"Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl"
Szó szerint kell venni a "minden"-t, nem kell értelmezni? Akkor az "él", és a "mozog" is szó szerint veendő, azt sem kell értelmezni. Jó étvágyat az élő, mozgó denevérhez "minden"-kinek...
Tehát szerinted sem azt tanácsolja Jézus, hogy az új ruhához ó posztót varrjanak? Szerinted sem mondja azt Jézus, hogy igyunk ó bort, mert az jó az újjal szemben...?
Te nagyon szereted ezt a tanácsol szót. Jézus nem egy tanácsadó hivatal! :-)
És nem tanácsok se ruha se ivás tekintetében itt semmit, kár ezt eröltetni, hanem példázatot mond.
Amúgy kiderül hogy miről, amikor a farizeusok felteszik a kérdést:
39. Azok pedig mondának néki: Mi az oka, hogy a János tanítványai gyakorta bőjtölnek és imádkoznak, valamint a farizeusokéi is; a te tanítványaid pedig esznek és isznak?
Az ó bor a farizeusok hamis tanítását jelenti. Jézus új bort hozott, a tiszta tanítást, s senkit sem akart tőle megfosztani. Sőt: "Jeruzsálem, Jeruzsálem! Ki megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképen a tyúk egybegyűjti kis csirkéit szárnya alá; és te nem akartad".
Ám tudta, hogy aki az óbort kóstolta, az nem akar újat, mert azt mondja, hogy az ó a jó, de nem ezt mondja Jézus, Jézus szerint az új a jó...
08492. vwryt tiyrowsh tee-roshe’; or vryt tiyrosh tee-roshe’; from 03423 in the sense of expulsion; must or fresh grape-juice (as just squeezed out); by implication (rarely) fermented wine:—(new, sweet) wine.
No persze az illető vak , így hiába írtam(tuk) ide !
márhogy erjedt szőlőlét. mert láss csodát, a bor valóban erjedt szőlőlevet jelent, alkoholtartalma rendszerint 8 és 16 % közt van, színe fehér vagy vörös
Véleményem szerint a vallásos berögzülések ellen szóla a példázat...
Azok a közösségek, ahol berögzülnek a hagyományok, szokások, liturgiák, szokvány dolgok lesznek. Ezek a közösségek nem képesek megújulni ezért Isten nem is ad nekik újat nehogy az új szétfeszítse az a régi kereteket. Így nagyobb kár keletkezne mintha maradna minden a régiben. Véleményem szerint erről szól a példázat, és nem a ruhafoltozók, és borászok(mustászok) való útmutatás
Nos nézzétek el nekem és azért van némi igazságíz szavaidban, de magam is 3 évig eljártam az adventistákhoz, ahol nagyon sok tiszteletreméltó emberrel ismerkedtem meg és nekem igazából nem az emberekkel van a bajom, hanem végsőkig ragaszkodó elméleteikkel, aminek ugye az alapja, botrányköve EGW írónő fantázisadús filmregényei, végkövetkeztetései....., még a XXI. századra is!
Miért is kell a BOR-ba belekötni? Miért is kell a BORT musttá varázsolni? Hogy egyezzen EGW és követői akaratos " természeti" életmódfillingel?
Egészséges az alma? együnk almát? Nos nem mindenkinek a szervezete igazolja, mint a kamillateát sem ajánlanám mindenkinek, főleg aki allergiás rá, avagy lázas! Itt nem az uniformizálható szellemiségről kellene szólnia egyetlen jézusi elvnek sem, de az alapítók magukraformélják, vagyis nem jellemükre, személységjegyeikre, hanem elképzeléseikre, hogy mi is a hasznos számukra jellemre! Tafkótól elnézést Kérek ez óton is, nem akartam én megbántani, sem hitét, sem erkölcsi hitvilágát, de itt a fórumon, ahol annyi, de annyi vallási felekezeti tag képviseli magát, nagy és széles tudással a saját teológiáik szerint...., hogy nem mehet el az ember szó nélkül, főleg ha kompromisszum sem remélhető! Én kivülálónak érzem magam, ugyanakkor érintenek ezek a kérdések is, hisz magam is 30 évig hívő voltam......és anno ezek a témák is terítéken voltak! Magam is sokat tanulztam itt másoktól... és senki nem akar rosszat Tafkónak sem, egyházát sem akarjuk bántani....., mert akkor az egészet ki kellene hajítani úgy ahogy bvan és újrakezdeni mindent, már nem lehet újrakezdeni, de lehetóség van a gondolkodásra és a javízásra is, ahol kell!