Keresés

Részletes keresés

ZÓRA Creative Commons License 2003.12.09 0 0 533
Zsuzsa!

Látod, Te ugyanazzal az értetlenséggel, sötétséggel és szakmai tudatlansággal találkozol a saját szakterületeden, mint a szoptatási tanácsadók a magukén! Ha Te is látod, hogy létezik olyan, hogy egy orvos vagy eü. szakember enyhén szólva nem naprakész bizonyos területeken, miért olyan nehéz ezt elképzelni a szoptatással kapcsolatban?
Ugyanúgy, ahogy sokszor a lelkiismeretes szülőkön múlik, hogy a baba megkapja a szükséges kezelést, nem egyszer a lelkiismeretes szülőkön múlik az is, hogy a baba anyatejet kaphasson vagy szopizhasson - és hányszor de hányszor az eü. személyzet kifejezett ellenállása ellenére!
Azért örülök, hogy vannak olyan lelkiismeretes szakemberek, civil szervezetek, akik felemelik a hangjukat az eü. személyzet közömbössége és tudatlansága ellen, és megpróbálnak valamit tenni azért, hogy ez a helyzet változzon. Vagy úgy, hogy megpróbálják képezni őket vagy úgy, hogy megpróbálják elérni, legalább működjenek velük együtt, és hívjanak oda szakembert, ha már ők nem értenek hozzá. Egyébként én nem várom el, hogy egy orvos mindenhez értsen (egy bőrgyógyász sem végez agyműtétet), de merje bevallani, ha egy másik szakember segítségére van szükség, és ne tegyen úgy, mintha mindenhez értene - a páciens rovására....

ZÓRA

Előzmény: zsuzsa (532)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.09 0 0 532
Amikor osztályon dolgoztam( ortopéd ) operáltak egy 8-10 éves fiut, helyes okos srác volt, de nála visszamaradt a bénulásból néhány zsugorodás és mindig korrigáltak az inakon, ami túlhuzott.
Gondosan megtervezték az orvosok, hogy mit hol fognak müteni. Másnap meg telefonáltak le a vezető gyógytornásznak, kapja magát menjen a mütőbe és húzzon steril ruhát.
Ugyanis elaltatták a ksifiut és ugyebár altatásban ellazulnak az izmok és FOGALMUK sem volt melyiket kell korrigálni...

Sajnos se gyt-k, se védőnők se szülésznők nem tudnak élni a net adta lehetőségekkel. Nyelvtudás, külföldi szakirodalmak olvasgatása, lépéstartás az uj módszerekkel stb mind mind kéne. Szeged egyetemi város, egyetemi klinika és ott ilyen a helyzet.. milyen akkor a kiskunhátrányosi városi kórházban.

Nem kedvelem a babanetet, de nagy előnye, hogy az rovosok rájöttek milyen ereje van a nyilvánosságnak és tuti biztos aggódva figyelik, milyen mulasztások derülnek ki ott :-))))

Arra tényleg rossz gondolni, mi lett volna Virággal, ha nem ilyen lelkiismeretes szülei vannak.De lemaradva nem vagytok, pont a legjobb időben kezdték el a leányzó kezelését. Sajnos visszaforgatni nem lehet az idő kerekét, de végülis még mindig kap anyatejet?

Előzmény: Angiszeged (530)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.09 0 0 531
Ezt nem értem.. minden 7-8 hónapra született baba hipotón. Az a normális, fiziológiás.Olyannak KELL lennie. Azért fekszenek úgy mint a kisbékák, kiterülve. Az időre jött babák huzzák csak be a karjukat-lábukat, az Apgar egyik száma mutatja is a baba izomtónusát.

Én is csak akkor kezdtem nagyon ideges lenni amikor mutattatok képet Virágról amin hason fekszik fürdés után meg Apu tartja maga elé és ott már látszott a popóján, a végtagjain.Most már egészen más, hétről hétre behozta a lemaradást.

Az viszont röhej, hogy csak a nagypofáju, harcos szülök gyereke kapja meg amit kell.. ha ti akarjátok, akkor gyakrabban kezelik, ha nem akkor nem kezelik...ha tukmálod a tejedet, akkor adják, ha nem tukmálod akkor nem.

