Keresés

Részletes keresés

skolikagi Creative Commons License 2010.07.18 0 0 14079
Ugye ilyenkor már paradicsomot nem érdemes vetni?
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.18 0 0 14078
Ha ezt olvasná egy növényvédelmi szakember... :D Nincs olyan, hogy leginkább innen meg onnan fertőz, azaz nem érdemes ilyennel hitegetni magunkat, mert ha én lemosó permetezek - amúgy ősszel egyszer és tavasszal kétszer -, és a lehullott leveleken még mindig marad fertőzés, akkor onnan is fertőzhet. A tafrinát ki is felejtettem, azt év közben is gereblyézem, ha tudom. De a majdnem egész kertet beborító talajtakarást amúgy is ki kell vinnem, azt a levelekkel együtt viszem, nem sok plusz munka hát.

Ha az egyik fertőzési forrást kiiktatom, még mindig ott a következő szint. Sajnos a legnagyobbat, a szomszédok fáit nem tudom kiiktatni, ezért kell itthon mindenre fokozottan figyelni és a végsőkig elmenni, főleg az ilyen manuális eljárások terén.
Előzmény: Flanell (14057)
gergerg Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14077
A "hidtem"-ért bocsánat mindenkitől!
janijani Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14076

Én a kukoricaszárat is összeaprítom és bekapálom a földbe.

Kiviszem az elektromos fűnyírót a kertbe, megkötöm a kapcsolóját és hátul a fűgyüjtő helyénél felülről egyenként nyomom bele a kukoricaszárat. Összeaprítja teljesen apróra. 

Előzmény: kics_ee (14067)
gergerg Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14075
Szia!Én idén kezdtem kisérletezni paradicsomfajtákkal,nem is hidtem volna hogy ilyen sokféle van.Szivesen kipróbálnám jövőre ezt is ha megtisztelnél néhány maggal.
Előzmény: krnemarika (14071)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14074
Szia!:-)
Én nem tudom milyen kukoricát vetettem, chow-tól vettem, és piros szemű.
Remélem jól fog kelni, és eldicsekedhetek vele majd az ősszel:-)
Előzmény: holmogorov (14072)
holmogorov Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14073
Szia vica46!

Hatalmas ez az ökörszív paradicsom. Mióta termeszted és honnan szerezted be a magot? Esetleg postán a magjából tudnál küldeni, persze nem ingyen gondoltam? Milyen egyéb paradicsomfajtáid vannak még?
Előzmény: vica46 (13967)
holmogorov Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14072
Sziasztok!

Nagyon örültem, hogy rátaláltam a topicra. Eddig csak az állatosokon (Dísztyúkok, Sertéstartás stb.) mozogtam. Sűrűn fogom látogatni, de először megpróbálom majd visszaolvasni. De előtte szeretném megkérdezni (lehet, volt már róla szó), termeszt-e valaki közületek régi kukorica fajtákat, és ha igen melyeket?
krnemarika Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14071
Sziasztok!
Nekem is van ökörszív paradicsomom. Egy kedves biokertésztől kaptam a magot, de nem ilyen hegyesedő végű. Nagyon ízletes, húsos, kevés mag van benne. Ha valaki szeretné, szívesen küldök magot.

