Valami helyzetjelentést tudsz adni a kinti időjárási viszonyokról, meg hogy hogyan készüljek??? Bár némi sejtésem van, meg a haza eljutott hírekből. Tényleg 400 éve nem látott szárazság van, vagy már megint túloznak??
Nemsokára ugyanis indulok....:-)))
Egy utolso... a kedvenc kavezom Moledoban. Nagyon szupi kis hely, semmi komolyabb turizmus, a teraszon kellemes zene, finom kajak es balra meg a tenger igen kozel....
Ja, a magyarazat felulrol lefele... naplemente a Minhon... jobb part Spanyolhon, bal part meg Lusitania :)
Aztan egy hegyikecske vagy mi, olyan mint a Tatabanyai turul... ott all a hegyen es nez bele a vilagba... es a hegyes-holdas naplemente is a kecske labanal van.
A tenger meg a tenger...Moledoban, egy hangulatos kis eszaki telepulesen.
Peneda-Geresről hallottam/olvastam még jókat, de az igencsak északon van, a spanyol határon...
Köszi a "közelebbi" tippet, mert bár Portotól "csak" 80-100km-re van Peneda-Geres, de ha nem éri meg északabbra menni, akkor inkább lemegyünk Algarve felé.
JAj, igen ezt én is javaslom, bár több nemzeti parkban emlékezetem szerint nem voltam.
Viszotn ez nagyon jó volt, még síeltek is, ami portugáliában lássuk be elég ritka. Én megszállott sielő vagyok,de ha ilyen "hómennyiségen" kellett volna síelni a sílecem lehet sírva fakadt volna.....:-)))) Meg már épp bezárt mire odaértünk....
Busz olcsóbb,mint a vonat. Domino vasútjegyet nem ismerem, ISIC-et nem fogadnak el, csak az EURO 26-ot, ez Cartao Joven néven fut kint, postahívatalokba lehet venni,de itthon is megcsináltathatod. Vasúton 30% a kedvezémny, buszon 20% körül,ahogy számoltam.
Sziasztok! régóta olvaslak titeteket: lenne egy kérdésem a portugálabbakhoz. Kint mivel érdemesebb utazni: inkább busszal vagy vonattal? (értem ezalatt az árakat, az alap városok elérhetőségét...) Van olyan, hogy Domino vasútjegy ott is (3napos kb 15 ezer ft)? és elfogadnak ISIC-et vagy inkább helyben vegyünk mindenre jegyet?
Tudtok ajánlani a portugal nemzeti parkok közül egyet-kettőt?
1-2-3 nap "másfajta" túrázást szívesen beépítenénk a programba, ha van értelme.
Autopálya dijak kapcsán olvastam, hogy van és drága. Matricás vagy szakaszonként fizetendő ki/be hajtáskor?
Valaki írta korábban, hogy autóbérlést itthonról intézte és drágább volt, mintha kint intézte volna. Kb. milyen árak vannak kint? 7-10nap érdekelne, 4 fő, semmi extra autó, normális legyen.
Szívesen veszem, ha adtok tanácsokat, infókat a fenti témákban.
Én és néhány jóbarátom augusztusban megyünk Portugáliába (és Spanyolországaba), autókkal, hátizsákkal. Már böngészgettem itt a hozzászólásokat, sok hasznos info van bennük.
De azt nem tudjátok esetleg, hogy búvárkodni hol lehet (bárhol az országban), illetve hol van szép tenger(szint alatti) part (nem kell feltétlenül szervezett búvárkodás)?
Még Matosinhososn is túl. Elindul az ember a tengerpart menti úton kifele és egyszer csak odaér :).
Ahh próbáltam térképet beilleszteni, de egyszerűbb, ha felmész a www.viamichelin.com oldalra beírod hogy Vila chá, utána erre ad több lehetőséget, itt kiválasztod, hogy Porto:vila chá és akkor kiköpi a térképet, amin szabadon garázdálkodhatsz....egyébként nem vagyok benne biztos , hogy én ebben voltam, lehet, hogy még eggyel odébb, de amikor már ott van az ember, akkor kitalálja, hogy melyik a szimpi neki.
Meg nem. Merre van Matosinhosban? Mar csak a tengeri kajakinalat miatt gondoltam, mert allitolag ott a legjobb az ilyen konyha. Merre van? A csajszi miatt elegge bekorlatozott egy ettermezes nalunk, o meg nem turi jol ha hoszabb ideig egy helyben ulunk :o))
Most ertem haza az ovibol, hat napon tutira 30 fok van most is mar, pedig ez meg itt korai ora... mondjuk ertheto a szarazsag, egesz telen tiszta tavasz volt (na nem a lakasban, az jegverem) es alig esett az eso valemit. Kimaradt az esos evszak az iden.
Igen az informátoraim is azt mondják, hogy meg lehet dögleni , olyan meleg van. Bezzeg itthon, szakad az eső és kora tavaszi aaz időjárás.
Quilla azt akartam már kérdezni, hogy voltatok-e abban a teázóban (étteremben, lehet ronda nagy rákokat is enni) , amelyik jóformán belóg a tenger fölé. Nagyon hangulatos.
Ugy amugy meg rohadt meleg van!!!! Meg meg annal is inkabb. Es ez raadasul az eszak, es Porto meg viszonylag a moderaltabb viszonyokat elvezi...~
zenere raterve: ami nem fado es elvezheto es fogjuk ra, hogy portugal (nekem nagyon bejon) az a Tribalistas egyuttes. Naszoval brazilok, de lehet itt kapni, es szeretik is oket. Nem brazil zene amit jatszanak, nem is fado, semmi nepi beutes. Dallamos, szovegek erthetoek.... szoval jo!!!!
