Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2015.11.08 0 0 37564

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135989381&t=9181283

ez volt a támogatásról szóló elmélkedésem. sőt még a japán szilva is engedélyezett, eddig jutottak...

viszont a kivi, káki, füge nem!!! pont a fórumunk növényei.

érdekes, a naspolya is kóser. pedig nem tudom, hol vannak naspolya ültetvények :)

bár imádom a naspolyát!!! nehéz kiigazodni, nehéz kitalálni, hogy mi miért engedélyezett vagy nem.

Előzmény: Géisti (37561)
diospyros Creative Commons License 2015.11.08 0 0 37563

"lenne rá telepítési támogatás": igen, akkor biztosan észbe kapnának... a támogatás spekulánsok is... jelenleg "természetesen" nincs, míg pl. a japán körtére van támogatás, ki érti, hogy alakult ez ki? egy korábbi hozzászólásomban ezt elemeztem.

Előzmény: Géisti (37561)
Géisti Creative Commons License 2015.11.08 0 0 37561

Az oktatás,orvoslás,jogászkodás is ilyen tekintélyelvű,merev ,kőbe vésett a módszer(rendszer)váltások ellenére.

Nem a hallgató hibája ,hogy elhiszi amit oktatnak neki.Akik kételkednek azok ki lesznek szelektálva.Ez az oktatási rendszer hibája.

De ez direkt ilyen.

A kutatások meg mindig valaki által finanszírozottak és a finanszírozó érdekeit szolgáló végeredménnyel zárulnak...

Más lenne a helyzet,ha például valaki nagyobb összeget fektetne a kivi és kákitermesztés kutatásába,

kiderülne,hogy lehet őket termeszteni,ezt publikálnák,néhány szakértőt megszólaltatnának.Széles körben elterjedne

rögtön mindenki akarná termeszteni,lenne rá telepítési támogatás stb.nem lenne lehetetlen többé...És mondjuk lehetne egy kizárólagos forgalmazótól venni az engedélyezett csemetéket,...Szerintem...Az,hogy itt van egy kisérletező,úttörő csapat ez kuriózum.De azért azt is megjegyzem ki kellene találni ,hogy hogyan lehetne megkülönböztetni közérthetően a síkvidéki meg a dombi termőhelyek közötti óriási különbséget.Talán térképpel.Nemtudom.Talán nem off.

Előzmény: ninovarga (37560)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.08 0 0 37560

"szóval ismét a hozzá nem értés eladói oldalról, a gyümölcs érési életszakaszának nem ismerete..."

Nem minden fronton ezt látjuk?

A magyar gyümölcstermesztési szakma tudományos (egyetemi) szinteken még mindig ott tart, hogy a kivi nálunk termeszthetetlen!

A tankertjeikben, parkjaikban 60 éve sértetlenül túlélő és termő kákikból nem jutottak el ahhoz a következtetéshez, hogy ez is egy termeszthető gyümölcsfaj. Azóta hány száz (vagy ezer) oktató és hány ezer (vagy tízezer) hallgató fordult meg ott, ráadásul olyanok, akiknek ez a szakmájuk! Mégis minden maradt a régiben: a környéken néhány hobbikertész, jobb esetben kertészet szaporítgatott belőlük néhány fát. Ennyire kevés a kreatív magatartású, gondolkodású ember? Létezik?

Előzmény: diospyros (37548)
diospyros Creative Commons License 2015.11.08 0 0 37559

-Akko = Acco gránátalma, bocsánat, magyarosítottam.

de hogy írjak is valamit:

A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe és mindemellett kiváló antioxidáns.

A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz. A gránátalma kiváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést (angiogenezist). A gránátalma hatékonynak bizonyul az atherosclerosis kezelésében is. Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél. A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani. 

Előzmény: diospyros (37553)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.08 0 0 37558

Szívemet melengető, kedves szavak. Köszönöm.

Előzmény: 55judit (37544)
diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37557

lehet, igen hogy Sharon, csak Muscat névvel jobban el lehet adni:)

Előzmény: Floo2 (37540)
diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37556

piac: szombathely.

Előzmény: Gizellamama (37550)
diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37555

gratulálok!

Előzmény: Gizellamama (37549)
diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37554

:)

Előzmény: beetee (37552)
diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37553

Akko és Wonderful gránátalma összehasonlítása (íz alapján):

Wonderful:

- héja gyönyörű bordó-mélybordó, közepes/nagy/igen nagy méretű gyümölcs

- magok sötétbordók, könnyen fröccsentek (igaz érett volt) és így erősen "fogtak".

