Elhunyt a talán leginkább ismert magyar hammondos, akit nem azért ismertünk mert Hammondon játszott, hanem mert annyit néztük a meséket és közben szólt alatta a cincogó, lezli nélküli dán A100-as.
Erre egy válasz van: ki kell próbálni. Ha mennyekbe emelkedsz a koncertélménytől majd rajta, akkor megérte az eliminálhatatlan maradék súlytöbblete ellenére is szvsz.
Van egy surranópályás ötletem! Fizikusok, mérnökök! Tessék antigravitátor zsebkütyüt fejleszteni orgonaklónok helyett és minden fajsúlyos probléma megoldódik (nem csak zenészeknek!) :DDD
Soha nem éreztem birtoklási vágyat semelyik Suzuki esetében sem. Még otthonra vagy nyaralóba se, csakúgy.
Egy Electro 5 kipróbálása során viszont egyből azon gondolkodtam játék közben, hogyan tudnék ezzel koncertezni?
Érdekes módon így vagyok az A101-esemmel. Nem nagyon cserélném el a hangját (szigorúan elvi síkon) más ABC hangjára. Legalább nem kell fejlesztéseken agyalnom :-)
Értem milyen szemszögből közelíted a kérdést, nos:
Nem baj hogy tökéletesíteni akarnak, csak direkt hagynak benne annyi csavart, hogy a pénztárcád mindig nyitva álljon előttük! Ugye itt a feldobott vadiúj XK5 kapcsán fanyalogtam főleg, nagyon szép autentikus kialakítás, csak épp a hangja hogy is mondjam...
95 környékén a Roland megcsinálta a VK7-et, majd elrontották a hangját a VK8-al. Azóta nem is próbálkoznak, nekik az tetszik. Meg kell mondjam, a VK7 marha nagy durranás volt akkoriban és a digitális technika le is ültetett minket a padlóra, milyen jó Hammond utánzatot kaptunk AKKOR!
Azóta eltelt 20 év, olcsóbbak és nagyobb teljesítményűek lettek a félvezetők, aztán valahogy az ezernyi klón próbálkozásból még talán a Nord jutott arra a szintre el, ami az "el tudom viselni" kategória már. Ha a súly is számít (mint roadok nélkül cuccolóknál gyakran), akkor nincs is jobb alternatíva talán ma egy Elektro 5-nél, de valahogy Matyoo a Kék Nyúlban is szereti mégis a vasúti vagont cipelni magával a színpadra! Szóval van az a réteg, akinek már nem lehet eladni se a megfestett mű paradicsomot, se a citrompótlót (lásd alább!), mert másra van igénye.
Így látatlanban csak a videó alapján nekem ez az XK5 nagyon műanyag még mindig és ez a szégyen 2016-ban! Ahogy a "nyú bí szrínél" is anno ue. volt tapasztalható demók szintjén, az a valóságban sem hazudtolta meg magát utána, tehát el lehet első blikkre dönteni. Amúgy is nekem kicsit olyan XB1 beütésű hangja van, lényegesen túltolt és átmaszkírozott zörej modellekkel. Nincs miről beszélni! Ennyire nincs füle a japcsiknak, mint ezt nem egy japán szintinél is bebizonyították már hosszú évek alatt, hogy közük nincs a hiteles orgona hangzáshoz a hangszíneiknek, még PCM sampling alapon sem, ahová nem kell matematikai modellezés, csak normálisan felvenni az eredeti hangot. Tube megcsinálta az Emu samplerével egymaga 100x különbül, amit mérnök doktorok százai nem képesek, csak azért mert legyen 5 év múlva is mit eladni ugyanolyan nagyképű dumával, hogy "most famous, brand new authentic Hammond sound!" Hát a nagy lócicit nekik! :) A technika ugyanis maga képes lehetne 99,9%-ban is ma már megközelíteni fizikai modellezéssel mindazt amit egy valódi Hammond tud, úgyhogy engem csak ennek hiánya fáraszt amit félreérthettél, meg a folyamatos hazudozás, meg az a digitális sound, amiért én nem volnék hajlandó milliókat kifizetni. De olcsóbban mit kapsz helyette is? VB3 szoftvert warez módon esetleg ingyen. Csak az is messze van a valóditól és még nincs hozzá B3 fedélzeted. Van akinek ez nem is kell persze, de itt főleg olyan Hammond funok vannak, akik nem a menyasszony guminő másolatával szeretnék a nászéjszakát eltölteni, hogy költői legyek! :D
Kísérletezni persze nem rossz dolog, csak ami elég volt régen az óvodában, azon itt páran szintén rég túl vagyunk már, értve mindezt a tucatnyi digitális klón próbálkozásra is.
