Shiro: nézd, engem kétszer próbáltak megszivatni GDM-mel. Nem nyert, egyszer sem. Úgy raktak volna 180-as diétára, hogy meg sem kérdezték hogyan éltem odáig, mit eszek, hányszor eszek, mennyit eszek. Elmentem máshová kontrollra, egy profihoz. Jól tettem. Ez kb olyan, mintha azt mondanák valakinek, hogy holnaptól fusson napi 5 km-t - aki soha nem futott annak ez iszonyatosan sok, aki meg rendszeresen fut, annak lehet meg se kottyan. De tudok olyan esetet is onnan, akit szintén diétára fogtak 7,8-nál, csak éppen ugye ész nélkül, úgyhogy csórikámnak totál elszállt a vércukra. Ez után az eset után, az a diétás nővérke, aki előtte majdhogynem legyilkosozott, ne félj, nagyon kedves lett velem.
Még az is eszembe jutott, amit Csakegy írt, hogy a II. klinikán tényleg nagyon jók az orvosok. Szerintem még az sem gáz ott, ha nincs fogadott orvosod, hanem annál szülsz, akinél beérsz :o) Innen pl. Ekatlan is így szült ott, ha jól emlékszem... meg sokan mások is tavaly nyáron és környékén, mikor a nagy kavar volt a kórházakkal, így szültek máshol, másik orvosnál, sokszor ismeretlennél, és nem nagyon hallottam panaszt. A szülőszobájuk nagyon jól felszerelt, a csecsemő osztályon is jól felkészült orvosok vannak. A gyerekágyas osztály már nem kifejezetten hilton, de néhány napra kibírható :o) Én csak ajánlani tudom.
Piglet!
Nem tudom, hogy miért termelődik ott több GDMes, de SZVSZ inkább egy kicsit legyenek óvatosabbak és a határértéken lévőkre is figyeljenek oda jobban, mint ne kezeljenek egy GDM-es kismamát. Szerintem több odafigyelésből és egy kis diétából még nem lett baja senkinek.
A PIC-es dolog csak az inzulinosokra vonatkozik. Engem követett a dokim és a II. klinikán szültem, de akkor éppen nem volt Margit kh. és akkor még a Jánosban sem volt PIC. Egyébként általában valamelyik klinikára szokták irányítani az inzulinosokat én úgy tudom. Szerintem ne az asszisztenseket kérdezd, hanem az orvosodat. Még az is lehet, hogy át tud veled menni másik kórházba, mert van olyan, hogy befogadják a külsős orvosokat egy-egy szülés levezetésére. Vagy esetleg ő ajánl másik orvost, akinek hasonló a felfogása, stílusa, mint neki. S.
Éloin: nem vagy ünneprontó. De nekem nem emeli a dinnye a cukromat, másrészt meg sok benne a viz, és ezért amúgy is többet lehet belőle enni (legalább nagy a térfogata, nem egy maréknyi). Meg a dietetikusok szoktak néha furcsákat mondani... Pl. amikor a II. tip. diabommal voltam tájékoztatón, akkor egy elég érdekes nő volt. Rajtam kivül volt ott még 3-4 öreg bácsika, akik rosszul lettek (a feleségükkel együtt), amikor a náci stilű nő közölte velük, hogy ezentúl se rizs, se tészta, se rántott, sesese... Utána beszóltam neki kicsit, hogy szerintem szakmailag most nagy bakot lőtt (ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy ennyi tészta/rizs/akármi plusz még zöldség, kategorikusan tiltó volt), mert az öregek tuti nem fogják betartani. Nem hiszem, hogy 60 évesen fognak gyökeresen életmódot váltani. De nem értettem, mit bregyogok neki...