Többen érdeklődtetek a mángold elkészítési módjáról. Írhatok ide recepteket?
Üdv.: Marika
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14070
Ez teljesen így van, második évtől kezdődően, de az idén ültetett fáknak a gyökere még nem terült el eléggé, hogy tudna válogatni. (Természetesen túlöntözni nem szabad, csak a levelek esti kókadása elég indok a locsolásra.)
Igaz, én idén még csak kétszer locsoltam ültetés óta (kötött talajon), hát nem is sokat hajtottak, de ha itthon lennének, már legalább 6 öntözésnél tartanék. Az első évben úgysem sok gyökeret nevelnek, ezeket kellene fejleszteni, mert a második évtől már nem locsolok egyáltalán, akkor majd (némi gyökér-háttérrel) megkeresik maguknak, és a megfelelő irányba fogják a gyökérzetet továbbfejleszteni.
A gyümölcsfákat locsolni (ahol egyáltalán lehetséges) csak különösen nagy aszály esetén, az érés előtti gyors termésnövekedés idején szoktam. (Persze, ez is máshogy lenne azért, ha itthon lennének a fák.)
Előzmény: kics_ee (14066)
Mom Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14069
köszönöm, a remény hal meg utoljára :o)
Előzmény: Flanell (14059)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14068
Én életem első banánját kb. 4 évesen kaptam egy falubelitől.
Aztán mivel nem tetszett az íze, bedobtam az árokba...
Amit utána kaptam, az meg egy nagy nyakleves volt a nővéremtől...hogy azt a drága banánt képes voltam eldobni...:-)))

Előzmény: kics_ee (14065)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14067
Igazad van!

Ezért is hívják lemosónak a lemosót....
hiszen amit lemosunk az is a talajba kerül.
Gyűjti a leveleket a franc. Csak a kukoricaszárat. A többi meg megy oda ahonnan jött. A földbe.
kics_ee Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14066
Falocsolás:
Nagyapám azt tanította, hogy kevésszer kell locsolni árasztva. Ha mindig egyenletes vizet kapnak a gyökér nem lefelé megy... Én pl azt hiszem egy hónapja locsoltam a kisfákat, de semmi bajuk és nagyon szépek.
A locsolást is túlzásba lehet vinni, ahogy IL is mondja.
Előzmény: Flanell (14056)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14065
Mi az árnyékos részre epret, málnát raktunk. Tökéletes hely hozzá. Csak úgy burjánzanak. Jövőre a meggy háta mögött is eper lesz, mert az idei volt a teszt év.

Apropó.... végre idén azt hiszem sikerül amit mindig is akartam. Annyi csemegekukoricát ehetek amennyi belém fér és meg nem unom. :)

Nagy vágyam volt gyerekkoromban, hogy egyszer megegyek egy kiló banánt. Aztán felnőtt lettem és vettem egy kiló banánt. Megettem. Azóta annyira nem szeretem a banánt :D
Remélem a kukoricával nem így járok. Majd mértéket tartok. :)
Előzmény: Törölt nick (14051)
rebondo Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14064
ásni összel kell, kell napfény a földnek
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14063
Hmm, annyira nem szép termés ez. Rendes évben minden szemnek duplájára illene nőni.
Előzmény: tooommm0013 (14032)
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14062
Természetesen, csak többé-kevésbé leáll a fejlődésük.
Előzmény: Deryan (14030)
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14061
A hagymák nem a talajtakarás miatt olyan nagyok, hanem a reeengeteg víz miatt.
A hagyma egyike a kevés növénynek, ami pici kora után is jól bírja a hűvös időt, ami májusban és június elején volt. A víz meg minden kertészkedésnek az alapja.
Előzmény: skolikagi (14009)
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14060
Már, ahonnan vettem? Privát. Az adott faluban van homokos és fekete föld is, és a rokonok, ismerősök 3 évente elcserélik egymással, mert a két talajtípuson nem ugyanazok a betegségek fertőznek átlagos években.
Nagyon jó vétel volt, a piacon elkapkodták (darabra) azt a pár tucatot, amit már kiszedtünk. Az a baj, hogy kb. 10-14 nap múlva érik meg annyira, hogy ásni kelljen, pont, amikor az őszibarackok is megérnek, és mindkettővel nagyon sok munka lesz. A fokhagymát szedni, tisztítani, felfonni (ha túl korán kiássuk, kisebb lesz és nem áll el, ha sokáig marad, lerohad a szára, nem lehet fonni), a barackot meg naponta szedni (megelőzni a dakotákat), eladni, mert az csak pár napot bír hűtés nélkül.
Előzmény: rebondo (13984)
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14059
Valamiért olyan érdekes a fotó, nem jól kivehető a probléma, de ha a nap felőli oldalon vannak kissé bemélyedő, száraz felületű foltok, az napégés lesz. Nálam is megégett egy tucat zöld paradics.
Előzmény: Mom (13964)
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14058
Esetleg még nagyon fiatal bokrok? Az normális és helyes, ha az első időszakban csak bakvirágokat hoznak.
Előzmény: Zitka (14038)
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14057
A monília és a varasodás inkább a rügypikkelyek alól indul, kevésbé a lehullott levelekről. Nem éri meg a fáradságot 1 levelet is összegyűjteni.
Előzmény: Törölt nick (14055)
Flanell Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14056
Érdemes átültetni a facsemetéket, csak vissza kell metszeni őket, mert ha túl nagy lombjuk lesz, akkor rosszul fognak indulni jövőre.
A konyhakertben az árnyékoló hatásuk csak 10-15 év múlva lesz komolyan káros, a nagyobb gond, hogy a gyökereik behálózzák a talajt, és a gyökérzónák fölött csak folyamatos öntözéssel terem meg bármi is. Ez már 4-5 év múlva is gondot fog okozni, ami évről-évre fokozódik majd.
A facsemetéket szerintem hőségben, homokon hetente elég locsolni, egyébként két hetente, de bőségesen.