- a magokat viszonylag nehezebben lehet bontani

- íze karakteres, zamatos savas-édes

dm: Rendkívül látványos termésű, Kaliforniai eredetű fajta: a gyümölcsök tömege a másfél kilót is elérheti (a képen látható termés 1200 grammos!!!), színük kívül-belül intenzív sötétpiros! Kiváló ízű, bőlevű, friss fogyasztásra és lének is kitűnő! Bokra erős növekedésű, bőtermő, ellenálló!

http://dmkert.hu/enciklopedia/gyumolcstermok/wonderful_granatalma

és

http://egzotikusdisznovenyek.hu/node/919

A pangó vizet nem kedveli. Kb -15 fokig bírja a hideget, ha ennél hidegebb van,

akkor tövig visszafagy és onnan hajt újra.

Akko:

- héja világosabb

- magok rózsaszín-bordók (van ilyen szín? :), bár a mai érett, inkább bordós volt

- magok könnyen fejthetők

- íze nagyon édes, de mégse "márc", mert van egyfajta zamata, kesernyés utóíze, amit nagyon szeretek. lásd: gesztenyeméz kesernyés utóízzel szintén elképesztő!

növény fagyállósága más

dm:) : Izraeli eredetű, rózsaszínre érő külsejű, kiváló tulajdonságokkal rendelkező fajta, mely Európában igen ritka (egy profi olasz faiskolában bukkantunk rá). Hazánkban még teljesen ismeretlen, de a termesztésre nagyon ajánlott, hiszen érett gyümölcse nagyon kellemes, édes ízű, magjai pedig lágyak, friss fogyasztáskor nem zavaróak. Érési ideje szerint a korai fajták közé tartozik, így kedvezőtlenebb években is jól beérik, mindemellett a gyümölcs létartalma is kiemelkedően magas! A gránátalma gyümölcse kilónként átlagosan kb. 3-3,2 deciliter levet ad, ezzel szemben az Acco fajta 1 kg terméséből 4 deciliter kiváló minőségű, édes lé préselhető! Kutatási eredmények szerint az Acco gránátalma 5-6 éves, fiatal bokrai tövenként kb. 5 liter prémium minőségű, értékes gyümölcslevet képesek adni!

http://dmkert.hu/enciklopedia/gyumolcstermok/acco_granatalma

Előzmény: diospyros (37551)
beetee Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37552

Gondolom, akko' köllött...

Előzmény: diospyros (37551)
diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37551

elemző körutam újabb gyöngyszeme :):

ma az Aldiban vágre beazonosítottam!

tavaly a Lidl-ben vettem egy világospiros-fakós gránátalmát,

de gondoltam próba szerencse, nem sok reményt fűztem hozzá.

otthon szétbontva víztiszta ("fehár"), ill. rózsaszín magok fogadtak.

na, ennyit erről, átverődtem - gondoltam.

azért kóstolatlanul nem megy a kukába!

hatalmas meglepetés!!!

a magok finom édesek voltak! azóta keresek hasonlót, ill. a fajta nevét.

tavaly ütettünk AKKO gránátalmát. a leírás(ok) alapján az a fajta, amit előbb leírtam.

MA pedig: a dobozon nem volt behúzva a fajta. Ezek voltak felsorolva:

- Herskovitz (még nem hallottam) 

- Wonderful

- valami :)

- Akko

- Red

izgalomba jöttem, hogy itt az Akko, végre megkóstolhatom, mit ültettem, de a trógerek nem húzták be a fajtát. na de tovább dobozoltam, valaki bolti dolgozónak is nézhetett :)

Dilettentizmus! az egyiken nincs behúzva, a másikon pedig...

le van ragasztva! na de ügyesen lefejtve a (persze) nem átlátszó címkét, ott volt alatta behúzva:

Akko.

Egy találat nem találat! a másik leragasztottat is felfejtettem egy ügyes tecnikával (szakaszosan kell húzni, teljes szélességben, két kézzel, akkor nem tépődik fel, és marad részben ott)

és ott is be volt húzva az Akko. :)))

Gizellamama Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37550

Hol volt helyileg az a piacos eseted? Netán Gy. M. S. megyében?

Előzmény: diospyros (37548)
Gizellamama Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37549

Üdvözöllek !

Rég nem voltam . Mostanában még a fórum olvasására is csak ritkán kerül sor, hozzászólni pedig még több idő, főleg ilyen alig gépező egyénnek,mint én.  Régebben ígértem hogy majd a fejleményekről beszámolok,hát most megtenném.

Egy kivivel való újabb tapasztalatomat szeretném megosztani a fórumtársakkal ha nem veszitek dicsekedésnek,vagy tolakodásnak.

