Én vettem egyszer valamit, ami fekete -vagy sötétszürke-volt, de nem pont granulátum, hanem olyan szemcsés izé. Valami talajlazító vagy mi??? Nem emlékszem már rá...
Nagy a valószínűsége, hogy az elrettentő mértékű büntetés elvenné a kedvét pár embernek a lopástól...vagy legalábbis meggondolná kétszer. Csakhogy ezt valami miatt nem alkalmazzák itt... Csak az nem lop, akit a lelkiismerete visszatart...hiszen bármit lehet, nincs kellő mértékű bünti érte...:-(((
Ezért kellene támogatni azt aki a saját tulajdonát védi és nem meghurcolni.Tőlem senki nem visz el semmit (egyenlőre) de ha megpróbálja valaki biztos ások egy 2m mély gödröt neki.Ha meg a gyümölcseim tetszik tetszik meg valakinek akkor tuti hogy teletekerem meghibásodott villanypásztorral.
Nekem tetszett rájuk szavazni, csak nem voltunk elegen:-( Azért talán majd a mostani győztes is tesz valamit. Mert anno lehet hogy volt szög elég...de parasztnak nincs a világon annyi baromfija, kapálógépe, fűkaszája ami elég lenne a megélhetési ( bolhapiacozási) bűnözőknek...:-((( Vesd el, gondozd, vegyél gépeket amivel gondozod..aztán majd valaki jót röhög amikor a magáévá teszi....:-((((
Hát hogy őszinte legyek én is csak a diófa levelét szedem össze.Abból kiindulva hogy az egészséges fámnak egészséges a levele is nem is aggódok.Persze mindenki maga dönti el hogy mit és hogyan de én is inkább visszaforgatom mint hogy kiszedjem és tüzelgessem.
Ne legyetek ilyenek!!! Isten megengedte nekik a lopást mert mikor Jézust keresztre akarták feszíteni ellopták a szöget.Az már más kérdés hogy volt még bőven. Permet persze hogy van.Úgy hívják oktatás,igenis szegregált,munkába kényszerítés,gyermekvállalási kedv fokozása oly módon hogy 3 gyerekig jár támogatás megemelve a 4-5-6 gyerektől elvont összegekkel és 10éven belül megoldódik a kérdés.Addig is megfelelő bűnüldözés,törvényi megerősítés a magántulajdon védelmére alkalmas eszközök/módszerek használatához.Volt olyan párt akinek ezek az első dolgai között lettek volna csak tetszettek volna többen odaszavazni!
Egyébként miért egyszerűbb beásni a leveleket, mint összegereblyézni? :D AZ előbbivel napokat bajlódhatnék, utóbbival meg két laza délután alatt megvan az ember.
Egyébként ha csak berotálod a talajba, akkor nem kerül minden levél egy ásónyomnyi mélységbe, sőt, a rotációs kapa egyenletesen szétosztja a felső rétegben. Ilyen sekélyen a gombák - érted, mivel ezek gombák - az elhalt, korhadó növényi részeken tovább élnek. Készítettek egyszer felmérést is a trágyára, komposztra vitt beteg növényekről is, és arra jutottak, hogy csak nagyon nagy körültekintéssel lehet a kórokozókat olyan mélyre juttatni benne, hogy a bomlás hője elpusztítsa a betegséget okozó baktériumokat. Gyakoribb, hogy a hobbikertész nagy lelkesen viszi a trágyára a beteg növényeket, amivel jól beoltja az egészet a betegséggel, amivel aztán az egész kertjét oltja be, és kész a nehezen megállítható baj.
Elég könyvtári szakkönyvet, vagy könyvrészletet, cikket olvastam már erről, de lehet, hogy a profok tévednek. :) Amúgy a virág - és hajtásfertőző moníliával nekem soha nagy gondom nem volt, én az ágelhalást okozó fertőzésekkel küzdök, amik ellen a virágzáskori permetezés nagyjából semmit sem ér, és ráadásul a monília mellett baktérium is közrejátszik, ami ellen nem sok védekezési mód van. Sajnos ez a gomba ellen leginkább a legnagyobb veszélyben lévő őszibarack érés körül lehet Teldorral védekezni - mert a sérült gyümölcsökről is ráterjedhet a fára, vagy jégeső, homok- és szélverés következtében -, ami nem egy olcsó szer...
