Látom már izgulsz az ut miatt. Sikerült rábeszélni a folytatásra. Nem volt nehéz, csak tényleg nem akarok untatni senkit, meg az se akarom hogy "okos"-nak tünjek.
Szóval az uttal kapcsolatban azt hiszem mindent leirtam. Jó kocsi kell hozzá, türelem ahhoz hogy odaérjünk és ha nagyon gyorsan akarunk odaérni, akkor egy zsák 10 eurós mert 5 km-enként kint vannak a rendőrök Szerbiába és Bulgárba is.
Sarti pedig továbbra is a kedvenceim közé fog tartozni.
Néhány dolog azért nem tetszett, de szerintem ez inkább Görög sajátosság, meg hát a sok turista.
Ez pedig a szemét. Mindenfelé amerre megy az ember.
A kukákat időnként nem üritik időben, igy aztán elviselhetetlen a büz és pillanatok alatt szeméthegyek voltak az utcán.
A narancspartot se értem. Nekem ugy tünik, ha nem kezdenek valamit vele, néhány év mulva a szeméttől lehetetlen lesz bemenni.
Kár érte, mert valóban lenyügöző a viz és a közvetlen part.
Szóval ezek a dolgok nem tetszettek, de hát időnként itthon se viszik el a szemetet időben, stb.
Egyébként én nem csinálok ebből olyan nagy ügyet.
Amugy is ugy gondolom, azok szoktak fanyalogni akik épp a szemetet csinálják. Néhány "aranyos" honfitársunk szépen viselkedett a narancsparton.
Szégyelltem hogy magyar vagyok.
Sajnos ilyen is van.
Nem csak a magyarok kapták fel Sartit. Rengeteg az osztrák és német turista is. Valamint szlovák és néhány lengyel.
A Galiniba két család jött néhány nappal érkezésünk után, akik a tulaj elmondása szerint 8 éve rendszeresen oda járnak. Triestből jönnek hajóval. Nem semmi.
Apropó Gallini.
Meséltem a tulajnak a Sarti Topicról.
Igen meglepődött. Azon meg mégjobban hogy egy NIT-Tours-os katalógusban láttam a panziót hirdetni.
Igaz 40 %-al volt csak drágább.
Soha nem hallott semmiféle NIT-Tours-ról.
Hát ilyen is van. Vigyázzatok az irodákkal.
Ami továbbra is élmény a tájon és a tengeren kivül, az a gasztronómia. A görög ételek továbbra is nagyon finomak. Egyedül halat nem ettem, mert drága. Azt inkább mint korábban már irtam, magam sütöttem.
Nem birok vele betelni. Kár hogy nálunk csak Hekk van.
Visszatérve a Gallinira, csak felsőfokban beszélhetek róla. Bár egy kicsit ötőnknek szükös volt, rendezett és tiszta volt. 10 nap alatt kétszer cseréltek ágynemüt, legalább háromszor törölközőket.!?
A klima pedig minden pénzt megért, főleg ugy hogy külön nem kellett érte fizetni.
Na most már tényleg befejezem.
Ja még egy élmény. A parton árulnak valami fánk félét, alig 1.50-EUR-ért.
Egy hosszu hapsi, mindig fáj a dereka mert szerintem nem birja cipelni a tálat.
Van egy fiatalabb is, mindenkinek belenéz a szemébe, vékony hangja van és egyfolytában ordibál.
A fiam állandóan utánozta mindkettőt és fogtuk a hasunkat.
Az utóbbi megjelenik a narancsparton is.
Pillanatok alatt végigrohan a sziklákon, elég nézni. Nem semmi amit levág.
egyáltalán nem untatsz senkit....már alig vártam hogy hazérj és olvassam a beszámolod....mi pénteken indulunk....:))))
igazából már nincs kérdésem,mert a többiek már mindent leírtak...amik lennének az meg már ezerszer meg lett beszélve:)...pl:árak...kaja..hol vásároltál és kivel volt rossz tapasztalatod:))
de nem akarok off topic lenni....ezért csak írd le lécci hogy te mit tapasztaltá és neked mi tetszet:)))
Szombat hajnalban sikeresen hazaérkeztünk.
