amúgy én is meglepődtem, és ugyanez a kérdés fogalmazódott meg bennem csípőből
de nem zavar, mert számtalan oka lehet. és azt hiszem, a hangulat, a film megítélése szempontjából ez teljesen lényegtelen
Nem tudom már, ki írta, hogy "a kis Bobának jó mestere volt". Azért én még nem írnám le teljesen ezt a Jango gyereket. Mert mit kért a szolgálataiért cserébe? Egy nyersklónt. Vagyis a kis Boba beül az űrhajóba, visszamegy a hosszúnyakúakhoz. Kivesz apuci 2-t a fagyasztóból, és kész. Illetve a pléhruhát még el kell vinni valami csillagközi mosodába, hogy kipucolják belőle apuci 1-et, de ez már részletkérdés...
MÁS.
A CNN-en találtam, és szerintem nagyon érdekes. Ezt így még soha senki le nem írta.
"Palpatine
In Episode I, Palpatine was an ambitious senator in the Galactic Republic. In Episode II, Palpatine is elected Chancellor of the Galactic Republic. It is under his rule that the Republic crumbles and is replaced by the Imperial Empire. The empire is protected by the Stormtroopers that evolved from the clone warriors that were based on the bounty hunter Jango Fett.
Palpatine reappears in Episode V as the Emperor, plotting with his dark side pupil, Darth Vader, to convert Luke Skywalker to the dark side of the Force. At the end of Episode VI, the Emperor tries to kill Skywalker but is killed by Vader, who returns to the light side of the Force in order to save his son."
Ennek viszont ellentmond (?) hogy Sidioust külön szereplőként említi. Vagyis Sidious ezek szerint mégsem Palpatine, illetve a későbbi főgonosz. Pedig a figura ugyanaz. Na mindegy.
Láttuk mi is, kétszer is, másodjára a Mom digitális moziban (télleg látszanak a feliratokon a pixelek, de a film közben szinte egyáltalán nem). Másodjára valamivel jobban is tetszett, mint elsőre ;)
A sztorival kapcsolatos kifogásokon csak kiakadni tudok - szerintem itt sokan nem értették a szöveget (talán a szinkron volt rossz?).
Csak pár "semmi", ami a film során történt:
- Palpatine szenátor gyakorlatilag diktátor lett, hiszen a válság miatt különleges pozícióhoz jutott; innentől már csak kineveznie kell magát Császárnak, plusz elintézni, hogy ne lehessen se megbuktatni, se visszahívni. Szerintem ez már önmagában igen komoly változás, hiszen (elvileg) átmeneti jelleggel felfüggesztésre került a köztársaság. Nem lepne meg, ha a harmadik részben Anakin is valamilen szintű politikai szerephez jutna...
- Anakin átlépett egy igen komoly határvonalat, legalábbis szerintem a taszkenek lemészárlásával kiérdemelte a gyilkos címet...
- Jar-jart amúgy igen finoman rávezetik a sorsdöntő lépésre, korántsem magától támad ez az ötlete.
Sidious és Palpatine nyilvánvalóan egyazon személy, bármilyen más lehetőség egyébként is totál illogikus és erőltetett lenne (mondjuk pl. Sidious egy gonosz klónja Palpatine-nak, hehe). Pont ez lesz a poén, hogy a Császár teljesen legális úton kerül hatalomra, már csak ezért is érdekes a Hitleres hasonlat (egyébként a záróképen felvonuló köztársasági hadsereg is kábé úgy viszonyul a második trilógia birodalmi seregéhez, mint a harmincas évekbeli német hadsereg haditechnikája a világháborúban bevetett arzenálhoz). Na meg a negyedik részben elhangzik az a megjegyzés, hogy a Császár végre feloszlatta a szenátust...
Pár szóban arról, ami nem tetszett nekem. Lucas még mindig nem igazán jó párbeszédek írásában és most is volt egy-két eset, amikor darabos volt a vágás (pl. amikor Yoda kiszáll a csapatszállítóból, az indokolatlanul hosszú, és a tempó sem illeszkedik az előtte és utána következő jelenetekhez). Erőltetett volt Dooku szövege a végén ("ezt a konfliktust tehát a fénykardtudásunk fogja eldönteni" vagy mi, szerintem nagyon cikis). Egy-két esetben láthatóan kínlódtak a színészek, és néha túl hirtelen váltások voltak az eseményekben (pl. Obi-Wan és Jango párbeszéde).
