Ha ezt olvasná egy növényvédelmi szakember... :D Nincs olyan, hogy leginkább innen meg onnan fertőz, azaz nem érdemes ilyennel hitegetni magunkat, mert ha én lemosó permetezek - amúgy ősszel egyszer és tavasszal kétszer -, és a lehullott leveleken még mindig marad fertőzés, akkor onnan is fertőzhet. A tafrinát ki is felejtettem, azt év közben is gereblyézem, ha tudom. De a majdnem egész kertet beborító talajtakarást amúgy is ki kell vinnem, azt a levelekkel együtt viszem, nem sok plusz munka hát.
Ha az egyik fertőzési forrást kiiktatom, még mindig ott a következő szint. Sajnos a legnagyobbat, a szomszédok fáit nem tudom kiiktatni, ezért kell itthon mindenre fokozottan figyelni és a végsőkig elmenni, főleg az ilyen manuális eljárások terén.
Én a kukoricaszárat is összeaprítom és bekapálom a földbe.
Kiviszem az elektromos fűnyírót a kertbe, megkötöm a kapcsolóját és hátul a fűgyüjtő helyénél felülről egyenként nyomom bele a kukoricaszárat. Összeaprítja teljesen apróra.
Szia!Én idén kezdtem kisérletezni paradicsomfajtákkal,nem is hidtem volna hogy ilyen sokféle van.Szivesen kipróbálnám jövőre ezt is ha megtisztelnél néhány maggal.
Hatalmas ez az ökörszív paradicsom. Mióta termeszted és honnan szerezted be a magot? Esetleg postán a magjából tudnál küldeni, persze nem ingyen gondoltam? Milyen egyéb paradicsomfajtáid vannak még?
Nagyon örültem, hogy rátaláltam a topicra. Eddig csak az állatosokon (Dísztyúkok, Sertéstartás stb.) mozogtam. Sűrűn fogom látogatni, de először megpróbálom majd visszaolvasni. De előtte szeretném megkérdezni (lehet, volt már róla szó), termeszt-e valaki közületek régi kukorica fajtákat, és ha igen melyeket?
Sziasztok! Nekem is van ökörszív paradicsomom. Egy kedves biokertésztől kaptam a magot, de nem ilyen hegyesedő végű. Nagyon ízletes, húsos, kevés mag van benne. Ha valaki szeretné, szívesen küldök magot.
Többen érdeklődtetek a mángold elkészítési módjáról. Írhatok ide recepteket? Üdv.: Marika
Ez teljesen így van, második évtől kezdődően, de az idén ültetett fáknak a gyökere még nem terült el eléggé, hogy tudna válogatni. (Természetesen túlöntözni nem szabad, csak a levelek esti kókadása elég indok a locsolásra.) Igaz, én idén még csak kétszer locsoltam ültetés óta (kötött talajon), hát nem is sokat hajtottak, de ha itthon lennének, már legalább 6 öntözésnél tartanék. Az első évben úgysem sok gyökeret nevelnek, ezeket kellene fejleszteni, mert a második évtől már nem locsolok egyáltalán, akkor majd (némi gyökér-háttérrel) megkeresik maguknak, és a megfelelő irányba fogják a gyökérzetet továbbfejleszteni. A gyümölcsfákat locsolni (ahol egyáltalán lehetséges) csak különösen nagy aszály esetén, az érés előtti gyors termésnövekedés idején szoktam. (Persze, ez is máshogy lenne azért, ha itthon lennének a fák.)
Én életem első banánját kb. 4 évesen kaptam egy falubelitől. Aztán mivel nem tetszett az íze, bedobtam az árokba... Amit utána kaptam, az meg egy nagy nyakleves volt a nővéremtől...hogy azt a drága banánt képes voltam eldobni...:-)))
Ezért is hívják lemosónak a lemosót.... hiszen amit lemosunk az is a talajba kerül. Gyűjti a leveleket a franc. Csak a kukoricaszárat. A többi meg megy oda ahonnan jött. A földbe.
Falocsolás: Nagyapám azt tanította, hogy kevésszer kell locsolni árasztva. Ha mindig egyenletes vizet kapnak a gyökér nem lefelé megy... Én pl azt hiszem egy hónapja locsoltam a kisfákat, de semmi bajuk és nagyon szépek. A locsolást is túlzásba lehet vinni, ahogy IL is mondja.
Mi az árnyékos részre epret, málnát raktunk. Tökéletes hely hozzá. Csak úgy burjánzanak. Jövőre a meggy háta mögött is eper lesz, mert az idei volt a teszt év.