2010 jan.2.án magról kelt és 2011 tavaszán már kiültetett kivi palántáim közül ez évben már jó néhány virágzott köztük egy termő is,amin 12 gyümölcs meg is maradt. Közepes méretü lett ami ebben a száraz nyári időben jónak mondható. Ugyan akkor 2011 10. hónapjában vett kivitövek közül 1 porzó már 2014. ben virágot hozott idén 4 porzós és 4 termős, amelyeken összesen 15db.lett.

A körülmények azonosak voltak, mert mind itthon a kertben lett elültetve.

Locsolás szórófejes heti rendszerességgel fél napos hosszúságban volt.

Előzmény: ninovarga (37531)
diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37548

ma:

izraeli (!) káki az Intersp-ban, "leakciózva" 200 ft-ról 150-re, vicc, mert:

- zöld-citromsárga, helyenként halvány narancssárga

- teljesen lottyadt, alig lehet megfogni.

kb. 100 db volt egy kosárba rakva, ami 15.000 Ft-os (persze csak "névértéken")

kidobást fog jelenteni holnap (azaz hétfő reggel),

mert ez már nem nagyon tartható 1-2 napnál tovább pulton.

de holnap meg vasárnap, úgyhogy pech a boltnak, bár nem hiszem,

hogy pár óra alatt 5 db-nál több fogyna ebből...

nem értem, miért nem akciózták le, mint szokták sokszor pl. az ananásszal.

egyszer vettem 100 Ft-ért is egész jó (nem kicsi, hanem közepes!) ananászt (3-400 ft helyett),

jó érett volt, de hát úgy az igazi!

azaz 5 db-ot vettem :) volt ott minden: natúrban evés, turmix, gyümölcssaláta...

szóval ismét a hozzá nem értés eladói oldalról, a gyümölcs érési életszakaszának nem ismerete...

illetve: ilyen árut nem is vennék át. egyébként lehet, hogy az íze nem lett volna annyira szörnyű,

na de:

1. a vevők a kákit nem nagyon ismerik, így a szép narancs színűt vennék meg, ha kipróbálnák

2. ha megfogják, érzik, hogy lottyadt. a vevő kényes, inkább a kemény, mint a túl puha.

szóval kuka az egész, 15.000 ft értékben.

ez már a második esetem.

a korábbi piaci árus esete annyiban volt más, hogy ott piros (!) kákik mentek a kukába.

na azt nagyon tudom sajnálni!!!

diospyros Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37547

2 db datolyaszilva a fán: még nem puha, ami jó! (kőkemény)

száránál zöld, többi része halványsárga. a többi világos naranccsárga-sárga volt.

ezek szépen benarancssárgultak az almák közt, olyan szépek lettek, mintha boltban vettem volna!

az íze viszont jobb is volt :)

szóval a fán van még 2 db, még semmi baja, igaz, nem is sárgult, talán 10%-ot.

Előzmény: 55judit (37541)
baby-lon Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37545

Sziasztok!

Tavaly a többéves Hayward töveim pusztultak el kéregrepedés miatt. Szeretném ezt idén megelőzni. Olvastam, hogy érdemes a tövét körbetekerni. Tudnátok segíteni abban, hogy milyen anyag jó erre a célra?

Köszönöm!

55judit Creative Commons License 2015.11.07 0 1 37544

Köszönöm megnyugtató szavaidat.

A kis kertészhorgász maga az imádni való  csoda. Fotóival mindig fényt hozol a topicba. :)

Előzmény: ninovarga (37543)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37543

A kákinak sajátos érésfiziológiája van. Érdekes módon ebben a vonatkozásban rokonságot mutat a kivivel. Nem vizsgáltam egyéb utóérő típusú (naspolya, téli körte, téli alma) gyümölcsfajok viselkedését, de az a gyanúm, hogy azok is hasonlóan működnek. Ennek a lényege pedig abban áll, hogy minél korábban köszönt be a hűvösebb, nagyobb éjszaka-nappali hőingásokkal jellemzett időjárás, a gyümölcsök annál hamarabb kezdenek szüretelhetővé érni. A hosszan tartó nyárias, napos, magas hőmérsékletű ősz hosszan éretlenül (vegetációban) tartja ezeket a terméseket. "Fordítva" működnek. Ennek megfelelően az őszi időszakban árnyékosabbá váló hely, feltételezhetően, nem lassítja, hanem inkább gyorsítja az érést.

Előzmény: 55judit (37542)
55judit Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37542

A Jiro ami most vettem, olyan helyre tudom ültetni, ahol nyáron késő délutánig éri a nap, viszont így ősszel pont mikor érik, csak 14 óráig.

A véleményetekre vagyok kíváncsi. Vajon ilyen körülmények között is beérleli a termést?