Na igen... mar eleve a strandolas mint okyan, ha a furdes reszet is tartalmazza nem csak a napon, homokban hevereszest, napzast, akkor Algarven kivul szerintem nem is letezik :o)) Itten 'eszakon' egyreszt hideg a viz, masreszt mivel nyitva van direkte a tengerre, hat mindig hullamzik ezerrel... komplikalt bejutni, ha sikerul akkor az ember elhagyja a gatyajat benn, fel perc alatt kinn van, uszni meg hat ekkora hullamzasban... de labat aztatni lehet :o))) Es azert lattam en batrakat, de ugye a tomeges vizellepes itt nem gyakori.
A munkaltato felelossegvallalalasa akkor lenyeges, ha munkavallalalsi engedelyert indulsz versenyre, de errol tudni kell, hogy egy adott konkret melora adjak, szoval nem ugralhatsz utanna!! Olyat csak a letelepedesivel lehet csinalni.
Es szerintem a munkaltato felelossegvallalasa nem eleg ahhoz, hogy legyen lakhatasodrol papirod... max a fizetesedrol, amibol eltartod magad...
Hogyne lenne 'tb', csak hat ugymukodik ahogy! A magyar ahoz kepest egy alom :o))) Nincsenmindenkinek maganbiztositasa, mint ahogy a maganovit sem igazan engedhetik meg maguknak sokan... az allami abbol is olyan, hogy inkabb nincs is. Ez nem a szegenyek vilaga sajna... :o((
Sziasztok! Most írok először jelen fórumba, napokig olvasgattam és az derült ki számomra, hogy mostanában és júliusban, amikor mennénk csak hideg víz mellett lehet strandolni, fürdeni.
Igaz ez?
Nincs olyan partrész, ahol 20-22fokot azért elér a víz hőmérséklete?
Az adózást sajnos én nem ismerem, de a szállás az tényleg nem olcsó, aki ilyen áron lakott lisszabonba ismerősöm, neki a saját szobája elég nagyméretű volt, praktikusan berendezett, tényleg arra egy rossz szót nem lehetett találni, viszont a füdő-konyha párosítás az annyira nem volt meggyőző. Helyileg az Estadio da Luztól volt nem messze, a metroállomás nem jut eszembe.
Igen sztem is jól látod, hogy a munkáltató kötelezettségvállalása a legfontosabb!
Nekem van egy a barátnőm által írt válogatás CD, van rajta néhány brazil, kevés francia és sok spanyol szám. Az egész andalgóstól a gitárbacsapósig mindenféle. A brazil énekből annyit vettem ki, hogy nagyjából értelmetleül halanzsázik, de ez a halandzsa kétségkívül kellemes a fülnek.
Az előadókat sajnos nem ismerem, egy spanyol szám címét tudom a CD-ről: Entre dos tierras, ha ez mond valamit.
Ha gondolod neten el tudom juttatni. Ezen kívül van egy Madredeus - Antologia és egy Mariza dupla CD-m... de ez azt hiszem nem az amire vágysz... Az Um Amor Infiniot-ra most vadászom, előbb utóbb meglesz, ha máskor nem most hétvégén bevásárolok a Colombo-ban. Itthon sajnos nem ismerik, vagy nagyon drágán adják ezeket a lemezeket.
Sajnos az egyetemi út nekem nem járható, leginkább azért mert pillanatnyilag nem a mindenáron kintlét a cél, hanem az "éljünk és dolgozzunk" Portugáliában tervezet fut. Megfontoltan, nem elsietve. A magam vonalain elkezdtem mozgatni a szálakat, és IT-s lévén talán nem teljesen esélytelen. Bár azt mondták az ismerőseim, hogy ebben a szakmában mindenki angolul beszél, én ebben nem hiszek (itthon sincs ez így), úgyhogy ma megvolt az első portugál nyelvórám :) Az eddigi tudásom az pusztán annyi amit útközben magamra szedtem, úgyhogy ideje lesz rendszerezni a dolgokat. A munkavállsási papírnál ahogy én látom a dolgok kulcsa a munkáltató kötelezettségvállalása az én alkalmazásomra, ezt az a papír amit a legnehezebb beszerezni (munkával együtt persze). A többi itthoni papír nem igazán problémás nekem, maximum még napos sorbanállás... ehhez amúgy is hozzá vagyunk szokva azt hiszem. A házasság nem cél és nem is eszköz nekem pillanatnyilag. Egyedül szeretném megoldani, és hiszek benne (még) hogy meg tudom csinálni.
A lakásbérleteket a http://casa.sapo.pt oldalon néztem, úgy látom hogy az alja az általatok megjelölt 250-300EUR egy szobára - egyedüliként ez nem is jelentene gondot. Kérdés persze, hogy ezért a pénzért mire számíthatok?
Munkaügyben kérdeztek tőlem olyat hogy akarok-e betegbiztosítást - no ez az ami nekem nem tiszta, ezek szerint alapból nem kapunk semmit, hanem önkéntesen lehet/kell? fizetni, mint egy rendes biztosítást? További kérdés, hogy tegyük fel 100EUR/hó munkabérből milyen levonások vannak, mennyi marad meg a végén, és nagyjából hogyan néz ki az adózási rendszer? Annyit tudok, hogy az IVA-t nemrég vitték fel 21%-ra nagy elégedetlenség kíséretében.
És egy egészen konkrét kérdés: Lisboa Santa Apolonia-tól Oporto Campanha állomásig mennyi az Alfa Pendular retúrjegy? Hátha valaki fejből tudja :)))