A Dévény módszernek (is)már régen tananyagnak kéne lennie, de ez is olyan mint a védőnők meg az LLL vagy a szülészek és az alternativ szülés... mindenki védi a bástyáit és féltékeny a másikra
:-((

Előzmény: Angiszeged (527)
Angiszeged Creative Commons License 2003.12.09 0 0 530
Igen, sejtetem, hogy féllábú lesz a történet, csak így is off, de leírom: asszem Zsuzsa meg fog erősíteni, abban, hogy sajna a gyógytornáészt semmibe sem veszik az orvosok, a !!!nővérek... az átlagember elképzelése pedig kb ennyi: egy ember, aki beteg emberek csoportjainak !!vezényel tornát, akik labdát tartanak a kezükbe.
Szóval az orvosok a szegedi picen NEM TUDJÁK, MI az a Dévény módszer. Ez halálosan komoly. NA jó, az egyik már tudja, és időnként lkéri is a kezelést. A gyógytornász többször felajánlotta, hpogy mutat kezelést, írásos anyagot adott a kezelésektről, az eredményekről... VAlszeg el sem olvasták. Az egyik szaktekintély VIrágot semmivel nem engette kezelni (KAtonával sem), mert nehogy eltörjön a csontja (ugyanis nagyon ritka). És még az is érv, ha sír, abba kell hagyni. NA most a Dévényt, azt végig sírják.
HA vkihez hívják a Dévényes gytornászt egy babához, és kérnek mondjuk egy passzív kimozgatást (ami egy nudli amúgy), akkor Őt suttyonba megkezeli Dévénnyel.
IDi! NEkünk senki nem mondta, hogy VIrágnak izomproblémáji vannak. MEgnézték egyszer emeli e a fejét, és úgy lógott, hogy hihetetlen... Kérdeztem, ezt mikor kellene csinálnia? Azt mondták, majd fogja... Hát 2hónap kezelés után emelte a fejét először. Mi lett volna kezelés nélkül:((....
TEhát Ln itt olvasgattam, Zsuzsával beszélgettünk a korán, és olvastam, hogy mindenki Dévényezik, utánajártam... A többit már tudod. BEle sem merek gondolni, ha nem lenne netem, mi lenne. ELképzelhető, hogy ilyen súlyos hipotóniával nem tanulna meg járni, vagy megtanulna, de csúnyán és 3évesen... Elképesztő mennyire nem fihgyelnek oda a rehabilitációra az orvosok. Pedig nem elég az életét megmenteni, nagyon nem elég...

Elég kimerítő volt? :)

Előzmény: Törölt nick (528)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.08 0 0 529
Zsuzsa nagyjából én is ugyanezt mondtam, csak éppen nem szakszerűen, nincsen köztünk semmi ellentmondás. MIvel én nem jártam hozzá, nem tudom ennyire ezeket a szakszavakat.
De elárulom neked, hogy mikor 1990-ben egy fatális véletlen jóvoltából önkormányzati képviselő lettem, én csak azt szerettem volna elérni, hogy az önk, adjon egy helyet bérmentve Dévény Annának. Nem sikerült, mert a Főv. Önk, megtorpedózta. Legközelebb nem is jelöltettem magam, mert elegem lett az egészből éppen emiatt. Szóval én nagyon is nagyra tartom Dévény Annát, szvsz. jobb eredményeket ér el, mint a Pethő Intézet... de ez itt most persze off teljesen.
Előzmény: zsuzsa (524)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 528
"(kiderült a klinikán van, kezel is a picen, de Virághoz nem hívták, és Ő mindig nézte, hogy mennyire irdatlanul hipotón:(( )"
Megint nem ertek valamit. :( Adott egy szakember, akit mas babahoz hivnak, latja hogy a tieddel baj van, de NEM SZOL! Miert? Persze, nem megy oda Viraghoz hogy akkor most ot is kezeli, de legalabb szolni. Tenni egy post-it cetlit az inkubatorra "ez a gyerek baromira hipoton de kezelheto lenne" vagy valami.
Most itt rancolom a homlokom es toprengek es nem ertem :(((. Te hogy kerultel vele kapcsolatba?

