 m-en van. Az üzemi vízszint alatt. Ami annyit tesz, hogy a jelenlegi szivattyúm nem képes annyit folyamatosan szívni, hogy leürüljön róla a víz.
ajj hát akkor lehet hogy tényleg esélytelen ott :/ mondta is a kútfúró hogy homokos talajon nem nagyon lehet mert beomlik ilyen mélységnél már a kút... de ha a mélyben meg agyag van hát akkor tényleg felesleges. azt tudom hogy a balatonnál is próbált fúrni és bizonyos részeken ott se megy, jópárszor eltört a fúrófeje olyan köves, sziklás az egész talaj. de ezért szokta előtte a kis botjával felmérni a területet, nevettem először a dolgon de mégiscsak működik :)))
Majd akkor mondd, kíváncsi vagyok. Sajnos nálunk pár méter homok alatt, az agyag tetején van egy-két vízzáró réteg, a talajvíz, ott van a kutunk alja, azután száz méterekig agyag. Tőlünk egy km-re van egy agyagbánya, mellette egy Wienerberger téglagyár. :D Szóval itt hiába furatnánk, nem opció... Egyik közeli lakos már próbálkozott, százezreket ölt próbafúrásokba, és semmi.
hát fogalmam sincs :D még nem sikerült elérnünk limitet, van olyan nap hogy 4 órán keresztül locsolunk (2 billenőfejes locsoló van rákötve) de eddig sose fogyott ki :) van egy nagy medencénk, azt akarjuk majd megtölteni vele a héten az 10 m3 biztos hogy van.
Ha nem sok padlizsánod van, akkor egy fültisztitóval óvatosan birizgáld meg az össze virág közepét. Lehet, hogy a méhek, bogarak nem elég szorgosak. :) Nekem az erkélyen nevelt padlizsánnál a fültisztitó pálcika segitett.
2 éve csináltattuk, 20 000 volt a szivattyú és tökéletesen működik, semmi baja. amúgy meg ez az egész a kútfúrótól függ, aki a miénket csinálta nem dolgozik drágán és ha nem 20 méterre kellett volna lefúrnia még ennyibe se került volna. osztott slaggal öntözünk mert olyan nagy a nyomás, így egyszerre a kertben és a veteményesben is megy az öntözés. (50 000 ft volt a 20 méter lefúrás csővel, bár igen lehet most már drágább de akkor is szerintem max 100) amúgy meg a kút lényege hogy ne kelljen érte fizetni, nálunk szinte mindenkinek van, még jó hogy nem jelenti be senki, kapnánk arra is vízórát :))
A hagymám szépen fejesedik . Az is ami teljesen lemaradt a fejlődésben tavasszal. A fehér foltok rajta lehet peronoszpóra? Van rá valami rövid ÉVI-jű szer? Sárgarépa és zöldségre milyen rövid ÉVI-jű szert ajánlanátok, most már piacképes ugyhogy ha lehet nem akarok sokáig várni a hatással.
Ez mai árakon úgy néz ki, hogy (feketén, engedélyeztetés nélkül) talajtól függően átlagban 7-9-nagyonsok ezer Ft/méter a fúrás és egy normális (több évet bíró, elég erős) szivattyú 40.000-től kezdődik.
Ha nincs magas talajvíz, ami locsolni jó, és nem kell hozzá csőbúvár... 8 méterről fel tudja szívni is egy szivattyú, nyomásfokozóval ugyanolyan jó...
20 méteren ez nagyjából 200.000 Ft. 500 Ft-jával ugye 400m2, 1000 Ft-jával 200m2.
Köszönöm. Máshonnan van idén a palánta, és más alakú is a bokor, tehát más fajta most ez, az egészen biztos. Majd meglátom mi lesz. Gondolkodom, hogy szedjek-e le róla levelet. (nagyon bokros a növény, a tavalyin nem volt ennyi emlékeim szerint). Van a kert oldalán még egy másik fajta, de azok meg kicsik még, virág sincs rajtuk. Kiváncsi vagyok, azokkal mi lesz.
Tavaly nekem is ez volt a gondom. Szép, nagy erős növények voltak, bőven virágoztak, még kézzel porozgattam is a virágokat és egy jó darabig mind lepotyogott. Aztán később egyszer csak elkezdek termést kötni azonos körülmények között. Előző évben más fajtám volt, akkor az első virágok is kötöttek. Idén megint más fajtám van (ZKI-s és egy hosszúkás termésű fajta), ezeken is nő már a termés. Ugyanott vannak, ugyanúgy kezelem, csak a fajta más. Azok a tavalyiak a zacskó szerint Black Beauty-k voltak, elég széles, kissé gerezdesésre hajlamos terméssel. Olyat lehetőleg többet nem ültetek, bár végül elég sokat ettünk róluk.
nekünk a fúrt kút és a szivattyú 1 nyár alatt behozta az árát, 70 ezer volt anno, 20 méter mélyről jön, ha lesz saját házam oda is csináltatok az biztos. nyíregyházán is van az ottani ismerősöknek, csak ők a vizet még a házba is bevezették, azzal fürdenek, főznek, kicsit vas ízű de nem rossz. bár szerintem a miénk sokkal finomabb, nincs mellékíze, kristálytiszta :)
Fényigénye nagy. Gyenge fényben, árnyékban csak a vegetatív szervek alakulnak ki, az esetleg mégis megjelenő virág kötés nélkül hullik le. Szereti a tűző napot, az erős megvilágítást.
