Keresés

Részletes keresés

Len Creative Commons License 2004.01.05 0 0 886
Kedves kutyu, nem engem illet a kérdés, de talán nem bántódik meg szilkszilky. A bougainvillea lombhullással jelezheti, hogy tusdja, megváltoztak a körülményei. Többnyire újra hajt és virágzik is, nem kell kétségbeesni. Egyébként hazájában is lombhullató. Fontos, hogy ne fázzon meg/föl és ne álljon vízben a földje. Lombtalansága kihasználható némi alakító metszéshez, mert különben elég kósza fajta.
BUÉK minden örömkertésznek fórumon innen és túl!
Előzmény: kutyu75 (883)
sfnx Creative Commons License 2004.01.04 0 0 885
Esztike, nem tudom, hogy gyerekes-e, de nem hiszem, hogy ki lehet belőle nőni, de azt igen, hogy a fórumon sokan járunk ebben a cipőben :-)
Előzmény: ESZTIKE (884)
ESZTIKE Creative Commons License 2004.01.04 0 0 884
Köszi a választ. Akkor lehet, hogy mégsem én voltam túlzottan ügyetlen, amikor egy-egy növényemet "meggyilkoltam". :o) Valahol azért piszok dolog, hogy ennyire agyonbúgatják a növényeket, az ember otthon örül, hogy jaj de szép virágot kapott, aztán rövid idő alatt vége... Utána meg jön a lelkiismeret-furdalás, hogy biztos a gondozással és az odafigyeléssel volt a baj. :oP
Lehet, hogy most kinevettek, de ha megered egy növény, amit én bújtattam, esetleg virágzik, úgy tudok örülni, mint egy kisgyerek. :o) Ha valamelyik növényemen új hajtást, virágot fedezek fel, naponta többször is alaposan megszemlélem minden szögből, hátha nőtt pár óra alatt, és hasonló gyerekes dolgok. :o) Ki lehet ebből nőni? Vagy a sikerélmények még joban fokozzák ezt az idő műltával? :o)
Jó ötlet a gyűjtőtől történő vásárlás: lehet, hogy a későbbiekben kérni fogom a segítségedet, ha nem baj. :o)
Előzmény: Tortoise (882)
kutyu75 Creative Commons License 2004.01.04 0 0 883
szilkszilky,
láttam egy korábbi hozzászólásodban, hogy van bougainvillea -ed.
Én már nagyon régóta szerettem volna, de sosem eredtek meg az importált darabok, amiket hazahurcoltam magammal. Most karácsonyra azonban kaptam két meglehetősen jól fejlett példányt egy vidéki kertészetből, ahol eddig üvegházban voltak. Nagyon szépek (voltak) ám hipp-hopp ledobálták a leveleiket és a viárgokat is. Jelenleg, nem verőfényes, de világos (keleti ablakokkal) szobában kb 17-18 fokon vannak.
Mit tegyek velük, hogy jól érezzék magukat? Van valami hasznos tapasztalatod?

Ha valakinek van esetleg tapasztalata FRANGIPANI-val (plumeria) azt is örömmel veszem, ugyanis ebből is kaptam egy szép darabot. Rettenetesen örülök neki, és nagyon szeretném, ha virágozna is a nyáron, és nem írtanám ki rövid időn belül.

(sok infot találtam angolul a tartásáról, de azért a hazai körülmények szerintem eléggé sajátosak, főleg így télen.)

köszi a segítséget!

üdv.
k.

Előzmény: szilkszilky (826)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.04 0 0 882
A túlzottan hajtatva nevelt növények nem hittem volna, hogy ekkora érdeklődést vállt ki...
Szóval:
Ott kezdődik a dolog, hogy virágüzletben 99,997%, hogy holland virágokat kapsz, illetve hollandián keresztül érkező virágot (a hollandnak titulált növények nem kis százaléka japánból érkezik, ahova thaiföldi(erről még később szólok), japán és más keleti kertészetekből kerül)).
Ezek a növények általában sokkal kényesebbek, mint amiket egy magyar termesztőtől, gyűjtőtől vehetsz (és persze sokkal drágábbak is), és irreálisan szépek...(ha még nem kezdtek el pusztulni), de nagyon nagy a valószínűsége, hogy miután hazaviszed hamarosan vége...vagy a legkisebb betegségtől, vagy a tápanyag és fényhiány(kikerül a növény a szupertökéletes környezetből)...
Persze a thaiföldről érkező orchideák, amik általában nem olyan tökéletesek, nem ritkán olcsóbbak is, ezeket szabadföldön termesztik, úgy mint nálunk a krumplit, ezek nagyobb százalékben maradnak meg nálunk, hiszen természetköli módon vannak nevelve ,de nem kell ezekre utazni...

