Lucas eddig "csak" 3 részt rendezett, a New Hope-ot, az Episode I-et, ill. a II-öt, és fogja majd a III-at is.
A TESB-et Irvin Kershner ( James Bond, Never say never again, ill. Robocop II. ) rendezte, talán azért is lett olyan jó, legendás, hogy mennyire összevesztek Lucassal, mert Kershner nem akarta, hogy Lucsa mindenbe beleszóljon.
A ROTJ-t már Richard Marquand rendezte és ott már jelentkezik is Lucas túlsúlya, belekerülnek az számomra elviselhetetlen ewokok, Lucas ott a rendezöt ( okulva elözö negatív tapasztalataiból ) már vasmarokkal fogta. Nem hiába nem akarja átengedni a rendezést másnak már az új trilogy esetén sem.
Egyébként Lucas sajátosan következetes, a rajongók ( meg úgy unblock mindenki ) eléggé ki volt bukva JarJar-tól, ö ezt jórészt leszarta és csak azért is belerakta a AOTC-ba, hogy lássák az van amit ö akar.
Metségére legyen mondva, hogy jelentösen leredukálta a jelenlétét 2 perc alá :o))
( azért azt bírom, amikor JarJar meglátja Kenobit és visítozik: Obii!! ) :o))
7-8-9 resz elkeszulte kizarolag attol fugg, hogy a producerek&Lucas hogy dont. Minden mas, ld szereplok, tortenet mellekes dolog, maz un. megoldhato kategoriaba tartozik.
Kedves Hölgyek, Urak! Azt nagyon gyorsan felejtsétek el, hogy valaha is lesz 7-8-9. rész! Merthogy abban azoknak a szereplőknek kellene újra játszani, akiknek a fele már teljesen alkalmatlan komoly filmben való szereplésre. Ott meg IMHO még 10 év múlva sem fogunk tartani, hogy egy filmben(!) CG főszereplők legyenek!
Szerintem egyébként sokkal jobb ötlet lenne mondjuk a Mos Eisley meséket, vagy az újabb Solo trilógiát megfilmesíteni (egy hiteles 'fiatal Han Solot' szerintem lehetne azért találni). Persze csak akkor, ha ezeket nem a kedves Lucas bácsi rendezné, mivel ő ugye köztudottan nagyívben le... azt a 20-30 elsőosztályú sci-fi írót, akik a könyveikkel megalkották az IGAZI SW univerzumot.
Persze nyilván a saját 300 millióját fektette bele a filmekbe. Nyilván ő rendezte a második és harmadik részt (amelyek mellesleg még mindig a legjobbak). Persze egy alkotónak megvan a joga azt csinálni amit akar. Ehhez mérhető jog már csak az enyém van, hogy megmondjam, hogy tetszik vagy sem. Ettől lesz valaki sikeres. Ha az utóbbi jogosultakból minél többen mondják azt, hogy tetszik. Sok rendező van a világon akik el vannak ájulva maguktól mikor meglátják alkotásukat. Csak az a baj, hogy egyedül vannak vele. Amúgy az sem érdekel, hogy Leonardonak tetszett-e a Mona Lisa, mintahogy nagyjából senkit sem érdekel. A nézők és az utókor a művész véleményétől függetlenül alkotja meg a sajátját. A többi csak porhintés.
Most döntse el ki-ki, hogy Lucas hazudik, vagy igazat mond.
"San Francisco - George Lucas, a Csillagok háborúja-mítosz megal-
kotója nem törődik azzal, hogy a gyártó cégek piackutatói, vagy akár
a nézők és Star Wars-rajongók mit gondolnak alkotásairól.
- Nem kell meghallgatnom őket, a Csillagok haborúja az enyém,
én tudom a legjobban, hogy milyennek kell lennie - mondja Lucas. -
Képes vagyok elmesélni egy történetet úgy, ahogy azt megálmod-
tam, és ehhez nincs szükségem senki más tanácsára vagy vélemé-
nyére. Az én filmjeimet nem egy stúdió marketingosztálya rendezi."
No comment...