Vik: azért az se nagy baj, ha nincs választott orvosod :) Ne keseredj el, ha nem vállalnak. Úgy is lehet szülni. Nekem legalábbis az orvosom nem sok vizet zavart a szülésnél, inkább a szülésznő a fontos.
vannak ilyen kórházak... én se tudom hogy csinálják... bár szerintem úgy, hogy rossz instrukciókat adnak a terheléses előtt... vagy nem tartják be a határértéket és a határérték közelében lévőket is GDM-esnek tekintik... (én is úgy lettem GDM-es, hogy a kötelező 24. heti (?) terhelésesem még pont határérték alatt volt aztán csak készült egy következő terheléses is néhány héttel később ahol már "lebuktam"... de azért elgondolkoztam azon, hogy a nők hány százaléka lehet pontosan ugyanebben a helyzetben... nem sütik rájuk a GDM-et mert ugye határérték alatt vannak mialatt ha később megnéznék akkor már rásütnék... érdekes kérdés... nem?)
Fú, a Sote2-n nagyon sok a nagyon jó doki!!!! Én anno odajártam rákszűrésre aztán egyszer a lányomnál amikor vérezgettem és egyetlen rossz szavam se lehetett az orvosokra! Sőt!!! (csak azért nem mentem oda szülni mert ha választott dokim lett volna annak kénytelen lettem volna a magánrendelésére járni én meg terhesgondozásért nem akarok fizetni). Szerintem ott biztos, hogy találsz majd jó és lelkiismeretes orvost aki elvállal (ha szükség lesz rá). Tényleg nagyon jók az orvosok (én mondjuk a fiatalokkal találkoztam, a nagynevű öregekkel nem de ezt nagyon nem bántam).
Úgyhogy fel a fejjel, TUTIRA lesz valami nagyon jó megoldás!!!!!!
Igen, az elsővel szülni kerültem oda (nem a cukor, hanem a koraszülés miatt), és a mostani dokim volt épp akkor ügyeletes. Egy tündér amúgy, nem bántam meg, hogy ketteskével is hozzá jártam. Bár a Szt Imrés dokim is nagggggyon aranyos volt, csakhát abban a kórházban aztán semmi sincs sajna. A terhesambulancián télleg van pár bunkó, életúnt nőci sajna, de azért ott is volt aki aranyos volt szerencsére. A csecsemőn meg már régi ismerősként fogadtak :))).
Ja, a 80% amúgy 20 éven belülre értendő. Muszáj lesz sokat mozogni...
Pynky: nem akarok ünneprontó lenni, de a dinnyét is számolni kell. A dietetikusom a fejét fogta amikor hozzá kerültem, hogy mennyit bevágtam 1 nap alatt.
Pogii: SOTE I.en szültél? Mert én is. Viszont én nem vagyok nagy véleménnyel róluk több okból is. Ketteskét biztosan nem ott szeretném szülni. A várandósambulancián jó bunkók a nővérek (tisztelet 1-2 kivételnek).
1 dolog szól csak a kórház mellet: jól felszerelt.
Nekem is "csak" 7,8 volt a terheléses cukrom maximuma, de rámijesztettek, hogy sajnos a terhességi cukor azt jelenti, hogy nagyon könnyen kettes típusú cukorbeteg lehet később az ember, ha nem figyel oda, ezért nálam azóta is tartanak bizonyos szabályok (persze néha hatalmasakat "bűnözök", de szerintem az kell is).
Háát, Vik, nekem kábé fél nap se kellett ahhoz, hogy azonnal leálljak mindennemű számolással és diétázással... meg is van az eredménye sajna. Sokkal jobb lenne, ha még mindig tudnék odafigyelni rá, de nekem ez leginkább csak kényszer hatására megy (akkor viszont tök simán, semmit nem stresszeltem). Szt Imrében nemtom, mit csinálnak, mert vizeletet nálam EGYSZER SEM néztek. A SOTE I-en meg a dokim fogta a fejét, hogy hogy lehetnek ekkora hülyék ott, mert nem vagyok egy 200 kilós fajta, hogy indokolt lett volna, pláne, hogy csak 8 egész valamennyi volt a terhelésesem.