Röviden: Utunk hazafelé olyan rossz volt, mint kifelé. 19 óra. Az is igaz hogy a 10 éves Passatba elég keves már az erő, nem mertem 120 fölé hajtani. Igy aztán meg is usztam büntetés nélkül oda és vissza is.
Az odauton éjszaka mentünk, vissza nappal jöttünk.
Pavek Urnak üzenem, gond nélkül lehet menni.
Nekem a Szerbiai rész jobban bejött. Most már alig van korlátozás a három évvel ezelőtti uthoz képest. Gyakorlatilag Nis-ig kiváló ut van. Jó minőségü és jól lehet haladni.
Nis után romlik és utána Bulgária is eléggé gyatra. Szófiánál a körgyürü tényleg egy gyalázat.
Elhagyva a várost, később javul a minőség, a végén pedig kiváló.
A költségek ahogy már korábban irtátok.
Szerb pálya: 300 + 300 + 790 dinár.
Bulgár: 2 + 5 EUR. Ennyi volt vissza is.
A határok: A bulgár a legrosszabb, mindkét oldalon 30-40 perc. Vissza szintén. Nagyon lusták.
Most a Görög lepett meg. Max 10 perc volt oda is és vissza is.
Thessaloniki nagyon nyüzsgős, rengetek baleset volt. Nem árt nagyon figyelni. Bár nagyon jól vezetnek a görögök, köztük is vannak hülyék.
Eltévedni elvileg nem lehet. Az első nagy felüljáró alatt balra kell sorolni és utána már minden tiszta. A táblák jól láthatóak. Csak itt kell figyelni, mert én itt semilyen táblát/előre jelzőt/ nem láttam.
Bulgár pénzt nem váltottunk. Szerbiába tankoltam.
Ha jól emlékszem 48 dinár/L.
Görögbe 0.70 eur/l.
Sarti !
Olyan szép mint volt. A környék szintén.
A tenger tiszta, kék és zöld szinek között ingadozik. Néha előfordult hogy koszos lett, de érdekes módon reggel ujra tiszta volt.
Mi a Galini panzioba voltunk, a falu uj részén.
Ez az utólsó előtti épület a sor végén.
Mellette a Trifon ház az utólsó, melyet a Debreceni HAlkidiki-Tours üzemeltet.
Azért volt jó választás, mert ez a rész nyugisabb, viszont Sarti nem nagy, hamar e lehet érni mindent.
Árak: Minden relativ. Vacsoráztunk öten 65 EUR-ért, de 20-ért is.
Az Avrába pédául 45-ért.
Kinek milyenek az igényei és persze mennyi pénze van. A lényeg az, hogy a kis pénzüek is meg tudják oldani.
Persze nyilván az üzletekben minden drágább mint nálunk, de kis odafigyeléssel lehet variálni.
Azt hiszem tul sokak irok és lehet hogy unalmas.
Inkább ha van kérdés válaszolok, nem akarok untatni senkit.
Aki ezután megy, jó utat és jó nyaralást !
Üdv !
Sziasztok! Klassz a topic nagyon, és nagyrészt emiatt döntöttem úgy, hogy idén Sartira megyek nyaralni. Mivel tavaly Paralian busszal voltunk, ami több szempontból is rossz választás volt, idén kocsival szeretnénk menni. Igen csak egyéni utazással apartmant nem nagyon találok az irodákban. Azazhogy azt mondják, hogy mehetek egyénileg is, de fizessem ki a buszt is! aranyosak.
A kérdésem tehát az lenne, hogy nem tud-e valaki egy utazási irodát, ahol egyéni utazással lehet apartmant lefoglalni Sartiba úgy, hogy ne annyiba kerüljön, mint egy buszos út.
Szerintetek mennyi az ára egy hétre busz nélkül? Van valakinek valamilyen tapasztalata?
Helló Kámi!
Sajnos eddig még nem jött semmi az emailemre!adam_50@freemail.hu vagyok(ugye az adam és az 50 közé tettél olyan kis alulvonást?)