A közelmúltból egy jó illusztráció a témában, hogyan is lehetne...
(na majd Tubetól megkapjuk a magunkét hogy offolunk megint) :)
Próbálom általánosítani hogy a Hammondra is azért passzoljon mint filozófia.
Ez érdekes ma nekünk és ilyen messzeségből másnak is tűnik, mint ha akkor éltünk volna, ezt ne feledjük! Magyarul, mára a lószar romantikus időket idéző élmény csupán, mert ritka dolog ezt így kell látni. Sokan azért ma sem szívesen lépnének bele vagy kerülgetnék az úton, viszont nekem is hiányzik az a lassabb, nyugodtabb világ, mint ma a rohanó élet, tele autó, repülő stb. balesetekkel...
Az orgonákra visszatérve, de a hasonlatnál is maradva, szerencsére nagyon igaz hogy "a régi ló jobban húz"! :) Szóval digitális reformok ide, digitális reformok oda, kitalálták a vegyészek is a citrompótlót, aztán valahogy sehogy sem hasonlít az eredetire, akármennyire is "kicsit kisebb, kicsit savanyúbb, de a mienk!" :D (Mennyi átfedés van az életben ugye, nem is gondolnánk.) Szerintem a Hammondra is igaz, hogy van egyfajta romantikája a mázsányi súlya mellett, de pontosan tudjuk azt is mit tud nyújtani és mint a mellékelt ábra is mutatja, nincs még az a "robbanó motor" ami helyettesíteni tudná. ;)
Nemrég egy baráti zenekarommal felvettünk egy kislemezt, a dobok mellett megdöngettem a Hammondot is (Roland VK7 + Leslie 760). A nyitószám végén wheel break, 12 percnél rövid orgonaszóló.
Elégedetlen ember nélkül nincs fejlődés, hogy melyik a jó irány és melyik rossz az nagyon relatív szerintem !
Ha elmész egy étterembe és Jókai bablevest rendelsz az első kanál után levonod a következtetést , hogy ebbe bizony több kolbász , paprika stb. kéne, és különben is nagymama egész másként csinálta nem tésztával hanem olyan kézzel gyúrt galuskával /Ó,Istenem/ , de azért megeszed mert éhes vagy és különben is kifizetted már
Hangszer gyárak produktumaikban „terméket” állítanak elő, kiválasztanak egy „zenész” arcot aki megmondja tutit és saját ízlés világáról próbálja a mérnököket , és ezen keresztül a fogyasztót manipulálni . A tömegében gyártott „hangszerekben „ vannak nagyon nagyon instant hangzások, hogy ezen keresztül eladják neked a lehetőséget hogy Joe DE Francesco , vagy Dr Lennie legyél /muszáj???/
A fejlődéssel kapcsolatban meg csak annyit , hogy az ipari forradalom előtt Londonban annyi ló volt hogy az akkori tudósok kiszámították hogy a 50éven belül Londont több méter magas lósz@r fogja borítani. Majd jött az olcsó gőzgép és kiszorította a lovat , és a gőzgépet az olcsó foszilis energiával működő gépek . Korunk tudósai kiszámították hogy 20-30 éven belül a környezet szennyeződésnek beláthatatlan következményei lesznek… Lehet hogy mégis a lósz@r maradt volna akkor az jobb lett volna??
Megpróbálok belekötni pár helyen a szerintem túlzottan leegyszerűsített hozzászólásodba (ha nem haragszol).
1. Miért fáraszt az, ha a próbálnak tökéletesíteni egy alapvetően elektromechanikus működési elvet digitálisan?
2. Engem az fáraszt, amikor nagyon sokadszorra ugyanazon érvek hangzanak el egyazon vitával kapcsolatban (digitális vs analóg, hardver vs szoftver, stb.)
Felvázolom, hogy én hogy látom a klónozást, mint olyat (ha már vitatkozunk)
Kiindulva az egyes pontomból kifejezetten jónak tartom (akár a konkrét témától is elrugaszkodva), hogy tudósok/mérnökök próbálnak reprodukálni valamit, ami működési elveken nyugszik. Tökéletesedik, újabb felfedezés, inspirál, stb. Lehet, hogy hamarosan feltalálnak egy következő orgonát, ami ugyanakkora mérföldkő lesz, mint a hammond, pedig csak klónozni akartak (oké, nagyon eltávolodtunk).
