Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13988
A káposztaféléknél nekem is gondjaim vannak. Nálam a brokkoliknál jelentkezett a sárguló levél, és a gyökérpusztulás.
Most azt nézegetem, hogy milyen gyakori betegségek és rovarok pusztitják ezeket a növényeket.

Találtam egy egész jó leirást itt.
Deryan Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13987
A szalonnára én csak az utóbbi években kaptam rá. Mióta kertészkedünk. Minden ehető friss zöld levéllel imádom. Zöldhagymával, kaporral, petrezselyemmel, lestyánnal, spenótlevéllel, salátalevelekkel, mángolddal és friss zsömlével. Ehhez megiszok egy pohár sovány tejet s számomra ennél jobb tizórai, uzsonna-vacsora nem is létezik.
Előzmény: Lunni (13986)
Lunni Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13986
igaza van a férjednek, énis imádom a szalonnát, kb mindenhez tudnék enni, csak le vagyok róla tiltva a koleszterinem miatt... de lilahagymával az igazi azért :))

és még jobb ha a krumplit héjában sütöd, bevágod keresztbe és ráöntesz egy kis tejfölt amibe előtte 1 gerezd fokhagymát nyomtál és pár csipet sót, majd mehet az apróra vágott snidling vagy újhagyma a tetejére, megunhatatlan :)
Előzmény: Deryan (13983)
Lunni Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13985
oké, köszi :) de csak pár dolgot szerettem volna, de mindegy dugok hagymát meg ültetek akkor salátát, az úgyis mindig jól jön :)
Előzmény: skolikagi (13980)
rebondo Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13984
Ezek kereskedelmi, vagy privát fokhagymák ?
Előzmény: Flanell (13946)
Deryan Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13983
Nálunk, a mi vidékünkön krumplipürével és tükörtojással szokták tálalni a spenótot.
Én magában szoktam fogyasztani.

Egyébként mi itthon nem szoktunk hagyományosan teriteni. Kis tálkákat és süteményes lapostányérokat használunk. Ezeken mindent az asztalra teszek, amit vacsorára szánok, és mindenki kedve szerint azt és olyan sorrendben eszik, ahogy kedve tartja.

A férjem nem szereti a burgonyapürét, a sós vizben főttet sem keresi, viszont a héjában főttet bármikor és bármihez asztalra tehetem.
A kaporral, édeskömény levéllel sütött burgonyát viszont én szeretem :) A férjem imádja a sült szalonnát. Igy jött össze a mai vacsoramenű :)
Előzmény: skolikagi (13982)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13982
Sült burgonyával és szalonnával????
Mi főtt burgonyával és tükörtojással szoktuk:-)
A tököt, zöldbabot, pörkölttel vagy fasírttal, a zöldborsót bundáskenyérrel...:-)
A spenóthoz a szalonnát is megsütöd?
Előzmény: Deryan (13981)
Deryan Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13981
Nagyon köszönöm! Mindjárt el is mentettem, hogy a következő alkalomra legyen mit próbálgatni, mert az újzélandi spenót igencsak szapora.
Ma csak egy sima spenótfőzeléket csináltam. Sült burgonyával és szalonnával ez lesz vacsorára.

A hagyományos spenót nálunk nem akaródzik a kertben sikeredni. Pedig már többször is próbálkoztam. Az újzélandi viszont határozottan szereti a kertünk klimáját.
Előzmény: Lunni (13965)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13980
Nálunk a városban található gazdaboltokban lehet még magokat kapni, de jobbára csak azokat amiket most még lehet vetni.
Mondjuk én ökörszív paradicsom magot nem láttam egyikben sem....
Ha valamit nagyon szeretnél akkor:
1., próbálj meg webáruházban rendelni,
2. írd meg hogy mi kell és ha van, megveszem és elküldöm neked.
Mi veteményes-bolondok legalább tartsunk össze:-)
Előzmény: Lunni (13979)
Lunni Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13979
na én elmentem pont tegnap az egyik nagy barkácsboltba, mert ott vettem tavasszal a magokat és nagyon meg voltam elégedve velük... gondoltam szétnézek, hogy mi az amit lehet ilyenkor ültetni még, hát monnyák hogy a magok szezonális cucc és próbáljam meg jövő tavasszal, kicsit kiakadtam :(
de lehet elnézek majd egy praktikerbe is akkor, ha meg nem kapok akkor ősszel majd kérek vkitől pár szemet :)
(hozzátenném előtte a környék egyetlen gazdaboltjában is jártam, de megszűnt)
Előzmény: peti444 (13978)
peti444 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13978
elvileg van a kertimag kínálatában vagy csak volt ökörszív, ugyanis a www.kertbaratbolt.hu oldalon lehetett rendelni márciusban (bár csak pár hétig volt fenn az oldalon, azóta nincs)
+ praktiker áruházakban is lehet kapni a gartenland kínálatában aranyáron (asszem 20-30 mag 500 ft körül)
én is szeretnék jövőre ilyen paradicsomot
Előzmény: Törölt nick (13970)
Lunni Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13977
aztaaaa, itt tényleg jó receptek vannak, énis kipróbálok majd párat :)
Előzmény: tooommm0013 (13975)
vica46 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13976

Igazad van ,kicsit beltenyésztett jó lenne hivatalos mag ,de én is ismerőstől kaptam .