Baromira OFF de azert elmondom, mert ez a sztori ugrik be ilyenkor mindig. A BEAC-ban kosaraztam. A Fazekasba felveteliztem, ami akkor ELTE gyakorlo gimi volt. Ez nem volt titok, az edzom is tudta. Nem vettek fel. Amikor ezt meghallotta, elkezdte, hogy "miert nem szoltam hogy oda megyek [tudta!] mert ugye a BEAC-osoknak oda protkoja van es o tudott VOLNA segiteni ha idoben tudja". En meg 13 evesen csak siman rosszul ereztem magam, egyreszt mert nem sikerult valami amit szerettem volna, masreszt duplan hulyenek neztek, mert miert nem szoltam. TUDTA! Ma mar az ilyen utolag jovo "miert nem nekem szoltal" tipusu dumakat siman tudom kezelni, de akkor rosszul esett. Remelem, te nem erzed rosszul magad emiatt.

Előzmény: Angiszeged (527)
Angiszeged Creative Commons License 2003.12.08 0 0 527
off PErsze Zsuzsa!
Viszont hamarabb el lehetett volna kezdeni a kezelést!! Már bent a picen. ellenben nekünk senki nem javasolta, én jöttem rá, mi is ez, kiderült csinálják is Szegeden, megkerestem, beutaló, stb... (kiderült a klinikán van, kezel is a picen, de Virághoz nem hívták, és Ő mindig nézte, hogy mennyire irdatlanul hipotón:(( )
Amikor kezdtünk szopizni, akkor Ő 3hónapos volt. Már 2300gramm körüli. ÉS ezt úgy vedd, hogy szopott ennyit 40perc alatt, aztán nem lehetett felébreszteni a köv etetésre... de emlékszel még, mennyit kinlódtunk. Bár ez is összetett, mert ma már tudom, azért evett olyan keveset, mert a szívével ugye nincs rendbe minden, csak elfelejtették mondani, hogy a szíves babák lassabban nőnek, és keveset esznek:( na ma már mind1 szerencsére. KEvés anyatejet még mindig kap, napi 200mlt, úgy hozom egy anyukától.
on
Előzmény: zsuzsa (526)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.08 0 0 526
Angi, viszont ezen Dévény kezeléssel se lehetett volna segiteni, mert nem kezel törékeny , főleg kis sulyu újszülötteket...akiknek még meleg biztonságra, nyugalomra van szüksége és a lehető legkevesebb nyaggatásra.
Dehát hónapokig kapott anyatejet és az a 20-30 gramm is óriási teljesitmény volt egy alig kilós babától.
Előzmény: Angiszeged (525)
Angiszeged Creative Commons License 2003.12.08 0 0 525
hipotón gyerekek

fel kell lazítani az izmaikat, csak utána jöhet a torna TE Alice, ezt a tornát ne nagyon emlegesd Dévényes körökben, mert csunyán fognak nézni rád:), ugyanúgy, mint ha masszírozásnak neveznéd. Egy kicsit fenn hordják az orrukat, de szvsz nem baj, a lényeg, hogy eredményesek:). A többi gondolatod Zsuzsa helyesbítésével ok:)

Virág szájában is van egy bazi nagy letapadás. Mint később kiderült, ezért nem tudott erősen szívni, és most sem tud. Szopizni max 20-30grammokat tudott, de ez már kimagasló eredmény volt, és akkorra úgy elfáradt, hogy cumiból sem fogadott el többet. De a drágám a cumin is elfáradt. És ez a mai napig így van. EZért eszünk inkább kanállal, és biz nagy lukú cumiból... és bőszen próbálkozunk a pohárral, ami nagyon tetszik neki:)

Én anno felhívtam egy lll tanácsadót, és jókat mondott nagyon, csak már késő volt:(.

HAlli

Előzmény: AliceCsodaországban (517)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.08 0 0 524
Nézd Alice... én nagyra becsüllek, de most nagyon zavarodott dolgokat irtál, amit nagy baj, ha valaki elolvas és elhisz.Ne haragudj...