Ezt úgy lehet kivédeni, hogy vagy olyan skót mint én, és rászánsz fél napot meg 1200ft-nyi utiköltséget(Bkv napijegy) és elmész egy gyűjtőhöz, bevásárolsz orchideákból, otthon úgy gondozod ,ahogy a gyűjtő elmondja és éveken keresztül rendszeresen fog virágozni a növényed...vagy egyszerűen felhvod telefonon a gyűjtőt, és kéred, hogy postán küldje el az általad kért növényeket(személyesen jobb, mert akkor válogathatsz...és nem utolsó látvány sokezer virágzó orchidea egy hatalas üvegházban:)...
Előzmény: ESZTIKE (880)
endru Creative Commons License 2004.01.04 0 0 881
Vándorlény.
Virágüzletekben keress húsevőket, tavasszal a különböző kiállitásokon. Olvasd www.husevonoveny.hu

Muskátlinéni.
A Velich: Nálunk is megterem könyve szerint:
"Vetés előtt a kemény, kagylószerű maghéjat el kell távolitani. Ezek a magok laza, tőzeges földben, 2-3 cm mélyre vetve, 30-35 fokos melegben 2-4 hét alatt csiráznak."
Azért vigyázni kel a héj leszedéssel mert ha a bele sérül akkor annyi.

Előzmény: muskatlineni (876)
ESZTIKE Creative Commons License 2004.01.04 0 0 880
A túlzottan hajtatva való neveléssel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ennek van-e valami észrevehető jele a virágboltban (esetleg túl szép a növény, valószerűtlenül sok virággal?), amikor megveszem, vagy menthtetlenül csak otthon derül ki, hogy ilyen galád módon nevelték?
Előzmény: Tortoise (872)
Tozatu Creative Commons License 2004.01.04 0 0 879
Biztos sikerül,de azt hiszem a vékonyabb részének kell lent lenni,párás,meleg,tőzegesföld.
Előzmény: muskatlineni (876)
Tozatu Creative Commons License 2004.01.04 0 0 878
Párásítani kell,mert a párát szeretik,de a legyek,egyebek odarepülnek állítólag.Lakásban nehéz tartani a pára miatt,de vannak nagyon ügyesek.Virágboltból kaptam már.
Előzmény: vándorlény (874)
creft Creative Commons License 2004.01.03 0 0 877
muskátlineni:
Már probáltam, nekem sikerült, de kb. 2cm-es
korában meghalt...

vándorleny:
check out www.gyilkosnovenyek.xw.hu
(ja és sztem a lábaddal kezd)

muskatlineni Creative Commons License 2004.01.03 0 0 876
vicces:))))

ha a mangó magját elültetem cserépbe szerintetek kihajt ?

Előzmény: mikkkro (875)
mikkkro Creative Commons License 2004.01.03 0 0 875
a kezedet ;-)))
Előzmény: vándorlény (874)
vándorlény Creative Commons License 2004.01.03 0 0 874
tudna valaki segíteni abban hogy lehet beszerezni
húsevő növényeket? (régebben egy kiállításon már láttam)
Ezeknek mit kell nyújtani, hogy életben maradjanak?
sfnx Creative Commons License 2004.01.03 0 0 873
Tortoise, ez azt jelenti, ha eladják az orchideát, vagy a nagyon bőséges tápanyag hiánya miatt pusztul el, vagy a legkisebb baktérium teríti le?
Előzmény: Tortoise (872)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.03 0 0 872
"Túlzottan hajtatva való nevelés"
Például, amit a holland, illetve japán kertészetek csinállnak a cserepes orchideákkal, nagyon b?séges tápanyaggal, nagyon rovid id? alatt nagyon nagyra nevelik a növényt, mely azonban ha kicsit is abbamarad ez a kúra elpusztul...de ha tegyük fel, nem adják el, hanem huzamos ideig így nevelik, akkor a növekedés minden erejét felemészti, a legkisebb baktérium is leteríti a növényt...nagyon kényessé válik és végül vége..

