Köszönöm a nevében is.Igen,nagy öröm,hatalmas élmény,bárcsak örökké tartana.Most egy dalt tanulunk decemberre az újoncnak.Ezt.De most már befejezem ezt a témát még mielőtt babás fórumot csinálok a veteményesből.:-)
Te egyszerre gazdát és gazdaasszonykát is nevelsz...a paradicsom mellé...?:-) Enyém fiam ( 22 ) ma megtapasztalta milyen csirkét kopasztani...kiváncsi leszek, hogy a jövő héten segít-e...?:-)))
Valahol mindenkinek el kell kezdeni. Az még jó, hogy csak kiengedik. Én a kiscsirkékkel annak idején úgy kezdtem, hogy néhánynak jó erősen megfogtam a nyakát, aztán ijedtemben bedobtam a nyári konyhában a szekrény mögé.
Örülök, hogy végülis mégiscsak van munkahelyed. Nagyon bájos a kislányod. Mekkora öröm lehet vele megélni, ahogyan nap mint nap a világra rácsodálkozik.
Nem kell izgulni!Minden munkahelyen ugyan az az egy követelmény van : dolgozni kell,minél többet és jobban.Ha ez megy akkor...................Jövő héten megyek én is egy újabb állásinterjúra mert a mostani elég karcsún fizet és meglehetősen idény jellegű és ha decemberben megszületik az öcskös is (még csak reményeim szerin öcskös) akkor arra a pénzre is szükség lesz amit még ki sem nyomtattak.
Valóban aranyosak a kicsik. Én idén nem ültettem a kertbe, mert még a házon dolgoztam és tudtam hogy esélytelen. De hoztak paradicsom palántákat. Na azt a tarckos föld egy szélén elültettem. Elég későn hozták így még csak 1-2 zöld van rajta, de volt egy elég nagy is. Hát épp az üvegház alapjáról szedem a zsalut mikor jön a fiam és mondja: "vajami" ez nála a mi ez? kérdés. Nyomja az orrom alá az egyetlen esélyes paradicsomot.
:)
A kis segítségek... és van ebből 2 db. Kiengedik a nyulakat, csirkéket is néha. De mivel még mindig a közelben vagyunk, így messzire nem jutnak az állatkák. És a szüretnek is vége lett mert megértette (meg is kóstolta) hogy ez nem finom.
Gratula a munkahelyhez...nekem is van bibííí....:-) Holnap reggel dobnak a mélyvízbe, a gond csak az hogy nem tudok úszni:-)) Nem kicsit van tele a liberom...szerintem éjjel nem sok alvás lesz:-)
Lehet, hogy az én hagymám is a talajtakarás miatt olyan szép, mint még soha...?:-) Aranyos a kis gazdaasszonyka, ha így folytatja nagy segítség lesz neked a kertben. Aztán majd az öcsikét is rá lehet nevelni:-))
Most épp van egy kis időm de nagy történetek nincsenek.Egy ideje van "munkahelyem" így eléggé hanyagolom a kertet.Este mikor hazaérek akkor szoktam a lányommal no meg az anyjával kimenni a kertbe hűsölni meg persze locsolni.A csöppség nagyon élvezi hogy sétálgat a sorok között (nemrég tanult meg egyedül járni).Szereti mutogatni a paprikákat hogy "apa apa papp papp"meg a málnába is csak azt hallom hogy "hamm hamm mááá hamm". Nem is hiszem hogy lehet nagyobb öröm mint amikor a együtt látom a kis kedvenceket.
Hát igen....mikor jövök haza munkából már kint vár a csöppség és megyünk locsolni.Ennek a paprikának az a története hogy tavaly októberben kint ücsörögtünk a kerti asztalnál és ott hevert egy paprika.Meg volt már fonnyadva és hülyeségből belekapartam a magját egy cserépbe.Ki is nőtt hamar majd mikor jött a hideg bevittem egy zárt helyre ahol édesanyám a muskátlikat telelteti és ott húzták tavaszig.Van amelyik tőn 11 kispaprikát számoltam.A talajtakarás tök jó dolog,én az idén próbáltam először és alma nagyságú hagymáim lettek régebben meg mint egy dió.(Na jó,kisebb fajta alma és nagyobb szemű dió.)