Dévény Anna módszerével többségében olyan cerebral paresises babákat kezelnek akik születés körüli oxigénhiányos állapot vagy késöbbi agyvérzés ( pl korababáknál ) miatt mozgásukban sérültek, kóros izomtónus változások és hiányzó reflexek és elemi mozgásminták miatt megakadtak a mozgásfejlődésben ill. rossz irányban fejlődnek. Tisztán hipoton formáju baba nincs, se spasztikus ( az izom tul renyhe vagy túlfokozott tonusát nevezik igy ) a többség kevert.
Dévény Annának van egy fantazstikus módszere, melyben az inak, izmok nyujtásával visszahatva kezeli, ingerli a sérült agyterületet és a babáknál kialakitja a helyes izomtónust, forgást,járást stb. A szopáshoz is kellenek izmok, azokat is érinti/érintheti a tonusprobléma és a késöbbiekben letapadások alakulnak ki.Az izmoknak amugy nem lenne semmi baja, csak a tónusukat, a mozgást irányitó - szabályozó agyterület sérült az oxigénhiány miatt. 2-3 hónapos babákat már kezel ( újszülötteket nem )és fantasztikus eredményeket érnek el, föleg a hipoton tulsulyu babáknál. 100%-ban rendbejönnek akár középsúlyos babák is.
Persze alig van róla valami a neten :-((((

Előzmény: AliceCsodaországban (517)
Shiro Creative Commons License 2003.12.08 0 0 523
Lehet, hogy már én sem sokáig.
Ezt csak az ég tudja, meg az a kis "liba" aki ott szuszog a másik szobában.

S.

Előzmény: Törölt nick (521)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 522
Sot, jart erre olyan is aki soha nem is szoptatott es nem is fog. Bar elmeletben nagy szakember :)))
Előzmény: Törölt nick (521)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 521
Ja te ide szoptatni jarsz??? Bocs, az itt megfordulok 90%-a regesregen nem szoptat :)))
Előzmény: Shiro (520)
Shiro Creative Commons License 2003.12.08 0 0 520
...pedig azt hittem, hogy ezzel lesz itt egy kis béke, mert kéremszépen, ekkora zajban nem lehet szoptatni :o)))

S.

Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 519
:((( ne mar szasenyka, pedig mar itt bemelegitettem :)))
na megyek forditani, ha mar veled sem lehet kardozni :)))
Előzmény: Törölt nick (518)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.08 0 0 517
Szájban lévő letapadás...
Én nagyon régóta kisérem fogyelemmel Dévény Anna munkásságát.
És én is olvastam erről, és megpróbálom elmondani, ami megmaradt bennem, abszolut laikus szinten. Mintha azt magyarázta volna (D.A.) egy tévéelőadásban, hogy vannak a hipotómiás (teljesen laza izomzatú) és az izomletapadásos csecsemők, akik valami születései hiba vagy méhen belüli gikszer következtében merev izmokkal születnek. Ezeknek a csecsemőknek minden izma görcsös - emiatt is fájdalmas a kezelésük, mert minden tornáztatás előtt manuálisan fel kell lazítani az izmaikat, csak utána jöhet a torna. És ebben benne van a szájizomzat is, ugyanúgy, mint a többi. Ugyanis ezek a csecsemők ebből kifolyólag szopni sem tudnak.
Előzmény: zsuzsa (513)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 516
Van egy oriasi tevedesed szasenyka. NEKIK nem art senki. UI nonprofit szervezet, max kevesebbet dolgoznak INGYEN. Tehat max a magaban ellenallast erzo kismama art maganak ill a gyerekenek, ha nem kerdez az LLL-tol, mondjuk dacbol, mert nem fog tudni jobban/eredmenyesebben/tovabb szoptatni. Az LLL-nek ill. kepviseloinek ez semmi hatrannyal nem fog jarni. Tehat ha neked pl nem szimpi az LLL, vagy pl Iboly szemelye, szvsz nagy butasag lenne ha a tervezett numbertwo gyermeked eseten elofordulo szoptatasi problemaddal nem ot/oket keresned meg. CSAK magaddal szurnal ki. :) [persze a TE dolgod]
Előzmény: Törölt nick (514)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 515
szasenyka azon gondolkodtam a minap, hogy tény, hogy az a szégyentábla az nem egy szép ötlet. De annak a topicnak végülis az a címe, hogy szoptatás, kitől ne fogadj el tanácsot. Nem az, hogy kihez ne járj nőgyógyászati vizsgálatra. Nem tudom, mennyire lettem érthető.