Előre is köszi!Addig is türelemmel várok!
Szunyogirtot vigyetek magatokkal mert boven van.
Elekromos a szobaba es a teraszra vagy kinti kesoi vacsorakhoz mas fajtat. A lenyeg hogy boven van.
Mi holnap reggel indulunk haza. Otthon majd beszamolok mindenrol.
Itt egyebkent a turistak fele magyar.
Nem kell azert megijedni, nehany bunkotol eltekintve, nincs gond, ugy 60 %-os a kihasznaltsag. Augusztus viszont FULL.
Szombaton jelentkezek.
Udv Mindenkinek. Aki most indul, Jo utat !
Helló Kámi!
Köszönöm a segítséget!Majd még fogok kérdezni, mert van egy csomó kérdésem!Akkor elküldöd a képet nekünk!És akkor mindenki látja, legalább másnak is megtetszik!
Mégegyszer köszi!(a kérdéseket majd később!)
Ja:És még mindig senki nem jön aug.1.én???
Mi 6-án érkeztünk haza Sartiból , a Kosmas apartmanban laktunk az utca szinten ( a kis utcára nézett az erkély ).Igazából nem ezt kértük , de utólag belegondolva sokkal hüvösebb volt mint az emeleti apartmanok.Szerintem elég szép és tiszta volt, nagy erkély ahol bőven elfértünk (szívesen üldögéltünk kint), bár a konyhai felszerelések egy kicsit hiányosak, ha akartok főzöcskézni ajánlom szerelkezzetek fel( nagyobb kés ,merőkanál, konzervnyitó, vágódeszka ).Az egyedüli problémánk a szúnyogháló hiánya volt nem is igazán a szúnyogok miatt, hanem a szemtelen legyek voltak a zavarobbak .De ha visztek szúnyogriasztót és légyírtót megoldható ez a probléma is - lefekvés elött egy nagy rovartalanítás .Mi különben nagyon jól éreztük magunkat megvoltunk elégedve .Bármi kérdésed lenne még szívesen válaszolok .
Szia Mindenkinek!Végre mi is utazunk Sartiba az Apollonnak aug.1-én!Ha valaki akkor megy, az szóljon!Tud valaki, valamit a Kosmas apartmanról?(üdv:mbf-nek)
Na megint itt vagyok.
Sartitanilla !
Elfelejtettem a kepeidet megdicserni. Fantasztikusak. Az utazas napjan meg otthon toltottem le. Most mar a valosagban is megneztuk a narancspartot. Tenyleg gyonyoru, ahogy a kepeiden. Sajnos igen koszos a kornyeke, de a viz es a kozvetlen part eszmeletlen gyonyoru, holnap
megint oda megyunk.
Koszonjuk a jo kivansagokat !
Pavek ur !
A halat a leheto legegyszerubben keszitem el, hogy erezzem az izet. Erdekes hogy ami a legolcsobb volt, az volt a legfinomabb^<7 eur>
Pávek Úr, köszi szépen a biztatást, teljesen elpirulok :-) Egyébként a párom foglalkozására nézve informatikus, de webes dolgokkal csak hobbiszinten foglalkozik. Viszont mindig magasra rakja a mércét...
Ami az oldalt illeti, korábbi utazások képeit, történeteit is szándékomban áll felrakni, pl. az öt évvel ezelőtti Sartiról készülteket is (a képeket már be is szkenneltem hozzá).
OFF
Tavaly pont a kos-i utazás előtt vettünk digitális fényképezőgépet, ezért sikerült viszonylag sok jó képet csinálnom róla (és persze az utána következő utakról is). Örülök, hogy tetszett a Kos-os beszámoló, azt én írtam :-)
Amit még hiányoltál, a tenerifei napló kezdeményei is megvannak, csak idő kérdése a dolog...
jó neked most, nagyon irigyellek :)
Nekem lett volna kérdésem, de én az utazással kapcsolatos negatív élményekre lennék inkább kíváncsi (19-én indulunk Polichronoba - Kassandra-félsziget), de írtad, hogy erről majd a hazaérkezés után számolsz be. Addig is jó nyaralást és hazautat, aztán ne feledd az ígért beszámolót az útról :)
Csak eszembe jutott egy kérdés. Írod, hogy minden másnap halat veszel. Úgy érted, hogy boltban és te készíted el? Milyeneket próbáltál és hogy készítetted el? Vagy étteremben fogysztod őket? Ez is érdekelne (mármint, hogy szerinted miket érdemes kipróbálni).