Nálunk nem 20 méter elhagyatott gyümölcsös van, hanem közvetlenül mellettem két oldalt 100 méteres telkek, hosszában, közrefogják az én 15 méter széles kertemet, előttünk pedig 2×3 km. :D A fertőzöttséget jól mutatja, hogy nemrég ideköltözött egy új lakos, de ő az erdőbe egy tanyára, ahol évtizedek óta semmit sem termeltek, csak kaszáló volt. Első évben a tökje már CMV-s, a meggyfája moníliában elpusztult, a paradicsom fitoftórás, satöbbi. Pedig nincs is szomszédja, csak itt terül el mellettünk több kilométernyi elhagyatott zártkert. Én csak annyit tudok, hogy a kertem még akkor is egészségesebbnek és dúsabbnak tűnik, itt a homokon, mint bármelyik közeli lakosé, ha egy hónappal később vetek mindent, mint ők. (Sajnos ez most az őszire nem igaz, végig esett, mikor tafrina ellen kellett volna permetezni. Szóval az őszim most éppen olyan lerongyolódott, mint az övék.) Persze kecskék nélkül ez nem menne, de trágya van elég, nem kell tökölnöm a lombbal meg a kigazolt, vírusos gyommal. :)
'56-ban az akkor 6 éves apukámék Győr szélén, a pesti főút mellet laktak. Egy nagy, fekete autóból kidobtak nekik narancsot+banánt. Héjastól beleharaptak és eldobták, mert nem volt jó az íze.
Nemrég láttam egy volt mgtsz-ben zsákoba raklapszám lepakolva valami fekete granulátumot amit a földeken szórnak szét és azt állítják hogy szén de szerintem valami más is lehet abban.Találkozott már valaki ilyennel?Jó lenne ilyen a kertembe is valamire?
Úgy átment rajtunk az esős zóna, hogy egy szem sem esett. Előttünk még esett, mire ideért, akkorra elállt, aztán mire elhagyott minket, megint rákezdte. Hihetetlen.
Hú, szép nagyra nőtt, látni, hogy locsolva volt. A fűnek nem annyira az árnyék a gondja (azt sem szereti, de attól még elvolna, a ház északi oldalán a fal tövében sokkal szebb a fű, mint ahol a nap kiégeti), a fő gondja a vízhiány, a fa kiszedi alóla.
A lehullott beteg leveleket év közben berotálom a talajba, őszre már csak a nagyjából egészségesek maradnak. Ezeken is a kórokozók többsége elpusztul a télen a talajfelszínen is, de ha beásod, akkor szinte mind. Elméletileg innen is fertőződhetnek a következő tavasszal a fák, de gyakorlatban foglalkozni nem érdemes vele. Mivel a szomszédaid nem kezelik a fákat, ezért főleg felesleges összegyűjtened a leveleket, a fertőzési lehetőséget mondjuk 1 %-kal csökkented, ennél többet érne a levél a homokos földbe bedolgozva.
Én virágzáskor a moníliára érzékeny gyümölcsöket kétszer lenyomatom Folicurral, és ezután a moníliát el is lehet felejteni. Pedig az én szomszédaim sem kezelik a fáikat, az egyik telkem mellett pl. mindkét oldalról 20 méter gazos, elhagyott gyümölcsös van.
Köszi a tippet, de mivel az alföldre kellene ez nem járható út, mert a postát nem bírná ki. És különben is ökörszív kellene neki, ami meg nekem nincs:-)
Ha valakinek néhány tő kellene és neked már van nagy és esetleg elfelejtettél hónaljhajtást törni akkor most abból tudsz adni neki.Gyorsan gyökeret ereszt és legalább 1-2 hónapot megspórolhatsz a magvetéshez képest így talán abból még lehet valami.
Szia Marika! Szeretnék én is jelentkezni pár ökörszív magért.Csodálatos képeket mutattak a többiek. Mángold receptet is szívesen látnék,az eddigieket már kigyűjtöttem egy külön mappába. Jó napot és kertészkedést Mindenkinek! Marga
Ja, azt elfeledtem mondani, hogy anno az ültetéskor elég sok fánkat hozatott földbe helyeztük, ami mint kiderült később, trágyával és homokkal keverve is kőszikla keménységűre állt össze, és gátolta egy csomó fám gyökereinek növekedését. Magyarán jól megszívtam.
Nagyon sép, az én 6 éves Bigarroum hátul senyved a kertben, és anyám nem engedi kivágni. Akkora, mint egy másodéves fa. Idén már hagytam a búsba, meg sem metszettem (A beteg, elfagyott részeket vágtam volna le, de már azt sem tettem, nem fogllakoztam vele, hadd szedjem már ki), erre megindult a növekedése, és idén már nőtt vagy fél métert, és még nő. Mi a fenét csináljak vele... :S
Igen, így gondoltam én is, csak kérdezte valaki és nem akartam esetleg hülyeséget írni neki:-) Nálunk hatalmas, de csendes eső volt, most aztán felélednek majd a növények...na és persze a gaz is:-)))