Keresés

Részletes keresés

atandi Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13958

Hú, ezt nagyon nem kartam, ezer bocsánat, pedig még frissítettem is és sehol nem volt az írásom, azértmertem újraküldeni...

Holnap kora reggel ismét fólia, úgyhogy el is tűntem. :-)

atandi Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13957

Sziasztok!

Ma reggel 6-tól fél kilencig ritkítottam a fóliában a paradicsomokat, kb. egyharmadáig jutottam el. És találtam olyan érett paradicsomokat, amilyen fajtáról nem is tudtam, hogy van!(Lehet, hogy az a datolya, mert olyan alakú és alig nagyobb is, kemény húsú). Képzelhetitek, mi van ott! DE apránként már azért alakul. Utána kint kezdtem gazolni-kapálni, de hamar rájöttem, nem sok időm van már a napon és elájulok,úgyhogy inkább gyorsan leszedtem a zöldbabot, szerintem lett vagy 3-4 kiló, 2 jó nagy szatyorral, meg kötözgettem még kicsit a kinti paradicsomokat is. Ja, és szedtem mángoldot is, a leveléből főzeléket csináltam, (még sose ettem),de nem vagyok tőle elájulva... Van valakinek valami bevált, finom receptje rá? Meg a nyelére is?

Elég sok kisdinnye van már, görög csíkos és sárgák is, olyan jó lenne, ha lenne belőle valami és saját dinnyét ehetnénk!:-)

Megint levizitáltam a padlizsánokat, újabb egy virág, de semmi más... biztos én vagyok már türelmetlen csak.

Na, jövőre nem lesz karfiol, max. 1-2 csak! Hiába takarom be levelével, sárgul, ritka, satnya, egyáltalán nem guszta és sok egyszerűen elszáradt és tőből kidőlt, mintha a gyökerét rágta volna el valami.

Eddigi leltár szerint legjobban a zöldhagyma és a cukkini jött be (utóbbi már túlságosan is, esküszöm, egy 150 l-es fagyó csak cukkinivel van már tele), zöldhagymával viszont nem tudunk betelni, annyira finom. Állandóan újakat duggattam, így még most is van zsenge, viszont amit bent hagytam, nem nőtt valami nagyra, pedig már elfonnyadt soknak a szára, vagy éppen fölmagzott. Úgyhogy a legelsőket már felszedtem.

atandi Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13956

Sziasztok!

Ma reggel 6-tól fél kilencig ritkítottam a fóliában a paradicsomokat, kb. egyharmadáig jutottam el. És találtam olyan érett paradicsomokat, amilyen fajtáról nem is tudtam, hogy van!(Lehet, hogy az a datolya, mert olyan alakú és alig nagyobb is, kemény húsú). Képzelhetitek, mi van ott! DE apránként már azért alakul. Utána kint kezdtem gazolni-kapálni, de hamar rájöttem, nem sok időm van már a napon és elájulok,úgyhogy inkább gyorsan leszedtem a zöldbabot, szerintem lett vagy 3-4 kiló, 2 jó nagy szatyorral, meg kötözgettem még kicsit a kinti paradicsomokat is. Ja, és mángoldot is, a leveléből főzeléket csináltam, (még sose ettem),de nem vagyok tőle elájulva... Van valakinek valami bevált, finom receptje rá? Meg a nyelére is?

Elég sok kisdinnye van már, görög csíkos és sárgák is, olyan jó lenne, ha lenne belőle valami és saját dinnyét ehetnénk!:-)

Megint levizitáltam a padlizsánokat, újabb egy virág, de semmi más... biztos én vagyok már türelmetlen csak.

Na, jövőre nem lesz karfiol, max. 1-2 csak! Hiába takarom be levelével, sárgul, ritka, satnya, egyáltalán nem gusztaés sok egyszerűen elszáradt és tőbúlkidőlt, mintha a gyökerét rágta volna el valami.

Eddigi leltár szerint legjobban a zöldhagyma és a cukkini jött be (utóbbi már túlságosan is, esküszöm, egy 150 l-es fagyó csak cukkinivel van már tele), zöldhagymával viszont nem tudunk betelni, annyira finom. Állandóan újakat duggattam, így még most is van zsenge, viszont amt bent hagytam, nem nőtt valami nagyra, pedig már elfonnyadt soknak a szára, vagy éppen fölmagzott. Úgyhogy a legelsőket már felszedtem.

