Hu nekem a büdös levelű változat van,idén a cserepe legyökeresedett az üvegházban,hát most jo méteres vastag szárakat hajt,nagyon megindult.Télen kellett csak figyelni rá,nehogy megfázzon,de most ugy hajt,hogy szerintem nagyon vissza kell majd nyesnem.
Sajnos a nem büdös levelű változatnak nem eredt meg a dugványa,majd jövöre ujra probálkozok.
"áprilisban írták: A Tibouchina (kék hercegnővirág) levélkezdeményei kihajtáskor barnásak, majd fiatal korban zöldek, később ismét vöröses, barnás árnyalatúra színeződnek. Célszerű most a hajtáskezdeményekig visszavágni a növényt, hogy jól elágazzon, és bőségesen virágozzon. Mivel a virágok a hajtásvégeken nőnek, a megmetszett növény augusztusban, szeptemberben virágzik újra. Őszig kinnt lehet hagyni a szabadban, de a tűző naptól és a huzattól védeni kell.
Fontos: a savanyú talajt kedveli, ezért guanó alapú tápoldattal és forralt, lehűtött vízzel kell öntözni. "
másoktól:
"Sűrű lombot nevel. Tavasszal erőteljesen metsszük vissza. Jó vízgazdálkodású, savanyú talajt igényel. Nyáron hetente egyszer kell tápoldatozni. A fiatal növény hajtásvégeit többször megmetszhetjük, hogy szép sűrű növény fejlődjön ki. A virágzás után az új hajtásokat vissza kell vágni."
A Tibouchina kedveli a savanyú, sok tőzeget tartalmazó földet, és rendszeres metszést igényel: minél erőteljesebben vágjuk tavaszszal és nyáron, annál dúsabban virágzik
nekem sem ez az első. Volt, amelyik áttelelt, aztán a 3. évben elpusztult. Most betartom, amit írnak:Tavasztól őszig kint tartható a teraszon vagy a kertben, és csak október végén kell bevinni a házba világos, hűvösebb helyre. 5-10 fokos verandán teleltethető a legjobban. Ha télen szobában tartják, a leveleket naponta állott vízzel kell permetezni, ugyanakkor az öntözést mérsékelni kell, hiszen kisebb a párolgás. Jobban elviseli a száraz vagy az éppen csak nyirkos földet, mint a túlzott öntözést. Ez utóbbi a növény pusztulásához vezet. (A szobanövények zömét télen pihentetni kell, ami a csökkentett vízadagoláson kívül a tápoldatozás szüneteltetését is jelenti!)
Tavaly volt már ibolyfám, át is telelt, de mikor tavasszal kitettem, meghalt. Most megint vettem, rengeteg bimbó van rajta, kb 1 m. Szeretném, ha leírnál minden tapasztalatot, amit összegyűjtöttél eddig. Milyen helyet szeret a kertben, metszés, teleltetés stb, stb. Eddig nem találkoztam olyannal, akinek volt, (Legalábbis nem vallotta be.) ezért gondolom mások is örülnének a tapasztalatoknak.
Akit esetleg érdekel volt 1-1,5 m-es törzses olajfa kb 3500 Ftért.
Meg voltak citrusok leértékelve 2450-re, ezek törzses oltványok voltak. Amit láttam citrom, meg gréfruit. Ez utobbi nem tuti hogy az volt (a kertészetek flegmaságát tudva), de lehet. Termést és virágot egyiken sem láttam, nem is csoda ilyen hüvös esős időben nem igen virágoznak.
Ő nem a koszorúfutóka? (Stephanotis floribunda ). Olyan a levele, mint a fikusznak, nem? Tényleg madagaszkári, de jázminféle? cucurbia?
Mindig szerettem volna ilyenből virágzót,de soha nem volt vele sikerem. Egyszer az egyiknek már 2cmvastag volt a törzse és mégsem virágzott soha. (Kidobtam)
1.először is a kemény maghéjbol ovatosan ki kell szedni a benne levő puha magot(ezzel vigyázni kell,mert nagyon nehezen nyilik fel,szinte szét kell fesziteni és pl.egy kés vagy a körmünk könnyen felsértheti a benne levő puha magot.Az vese alaku.
2.nem tul tápanyagdus de azért elég viztarto talajba kell ültetni,elfektetve olyan 1-2 cm mélyre max.
Jol be kell öntözni és meleg helyre tenni.
Ha kikelt akkor ez 1-2 hét alatt láthato,ha nem és berohadt az is hamar észrevehetö,de nem kell feladni mert általában minden második mag szokott csak jol kellni a mango meg néha elég olcson kaphato a boltokban.
3.Utána meleg világos,de tüzö naptol védett helyen kell tartani,nyáron pl.ebben az esös idöben nagyon szépen nöttek a fa alatt,soha életemben régebben nem nöttek ilyen jol mint idén.
4.teremni fajtátol függ,hogy fog-e és ha igen akkor mikor,de oltás nélkül ez magrol minimum 6-8 év,és mivel nem minden fajta önbeporzo ezért termést nem biztos hogy lesz.De önmagában is egy szép növény szerintem a fényes,kemény leveleival.
5.növekedése hektikus ami azt jelenti,hogy nincsenek növekedési idöszakat,hanem váratlanul megindul,utána honapokig nem nö,majd ujra és ha késöbb ágai lesznek akkor is egyszer az egyik ágán hajt,máskor a másikon,de ritkán egyszerre.
6.sajnos a gombabetegségekre és a nyirkos hidegre érzékeny,ezért ha télen elpusztulna nem kell bánkodni.Vetni kell ujat:))
Mekkorára nől a gyöngyvirágillatú? Az enyém még picike, kb. 30 centi,de jó masszív törzse van.Óriás virágúm is van,most kaptam,legalábbis remélem hogy ilyen. Az is 7 levelű, futó,De az nem virágzik, a pici viszont már egy hónapja folyamatosan.
Kettő is van neki, az egyik madagaszkári jázmin; kemény levelű (ilyen nekem is van), a másik szerintem "normál" jázmin, puha levelekkel. (igazából nem emlékszem rá, hogy milyen volt az illata.)
Idei szerzemény mindegyik, így még nincs sok tapasztalatunk velük, minden tanácsot megfogadunk.
A madagaszkári jázmin így néz ki. (A kép a netről van letöltve, nem az enyémről készült.)