Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az akksival szerintem nem lesz gond , egyelőre csak a körtéket metszegettem de 3 napi nekiállás után ment le egy jelzést a töltöttség ( a 4 -ből ) . Szerintem mi hamarabb elfáradunk majd mint az akksi . Szervízháttér a forgalmazónál . Azt mondták , hogy sokat eladnak ( elsősorban a normális árfekvése miatt ) így biztosított lesz a dolog .
A fákat nem daráltuk be a vastagját kiszedtük ( törzseket vastagabb ágakat ) tüzifának ...lett vagy 40 méter ... az ágakat meg lezúzzuk .
Na visszatért az egyik nagy vad:). Üdvözöllek. Azért írtam két marékot mert azzal biztosan nem lesz baj,merthogy előfordúl hogy túltolták a dózist. Nagy segítség egy ilyen olló, kíváncsi leszek mit bír az akksia időben?! Szervizháttere van? Kiszedett fákat bedaráltatjátok? Hát nyúszi biztos nem hoz semmi eszközt az tutti:) mire meglesz minden kellő eszköz ott leszek mint a traktor ára volt na de lassú víz partot mos:) kultivátor+fűnyíró előtérben! Az új terület alsó felében körtét és Szilvát teszem én is de majdcsak ősszel addig megy bele cukorrépa coliknak.
Szerintem a 2 marék nem sok vizet zavar ( persze attól függ mekkora markod van ) ekkora fák esetében én 1 kilót nyugodt szívvel rászórnék ezekre a fákra pláne ha nem voltak tápozva soha . Amúgy érdemes a csomagolásán megnézni a dózist ha nincs rajta akkor itt a neten utánanézni ( 100 -400 kg / ha ) .
Először is BUÉK . Másodszor is elnézést hogy régóta nem jártam itt az oka a szokásos nyári meló ( hetekig be sem kapcsoltam a számítógépet ) majd az őszi " letargia " vagy pihenés mindegy hogy hívjuk . Egy kedves forumtárs már rámírt hogy reméli nincs baj ....... nincs , minden rendben . Ha valakit érdekel dióhéjban a kimaradt időről : A szezon rendben lement nem volt se jég se aszály az árak olcsóbbak voltak mint előző évben de több termett így annyi volt hogy többet dolgoztunk ugyan annyi bevételért . Tapasztaltuk azt , hogy a kajszi igen dömpingáras tud lenni és hűtőház nélkül nagyobb mennyiségnek nem szabad nekiállni ( ha csak nem szeretjük nagyon a pálinkát ) .
A régi ültetvényt kivágtuk most várjuk a gépet a kituskózáshoz jövő tavasszal tervezzük újratelepíteni hogy mit rakunk bele még képlékeny de de kajszit biztosan nem ...oka a már előbb említett dömping lehetősége és a hűtőház hiánya . őszibarack és szilva játszik még ha a szilvára találunk megfelelő értékesítési lehetőséget akkor az lesz . Tavaly is nagyon jó volt a szilva a szezon végén .
Vettem akkus ollót ...hosszúnyelűt .... majd egy videóban megmutatom , szerintem jó szerszám de csak nagyobb területre érdemes beruházni rá . https://www.emetszo.hu/
(A főcímben lehagyták a T betűt :) - de ti remélem nem Raktort vettetek :)
Karácsonyra sokan lepték meg magukat raktorral
Nagyjából 12 százalékkal több traktort vettek a magyar gazdálkodók 2019 decemberében, mint egy évvel korábban. Tavaly összesen 3121 traktor talált gazdára, ami a 2018-as évhez viszonyítva csekély emelkedést hozott. Ezzel szemben a 2017-es több, mint 4200 darabhoz képest az eladott traktorok száma 2019-ben jelentősen csökkent. A legkelendőbb traktormárka az amerikai John Deere, amelyből tavaly összesen 695-öt adtak el, míg egy évvel korábban 604 ment el belőle. 2018-hoz képest csökkent a New Holland márka népszerűsége, a Fendt és Polaris márkák iránti érdeklődés pedig nagyot nőtt.
Mad elég jól leírta, 13930 hozzászólás. Indulj ki 20 évnél fiatalabb szakirodalomból, azokban még vannak használható szerek. Egy év alatt kb. 10 permetezés szükséges. Figyeld a kajszit, az időjárást, a kártevő rovarokat, a növényvédelmi előrejelzéseket. Megelőzni kell. Csapadékod idő - gombák, száraz idő - rovarok. Figyeld ezt a fórumot, valaki mindig felteszi ki az aktuális ellenség. :)
Egy gondolat, kezdő kajszisként gondoltam most télen van idő rá ezért is tenném fel a kérdést.
milyen betegségei vannak a fáknak és milyen szerekkel védekeztek. Tudom van irodalom róla de sokkal jobban izgat a ti tapasztalatotok ha elmondanátok mire figyeljünk azt nagyon megköszönnénk.
Igaz van 2 db 23 éves magyar kajszi fám de az sohasem volt permetezve így nincsennek nagyon tapasztalatom a betegségekkel szemben.
Ismételten, a fórumon tegeződünk. A permetezés mindig attól függ mi ellen. Ettől függően változik az összetétel. Felszívódó, kontakt gomba és rovarölő, plusz lombtrágya. Esetleg mikroelem oldat pluszban hiánybetegség kezelésre. Döntően a gombabetegség az ami ellen szisztemikus blokkal védekezek. Nálam az apiognomónia az ami állandóan leselkedik, hogy lefertőzze az állományom. Tebukonazol, penkonazol, prokloráz hatóanyagú felszívódó szerekkel permetezek rendszeresen. Ez mellé gombaölő kontakt szer pl. mankoceb, tribázikus rézszulfát. A rovarölő rügyezés környékén fontos az araszolók és sodrómolyok ellen nálam. Később a poloskák elleni védekezés ami fontos lambda cihalotrin hatóanyagú szerrel.