én azon agyaltam, hogy mi van akkor, ha a 3 rész után lesz még egy rész ami a 4. előtt játszódik. olyan sokminden van még, amiről fel kell libbentenie a fátylat, hogy szerintem ez reális. minden rajongó azt gondolja, hogy a 3. rész után már nem lesz több star wars. (a 7-8-9-ről nem lehet semmi biztosat tudni, csak találgatunk). az mekkora kibaszás lenne? ;)) ha én lucas lennénk tuti, hogy ezt csinálnám. így mégis csak jobb, mint hogy nincs 7-8-9. ráadásul, ha beülsz majd a 3. részre azt várod, hogy minden kiderüljön, ehelyett? haha, lucas egy kis genya! :)
a következő részben NAGYON SOK CSILLAGROMBOLÓT, CIRKÁLÓT, VADÁSZOKAT akarok!!!
ugye ti is emlékezetek a NH, a ROTJ elején beúszó csillagrombolóra? A Birodalom visszavágról ne is beszéljek... Egyelőre kénytelen vagyok beérni az otthoni modellhajóm nézegetésére...
templar: mivel lucas az első rész éles kritikái után látta mi volt a reakció, volt mihez viszonyítania. ezért a 2. részt már a mostani kor elvárásainak - illetve a régi-régi fanatikusok elvárásainak - megfelelően készítette el. ez olyan, mint ha hibernálnád magad és felébrednél 2020-ban. fogalmad nem lenne arról, mit vár tőled több millió ember.
T-007: Nem-nem. Nem én mondom, hogy selejetes vagy, hanem Ti mondtátok a többiekre, hogy selejtes. Vagy legalábbis öreg. Nem baj, ha neked tetszik, de most már elfogadható az ha másnak nem tetszik.
Már írtam, hogy nálam véglegesen 80% a film (igen tizet emlkedett). Ez nagyon jó eredménynek számít megelőzi nálam a New Hope-ot. Ha nem ilyen a vége és több az űrcsata talán a Birodalom visszavág szintjén emlegetném.
CaveMaN: persze én eleve úgy számoltam, hogy nem lesz időugrás a filmben (ahogy eddig sem volt) tehát vagy nem látjuk Luke születését (ami stratégiai hiba lenne) vagy nem látjuk a történet végét (ami meg lehetetlen) ezért is mondtam, hogy jóval tovább juthattunk volna a második résszel. Én ezt vártam.
néhány dologban nem értek veled egyet ami a III.ra való előremutatásod:
A klón seregnek nem kell a rossz oldalra állnia, háború lesz és a most "jónak" látott oldal (Palpatine vezeti, ne feledjük) igazi természete fog megmutatkozni...
Amidala halálával kapcsolatosan vannak kétsegeim, hisz Leia, még ismerni fogja néhány éves korából, ha mégis így lesz, akkor a legnagyobb időszeletet fogja össze a III. rész, ami igazából nem volt jellemző eddig egyik részre sem.
Kb úgyanígy vélekedem a Jedi-k kihalásával is, max 1-2 fejes halála (Windu pl) várható publikusan.
A fene! Nekem nagyon bejött a Baljós árnyak. Akkor én most selejtes vagyok?
Szóval, olvastam az ep2-vel kapcsolatban olyat is, hogy ez is olyan gyengus, mint az ep1, és csak azoknak fog tetszeni, akiknek az ep1 is tetszett.
Te meg azt mondod, hogy az első ratyi, a második felnőtt.
Én meg azt mondom, hogy az első indított, a második pedig tarolt.
Már csak egy bírót kellene hívni, aki eldönti kinek van igaza. :)
Úgyhogy ne általánosítsunk!
"Ez a film mégis nagyon jó." Wow!!! Akkor a 70%-ból több lett, ugye?
Még egy dolog kikivánkozik belőlem. Mikor bárki az Episode I-et szidta a rajongók válasza az volt, hogy nagyok voltak az elvárások meg különben is felnőttünk közben. Akkor 8 évesen tetszett a Trilógia most pedig 27 évesen nem tetszik az első rész érthető. Lucas most keményen rácáfolt ezekre a mondatokra. Az elvárások nem csökkentek és azóta öregedtünk is még három évet. Ez a film mégis nagyon jó. Szóval nem a hiba nem a nézőben van.
én is hajnalban néztem meg, a 00:01 percest, zseniális volt, ma megyek ujra megnézem, s a hétvégén ezu még megtörténik egy párszor, ZSENIÁLIS!!!a bolond angol cenzuorok túlzott brutalitás miatt kivágták azt, amikor Jungo Fett lefejeli Obivant, no comment....