A trükköket szidni viszont marhaság, szerintem ott voltak a szeren, de nagyon. Ráadásul az, amit itt kritizáltok, a LOTR-ben is ugyanilyen minőségben lett megvalósítva (pl. lovaglás a CGI-állatokon). Amúgy meg az effektek feléről szerintem tutira nem is gondolnátok, hogy ott van, vagy amit észrevettetek, az nem CGI volt hanem makett. Mi pl. most azon röhögtünk, hogy a szereplők listáján összesen 1 név szerepel a Clone Tooper címszó alatt - ezek szerint az esetek 99.9%-ában CGI katonák voltak, akkor is, amikor azt hittük hogy nem.
Egyébként szerintem a karakterek animációja is egy nagy lépést tett előre. Yoda ugyan minden eddigi nyilatkozattal ellentétben nagyon is élesen különbözik a bábu-változattól, kinézetre és mozgásra is, de piszok jó, akár csak a jelenet Wattoo-val. Kiváncsi leszek, hogy a Weta mit hoz össze Gollummal a Két Toronyban ;)
Összességében nem teljesen egyértelmű a véleményem a filmről. Határozottan jobb az Episode I-nél, viszont a többi három annyira bevésődött már nekem, hogy képtelen vagyok elfogulatlanul szemlélni őket. Tetszett, talán megnézem még párszor moziban (bár egy LOTR is be kéne férjen még :), de azért nem tudnám azt mondani, hogy annyira de nagyon elsöprő film lenne. Viszont marhára várom a harmadik részt.
jól van akkor r2d2-t windowsosra vették 2.0 után a 3.0 inkább 1.0-nak tűnik... :) azaz a 4. részben lebutított shareware r2 van, itt még működik a 30 napos próbaverzió.. ááá ez elég szar volt :)) de amúgy igazad van, ez már basztatás
DooMi:
Már megint ferdítesz, nem látod a lényeget, nem veszed észre a pozitívumokat. Persze ezen egyikünk sem lepődik már meg. Íme ugyanarról a cikkről másként:
"Hosszan lehetne még áradozni az új rész érdemeiről, valamint litániákat írni a korábbiakkal való összefüggésekről, de felesleges. Lucasnak sikerült feltámasztania a legendát, és ezt látni, érezni kell. "
és
"Éppen ezért még az eddigieknél is magával ragadóbb látványvilágot teremtett, lélegzetelállító csatákkal: a film utolsó negyedében látható, mentési akciónak induló, ám háborúba torkolló ütközet jellemzésénél megkockáztatható, hogy ez a sci-fiben eddig mozivászonra álmodott leglátványosabb csatajelenet. Azzal pedig bizonyára nem árulunk el nagy titkot, hogy egy lenyűgöző párbaj során Yoda mestert (Frank Oz) is láthatjuk bevetés közben"
vagy
"Akárcsak a történet, a jellemek is sokkal kidolgozottabbak lettek, mint a minden tekintetben elnagyoltnak tekinthető Baljós árnyakban. "
Nincs olyan film amelyik mindenkinek tetszik. Az első rész szerintem is minősíthetetlen volt. A második rész egyértelműen jobb. Én 80%-ot adtam rá de ehhez tudni kell, hogy a Trilógia részei sem kaptak mind 100-at. A második részről többen jönnek ki elégedetten és ez eredmény. Olyan részt nem lehet csinálni ahonnan mindenki elégedetten jön ki. De törekedni kell rá.
Vader nem tudhatott a gyerekeiről. Hacsak úgy nem, hogy nem tudta, hogy ikrek csak a fiúról tudott. Hát persze ! RotJ vége, párbaj, Luke elrejtőzik, de az érzései elárulják Leiát, és Vader ott örül a fejének, hogy akkor végülis két gyereke van.
Asszem valami 6 órányi extra...
Elég lesz?
