Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
De az is lehet,hogy a kisebb citromfa magról kelt,a nagyobb pedig oltvány.Mert a növényekröl nem irtad,hogy dugvány,oltvány ,vagy magról kelt.A magról kelt növényekre jellemző az ,hogy nehezebben dobálják le a levelüket,azaz nem olyan kényesek.
nekem is ledobta tavaly az összes levelét fényben és 10-14 fokban telelt. És jól nézett ki amikor tavasszal fehér volt a sok sok virágtól, majd kizöldűlt és vegetációban nőtt. Mot érő citromokkal ment telelni még lombbal... 10-14 fokra fénnyel.
Tavaly vettem egy nagy citromfát, és kaptam egy kisebbet is. A fák a garázsban teleltek, az ablak előtt, bár attól függetlenül túl sok fényt nem kaptak. A hőmérséklet 3-10 fok között volt. A kisebb citromfa egy darab levelet sem dobott le, a nagyobb az teljesen kopasz lett. Most itt a nagy kérdés megint, hogy mit csináljak. A nagy már erőteljesen elkezdte dobálni a leveleit. Mi a jobb neki? Ha hagyom a sötét, de hideg helyen, vagy vigyem be a nappaliba? Ott kellő mennyiségű fényt kap, viszont meleg is van. De 22-23 foknál melegebb nem szokott lenni a lakásban. Valaki okos segítsen nekem, hogy mit csináljak vele, mert nem szeretném, ha tönkre menne.
Egyetértek, általában ha 0 fok körül van a teleltetési hőfok, tönkremenés kizárva még teljes sötétben is, de a lombhullás nincs kizárva, esetleg gyenge visszaszáradás, de komoly sérülés nem szokott lenni.
Viszont azt vettem észre, hogy sokan akkor rontják el, mikor esetleg túl korán beviszik a citrust teljesen sötétbe, és a teleltető még "meleg", vagy esetleg tavasszal már a 6-8 fok fölé felmelegedett sötét teleltetőben még bent van, ilyenkor már nagyobb lehet a károsodás.
Mindezektől eltekintve azért elmondható, hogy ideálisabb fényes hüvös helyen tartani őket ha lehet, mert a sötétben vmennyire legyengülhetnek és főleg gombás betegségekre érzékenyebbek lehetnek.
De nem kell megilyedni ha sötét hely van csak, de ilyenkor mindenképp igen hüvös kell (0-3 fok), 10 fokon vagy afelett ne próbáljuk a teljes sötétet mert ott baj lehet
Persze ez csak az én véleményem, lehet más mást tapasztal, esetleg fajtánként is eltérőt.
Igen jól érted és ha jól látom a képeken ott van Neked 2 ablak na meg a leander is örökzöld! :)
Ez most nem okoskodás csak józan paraszt logika:
Egy citrus soha nem áll le teljesen mind a lombhullató fák, azért használom a ‘komába’ szót. Ugye tudjuk hogy a fény a fotoszintézishez kell, de ha nincs fotoszintézis mert az életfunkciók épp csak ketyegnek, nincs nedv keringés mert a gyökérzet nem aktív akkor meg minek fény? Na most 3 dolog kell hogy összhangban legyen:
Hőmérséklet
Fény
Víz
Ha emelkedik a hőmérséklet akkor a másik 2 -t is kell emelni arányosan ugye? :)
Tudok nem 1 embert aki olyan körülmények közt tartsa a citrusait mint Te, sőt tudok olyat is aki fekete fóliával betakarja a citrusait Novemberben (ki vannak ültetve és meg van a logika is hogy miért használ feketét) és Márciusban veszi le és van aki ablak nélküli garázsban tartsa. Nekem is van citrusom ami majdnem nulla fényit kap, mikor hogy pakolok be.
Ilyenkor előfordul lombhullás de ne ijedjél meg ez természetes. Csak arra vigyázz hogy a hőmérséklet ne kúszón fel és szellőztessél gyakran.