Bizonyos szempontból ezért jó a kalóz verzió, mert nem veszel el a látványban hanem tudsz koncentrálni a történetre. És talán itt a legnagyobb baj, moziban talán a negyedik nézéskor már észreveszi az ember, hogy sajnos nagyon keveset haladtunk a történetben.
SPOILER!!!
Ha azt nézzük, hogy már csak egy rész választ el minket a trilógiától akkor azt kell mondjam semmi nem történt ebben a részben. Hiszen Anankin (bár egy karral szegényebben) de még mindig a jó oldalon áll, nem kísértette meg a sötét oldal harcosa. A klónsereg bár elkészült még a Köztársaság és a jedi lovagok oldalán áll. Ugye a producer azt nyilatkozta, hogy a harmadik rész akár 3 órás is lehet, dramaturgiailag talán nem szerencsés egy részben elmesélni mindazt ami következik. Márpedig a következő részben kell Anakinnak átállnia a sötét oldalra, majd megvívnia Kenobival az ismert végkifejlettel melynek végén Darth Vader lesz. A következő részben kell kibújnia a szögnek a zsákból Palpatine személyét illetően és a következő részben kell a klónhadsereget a rossz oldal szolgálatába állítani. A következő részben ad életet az ikreknek Amidala majd hal meg. A következő részben pusztulnak ki végleg a jedik és bujdokolnak el a megmaradottak. Talán mindez osztható is lett volna és a szomorú vég kezdetei ebbe a részbe is belekerülhettek volna. Ez is volt az ígéret.
Mindezek ellenére a film összességében nagyon jó. Már csak az első részt kellene bezúzatni, újraforgatni vagy egyszerűen elfelejteni.
Nekem is sikerult latnom, 15en ejfeltol, nagyon ott volt a szeren szerintem. Es en is neztem volna tovabb...
kis adalek: a film a mozikba vonaton erkezett, de az esetleges kopialopast elkerulendo, nem az volt a szallitolevelen, amit tartalmazott hanem (Miskolc eseteben legalabbis) a "Hosszulab" cimu filmet. Szoval jo volt a Hosszulab. Ezt mar a H potter eseteben is igy volt asszem.
Az első kettőre szerintem már kielégítő választ kaptál, én is elhinném. :-)
3. Obi-van sír, és Qui-gon egy könycseppet érint meg és itat fel a kezével, nem a szájához akar nyúlni. Aféle vígasztalás-gesztus ez, hogy ne sírjon. Szvsz.
hozzáteszem: a premier hangulata ismét frenetikus volt. tényleg csak fanatikusok voltak. vagy ha ez nem is igaz, elnyomtuk az esetleges hitetleneket :-)
nagyon együtt volt a nézősereg... egyszerűen fantasztikus volt az egész!!!
Ezt kb. én is így látom, de ha kukacoskodni akarnék, akkor a küzdelmi jelentekbe tudnék még bele kötni. Néha kicsit hanyag a fénykard kezelése. Bizonyos esetben pontatlan, úgy is mondhatnám látszik ahogy a színész a levegőben árnyékol. De ez nem mindig jön elő és a sok pozitívum elhomályosítja ezt a néha felbukkanó apróságot.
Na szóval most értem haza az "igazi" premierről! Röviden? QRVA JÓ!!!!! És akkor még visszafogtam magam... :)
Mondjuk teljesen más, mint az E1, az eredeti trilógiához képest meg még jobban különbözik persze, de nagyon életszagú az egész, és elhiszi az ember, hogy ilyen volt a köztársasági élet. Főleg Coruscant hangulata nagyon eltalált. Ha esetleg valaki az első rész után azt hiszi látta már ezt a fővárost - az most leesett állal fog bámulni az első óra során: fantasztikus! Csak a csehóban hiányzott valami hangulatkeltő muzsika...
És ha már muzsika: nem tudom miért, de szerintem a film első fele nem nagyon van eltalálva zeneileg, csak a második felére indul be Williams, de akkor ezerrel!!! Imperial March RULES!!! :) És a háttérben legalább kétszer felfedezni véltem Vader szuszogását. Big piros pont!
Yoda is RULES!!!! Nagyon bejön, és abszolút igazolja a CGI-t: gyerekek, felejtsétel az E1 trükkjeit, 3 év a számtechben nagy idő - erre ez a film a legjobb bizonyíték! Yoda ilyen színészi játékot bábukkal nem tudott volna előadni! És a végén nagyon gotromba - na persze van is miért! Néhányan hangosan röhögtek rajta, de szerintem nem nevetséges a vívása, hanem lenyűgöző, tényleg kiderül, hogy senki sem fogható hozzá... Talán Darth Sidious??? Akiről továbbra sem tudjuk meg egyértelműen, hogy kicsoda... Rejtély rules!!!!