KÉRDÉS: szeretnék ültetni pár őszi-és sárgabarackfát. (Teljesen meghalt az egyetlen sárgabarackfánk)Gondolom majd csak ősszel lehet, de mikor? És most nézzem ki, melyik fajtát szeretném, termése alapján, vagy figyeljek a kényességükre, egyéb mire még? Szatymaz nagy őszibaracktermelő vidék, úgyhogy bírnia kell a viszonyokat, de hát annyi fajta van, hogy válasszak? Az biztos, hogy nem eltevős fajta kell, hanem vmi finom, magvaváló lehetőleg...nem is tudom. És szerintetek a szelídgesztenye itt megmaradna? Mi van a Dunntúlon, hogy csak ott van az országban? Meg még jó lenne egy naspolya, egy jó fajta mogyoró és egy vagy két diófa is. Időben fel akarokkészülni, mi minden jönne jól, mit hova tegyünk, stb.

NYÚL KÉRDÉS: igaz, hogy salátát nem  vagy csak keveset kaphatnak mert lefostosodnak tőle?

Tele a kert kisbékákkal! A kis kútgyűrűben (kb. csak 60 70 cm mély) van vagy 20 db!

Aztán időnként bemászik egy sikló és bezabál, akkor betámasztok egy lécet, a sikló meg eltűnik. És ha már a faunánknál tartok, tegnap egy fácánkakast riasztottam fel , szarkáéknál meg minden áldott nap családi botrány van, de olyan ribillióval, mintha a Mónika showra gyúrnának... És sok a gyík és rengeteg a pók, reggelre mindig tele vannak a fák közei pókhálóval.És meg beléjük sétálok a kertbe tartva.

Ó, már annyiszor akartam kérdezni, de lehet, hogy ostoba kérdés: ugye a használt étolajat nem szabad a komposztdombra önteni? Én nem mertem.

beetee Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13955
Ugye, hogy ugye? Hüje fizika.
Előzmény: djkriss (13952)
Deryan Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13954
Az új-zélandi spenótról egy főzésre valót ma sikerült leszednem. Szépen és gyorsan fejlődnek a melegben a növények.

Ti mit szoktatok belőle főzni?
mintir Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13953
Aprítás után megy a fagyóba. A végtelenségig eláll. :-)
Előzmény: covycovy (13948)
djkriss Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13952
" Nektek szerencsétek van a 9 m-es vízzel (mivel 1,5-ön van telepítve a szivattyú csak 7,5!!!). "

1,5 mtr mélyen van kb. 9 mtr! azért kellett letenni mert nem kapta fel a vizet...de én annál jobban...:-)
Előzmény: beetee (13950)
djkriss Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13951
50-es csőben van a colos KPE. A cső alja le van zárva kétszintes szűrő van rajta. Durva és finomszemcsés szűrő is van. A 7,5 mtr OK! az is hogy felénk könnyű fúrni. A pacák a terepszemlén elmondta hogy a környékünkön fúrt már többet úgyhogy tutira megjósolta hogy 22-28 mtr-nél vízzáró réteg van. Ettől függetlenül volt olyan - és ezt ő mondta - hogy 35 mtr-nél még nem volt semmi. Ha jól emlékszem ott 50-60E volt a fúrás.
Természetesen vannak sokan kútfúrók, körülbelül egyforma árral dolgoznak.
Nekem annak idején az volt a fontos hogy ismerje a környéket. De elmondom hogy volt olyan is akitől kértem ajánlatot hogy azt mondta arra kérdésre hogy: " A környéken fúrt már kutat?" Aszonta: " Háát még nem..de kifúrjuk!!" :-)))))))
Előzmény: beetee (13950)
beetee Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13950

A különbség:

Nektek szerencsétek van a 9 m-es vízzel (mivel 1,5-ön van telepítve a szivattyú csak 7,5!!!). Ha megnézed, akkor az önfelszívó szivattyúk max 9 m mélyről tudnak szívni.

Többről lehetetlen. Egyszerű fizika. A Földön ez így van, bárki bármit is ígér...

A szívószivattyúk olcsók egy csőbúvárhoz képest, és nem kell nekik, csak a szívócsonknyi átmérőjű lyuk...

Azt az 50-es csövet meg tényleg egy pillanat kifúrni pláne jó talajon.