Én általában igyekszem minden Görögországgal kapcsolatos oldalt megnézni, mert hosszú ideje odajárunk nyaralni. Ez alapján nyugodtan mondhatom, ilyen színvonalas honlapot magyar viszonylatban nehéz még egyet találni (Mondjuk assos oldala az ami még szóba jöhet, de az inkább már a portálok kategóriájában indul). Gondolom a párod nem amatőr szinten foglalkozik weblapkészítéssel, mert ez nagyon profi munka. Most olvastam el harmadszor a Kos-ról szóló leírást, azt hiszem jövőre oda szeretnék menni. A fotók legtöbbje képeslapon is megállná a helyét, a leírások szellemesek, informatívak szóval nem akarlak titeket zavarba hozni, de ezt ne hagyjátok abba, mert eszméletlen jó az oldal!
Jó lenne egy tenerifei napló is, mert eddig nem vágytam oda, de a képek alapján az is megtetszett. És most már követelem a sartis beszámoló folytatását, meddig kell még várni? :)
Minden topiclakónak, Sartiba (Kos-ra) utazónak kötelező olvasmány!
Köszönet Pávek úr és Od dicsérő szavaiért... Nagyon jólesett és átadom a páromnak, mert a tervezés és a technikai rész teljesen az ő munkája (no és a a beszámoló is). Ennyi elismerés biztosan hozzájárul, hogy minél hamarabb olvashassuk a következő részeket is :-)
(Ha frissül az oldal, majd értesítelek benneteket.)
Sarti2003: További jó nyaralást, irigykedem ám rátok...
Ahogy igertem, ujra bejelentkezem.
Latom nincs kerdes.
Sarti fantasztikusan jo, csak gyertek.
Ma ismet hullamzott a tenger, ezert egy kicsit koszos is volt a viz.
Hamar tisztul. Nagyon kellemes meleg, egesz nap lehet furodni, nem fazunk benne.
Most epp vacsorazik a csalad tobbi tagja,en mar nem birok enni. Minden masnap halat veszek, nem tudok betelni vele es mindig mas fajtat.
Az ekezetek miatt bocs, de a gep egy kicsit mas mint otthon.
A Gallini nem volt rosz valasztas.Bar otonknek egy kicsit szukos, a klima mindenert karpotol.
Kulon nem szamoltak fel erte semmit.
Cristos a tulaj, jo fej.
Szoval minden nagyon klassz.
Jovo heten meg egyszer bejelentkezek, aztan penteken indulas haza.
Udv
Kedves Sartitanilla!Én is megnéztem a honlapodat!Ez igen!Fantasztikus!Csak gratulálni tudok és várom már nagyon nagyon nagyon, hogy készen legyen!
Jó munkát!!!
Tegnap delelott erkeztunk.
Az ut nagyon rossz volt. 18 ora.
Reszletesen ha majd hazamentunk.
A tenger szebb mint valaha es legalabb 25 fokos.
Ha kerdes van, tegyetek fel.
Nehany nap mulva bejelentkezek.
Istvan
megnéztem az oldaladat, gratulálok nagyon jó! Csodaszépek a fotók, a leíráson pedig nagyon jót mulattam :) Mikor lesznek fent a hiányzó részek? Már nagyon várom őket!
Még egyszer gratulálok, tényleg kivételesen színvonalas honlap!
LaMancha, köszi a látnivalók részletes leírását és a kulturális kitekintést! Tényleg sok újat mondtál. Lassan összerakhatunk egy komplett útikönyvet...
Ui.: Tegnap elfelejtettem írni, de ha az oldalamon netán nem működne valami, írjatok bátran és megszereljük :-)
Ui2.: Nagyon beteges a fórum mostanában (internal server error és társai), ennek tudom be, hogy kevés a hozzászólás. Én is tegnap óta próbálok hozzászólni...