ó hát ilyen segítséggel könnyen megy a kertészkedés, nem is csoda hogy ilyen szépek a növények :))
én minden paprikát ikertővel ültettem mert azt mondták úgy kell, bár nekem a kettő akkora mint neked egy :) kezd már teremni, ez az első év hogy van pár szép paprika palántám amit én neveltem magról, eddig csak mindig a bolti termett úgymond. jövőre is megpróbálkozok vele, de már tudom, hogy sok vízre és trágyára van szüksége, remélhetőleg a komposzt domb megérik addigra. ebben a melegben én száraz fűvel már az összes dézsás paradicsom tövét letakartam, különben túl hamar kiszárad én meg nem győzöm locsolni. igaz párat már elajándékoztam, azt hiszem jövőre is csinálok, örülnek neki a pesti rokonok és barátok :)
Hát remélem, fog egyáltalán teremni, mert csak szomszédtól kaptunk megkésve vetett szabad gyökerű palántákat, aztán még most egész kicsik, virág sincs még rajtuk.
Nálunk van igazi nagy ökörszív paradicsom, de még nem érik, nem tudom még megígérni, hogy lesz mag. Ha lesz, szívesen küldök borítékban, megadott postacímre. Tavaly(előtt?) is küldtem többeknek.
A gartenlandos magból úgy tűnik, nem lesz ilyen nagy. A növény viszont nagy lesz. Az első termések már beértek, több fajtánk is van, amelyiknek nagyobb a bogyója. Meglátjuk, milyenek lesznek a későbbiek, de akkorára aligha fognak megnőni, mint Vicáé. Majd lesz kép is, most nem érek rá fotózni, meg ilyen napos időben rondák is lesznek a képek.
És ez az az általunk is ismert, kilós termésű Ökörszív? Mert van vagy hatféle, és csak az erdélyi tájfajtának ilyen nagy a termése a magyar fajták közül.
most jut eszembe, hogy innen is lehet rendelni ökörszív paradicsomot: http://www.culinaris.hu/kinalat/vetomagok/vetomagok.html cuor di bue néven fut az olaszoknál, 290 ft
Spenótos pizzát még nem ettem, de a spenótos kecskesajtos quiche a kedvencem. A quiche azért jó, mert nem kell keleszteni a tésztáját, de épp olyan változatos lehet a tölteléke, mint a pizzánál
Tejföl+fokhagyma mixet próbáljátok ki rántott cukkinivel...:-))) A hatás nem marad el:-) Van két pici görögdinnyém:-)) Kisebbek mint egy teniszlabda, de remélem megnőnek...bár sosme volt még dinnyém és nem tudom mire kell figyelni, hogyan kell gondozni ezek után. a krumpliról meg nem tudom eldönteni, hogy betegség miatt sárgul, vagy meg kezd már érni és ezért szárad a levele...?
Nekem a tél alá vetett spenót szokott sikerülni. Figyelni kell, hogy ősszel vethető fajtát válasszunk. Október vége - november körül. Az őszi kertásás után. A Matador fajta az pl. télálló. A legjobban a Hermes-ben kapható spanyol magok, a Viroflay és a Gigante de Invierno (Téli Óriás) váltak be. Nem olcsó magok, de megéri. Oda szoktam vetni, ahol a következő évben pl. bab lesz, mert amikor a babot kell vetni, a spenótsorok közé veted, mire a bab kikel, leterem a spenót. (A felmagzott spenóttal mulcsozod a babot, spenót gyökere bent marad.) Vagy ahol következő évben cukkiniágyás lesz, annak a szélére. Mire a cukkini megnő, a spenót leterem. Szokott még lenni 2 méternyi mángold. Az terem nyáron. Nekem bevált.