:-) Ja. :)
ha már boncolgatás. nekem egy (egyenlőre)tisztázatlan kérdésem van, ami skywalker agyából pattant ki, de _nagyon_ érdekes. r2 repül??? hányszor kimenthette volna társait a bajból, ha lett volna ilyen képessége? 1. amikor elkapják a new hope elején a jawák, miért nem száll el? jó, mondjuk, azért mert lebénítják azzal az áram-szarral. de amikor owen-ék vásárolnak simán elszállhatna. és ismerve a jellemét meg is tenné. tudjuk milyen meggondolatlan. de lehet, hogy ez már szőrszálhasogatás :))
A filmen kívüli extrák a Star Wars Episode I. DVD-n:
DD 5.1 EX angol hang
Audiokommentárok a következők közreműködésével:
- George Lucas - a film rendezője, írója, producere
- Rick McCallum - a film producere
- Ben Burtt - társ-vágó és hangmérnök
- Scott Squires, John Knoll, Dennis Muren - trükkmesterek
- Rob Coleman - animációs vezető
Feliratozott audiokommentár (angolul)
7 korábban soha be nem mutatott kimaradt jelenet, kizárólag a DVD-kiadás számára végleges trükkökkel ellátva
A kezdet - egy órás werkfilm, amelyet a forgatás alatt felvett több mint 600 órányi háttéranyagból állítottak össze.
A fontosabb akciójelenetek készítési fázisainak megtekintése a kameraváltás-gomb használatával, a sztroribordtól a számítógépanimációs nyers-változatokon keresztük a végleges változatig.
5 rövidfilm a film sztorijáról, látványvilágáról, jelmezeiről, trükkjeiről és harcjeleneteiről
Videoklip: Duel of the Fates
A forgatás idején a starwars.com-on publikált 12 részes forgatási napló
Képgaléria a moziplakátokról
Képgaléria a nyomtatott reklámokról
Korábban be nem mutatott fotók a forgatásról
Az eredeti mozis előzetes
7 TV-előzetes
"A kis Anakin történetét bemutató epizód sajnos két maradandó jelenetet (a Ben Hurt idéző verseny és a végső párbaj) leszámítva nem tűnt többnek egy ügyesen elkészített merchadising-terméknél, melynek egyedüli célkitűzése, hogy újabb szereplőket beiktatva a történetbe további eladható árukat produkáljon. Ekkor ismertük fel azt a tényt, melyet a trilógia iránti rajongásunk elhomályosított: George Lucas a saját maga által teremtett mítoszt rombolta le azáltal, hogy az előzmények forgatásába fogott."
A robotos dolog tényleg nem mérvadó. Nem egyedi robotok voltak. A felhővárosban is volt egy Threepio csak az ezüst színű volt. Szóval, mint nekem egy videómagnó meg egy másik ugyanolyan típus. Vader nem tudhatott a gyerekeiről. Hacsak úgy nem, hogy nem tudta, hogy ikrek csak a fiúról tudott. Még mindig fenntartom továbbá az aggályomat a harmadik részt illetően miszerint is mi marad benne és mi marad ki.
C3po és r2d2 is szabvány robot, jópár hasonlót látni a filmekben. Típusszámuk sem épp egyedi. Attól, hogy Anakin építette c3po belsejét, miből gondoljátok, hogy nem a havi droidmagazin melléklete alapján dolgozott? :)
"Az kissé röhejes volt, hogy 20 Jedi körben állt, körülöttük pedig több ezer robot... kissé cikis."
Szerintem az meg még cikisebb, hogy annyi droid nem tudta eltalálni a puskás csajt a JEDIk mellett. Láthatóan annyi hely volt közöttük hogy a JEDIk nem tudták volna elkapni a lövést ami a csajra megy. De ez is tipikus film, így nem hallhat meg, bármi is történhet...
Tyű a mindenit! De nagyon igazad van C3PO-t illetően! Még ha ő memória-törlést kapott is, Owen és Beru biztosan nem! Hát Lucas ezt jól elcs*szte. Mindegy, attól még jó a film.
Csak nekem a látvány a vége felé egy kissé talán túl sok is volt. Nagy volt a zűrzavar, sokszor már azt se tudtam, ki ki oldalán áll (bár a rohamosztagos-ruhás klónokat a "jó" oldalon látni elég érdekes volt!)