Fényen kívül vízre is szüksége van rendszeresen.
Jelentős mennyiségű vizet igényel növekedése folyamán. A paprikához hasonlóan, kielégítő hozam csak öntözéssel várható. Hosszabb szárazság hatására virágait elhullatja.
Napból nekem is kijut bőven. Nem is lehet, csak kora reggel dolgozni rendesen benne. Öntözni, úgy, ahogy általában értik, én sem tudok. Néhány hordót tudok csak tele venni, és azt hordom szét kannában. De eddig csak az uborka kap naponta, ritkábban a padlizsán. A kinti paprikákat, paradicsomokat még nem öntözöm, van még nedvesség a talajban. Nem kell elkényeztetni a növényeket.
Nekünk meg jövőre kell venni szivattyút, hogy öntözni tudjam az egész veteményest. Így nem sok értelme van kínlódni, mert ha nincs eső nincs semmi...:-((( A mi kertünk a tűző napot kapja egész napon át és minden megsül benne. A két szomszéd veteménye a nap egy részében árnyékban van. Öröm nézni milyen szép zöld náluk minden...és persze ők öntöznek is mindent, mert a kertjük tizede az enyémnek. Én ezt a nagyon nem bírom kannával öntözni minden nap...
elég napos helyen van a padlizsánod? én mindig több helyen kísérletezek velük, sajnos picit is árnyékos helyen ledobálja a virágját és max 1-2 padlizsán lesz rajta egész évben. egész nap kell hogy süsse a nap azt olvastam, akkor fog szépen teremni.
átok csigák, a bimbóskelemből 4 növény maradt, de a karfiolt is szépen pusztítják :( amúgy a csiga visszatalál? ööö párat átdobáltam a szomszédba, mert már nagyon mérges voltam rájuk (szomszédra is :) )
ha végre otthon leszek 1 napot csinálok majd fényképeket, volt 4 kis maradék paprika palántám, gondoltam nem dobom ki, hanem beültettem a kis téglautam mellé... hát ez a 4 tő lett a legszebb, meghálálta, néha érdemes a kis nyamvadt, hátramaradt növényekkel törődni :)
eredetileg a talaj sittes homokos volt azon a részen, ilyen sárgás, tele tégladarabokkal, de csak mert anno ott egy házrész volt, szóval szépen felástam, kiszedegettem minden nem oda illőt, bár szöget és kalapácsfejet a mai napig találok és feltöltöttem földdel. (A kert másik részében normális barna föld van, kerti tó kiásása után meg volt bőven). Szóval ezt a földet trágyázgatom meg minden évben veszek hozzá jó pár zsák palánta és virágföldet és szétszórom. (Multikban a leértékelt osztályon, csak mert picit kiszakadt a zsák elég jó áron lehet hozzájutni). De szerintem is a vízellátással lehet a baj, sajnos 12 órában dolgozok, van hogy 3 napig nem jutok a kert közelébe :( páromat meg csak 2 naponta szoktam nyaggatni hogy indítsa el estére a locsolót, mert a legtöbb növénynek elég így. Félárnyékban is van 3 tő uborkám, a levele nagyon szép bár az még nem terem, de tele van virággal, kíváncsi leszek rá, ott a talaj is mindig nedves. Nem adom fel az ubi termesztést csak már tudom milyen fajtát nem szabad venni. Kovászosuborkának valóból is azt sikerült megvennem ami rögtön bemagosodik :))
Tudom hogy volt már erről szó.... A káposzta levelét milyen kártevő lyuggatja ki? Az a kis fehér izé ami a levelek fonákján van? És mivel is kell ellene permetezni? Finom és bevált gyöngyhagyma receptet tudtok mondani? Ilyen szép gyöngyhagymám még nem is volt...nem szeretném ezt el elbaltázni:-) Az a tegnapelőtt feltett uborkarecept a ahagymára is jó lenne?
Én is úgy tudom hogy vízhiány...meg az is hogy egyenlőtlenül van locsolva. Nekem volt tavaly ubim jól indult minden de amikor a kicsi ubi elkezdett hízni teljesen elkorcsosodott.. Ez elvette a kedvem a termesztésétől ..szerintem rendszeresen kell(ene) locsolni. Milyen talajon termeszted? homok, vályog, vagy kötöttebb talajon. Engem felbátorítottak hogy a homokos laza talajon nem lesz semmi belőle...végülis ez bejött...
Én ugyanígy jártam...én nem vártam meg míg elszáradnak az alsó levelek hanem ahogy megjelentek aezek a sötét foltok,letépkedtem. Sajnáltam de úgy tűnik hogy nem terjed tovább...remélem.