Dorottya, jujj, te szegény, még zsírszegény diétád is van :S basszuuus, szívás. Viszont: figyu, észrevették nálad a cukrot. Kezelve lesz, figyeltek rá, nem lesz gond a babával szüléskor! Be leszel állítva, esetleg inzulinnal, szóval nem 2000-es cukorral indulsz majd szülni. Ne aggódj! Egyébként meg bátran egyél terhesvitamint. Bajod nem lesz tőle, odáig biztos. Tévhit, hogy óriás lesz a baba tőle, csupán annyi összefüggés van a vitamin meg a méret között, hogy nem lesz kórosan kissúlyú. Ennyi. Amúgy ha a SOTE I-re szeretnél váltani, tudom ajánlani a dokim, fiatal, nem túl leterhelt, sztem elvállalna. Szólj, ha küldjek elérhetőséget.
Jaj, ne sírj! Gondolj a babádra és örülj neki! Biztosan találsz olyan orvost, aki átvesz. De tényleg minél előbb kéne, hogy még meg tudjátok ismerni egymást egy kicsit a szülés előtt.
(Csak zárójelben és apró betűkkel - a Margit sajnos arról is híres, hogy tenyészti a GDM-eseket. :(, amolyan fele sem igaz módon. Nem tudom hogyan, de valamiért ott mindig több van, mint máshol.)
Hát ez nagyon jó lesz. A 30. héten voltam kénytelen dokit váltani, erre most megint?! Már a mostani dokim is csak nehezen vett át, szerintetek ki a bánatos jó ég fog engem elvállalni a II-es Klinikán vagy a Jánosban 33 hetesen? :K
Egész nap bőgtem emiatt, asszem totál idegosszeomlásom lett.
Köszi szépen a választ! Akkor ezek szerint nem okoz gondot ez szülésnél!
Sajnos nem tudom, hogy van-e PIC, de szerintem nincsen :( Ilyenkor az orvosom gondolom nem jön át levezetni a szülést másik kórházba... Átad valakinek vagy utamra enged, hogy oldjam meg ahogy akarom? Téged hogyan vettek át a Klinikára?
Az a furi, hogy a terhesgondozóban a szülésznő meg sem említette, hogy cukrosok nem szülhetnek ott vagy ez a PIC-es szabály csak az inzulinosokra vonatkozik?
Én Margitos is voltam, GDM-es is voltam, meg inzulinos is voltam. Igaz, hogy az inzulinos szülés az sajnos nem a Margitban volt, hanem a II. klinikán, mert akkor éppen zárva volt ott a szülészet.
A Margit kh. arról is híres, hogy az egyik olyan szülészet, ahol kifejezetten odafigyelnek a GDMes kismamákra. Ha visszamész az orvosodhoz, akkor el fognak küldeni a belgyógyászhoz, aki megnézi az eredményeidet és azok alapján fog javasolni valamit. Én így látatlanban azt mondom, hogy inzulint fog ajánlani. Ez egyáltalán nem gáz, ezt már itt töbször is leírtam. Az inzulint a szülésig kell adnod magadnak. Amikor bemész szülni, akkor el kell mondani, hogy utoljára mikor és milyen hatású inzulint adtál be, illetve pontosan milyen diétán vagy. Ezektől függően adnak egy olyan infúziót amiben inzulin és cukor is van valamilyen elegyben. Nekem - császáros szülés volt - amikor kiemelték a méhlepényt, akkor elzárták az infúzió csapját és onnantól ránéznem sem volt szabad az inzulinos fecskendőre. A baba vc értékét mérik azonnal, aztán ha jól emlékszem óránként, és ha kell akkor kap infúzitó, hogy ne hipózzon. Nekem egyik gyerekemnél sem kellett, tökéletes értékeket produkáltak. Annyi van még, hogy GDMes terhességet sosem engednek túlhordani, hanem a kiírt napon megindítják. Ja, és inzulinos GDMes a nőgyógyászati protokoll szerint csak PIC-es kórházban szülhet, tehát lehet, hogy orvost kell váltanod, erre készülj azért fel. (amikor visszaállították a Margit szülészetét, akkor nem adták nekik vissza a PIC-et? mert eredetileg volt náluk)
A dinnye viszont szerencsére nem tilos, sőt:) Úgyhogy nyáron dinnyét fogok ZABÁLNI :)) Én sajnos (?) az almát kifejezetten utálom, ezért nagyon örülök, hogy végre kezdenek érni a gyümölcsök. Eper, meggy, ribizli...