Szivesen küldök magot ,mert igy is szép nagyra megnőtt.

Előzmény: Törölt nick (13971)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13975

Megleltem a paraj paradicsomot!

 

http://spenotreceptek.blog.hu/

skolikagi Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13974
Igen ilyesmi a dolog, de a pizzán nem napraforgómag volt, hanem mandulaforgács vagy mi:-))
Előzmény: tooommm0013 (13973)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13973

A szószt nagy mókusok pizzán is süthetik.

Spenótos tészta:

http://www.mindmegette.hu/spenotos-teszta_1.recept

 

skolikagi Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13972
Van egy tippem a spenótra nekem is, bár a pontos receptet nem tudom.
Németországban ettem spenótos pizzát, és az nagyon finom.
Vastagabb -olyan amerikai tipusú - pizza, a tetején tejszínes vagy tejfölös szósz spenóttal...Ha valaki szeret kísérletezni érdemes kipróbálni:-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13971
De úgy látom, hogy folyamatban van a felszaporítása, egy másik régi fajtával egyetemben, a Fótival. Reménykedhetünk, hogy pár éven belül meg is lehet vásárolni, és talán tovább is nemesítik. :) (Mondjuk az Ökörszív fitoftórával szemben egész ellenállónak bizonyult nálam. Nem rezisztens, de valamennyire ellenálló. Ezt ki lehetne használni, és akár kinemesíteni egy rezisztens Ökörszivet is! :) )
Előzmény: Törölt nick (13970)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13970
Igen, kár,hogy nem forgalmazza senki ezt a magot. : Pedig jó volna hitelesített helyről venni, ami tutira nem fertőzött.
Előzmény: Lunni (13969)
Lunni Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13969
nagyon szép! szegény nagymamám oda lenne érte, de nem kaptam ilyen magot. mindig emlegeti hogy úgy enne olyan régi fajta na húsos paradicsomot amit gyerekkorában is volt sok helyen, csak már nem nagyon lehet kapni ilyen paradicsomot, se magot.
ősszel kérhetnék esetleg pár szem magot belőle? :)
Előzmény: vica46 (13967)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13968

Keress a örnyéken olyan barackot, ami az ízlésednek megfelel és kérdezd meg milyen fajta és milyen alanyon van. Úgy sem tudják majd. Akkor keress egy megfelelő magoncot és hozz a vágyott gyümőlcsöt termő fáról oltóvesszőt.

:)

Ezt is meg kell tanulni! (Én is csak készülök rá évek óta)

 

Egyébként a fajtákról jó leírások vannak, de fontos hogy a helynek megfelelő alanyt válassz!

Előzmény: atandi (13956)
vica46 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13967

sziasztok

 

Kezd érni az ökörszív

Lunni Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13966
Il írta, hogy késői karfiolt érdemes csak ültetni, enyémeknek csak kis leveleik vannak még csak, de azt is próbálja a csiga megszüntetni, remélem lesz belőlük vmi nyár végére/őszre :))
Előzmény: atandi (13956)
Lunni Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13965
1. a spenót önmagában köretnek is nagyon finom, kis olaj, fokhagyma és só rá, egy serpenyőben pedig megfonnyasztod, hús mellé finom nagyon.
2. fetás-spenótos pite: 1 leveles tészta és fetasajt kell hozzá, eljárás szinte ugyanez csak még a sajtot is belekevered, ezzel töltöd meg a tésztát és sütöd egy 20 percig, attól függ milyen vastagra nyújtottad a tésztát.
3. spenótos göngyölt csirkemell: jó vékonyra kiklopfolni a csirkét, só, bors, fokhagyma, rárakod a nyers spenót leveleket és felgöngyölöd (ha van otthon bacon szalonna tekerhetsz a külsejére). elősütöd serpenyőben aztán mehet a sütőbe, felszeletelve nagyon mutatós :)
Mom Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13964
ma találtam pár ilyen paradicsomot, mi bajuk lehet?
Deryan Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13963
Kenőszappanos vizzel és kézi permetezővel. Ablakpucolónak jól porlaszt a flakonja:)
A levelek alját, egyenként szoktam lemosni.
Tény, hogy lehetőleg mennél gyakrabban kell ellenőrizni a tetvesedést. Ahol a hangyák sürögnek, forognak ott a kezdődő tetűtenyészettől a totális beboritásig mindenre lehet számitani. Mennél korábban észreveszed, annál kisebb a gondod.
Vegyszereket én ilyenkor már nem használok.
Előzmény: B-road (13961)
djkriss Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13962
A felmagzott hagymán honnan lehet tudni hogy "megérett" a mag? Azaz mikor lehet "szüretelni"?
B-road Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13961