Ami nekem nem jött be: üldözési jelenet Coruscant-ban. Ezt már mindenki láthatta a trailer-ekben, reklámokban, és ha ezeket látta valaki, akkor már tényleg látta az egészet. Nincs benne semmi megkapó. A podrace ezerszer jobb volt nála, a ROTJ erdei motorozásáról nem is beszélve, ami nekem személy szerint kedvencem. És még Anakin száguldása Tatuin homokdűnéi között is sokkal jobb. Az ok szerintem egyszerű: a coruscant-i üldözés a levegőben játszódik, és nekünk nézőknek nincs igazából viszonyítási alapunk, nincsenek elsuhanó sziklák, nincs meg az az érzés mint amikor 600mph-val megy a pod a mos eisley-i arénában.....
Na de tényleg csak ez az egy gyengéje a filmnek. Meg hogy tényleg nincs annyi űrjelenet, amennyi lehetett volna. De ami van, az egyszerűen beszarás!!! És Fett harca egyébként is nagyon jó, méltó ellenfél még egy Jedi-nek is, igazán. A kis Bobának jó tanára volt.... :)
Romantikus részek: pont megfelelőek, bár a kandallós jelenet már igazán nélkülözhető lenne. Egyébként Anakin fejlődése nagyon a helyén van: pontosan látható, érezhető, felfogható, hogy miért lesz belőle Darth.... Ezt a feladatot csillagos ötösre oldották meg a forgatókönyvírók, nem lehetne jobban bemutatni jellemét - ami szimpatikus is, és visszataszító is egyszerre: pont amilyennek lennie kell!!! Palpatine felemelkedése is nagyon hihetően van felépítve. Újabb jópont!
Na mi van még? Trükktechnika: hihetetlen mértékben múlja felül E1-et: érdemes mindenkinek összehasonlítani a 2 végső csatát magában: ha egyáltalán összehasonlítható, mert az Ep2 egyszerűen lehengerlő a klónjaival+robotok+jedik+lények - szuper!
Szerintem Lucas nagyon jó irányban halad az előzmény trilógiával, és folytatja a Iv-V-VI hagyományát, vagyis hogy: minden rész tartogat meglepetéseket, és minden rész felülmúlja az előzőt. És szerintem az Ep3 tényleg csúcs lesz, muszáj annak lennie, hiszen megint sok szálat kell elvarrni: jedik elpusztulnak, Darth Vader "megszületik", kiderül a Sidious-Palpatine titok (titok? nem tudom): éppen a sok szál elvarrása miatt lett a ROTJ nagyon tömény és nagyon jó, és emiatt lesz az E3 is lehengerlő. Bár engem már ez a rész is foglyul ejtett. :)
Na most akkor mindenki húzzon a legközelebbi moziba!!!
Ja még annyi: Plaza-ban vetítették a Beneath The Dome-ot magyar szinkronnal, és hatalmas sikere volt R2-nak! :) Ja tényleg: R2-D2 és 3PO is nagyon jópofa, adják az alap SW feelinget, kihagyhatatlanok lennének! És egyébként is tényleg sok a humor!!! Persze a legnagyobbat már mindenki olvashatja alább! ;)
Hát, én is mgenéztem megint, és azt kell mondjam, hogy most is nagyon tetszett, és sokkal jobban oda tudtam figyelni a részletekre is.
Sokat lehet majd beszélni arról, hogy mi miért van így, és mi hogyan lesz majd, de ez a jövö zenéje, ami most biztos, hogy a többi filmkészítönek nagyon fel kell kötnie a gatyát, hogy technikailag ilyen magas színvonalu filmet készithessenek.
Mert ez egyszerüen hihetetlen, amit ebbe beleraktak, az utolsó 25-30 percet azt most hagyjuk, mert az nagyon király, ennyi Jedi egy helyen ennyi karddal, ezt nem lehet leírni.
De a Coruscanti üldözés, az aszteroidás üldözés, a Jungo Fett/Obi van Kenobi összecsapás ( nem spolier, benne van a trailerben ), és a kicsit Playstation 2 ízü, de ennek ellenére zseniális futószalagos jelenet is egyszerüen isten.