Apropó.... végre idén azt hiszem sikerül amit mindig is akartam. Annyi csemegekukoricát ehetek amennyi belém fér és meg nem unom. :)
Nagy vágyam volt gyerekkoromban, hogy egyszer megegyek egy kiló banánt. Aztán felnőtt lettem és vettem egy kiló banánt. Megettem. Azóta annyira nem szeretem a banánt :D Remélem a kukoricával nem így járok. Majd mértéket tartok. :)
A hagymák nem a talajtakarás miatt olyan nagyok, hanem a reeengeteg víz miatt. A hagyma egyike a kevés növénynek, ami pici kora után is jól bírja a hűvös időt, ami májusban és június elején volt. A víz meg minden kertészkedésnek az alapja.
Már, ahonnan vettem? Privát. Az adott faluban van homokos és fekete föld is, és a rokonok, ismerősök 3 évente elcserélik egymással, mert a két talajtípuson nem ugyanazok a betegségek fertőznek átlagos években. Nagyon jó vétel volt, a piacon elkapkodták (darabra) azt a pár tucatot, amit már kiszedtünk. Az a baj, hogy kb. 10-14 nap múlva érik meg annyira, hogy ásni kelljen, pont, amikor az őszibarackok is megérnek, és mindkettővel nagyon sok munka lesz. A fokhagymát szedni, tisztítani, felfonni (ha túl korán kiássuk, kisebb lesz és nem áll el, ha sokáig marad, lerohad a szára, nem lehet fonni), a barackot meg naponta szedni (megelőzni a dakotákat), eladni, mert az csak pár napot bír hűtés nélkül.
Valamiért olyan érdekes a fotó, nem jól kivehető a probléma, de ha a nap felőli oldalon vannak kissé bemélyedő, száraz felületű foltok, az napégés lesz. Nálam is megégett egy tucat zöld paradics.
Érdemes átültetni a facsemetéket, csak vissza kell metszeni őket, mert ha túl nagy lombjuk lesz, akkor rosszul fognak indulni jövőre. A konyhakertben az árnyékoló hatásuk csak 10-15 év múlva lesz komolyan káros, a nagyobb gond, hogy a gyökereik behálózzák a talajt, és a gyökérzónák fölött csak folyamatos öntözéssel terem meg bármi is. Ez már 4-5 év múlva is gondot fog okozni, ami évről-évre fokozódik majd. A facsemetéket szerintem hőségben, homokon hetente elég locsolni, egyébként két hetente, de bőségesen.
Tarack ellen glifozát, egy liter nem fogy el 450 nm-re, a maradékkal még tudsz vadrózsát, bozótot kiirtani, ha van. Ezt már most is csinálhatod. Ekkora területen tarackot kapával kiirtani kilátástalan, heti 16 óra egy éven át nem elég, hogy sikerüljön.
Hát, én a monília és a varasodás miatt ezt nem teszem, túl mélyre kéne kapálnom ahhoz mindet, hogy ne fertőzzön. Jobb a biztonság, van elég trágya, amit a fák alá szórhatok. Az őszi vetemény miatt nekem nehéz a lombbal, egészen a fagyokig van zöldség. De hát kinek hogy.:)
Lombhullás nemigazán probléma mert ilyenkor már nem sok minden van a veteményesben. A kertben nem szoktam összegyüjteni a lombot hanem tavasszal bekapálom a földbe.
Tapasztalatom szerint nem is az árnyék a fő gond a veteményesben levő fákkal mert egy kis árnyéktól még megnő a vetemény, hanem az hogy a fákat metszeni, permetezni kell,később a gyümölcsöt szedni. Letapossa az ember a veteményt, permetezésnél nylonnal takargatni egyedül segítség nélkül nehéz, letördel mindent ahogy húzza-vonja a nylonokat. Ha van hely, egyszerűbb ha külön van.
Nálam is az egyik oldalon gyümölcsfák vannak.Teljesen árnyékos az a része a kertnek.Nagyon gondolkodom,hogy jövőre mit is lehetne oda ültetni?De a szélére még oda süt a nap.Most cékla ,zeller van ott.Azok látszólag szépen elvannak.Zöldbabot is tettem arra a részre ,sajnos a csigák bezabáltak,de az az egy bokor ami maradt az is úgy tűnik jól van. Viszont 2 m-el arréb van tök,amiről azt gondoltam jó helye lesz ,és most elég kis satnya.Az is lehet a föld nem nagyon tetszik neki... Mindenesetre az idén már sokat tanultam (tőletek is!) és sok mindenről tudom hogy legközelebb biztos nem csinálom úgy :)