Ha csak a hammondnál és annak utánzásánál tartunk, akinek nem az a legfontosabb, hogy az autentikus fából és hangkerekekből és padformából stb. álljon a hangszere, amin orgonál, hanem maga a hangzás és a hangzásból fakadó élmény, annak megint csak kifejezetten jónak tartom, ha a klónozás technológiáját állandóan fejlesztik. Egyazon billentyűzetben kiváló Hammond, Rhodes, Clavinet, ésatöbbi hangzást minél tökéletesebben beleültetni, miért ne?
Ja, hogy ezzel pénzt csikarnak ki belőlünk, és valamit lenyomnak a torkunkon. Igen. Az veszi meg, akinek lenyomják a torkán.
Hát igen, a gumival vagy anélkül örökös dil-Emmája. Mindnek megvan a maga előnye, hátránya :-P
Én pl. maradok a saját megoldásomnál és nagyon magasról teszek arra hogy milyen gyár mivel próbálkozik. Majd ha egy próbálás után úgy megragad a hirtelen birtoklási vágy, na majd akkor.
Ezúton egyből megragadom az alkalmat és meghívómat nyújtom át a hétvégén két koncertemre:
Július 1, péntek, 21.00- A Tinta Art Caféban (Bartók Béla út első háza a Gellért után) Sonia és a Sápadtarcúak koncert.
Most a basszust is én fogom hozni, úgyhogy a felállásunk gyakorlatilag Hammond trió lesz.
Csináltam egy presetet ahol a lábbasszus rápuffog a balkézre méghozzá nem is kromatikusan. Plusz extra kimeneten küldöm ki, hogy szóljon derekasan. Persze a Motion Sound KBR-3D lezlis billentyűalapon.
Július 2, szombat, 20.00- Körlet Terasz az Üllői út 51-ben (a Ferenc körútnál) Csipesz rock and roll születésnapi koncert.
Valószínűleg itt is gyakran én fogom hozni a basszust.
Belépők nincsenek. Szeretettel várok minden érdeklődőt!
Sajnos nekem ez az egész digitalizáció már nagyon fárasztó. 2016-ot írunk és nincs ezekben a hangszerekben élet, nem harap a sound, nem karcol visítva a teteje. Túl sok a mellékzörej, mint ha mikroszkóppal néznénk egy festményt. És még biztos jól meg is kérik az árát!
Nem tudom, de múltkor is volt egy 5 perces 70-es évekbeli Rhoda Scott etűd a tv-ben, de más valódi orgonával készült felvételt cd-t is lehetne mondani, az élő testközeli B3 érzésről már nem is szólva, úgyhogy azokat a nüanszokat amivel minden analóg cucc rendelkezik mint egyéni "ujjlenyomat", szerintem ne is várjuk hogy megkapjuk klónokból!
Ugyanígy nagyon szépek és okosak a milkós elektromos dobok is. Megtévesztően élethűen is szólnak első pillantásra és sokoldalúak. De mikor beleüt egy dobos a fél 700 ezres Mapex szerkójába mellettünk, meg rásóz a Zildjian tányérjaira, valahogy köddé vált illúzió lesz csupán a digitális dob erényeiből! (:
Elejtett gyöngyszem bárhogy születhet, még fütyülve vagy a klasszikusan a zuhany alatt is, ahol valóban fura lenne egy Hammond Tube, bár az extremitásokra itt páran legalább annyira fogékonyak ahogy lehetett látni nemrégen. Tehát bármi elképzelhető. :)
Mindenesetre nem hiszem hogy csak azért mert valaki Hammondos, kizáró ok hogy ne szeresse a focit is, főleg hogy a sporthoz is kell a ritmusérzék!
A zene (zenész/ek) számítanak, a többi csak kellék!
(Igazából csak az a gond hogy délután a Hősök-terén a "nézését meg a hányását" förmedvényből sikerült sporthimnuszt csinálni ország-világ előtt ünnepelve, szóval ez ellen kéne zeneileg méltón is küzdeni, s akár itt is lelhet gyöngyszemet magában, aki gondolja, csak ezért gondoltam, gondolatébresztésnek, meg hátha másokhoz is eljuthat... Így talán kerekebb.)