Dorottya: szerintem is nyugodj meg :) Élvezd a babavárást :)
(fú... tele van a kamránk házi abszolut 100%-os színtiszta cukormentes szilvalekvárral... 2 éve csináltuk, hogy milyen jó lesz majd terhesség alatt az emésztésre... aha... persze... mondjuk van meggydzsem is, az is 100% meggy, no sugar:)
a szilva, a szőlő és a sárgabarack az ami viszont a dietetikusom szerint tilos GDM mellett... (ezekben főleg glükóz van és nem fruktóz ezért nagyon megdobják a cukrot...) (elmagyarázta, hogy ezért áll el olyan jól és sokáig a cukor nélkül készített szilva és sárgabaracklekvár:)
Az eper mellett van még ilyenkor is az alma. De az eper persze sokkal finomabb. Nekem egy idő után már az agyamra ment a sok alma, de hát ne legyen az ember éppen télen terhes, mikor nincs semmi más gyümölcs.
Remélem, az orvosod meg tud majd nyugtatni hétfőn! Küldök egy virtuális simit a kisbabádnak. És még egyszer mondom: ne idegeskedj. Biztosan nem lesz semmi baj.
szülésnél szerintem már nem kap inzulint a kismama, inkább cukros vizet nyomnak bele nehogy leessen a cukra (mondjuk erre mindenkinek figyelnie kell)... szóval szerintem az lehet a dolog kulcsa, hogy akit ugye inzulinra raknak annak eleve magasabb volt a cukra és a baba ahhoz volt szokva... na meg az inzulin miatt az ingadozások is nagyobbak... de ez csak tipp... (gondolom lesz aki pontosan tudja:)
A dokim még nem tudja, hogy ennyire gáz a helyzet, mármint, hogy nem működik a diéta, ezzel majd csak hétfőn lepem meg :O Biztos elmagyaráz majd mindent, hál'istennek nem sajnálja az időt ilyesmire, csak a hétfő olyan messze van.
Azt nem értem, hogy miért pont az inzulinosok babájánál esik le a vc szint szülésnél, hisz annak pont az a lényege, hogy a beadott inzulin miatt a babába már eleve az alacsonyabb vc-tartalmú vér megy át.
Szerintem akárhogy is lesz, a legfontosabb, hogy nyugodj meg. Ezt a néhány hetet valahogy már kibírod, még ha inzulin lesz is belőle. Ha most teljesen kikészülsz az idegességtől, akkor nem fogod bírni az első kemény heteket, hónapokat a babával. Örülj a babának, és ne félj semmitől! Úgyis minden rendben lesz.
szerintem jól teszed, hogy mérsz, én is ezt csináltam. De állj meg valahol a 2. hét környékén különben begolyózol... (utána már csak a kötelező mérések...)
Nekem a rizs és a krumpli esett ki első körben (na nem mintha előtte olyan sokat ettem volna:) Ja, és az összes kínai kaja... (keményítő... amiben keményítő volt az megdobta a cukrom... még egy zacskó -spéci bio:)- levest se ehettem meg nyugodt szívvel mert már a minimális keményítőmennyiség is kiütött.... hiába volt benne mondjuk csak 20CH...
Terhesvitamint semmiképpen ne szedj szerintem, mert csak óriás lesz tőle a baba. Viszont éppen kezd beindulni az eperszezon. Az eperből nekem kábé negyed kiló belefért egy tízóraiba vagy uzsonnába. És már lehet kapni magyar epret is, amiben vitamin is van, nem csak víz.