Szerintem is a túl "lekles" szimpatizánsok azok aki ezt a nagy ellenállást váltják ki egyesekből.
Még geyszer mondom, nem ismerema babanetet, nem tudom, hogy ott Iboly milyen :) Itt korrekt, alapos és szvsz szakértő. Eza hosszú hsze nekem megválaszolt egy kérdést amit eddig senki sehol.
Az már tényleg csak az én hülyeségem, hogy nem jutottam le az LLL ig akkor:(

Előzmény: Törölt nick (514)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.08 0 0 513
Szerintem egy ilyen levellel (hacsak nem hannibal lecter tipusu a nögyogyász ) sokkal több kuncsaftot lehet szerezni....

Utananezek a szájban levő letapadásoknak. Valahol olvastam, megkeresem.

Ja én pl szoptatás előtt is fejtem, ezt semmilyen könyv nem javasolta, de jobb volt kiengedni a felesleget, mert nagyon fuldoklott töle a gyerek ha tele volt és hirtelen elkezdett jönni.
Mellcsiklandozásra elindult és az edény fölé állva kiengedtem a felesleget, mindig ujratelt kb 45 percen belül.Igy tulképp napi legalább fél liter lejött és nem feszült fájdalmasan.
Életemben se számoltam melyikből szopott utoljára. Mi a fenének kell egyáltalán ennyit számolni ?

Előzmény: R Iboly (505)
Shiro Creative Commons License 2003.12.08 0 0 512
Sziasztok!

Tudom, off vagyok, de valahogy idevalónak éreztem most.

- Tehát interjút szeretnél tolem?
- Ha van rá időd...- mondtam.
Isten mosolygott.
- Az én időm örökkévalóság. Milyen kérdések vannak a tarsolyodban?
- Mi az, ami legjobban meglep az emberiséggel kapcsolatban?
Isten így felelt:
- Az, hogy beleunnak a gyerekkorba. Siettetik, hogy felnőjenek, és aztán újra gyerekek szeretnének lenni. Az, hogy elvesztegetik az egészségüket a pénzkereset érdekében, és aztán az összes pénzüket az egészségük helyreállítására költik. Az, hogy miközben aggódva gondolnak a jövőre, elfelejtik a jelent, s így sem a jelenben, sem a jövőben nem élnek. Az, hogy úgy élnek, mintha sohasem halnának meg, és úgy halnak mintha sohasem éltek volna.
Isten megfogta a kezemet, s egy ideig csendben maradtunk.
Aztán így kérdeztem:
- Te, mint szülő, mit tartasz fontosnak: mit kell a gyerekeidnek életük során megtanulniuk?
Isten mosolyogva válaszolt:
- Tanulják meg azt, hogy nem kényszeríthetik ki senkinek a szeretetét. Amit megtehetnek, az az, hogy engedik magukat szeretni. Tanulják meg azt, hogy ne méregessék magukat folyton másokhoz. Azt is tanulják meg, hogy a gazdag ember nem az, akinek a legtöbbje van, hanem az, akinek a legkevesebbre van igénye. Azt is tanulják meg, hogy pillanatok alatt mély sebeket ejthetünk szeretteinken, de sok évig tart begyógyítani őket. Tanuljanak meg elnézőnek, türelmesnek lenni. Tanulják meg, hogy vannak, akik igazán szeretik őket, csak egyszerűen nem tudják kifejezni vagy kimutatni érzelmeiket. Tanulják meg, hogy nem mindig elég, ha mások megbocsátanak nekik. Saját maguknak is meg kell bocsátaniuk.

on

üdv.:S.

Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 511
Iboly, köszönöm, hogy megválaszoltad a kérdéseket.
Sajnos megtudtam, hogy nálunk mi volt a probléma valószínű okozója.
Sajnálom, hogy nem találkoztunk előbb :(

köszi, gyümi

illdii Creative Commons License 2003.12.08 0 0 510
Iboly, köszönöm ezt a hozzászólást, el is mentettem, jól jöhet majdan a kistesókor:)

(Remélhetőleg ez után azért kevesebben tartanak téged itt kontárnak szoptatásilag...)