Megérkeztem Sartiból. Kellemesen eltöltött három hét után most próbálok visszaállni az itteni ritmusra. Reggel nagyon gorombán bántam a vekkerrel…
Az előbb gyorsan végigfutottam az előző három hét hozzászólásait. Nekem is hasonlóak voltak a tapasztalataim. Azért néhány dolgot még:
Kocsival mentünk, odafelé majdnem 24 óra alatt értünk le, mert kifogtuk a szerb vendégmunkások áradatát, ami miatt majd 3 órát álltunk a határon. Visszafelé elég jól jöttünk, csak a határokon álltunk meg, így 17 óra alatt sikerült hazaérni. A leghosszabb várakozás a bolgár határon volt. Az útlevél ellenőrzésnél a fazon azt mondta, hogy 10 percet várjunk, majd elment kávézni, cigizni, és visszajött fél óra múlva. Első várakozó autóként kicsit idegesítő volt. A szerb-magyar határon viszont szinte gurulva mentünk végig. A magyar vámos csak megkérdezte, hogy „Hoztak valamit?” mire én azt mondtam, hogy „Semmi érekeset.” Ezután csak intett, és visszatért az újságjához.
A sebességhatárok pontos betartása esetén lehetetlen ennyi idő alatt megjárni az utat. Viszont lehet bízni a szembejövőkben. Mi minden egyes rendőri ellenőrzési pont előtt kaptuk az infót a szembejövőktől, amit persze mi is megtettünk, miután elhaladtunk mellettük. Szerencsére mi legtöbbször csak az út másik oldalán láttuk a rendőröket. Mind a szerb, mind a bolgár rendőrök annyiban voltak „korrektek”, hogy a saját nemzetbelieket is megállították sebességtúllépés esetén. Nekünk szerencsére egyetlenegyszer sem kellett megállnunk miattuk.
Sartiban jól éreztük magunkat, csak az apartman (Apostolos) volt egy kicsit lepukkant, bár többen is azt mondták, hogy csak „balkáni” állapotok uralkodtak. Mindenesetre én a falból kilógó konnektorokat nem nevezném annak.
Az ottani emberek nagyon kedvesek. A probléma az egyre több turistával akad. Volt ezidő alatt bolti lopás, mobiltelefon-elemelés, amit a sartii emberek nem igazán értékeltek.
Elég sokat mozogtunk a környéken is és messzebb is. A Narancspart mindennapos kirándulás volt, de messzebbre is eljutottunk.
GOA egy Beach Bar, ami néhány kilométerre van Sartitól délre. Nyugágyak, kiszolgálás és kellemes zene egy eldugott kis öbölben. Már messziről látszik az útról leforduló gyalult földút.
TALGO Beach szintén GOA-hoz hasonló, Vourvourou településtől északra, Sartitól 35 km-re. A görögök kedvelt hétvégi pihenőhelye. Rajtunk kívül csak egy német rendszámú kocsi volt külföldi. Itt több a napozóágy, és a pincér „házhoz hozza” a rendelt italt. Érdemes kipróbálni, a tenger csodálatosan tiszta, lehet kagylókat is gyűjteni. És mindenképpen ajánlom, hogy ha már erre jártok, nézzétek meg Vourvourou-t is.
Petralona: egy cseppkőbarlang csodálatos környezetben, hatalmas termekkel, külön berendezett múzeummal. Gyönyörű cseppköveket lehet látni. Érdekessége, hogy itt találták meg a neandervölgyi ősember első tűzrakó-helyét. A barlangban ezt jelzik is. A múzeumban megtekinthetők az itteni leletek. Barlangi medve, orrszarvú, hiéna, denevér koponyája, csontváza, pattintott eszközök.
Olynthos: ókori település maradványa. A görögök földig rombolták, mert a város a macedónok oldalán lépett be a háborúba, és pechükre elvesztették azt. Érdekessége a pontos derékszögben épített házak, párhuzamos, egyenes utcák. A falak tényleg csak néhány cm-re vannak a föld felett.