A szakkönyvek azt írják hogy Mexikoi Lime -ot 10C fölött kell teleltetni, hát én 3C fokon teleltetem! Az üvegházban levő citrusoknál -1C –ig lekúszik a hőmérő éjszakára.
Ez NEM tanács, ez enyém véleményi és nem kötelező megfogadni a döntést Te neked kell meghozni!
Átküldök 1 ábrát hogy lásd hogy muxik 1 citrus és milyen folyamatokon megy át az évszakok folyamán.
Az én véleményem az eddigi irodalmak és tapasztalatok alapján, hogy az örökzöldeknek minden körülmények között kell fény, de tönkre általában nem mennek fényhiány esetén, megfelelően alacsony hőfoknál.
Magyarul 0-1 fokon olyan 5 fokig lehet teletetni sötétben citrust, de mindenképp vmennyi sérülést szenved, tehát főleg lombhullás, de el nem pusztul csak nehezebben ébred tavasszal, kissé visszaveti a fejlődését. Viszont 6-8 fok felett sötétben már komolyabb problémák is jelentkezhetnek.
Ez persze citrusfüggő is, van amit nem visel meg annyira, van amit igen.
Én azt mondom teljes sötétben ha lehet, ne tartsuk, de ha van kis ablak vagy beszűrödő fény akkor alacsony hőfokon 0 fok körül komoly baj nem lesz.
Ha jól értem, nem látod értelmét a téli fénypótlásnak.
A mély "kómában" kifejezésed alatt én a növény teljes vegetációs leállását értem. Tehát: víz semmi,0C fok körüli hőmérséklet, és teljes sötétség.
Ha így van, akkor tényleg semmi szükség nem hogy pótvilágításra, de fényre sem.
De: (és nem okoskodni akarok) tényleg téli 3-4 hónapig a citrusok kibírnák teljes fény nélkül?
Én úgy gondolom (lehet, hogy rosszul), hogy elpusztulnának.
Nagyon nem mindegy, hogy üvegházi teleltetés, vagy félhomályos teleltetés pótvilágításáról van szó.
teleltető 1
Ha nem kellene elegendő fény, lehetne leánder szerű tartásban tartani. (10éve, alig kapnak télen fényt és semmi baj).
Köszönettel vettem és veszem a véleményedet, tanácsodat és megszívlelem. Már csak azért is, mert a nagyon szép citrus növényeid bizonyítják a hozzáértésedet. (pld. 20885).
Citrusok, mediterrán növények félig földbe süllyesztett pincében teleltetéséről van szó. Tömegesen lettek bepakolva, és a gyenge fény mellett (keskeny ablakok), sok növény már a többi mögé (takarásába) került, így a gyenge fényből is alig kapnak.
A hőmérséklet már most is 10 C fok alatt van, majd lemegy közel 5 C alá.
De!: olvastam egy honlapon hogy: téli megvilágítás, fénypótlás is felesleges egy alacsony hőmérsékleti tartománynál.
Úgy gondolom ez nem teljesen igaz, mert így akár 0 C fok körüli hőmérséklet esetén teljesen sötétben is lehet több mint három hónapig.
Tehát!:lehet hogy van szükség és értelem ebben az esetben egy LED-es növény izzó használatára??!
Van -e hasznos tapasztalat téli növény világításban és milyen fajta megoldásban? (fénycső, LED, fémhalogén), vagy semmi értelme?!
Nem értelek ? Leírtam,hogy az én tanácsom szerint ne legyen fagy ! 1-2 fok elég amit pár szál gyertya vagy hősugárzó is tud (amit állítani is lehet) Egy helyen teleltetsz nem ? Akkor miért kérdezed külön ? Ha azt akarod hallani ,hogy a minusz 10-15 fokot is bírják kérdezd Tmonilt.
Igen, leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a melegebbet kedvelők pl. medicak mit szólnak a nulla fok körüli hőmérséklethez, én még nem próbáltam, de másoknak bizonyára vannak tapasztalatai...
Most egy beüvegezett erkélyen telelnek, fény és hőmérséklet optimális, bár ünnepek alatt időjárástól függően valószínűleg lemegy 0C fok köré a hőmérséklet.