Na, most már tényleg befejezem!
Nem hazugság. Mindenki másképp értékeli a filmet... Számomra kevés jó dolog volt a filmben, pedig azokat kerestem. Másnak pedig óriási élvezetet nyújtott... Ez van.
Az a szerencse, hogy van jópár film, amiről ódákat tudok zengeni, mert jól megcsinálták, és nem akartak többet nyújtani mint amennyit igazán ki lehet hozni belőle... Részben ettől lesz jó...
Sziasztok! Kb. egy éve nem írtam hozzászólást ebbe a topicba, de most úgy éreztem, hogy muszáj, mivel épp most jöttem haza A klónok támadásáról, és még teljesen a hatása alatt vagyok.
Ez a film sokkal jobban tetszett, mint az első, mivel nem volt gyerekes. Az idegesítő Jar Jar egyenesen megdöbbentett: hogy ezek mit csináltak belőle!!!
Yoda harc közben kolosszális volt - kétségtelenül ő a legnagyobb Jedi a világon! Szerintem a harmadik filmben majd megint jól összecsap Dookuval a Dagobán, aztán ottragad, Dooku pedig meghal.
Az kissé röhejes volt, hogy 20 Jedi körben állt, körülöttük pedig több ezer robot... kissé cikis.
Wattonak 'jól állt', hogy ennyire lerongyolódott, C3PO viszont szuper volt a rohamdroid testével... azon halálra röhögtem magam.
Anakin mint gonosz igazán nagyon el volt találva: csak úgy szikrázik a gyűlölettől a tekintete - nagggyon tuti Darth Vader!
Állati volt Obi Vannak az a bemondása, hogy "miért is érzem úgy, hogy te fogsz a sírba vinni?" Ez nagyon el volt találva!
Hiányoltam viszont az űrcsatákat - az a kis aszteroida-üldözés nekem nem volt elég. Viszont a pici Boba Fett igazán ari.
Azt hittem, Owennek és Berunak nagyobb szerepe lesz... na mindegy.
Száz szónak is egy a vége: jó film volt, de azért jó néhány dolgot hagyott nyitva: pl. nem magyarázták meg, hogy a homoklakók miért és tették ezt Shmivel... lehet, hogy Palpi táv-szuggerálta őket, rájuk kényszerítve az akaratát, hogy aztán odacsábítsa Anakint és átküldje a sötét oldalra? Neeem... ez túl bizarr lenne, ennyire talán még Palpi sem fondorlatos.
Viszont az a kéz-jelenet a végén... (aki látta, tudja miről beszélek, aki nem, annak nem mondom el előre). Szóval eléggé megdöbbentő volt... Like father, like son... :)
Ha még eszembe jut valami, akkor megírom, most ez elég. Jó volt, és kész, úgyhogy aki még nem látta: sipirc a moziba!
A mai 15:15-ös vetítésen a MOM parkban alig voltak a 3. teremben. Szerintem kevesebb mint félig voltak. Üres sorok tátongtak, oda beülhettél volna... :)
Utolsó 3 mondatodat leszámítva semmivel sem értek egyet továbbra sem! Ezeket az indokokat én is felhozhatnám a te érveiddel szemben...
Ez pedig már megbocsáss, de hazugság:
"Hidd el, én is a jó dolgokat akarom látni a filmben."
Nem hiszem, ennyire nem rossz a film ahogy írod. Túlzásokba esel, igen van hibája, bele lehet kötni, de Te már direkt szőrszálhasogatsz!
Jézusom, álmodjak arról, hogy valamikor lemegy rendes DVD árra, 5000-re, vagy ne ??
Amúgy az első őrülethullám kb. mikorra csitul szerintetek ? Mert a mozikban alapvetően a tömegnyomort utálom, szal kb mikor lesz egy Ep2 vetitésen kb 4 ember ? :)
A Star Wars könyvben sincs szó v. utalás arról, hogy Owen bármilyen szinten ráismerne c3po-ra!!!
Úgyhogy ez csak utólagos belemagyarázás, remélem nem kell ezzel beérnem és majd a 3. rész...