Tarack ellen glifozát, egy liter nem fogy el 450 nm-re, a maradékkal még tudsz vadrózsát, bozótot kiirtani, ha van. Ezt már most is csinálhatod.
Ekkora területen tarackot kapával kiirtani kilátástalan, heti 16 óra egy éven át nem elég, hogy sikerüljön.
Előzmény: bs '74 (14043)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14055
Hát, én a monília és a varasodás miatt ezt nem teszem, túl mélyre kéne kapálnom ahhoz mindet, hogy ne fertőzzön. Jobb a biztonság, van elég trágya, amit a fák alá szórhatok. Az őszi vetemény miatt nekem nehéz a lombbal, egészen a fagyokig van zöldség. De hát kinek hogy.:)
Előzmény: janijani (14054)
janijani Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14054

Lombhullás nemigazán probléma mert ilyenkor már nem sok minden van a veteményesben. A  kertben nem szoktam összegyüjteni a lombot hanem tavasszal bekapálom a földbe.  

Előzmény: Törölt nick (14053)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14053
Igen, legfőképpen a permetezést nehéz megoldani, meg a lomb őszi összegyűjtését is.
Előzmény: janijani (14052)
janijani Creative Commons License 2010.07.17 0 0 14052
Tapasztalatom szerint nem is az árnyék a fő gond a veteményesben levő fákkal mert egy kis árnyéktól még megnő a vetemény, hanem az hogy a fákat metszeni, permetezni kell,később a gyümölcsöt szedni. Letapossa az ember a veteményt, permetezésnél nylonnal takargatni egyedül segítség nélkül nehéz, letördel mindent ahogy húzza-vonja a nylonokat. Ha van hely, egyszerűbb ha külön van. 
Előzmény: bs '74 (14044)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.16 0 0 14051
Nálam is az egyik oldalon gyümölcsfák vannak.Teljesen árnyékos az a része a kertnek.Nagyon gondolkodom,hogy jövőre mit is lehetne oda ültetni?De a szélére még oda süt a nap.Most cékla ,zeller van ott.Azok látszólag szépen elvannak.Zöldbabot is tettem arra a részre ,sajnos a csigák bezabáltak,de az az egy bokor ami maradt az is úgy tűnik jól van. Viszont 2 m-el arréb van tök,amiről azt gondoltam jó helye lesz ,és most elég kis satnya.Az is lehet a föld nem nagyon tetszik neki...
Mindenesetre az idén már sokat tanultam (tőletek is!) és sok mindenről tudom hogy legközelebb biztos nem csinálom úgy :)
beetee Creative Commons License 2010.07.16 0 0 14050
Miért? Rádőlt a szilvafa? :))))
Előzmény: erdeiboroka (14049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!