Illetve muszály lesz egy félig földbe sülyesztett polikarbonát telelőt csinálnom, mert túl sok a növényem, és ott annyira tellne fűtésileg, hogy ne fagyjon... ezért is kérdezgetek ilyeneket...
Egy valamit meg kell érteni ! Szerintem közülünk csak nagyon kevesen tudják az "ideális" feltételeket biztosíttani (üvegház, fűttés,pára)stb Azért írjuk az ideális feltételeket le ,hogy ki-ki a lehetőségéhez mérten tudjon közelítteni.
A dugványozás természetessen mindenképp fajta fügő !! Citrom -mandrin pld de ezt most nem akarom leírni keress rá. DE ha kicsi még akkor hagyd melegen minimális öntözés pet palackos takarás és sürű levegőztetés.
Mindenki lehetőségét nem ismerjük ! Azért írjuk az ideális tartást ! Persze a szügség nagy úr -)) Azért kell értelem szerűen ! Ha hidegebb kevés víz ha melegebb egy kicsit több ! De a fény az mindenképp lényeges.
Nem igazaán értelek ? Mire gondolsz ? A meleget több öntözéssel még csak csak. A fagyra értettem,hogy lutri. Persze ez a muszály ha nincs más lehetőség. A fény viszont nagyon lényeges.
Luigi...Bár személy szerint én szeretek kisérletezni, de ez most nem teljesen arról sztól... a helyzet egyszerű, adott loehetőségekhez mértem, hogyan lehet citrusokat tartani, és a lehető legtöbbet kihozni a dologból.... ennyi. Lehet tudni, h 5-10C fok... de ha nekem nem olyan a helyem... persze nem kell citrust tartani akkor... de mégis...
Szeretném kérdezni, hogy nyáron még volt 1-2 dugványom. Most melegen vannak, búra alatt ahogy szoktam, de nem hajtanak, csak élnek. :) Ilyenkor nekik is hüvős lenne az ideális, vagy maradhat bent. Vagy ez is fajtafüggő? :)
Csatlakoznák Gáborkához !! Csak eggyet nem értek ? A citrusok teleltetése5-10 fok világos huzatmentes helyen ! Ezen mit nem lehet érteni ???? Nem én találtam ám ki ! Ha valaki citrust tart akkor teleltetni kell ! Minek kisérletezni ? Persze lehet megmarad pár napig mínuszon is ??? De ha nem ?Akkor ki lessz a hibás ? Megéri ?
0 fokig egyik citrus sem fog tönkremenni. Ezek a kategóriák ajánlott kategóriák, ami azt jelenti hogy ezeken a hőfokokon van a legkisebb terhelés az adott citruson, még kevésbé ideális nedvességgel tartva is jól telel, a megfelelő fény mellett.
De ez nem jelenti hogy nem lehet más hőfokon teleltetni,sőt jó körülményekkel tökéletesen telel a medica pl. 0 fokon is.
Ez inkább csak egy figyelmeztetés, hogy a medicával nem megfelelő kezelésnél 2 fokon nagyobb lehet a probléma mint az ajánlott mondjuk 10-14 fokon.
A legjobb sztem a 3-4-6 fok körüli teleltetés az összes citrusnak, de ez 0-10 fokig teljesen kielégítő még.
Ha rövid ideig éri -3-4 fokig zárt helyen nincs baj, feltéve ha nincs agyonöntözve a növény, illetve a friss virágok és hajtások, és kis termések könnyen elfagyhatnak még ekkor is. De ez főleg ha szabad, légmozgásos helyen vannak. Zárt helyen pár órát kibirnak gyenge minuszokkal (hozzáteszem citrusfűggő, van aminek ez sem tetszik). De ennek ellenére is lehetnek károsodások, levél, vékony hajtás, így ha nem muszáj nem érdemes kitenni a növény főleg -3 fok alatti hőfoknak.
Ha egyfolytában éri őket az viszont már veszélyes, mindenképp kerülendő.