Petralona és Olynthos együttesen belefér egy egész napos kirándulásba Sartiból. Petralona távolsága kb. 90 km, és jó minőségű út vezet majdnem végig. Olynthos pedig csak egy 4 km-es kitérő erről az útról. (N. Moudania felé kell menni, ráhajtani a Szalonikibe vezető autópályára, majd az első adandó alkalommal letérni, innen még 17 km Petralona) Nagyon jól ki van táblázva minden latin és görög betűkkel is!!!
Először Olynthost kell megnézni, mert az csak 14:30-ig van nyitva. Mi majdnem lekéstük. A cseppkőbarlang este 6-ig nyitva tart, és fél óránként indulnak csoportok. Sajnos magyar nyelvű idegenvezetés nincs.
Ha kellően vállalkozó szellemű a csapat, akkor még az esti Szaloniki túra is beleférhet a napba.
Ouranopolis: Az Athoszi Kolostorköztársaság határvárosa. (100 km távolságra Sartitól) Azért mentünk el, hogy hátha látunk néhány szerzetest, de sajna nem jött össze. A városból kivezető földúton el lehet jutni egészen a „határig”, azaz az első már elhagyott kolostorig. Nincs semmi érdekesség a határ betonkerítésének látványában, legfeljebb a tiltó táblák. De legalább elmondhatjuk, hogy itt is jártunk. (Szűz Márián kívül nő nem tette be még lábát erre a területre, még a nőstény állatokat is eltávolítják.)
Az ide vezető úton közvetlenül a főút mellett van egy hajóépítő üzem. Érdekes látni a hajók vázát. Kb 10-15 perces látnivaló. Csak a kocsival le kell húzódni az út mellé…
A teljes Görögország térképeken az ide vezető legrövidebb út nincs jelölve. Menjetek be a Sithonhoz, és kérjetek egy kis mágneses Halkidiki térképet (Mount Athos Lines és Sithon travel mágneses borítóval), azon halvány zöld vonallal van jelezve az út. Ne ijedjetek meg, a minősége van olyan, mint nálunk a két számjegyű útvonalak minősége (de lehet, hogy jobb).
Ha nem tévedek, akkor az alábbi táblákat kell figyelni: Pirgadikia-> Gomati -> Iarissos -> Ouranopolis.
Kavala, Filippi: 210 km távolságra Sartitól, már törökös beütésekkel bíró város Kavala. Innen indul a komp Thassos szigetére. Hangulatos város, domboldalra építve, amfiteátrum-szerűen. Ez legjobban a város felett lévő régi erődből látszik. Van még egy római vízvezeték is, csodálatos látvány, nem szabad kihagyni. Sőt egy régi hárem is van, azt mi már nem láttuk.
„Találkozunk Filippinél!” mondta Antonius Octavianusnak. Aztán találkoztak, és harcoltak. A város gazdag volt, mert egy fő kereskedelmi útvonal mellett feküdt. Hatalmas területen több emlék is megmaradt. Egy színház, melyet később gladiátor játékokra is alkalmassá tettek (ez jól látszik a megemelt első sorokon) két bazilika, és a város a főtérrel, könyvtárral, mozaikokkal, latrinákkal!!! Hatalmas élmény!
Filippi településre nem kell bemenni, hanem a Kavalából kivezető főúton tovább kell menni. Ha látod az út két oldalán a romokat, akkor túlmentél a parkolón!
Hát ennyi. Árakról, apartmanokról, kajáról már többen is írtatok, részemről ennyivel tudok hozzájárulni az ezután indulók "felkészüléséhez".
Nem kérdeztem meg az utazási irodánkat, de az előbbire tippelek. Ezt támasztja alá a Külügyminisztérium weboldala is:
Macedón Köztársaság
A magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok 2001. október 16-tól csak előzetesen felvett, érvényes vízum birtokában utazhatnak be Macedóniába, illetve tartózkodhatnak, vagy utazhatnak át az ország területén. Az útlevélnek az országba való belépést követő 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Vízumdíjak a budapesti macedón nagykövetségen:
(...)
Átutazó vízum