A t?zeg tápanyag utánpótlás nélkül tényleg nem sokat ér, mintha desztillált vízzel akarnál életben maradni egy lakatlan szigeten, ahol nincs forrás...egy id? után belehalnál... vagy mintha sima homokba ültetnél egy tápanyagigényes növényt és azt várnád, hogy fejl?djön jól...
Szóval, t?zegben nagyon szépen, gyorsan fejl?dnek a növények, ha jó az öntöz?víz...a leveg?sebb talajt igényl? fajoknál (pozsgások pl.) pedíg perlitet adok hozzá....
a szárazság kedvel? pálmáknál havonta egyszer átáztatom a t?zeget, és a víz a cserép alatt 3 centivel lév? tálcára csepeg pár nap alatt... a t?zeg utánna pár hétig száraz marad...és a növény szereti...
Másrészt pedíg ezzel a módszerrel megszabadultam attól, hogy elrothadott volna egy növényem is, ami régebben sajnos náha el?fordult...
Valamint a tápanyaghiányo felépítéséb?l fakad, hogy a magoncok nagyon hamar tekintélyes gyökérzetet nevelenek t?zegben...így a kés?bbiekben, akár a szabadba kiültetve is jobban növekednek...
Tortoise

lazz.zero Creative Commons License 2004.01.02 0 0 871

Szia Sfnx!

Úgy, ahogy Len mondja...jó meglegben magas páratartalom mellett meggyökeresedik. Viszont az így - házilag - "gyártottak" tetőtől-talpig levelesek lesznek...

Minden jót!

ZLR

Előzmény: sfnx (868)
bocor1 Creative Commons License 2004.01.02 0 0 870
Én a növényekkel úgy vagyok, hogy nem nézegetem előre, h milyen fajtát akarok, nálam meglátni és megszeretni működik a dolog. :) Megkérdezem, h egyszerű-e a tartása, mert inkább egy gyönyörűen fejlődő zöldikére szavazok, mint egy sínylődő csipkeharasztra.
A múltkor láttam egy üzletben növényt, amit az eladó sivatagi pálmának nevezett. Meg tudnátok mondani a növény latin nevét, mert így nem találtam meg az adatbázisban.
Len Creative Commons License 2004.01.02 0 0 869
'tudja valaki, hogyan lehet csonkokból növő példányból "egészet" szaporítani?'
Ha csúcshajtásra gondolsz, egyszerűen vágd le az egyik 'csonkból' növő hajtását és ültesd el, illetve gyökereztesd. A képen látható törzsvastagságot csak komolynak mondható életkorban éri el.

sfnx Creative Commons License 2004.01.02 0 0 868
bocor1, szerintem jobb megtudni róla mindent mielőtt megveszi az ember (kibírja-e a panelt ősztől tavaszig?) de a kisérletezésnek is megvan a szépsége: kibírja-e a hidrokultúrát, ha semmit nem írnak erről se a könyvek, se a kertpont.hu

Fheky, örülök, hogy végre láttam olyan óriás jukkát, amit nem csonkokból nő
tudja valaki, hogyan lehet csonkokból növő példányból "egészet" szaporítani?

Tortoise, mi az a "túlzottan hajtatva való nevelés"?
ha figylembe vasszük, hogy a szobanövények civilizát körülmények között élnek és részben a civilizációs ártalmakat hivatottak csökkenteni (párásítás, mérgező vegyületk lebontása) nőhetnek egyáltalán túl gyorsan?

Előzmény: bocor1 (867)
bocor1 Creative Commons License 2004.01.01 0 0 867
Nekem még nincs lexikális tapasztalatom ezen a téren, egyenlőre maradok a szakirodalom által javasoltaknál. Ha megveszek egy növényt, utánanézek milyen típ. talajt igényel, lemegyek a boltba, a 3 fajta keverék közül abba ültetem, amit javasoltak. Ez egyszerű, mint az 1x1.
Előzmény: Tortoise (863)
Fheky Creative Commons License 2004.01.01 0 0 866
Üdvözlet

Kicsit Off leszek, de ha van ötletetek, hogy hova tehetném be, akkor szóljatok:

Eladó
2m-es 3 ágú Jukka helyhiány miatt.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Mit ér szerinetek egy ilyen?