55judit Creative Commons License 2015.11.07 0 0 37541

Nem sajnáltad? Úgyis tudod hogy az lesz, hogy amint a mínusz fok bejut a héj alá tönkreteszi a rostszerkezetét és vége. Ez lehet az idén 2 hét múlva, de jövőre akár ilyenkor is.

Bár most felmelegedés jön, én a helyedben levenném a gyümölcsöket mikor ismét mondják a talaj menti fagyokat. Ugye azok igazából nem a talaj mentén, hanem talaj fölött 2 m-en értendők.

Örülök hogy neked már termett. Én is reménykedem, hogy a most vásárolt koronás Jiro-m jövőre bemutatkozik.

Előzmény: diospyros (37538)
Floo2 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 37540

Ez a Sharon fajtakörbe tartozhat.

Vagy pont Sharon.

Előzmény: diospyros (37539)
diospyros Creative Commons License 2015.11.06 0 1 37539

A gyulakeszi Ádám-kert kertészetben találtam egy másik "ritkább" fajtát konténerben,

ez a MUSCAT volt. 12.000 ft/db, de kb. 3 éves, 1,8 m körüli, vastagabb törzzsel.

Találtam képeket is róla. Gerezdelt. Érdekes küllemű, idomok juthatnak eszünkbe...

http://www.willemsefrance.fr/plantes/fruitiers/fruits-originaux/kaki-muscat-r00310665115.html

Francia oldalakat dobott ki, lehet, hogy francia fajta?

Muskotályos ízű? (=Muscat) Nyammm... Azért most nem ruházok még be, átteleltetik helyettem, és ha még tavasszal is vágyunk rá, akkor lépéseket teszünk...

diospyros Creative Commons License 2015.11.06 0 0 37538

ma megettük az (almák között szép narancssárgára érett) első kettő db saját kákit. (tipo).

a tipo rostos szerkezetű belülről, míg a (bolti) rojo lisztesebb-tömöttebb állagú. nagyon finom volt, és persze a saját gyümölcs-gyerek mindig édesebb... kettőt elajándékoztam, 4 várja a hétvégi fogyasztást, kettő meg a rothadást a fán ;)

fennhagytam kettőt, bár tudom, hogy nem nyerő döntés, de kísérletnek jó lehet, hogy mi történik velük. mindenki a saját kárán tanul a legjobban :)

Mediterránum Creative Commons License 2015.11.06 0 1 37537

Rengeteg magot termett a Magnőlia Grandiflóra!

Mag eladó,vagy más növényre csrélhető!

ninovarga Creative Commons License 2015.11.06 0 1 37536

Egyéves kertészhorgász állattani ismeretszerzés közben :))

ninovarga Creative Commons License 2015.11.06 0 1 37535

Rengeteg mérést és megfigyelést végeztünk minden létező típusú éjszakai lehűlésnél, különböző terepeken, eltérő térszíneken. Egészen különleges tapasztalatokra lehet szert tenni ezekből.

A mostani fagyhelyzetek sajátossága az, hogy analóg szinteken belül is jelentős "foltosságot" mutat. Ez a jelenség olyankor szokott feltűnni, amikor az átlagosnál is határozottabb az egyébként derült éjszaka szélcsendje. Ilyenkor ugyanolyan fekvésben is eléggé markáns különbségek tudnak kialakulni egymáshoz viszonylag közel eső pontok közt is.

Ennek egyik példája olvasható ki ennek a képen látható diófa lombozatának állapotából. Mindenki megfigyelhette, hogy a diófa levelei már egészen csekély fagyhatásra a kiolvadást követően azonnal lehullanak. Ez annál inkább jelentkezik, minél inkább zöld állapotban kapják a fagyot.

Itt egy folyóba torkolló patak közelében lévő diófát látunk szinte hibátlan lombbal. Ez csak úgy lehetséges, hogy "érthetetlen módon" ebben a foltban jóval enyhébb fagy (alig fagypont alatti hőmérséklet) jelentkezett, miközben a környéken sokkal markánsabban fagyott. Az Alföldön gyakori lehet a hasonló jelenség, ami eredményezhet olyat, hogy például télen kritikus térségi hőmérsékletek mellett bizonyos pontokon túlélnek nagyon fagyérzékeny növények is. Az ilyen helyzetekben érvényesül leginkább a városi hősziget-hatás is.

Előzmény: ninovarga (37533)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.06 0 1 37534

A hegyen még a jujuba levelei sem "fáradtak el", pedig azok elég "fáradékonyak". :))

Előzmény: ninovarga (37533)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.06 0 0 37533

Mindez nem azért van, mert egy meghatározott körzetben vizsgáljuk, hanem azért (mint oly sokszor), mert megfelelő magasságban találhatók!

Előzmény: ninovarga (37532)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!