Ha már csak 10 m-es a helyi üzemi vízszint, akkor lépcsőzni kell... még lentebb telepíteni a szívószivattyút aknával, ami megemeli a költséget esetleg kettőt egymás után...

Vagy minimum 110-125-ös csővel fúrni, ami többszörös költség, hogy le lehessen engedni egy csőbúvárt.

Aztán egy profi kútfúró lezárja a cső alját, megszűrőzi a csövet kívülről...

Egyszerűen értelmetlen összehasonlítani az árakat és technológiákat.

És bocs, de felétek azért is ilyen olcsó, mert nagy a munkanélküliség és mindenki olcsón dolgozik, hogy legalább legyen bevétele.

(van rokonság Borsodban, sajnos az ismeretségi körből ismerek olyan amatőr kútfúrót, aki napidíjért!!! tizenórás, megállás nélküli munkáért nem mer elkérni 10000 Ft-ot... úgy hogy Neked a 2óra 30E még sok is volt... :(   )

Előzmény: djkriss (13949)
djkriss Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13949
Nekünk is Nyh. környékén van telkünk. Mi három évvel ezelőtt vettünk egy 750Wos LEO- szivattyú (valami Pedrollo klón) de NAGGYON meg vagyok elégedve vele. Télen nyáron kint van, igaz hogy 1,5m mélyen van(fagymentes) de a nyugvó víz 9 mtr körül van ezt simán felkapja. Tavasszal megijedtünk mert nem forgott sehova csak zúgott kipiszkáltam vmi törmeléket..azóta gond nincs vele. Csak ajánlani tudom ca. 18E

http://www.szivattyubolt.hu/189-onfelszivo-szivattyuk/197-leo-90/46-viz-szivattyu.html

..ha érdekel

A kútfúrás nálunk összevissza 30E volt (három éve) profi munka, 2 óra alatt kész volt, 24 mtr-en volt az első vízzáró réteg...nem is kellett tovább fúrni.
AKI viszon vállalja hogy tovább megy lefelé kb. 50-60 m-ig kell lefúrni és azt már - szűrőkön keresztül - be lehet vezetni a lakásba, nyugodtan. Ismerősömnél kb. 3 km-re lakik légvonalban - csak ilyen víz van..ezt isszák, főznek stb....Én nem merném...
Előzmény: beetee (13919)
covycovy Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13948
Nagyon szép. A levelet szárítod?
Előzmény: mintir (13943)
VKOrsi Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13947
nálam tavaly nőtt elég nagyra minden - pl. a koktélparadicsom, anyukám méretének a duplája lett, vagy paradicsomfa is.
jó az ellátásuk :)
Előzmény: mintir (13939)
Flanell Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13946
Szaporítóanyag simán csak annyi, hogy vettem 5 füzér fokhagymát egy erdőtelki asszonytól. :)
Erdőtelek hagyományosan nagy fokhagymás falu.
Előzmény: TGWH (13938)
Flanell Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13945
Hát, nálam zöldbabbal ugyanúgy nem lehetne nagy népszerűségre szert tenni, mint tökkel. :)
Előzmény: skolikagi (13937)
mintir Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13944
Télen madáretetéskor rengeteg magot kiszórtak a jómadarak és most teli van a kert ilyen és ehhez hasonló nagyságú (3-3,5m) napraforgókkal. Szerintem gyönyörűek.
mintir Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13943
Ez meg egy rekorder bazsalikomlevél. :-) Pedig ez is csak egy kis tasak volt. Kiszórtuk 4 rövidke sorba, jó sűrűn nőttek. Most szedtem le a 4. hatalmas tál levelet. Ugyanez vonatkozik a spenótra, sóskára is.
mintir Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13942
Bocs nem májusi a kép, hülye vagyok, ott a dátum. :-)
Előzmény: mintir (13940)
mintir Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13941
Bocs nem május, hülye vagyok, ott a dátum. :-)
Előzmény: mintir (13940)
mintir Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13940
Ez volt a salátánk még májusban. 50ft-os tasakból annyi lett, hogy ellátuk vele az egész környéket. Ez egyébként a "május királya" névre hallgat.
Előzmény: mintir (13939)
mintir Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13939
Sziasztok!

Tavaly nyáron költözkünk kertes házba, idén próbálkoztunk először a veteményessel ami elég érdekesen alakult. Ősz végén megtörtént a felásás, trágyázás, visszaforgatás. Kora tavasszal ablakpárkányon sorakoztak a tőzegcserepek, mindenféle zöldséget vetettünk.