Köszönettel:

Fheky

Fheky Creative Commons License 2004.01.01 0 0 865
Üdvözlet

Kicsit Off leszek, de ha van ötletetek, hogy hova tehetném be, akkor szóljatok:

Eladó
2m-es 3 ágú Jukka helyhiány miatt.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Mit ér szerinetek egy ilyen?

Köszönettel:

Fheky

endru Creative Commons License 2004.01.01 0 0 864
Megemlitetted, hogy "a tőzegnek nincs/vagy csak nagyom minimális tápanyagtartalma" A növények zöme elpusztul (legalábbis nálam) néhány hónap alatt, ha nem adok neki tápoldatot.
Előzmény: Tortoise (863)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.01 0 0 863
Bocor1: "A kifejezetten meszes talajt kedvelő növényeknél (benjamina) az túlzott "ellúgosodást" a földre szórt fenyőkéreggel oldom meg."

erre mit írjak, a benjaminát, ha a fikuszra gondolsz én nem sorolném a kifejezettem meszes talajt kedvelők közé...már csak az élőhelyéből adódóan sem...tőzegben, legyen az akármilyen savas, szebben fejlődnek, mint más talajban...
A növényápolás nem olyan mint a matematika, hogy "kétszerkettőnégy".. egy növényt, attól függetlenül, hogy mit igényel rengeteg féle képpen lehet jól gondozni...különösen ha egy igénytelennek mondható fajról van szó..
A kaktuszok pár kivételtől eltekintve ugyan úgy elvannak tőzegben, vagy ne adj isten virágföldben, mint köves, meszes talajon, csak egy kicsit jobban kell vigyázni az öntözésre annyi az egész...sőt, van olyan pozsgásom, ami csak tőzegben ereszt gyökeret, és így egy év alatt kétszer akkorára nő, mint rendes körülmények között... Lehet, hogy ez már túlzottan hajtatva való nevelés, vagy akár hidrokultúra (a tőzegnek nincs/vagy sak nagyom minimális tápanyagtartalma, illetve akvárium/terrárium -vízzel locsolok), de a növényeimre nézve láthatóan semmilyen káros hatása nincs...

bocor1 Creative Commons License 2004.01.01 0 0 862
Köszi Tortoise! Nem is hülyeség ez a tőzeges ültetés. A kifejezetten meszes talajt kedvelő növényeknél (benjamina) az túlzott "ellúgosodást" a földre szórt fenyőkéreggel oldom meg. Nálam nagyon szépek.
Előzmény: Tortoise (859)
sfnx Creative Commons License 2004.01.01 0 0 861
egy kis érdekesség a szobanövények és a levegőminőség összefüggéseiről:http://www.freeweb.hu/kaktuszok/stb/erdekes.htm#A%20szobanovenyek%20meregtelenito%20hatasa
mézontófű Creative Commons License 2003.12.31 0 0 860
Boldog Új Évet Kívánok minden kertésztársamnak és azok türelmes családtagjainak!
Mézontófű

:-))))

Tortoise Creative Commons License 2003.12.31 0 0 859
Bocor1 : 1liter novoballt tőzeg 100liter víz lágyításához elegendő(pl. egy hordót megtöltesz csapvízzel, beleteszel 1liter tőzeget vársz egy hetet, s öntözöl vele, bár én inkább minden növényt(kivéve persze az orchideákat) tőzegbe ültetek (pálmáknál kevés homok hozzáadásával, így nem árt a növényeknek a kemény víz, s évente úgyis átültetem őket, addígra pedíg lassacskán telítődik a tőzeg és megy ki az udvarra talajjavításra...)bár ez a te esetedben nem járható út).
Előzmény: bocor1 (858)
bocor1 Creative Commons License 2003.12.31 0 0 858
Mennyi tőzeget kell rakni, mondjuk 5 liter vízbe? Én eddig a forralásos módszert alkalmaztam vízlágyításra + 2 hétig hagytam állni, ennek ellenére a drága agyagtálamon jó nagy kristályokat vettem észre.
Előzmény: mézontófű (834)
Tozatu Creative Commons License 2003.12.30 0 0 857
Vagy másfél méteres,széltében 1,de minden behozatalkor törik,mert a fiúk alig bírják,olyan nehéz,ráadásul dézsában van,nehéz emelni.Több fiával együtt van.Szidnak minden virágkedvelő ősömmel együtt.A kicsi megnő hamar,főleg,ha nyáron kiteszed a napfényre,de szokatással,mert akkor megég a levele.
Előzmény: sfnx (851)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!