Sziasztok, érdeklődnék, hogy mivel lehetne lekezelni a képeken látható babunkat. Egyébként szépen termett eddig, permeteztük kenőszappanos vízzel tetű ellen, de mintha nem nagyon hatna. Próbáltkoztunk szivaccsal lemosni szappanos vizzel a levelek fonákját, de ahh. azért az nagyon durva munka. Illetve most meg mintha egy másik betegség, ez a feketedés is megjelent volna.

Milyen kiméletes szert lehetne használni ezekre? Jó lenne ha a teremni kezdő paprikára nem nagyon mennének át a tetvek.

 

Köszönöm.

 

Képek:

erdeiboroka Creative Commons License 2010.07.15 0 0 13960
Gyümölcsfát tudtommal lombhullás után lehet telepíteni, október vége - november tájban.
Az öszibarackfát én feladtam, mert nem találtam olyan fajtát, ami komoly permetezés nélkül megmaradt volna.
A sárgabaracknál arra figyelj, hogy van önbeporzó barackfa, meg van olyan, aminek kell porzó fa ahhoz, hogy teremjen.
Nekünk van egy Gönci Magyar Kajszi, az önbeporzó.
Van egy Ceglédi Óriás, azt porozza a másik, és van egy rezisztens fajta, Kuresia. Az úgy emlékszem, önbeporzó.

A padlizsán augusztusban terem.
Az enyimeken is csak virágok vannak még.
A karfiollal ugyanígy jártam, mint Te. Azóta nem termelek.
A brokkoli jobban bevált volna, de az óriási helyigényű.
A cukkini nálunk is beindult :-) Még bírom elajándékozással meg főzéssel.

Én is nagyon vágytam szelidgesztenyefára. Mindaddig, amíg nem segítettem a szomszéd csajnak a gesztenyefa terméseket összeszedni, az irgalmatlan szúrós héjából kibontani és a szúrös héjakat összegyűjteni. És lettek picike vacak gesztenyék, amiket aztán kemény meló volt megsütve megpucolni.

Naspolyát mi is telepítettünk, de rossz helyre, árnyékba került, és még egy szemet sem termett.

A diófát mindentől távol érdemes rakni, mert óriásira nő, és mindent elnyom a környékén. Az jó, ha egy kerti bútor van alatta, ekkor nem praktikus ha túl messze van a háztól. Gyerekhomokozó is ideális helyen van a diófa alatt, ekkor az a jó hely, amire rálátni a konyhaablakból.

Én nem öntöm a használt étolajat a komposztra. Elviszem gyűjtőhelyre.
Előzmény: atandi (13956)
erdeiboroka Creative Commons License 2010.07.14 0 0 13959
Mángold:
Nekem olyan fajta van (Lucullus?), ami a zacskója szerint levélmángodt. Így én mindig szépen megpucolom és kidobom a szárát és közben azon gondolkodom, miért is?

Spenótos palacsinta: a picit sűrűbb palacsintatésztába beledobom a megmosott felszeletelt mángoldot, vagy spenótot, ami van, jó sokat, és kisütöm. Jó vastag palacsinták lesznek. Ha cukros palacsintatésztával készül akkor lekvárral esszük, legjobb a málnalekvár. Ha sós palacsintatésztával készült, akkor sajtmártással szuper.

Mángoldkrémleves: A mángoldleveleket megfőzöm és szitával átszedem egy másik fazékba. Friss vizet öntök hozzá. Tejszín, teljes kiőrlésú liszt, só, bors, kis cukor, fokhagyma és botturmix bele. Bake rolls-sal igen finom.

Mángoldfőzelék: A mángoldleveleket (amivel egy 6 literes fazék nyersen teli lesz púposan) megfőzöm és szitával átszedem egy másik fazékba. 1 liter tejjel együtt főzöm. Közben egy tálban egy liter tejben beáztatok 3 zsemlét. A mángoldhoz adok sót fokhagymát borsot és 3 evőkanál cukrot. Botturmix. A zsemlét kézzel finomra szétnyomkodom, és hozzáöntöm. Ha felforr, kész.
Bundáskenyérrel esszük. Kicsit édeskés így, de a nagymamám is így csinálta a spenótot és nálunk így kedvenc.
Előzmény: atandi (13956)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!