Van itt pár kép, még korábbról is. Normális, hogy ezek ekkorák?
TGWH Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13938
Erről az jutott eszembe, amikor 10 literes locsolókannával keresem a szederdzsungelben, honnan nőnek ki a tövek :D két méter magasról sem egyszerű locsolni a málnát, + a kanna rózsájának vége néha leesik, akkor keresd meg a zöldben a zöldet :D

szaporítóanyagot az miféle, hogyan képzelje el az egyszerű kertész user?
Előzmény: Flanell (13936)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13937
Én ma csak a zöldbabokat gyomláltam és megkötöztem a paradicsomot.
Amit a múlt héten vetettem, azok szépen kikeltek, igaz minden este pancsikolhattak a magok a földben:-)
Zöldbab, bokorbab, cékla, répák, stb:-)
A zöld hüvelyű zöldbab pár napon belül szedhető, már ideje, mert a család unja a tökétrendet:-)

Előzmény: Flanell (13936)
Flanell Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13936
Ma beállítottam az egyik csepegtető rendszert a zöldségbe (10 db 20 m-es sor), meg még ami a környékén volt, pl. zöldbab, paprika, cékla, sóvirág. 10-re lettem kész, 12-ig ment a víz. Pénteken, ha minden a tervexerint alakul, be lesz állítva a másik rész is.
Este levágtam vagy 100 nm-ről a füvet, és a két sor paradicsom alá terítettem, délben, mire a második sort csináltam, az első sor alatt már száraz volt...
Úgy néz ki, fokhagymából rekordméretek lesznek, már most is 15 éve nem látott méretek vannak, és még mindig zöldek a szárak, még nem kezdett megdőlni. Tavaly nyáron vettem a szaporítóanyagot, másféle, mint amiket eddig láttam, nagyon vastag szárú.
CBNora Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13935
Úgy tapasztaltam, hogy nem ezen múlik, ahogy a tököknél sem. Tavaly porozgattam is a padlizsánokat (igaz, nem fültisztítóval, hanem egyszerűen az ujjammal, de hordtam a virágport még egyik növényről a másikra is), és nem használt. Aztán elegem lett, nem vacakoltam vele, és egyszer csak kézi beporzás nélkül is teremni kezdtek. A tököknél sem ezen múlik, ahogy ezt már többször megtárgyaltuk.
Nálunk egyébként rengeteg a rovar, mindenféle bemászkál az üvegházba is (+ még ott van a 4 benti darázsfészek), lett volna aki beporozza. Csak hát mindent meg kellett próbálni...
Előzmény: Deryan (13923)
Flanell Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13934
Actara jó a kis fehér repkedő izék ellen, de csak a nagykorúak ellen, a gyermeteg példányok jól bírják. Vagy többször permetezel, vagy veszel még mellé mondjuk Dimilint, ami kitinszintézis-gátló, az utódok vedléskor nem tudnak rendes bőrt növeszteni.
Előzmény: skolikagi (13904)
Flanell Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13933
A hagymán a fehér folt valószínűleg nem peronoszpóra, az inkább sárgulásban, száradásban jelentkezik. De ilyen száraz kánikulában már nem.
Répának meg zöldségnek se nagyon van szerintem ilyenkor betegsége. Esetleg zöldségnek a lisztharmat, de ez ellen elég akkor permetezni, ha konkrétan fellép.
Előzmény: djkriss (13920)
Deryan Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13932
Ne tépd meg a bokrot. Nekem tavaly annál több termés volt rajta mennél nagyobb, bokrosabb volt a növény.
Előzmény: VKOrsi (13918)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13931
Hát tekintsd meg! :)
Előzmény: skolikagi (13930)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13930
Nekünk van kutunk, igaz kb. 28-30 méteren van a víz...ide egy kis gagyi T...o-s szivattyú szerintem nem lenne elég..:-(
Most viszont beborult és fúj a szél...talán megkönyörül az idő rajtuk...?:-)
Előzmény: beetee (13928)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 13929
Az én szivattyúm kb. 10 perc alatt hozza föl és löki el 100 méterre az 1-2 m3 vizet, ehhez jelentős vízhozam kellene, hogy ne apadjon el. :D (Kaptuk, valami milliomosnak nem kellett.)
Előzmény: beetee (13928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!