Előzmény: R Iboly (503)
Maminti Creative Commons License 2003.12.08 0 0 509
Kedves Iboly!

Ha nem bánod, én is kérdeznék tőled. Ahogy irtad is, ezek szerint az egymáshoz közel lévő etetésekkor érdemes ugyanabból a mellből folytatni a szoptatást. Mennyi az az időtartam, ami után már a másikkal érdemes kezdeni?

Nem gond-e az, ha a baba általában 3-4 esetleg 5 órákat is békésen alszik két szopi között, és az éjszakát is átalussza? Kell(ene)-e ilyenkor kelteni valamikor, vagy felesleges? Ha nem kell, érdemes-e a tejet kifejni, hogy az ne pangjon vagy csökkenjen mennyiségileg?

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.08 0 0 508
Én már tényleg befejeztem az ittani vitatkozást, de a tények kedvéért még ideírom, hogy mikor én tályogos mellel a védőnő tanácsára - aki szoptatáspárti volt A 70-es években - szoptattam, akkor már túl voltam két mellpungáláson, ahol egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tályogban genny volt - a gyerekem gennyet szopott, és amiatt ordított egész nap rá nem jellemző módon.
Szóval azért vigyázzunk ezzel a "tályogos mellel is lehet szoptatni" tanáccsal, ha kérhetem...

(Igaz nekem nagyon súlyos mellgyulladásom volt, még a sebész is sajnált mikor felvágott...)

Agallis Creative Commons License 2003.12.08 0 0 507
elfelejtett, írni, hogy a mama volt skarlátos gyermekkorában..

Iboly, a szopis hosszú hozzászólásodnak nagyon örülök, részben választ adtál a lányom hasfájós tüneteire. Azt, hogy a kiürült mellel kezdjük az időben közel levő következő szoptatást, az számomra teljesen új, én pont fordítva csináltam.

Agallis

Előzmény: Agallis (506)
Agallis Creative Commons License 2003.12.08 0 0 506
most találtam erre a topicra, még csak ott tartok, hogy az anyatej mi ellen véd és mi ellen nem, (lásd lent, mire válaszolok)Nos egy kis adalék: a lányom ovijában skarlát volt pár hete. 3 gyerek kapta el, testvérek, a legkisebb 2 hónapos tisztán anyatejes baba ergo az anyatej nem feltétlenül véd a gyerekbetegségek ellen sem.
A saját fiam a kizárólagos szoptatási időszakban is elkapta fertőzéseket a nagyobbtól.
Én egyébként szoptatáspárti vagyok, a gyermek 1 éves koráig, nem tartom kizártnak, hogy 2 évig szoptassak pl. ha az nekem meg a gyerekemnek jólesik. Bár a gyerekeim elválasztották magukat, nyilván nem erőltettem, nekem is jólesett, hogy magamra is figyelhetek ismét.

Agallis

Előzmény: Törölt nick (425)
R Iboly Creative Commons License 2003.12.08 0 0 505
Zsuzsa!

"vagy privátban megkérnia dokit, hogy tegye meg azt a jószolgálatot, hogy a szopitanácstalanoknak javasolja az LLL-t .. ha kerek perec elutasitja, akkor lehet nyilvánosan lépni, de nem hiszem, hogy udvarias kérésre igy reagálna."

Így hogy hangzik?

Kedves Gábor!

Nekem nem kérdésem, hanem kérésem van. Elismerve azt, hogy tapasztalt szülész-nőgyógyász vagy, és a szabadidődből elég sokat áldozol teljesen grátisz, hogy megválaszolj egy csomó kérdést, tudva azt, mennyi mindent (pontosabban mennyire keveset) tanítanak az orvosoknak (a férjem is orvos) a szoptatásról, arra kérlek nagyon szépen és kedvesen, hogy ha valakinek szopiproblémája van, inkább küldd el a www.lll.hu-ra. Itt olyan szakemberek válaszolnak a kérdésekre, akik maguk is hosszú ideig szoptattak, van köztük IBCLC is (nemzetközi laktációs szaktanácsadó), őket csak és kizárólag erre képezték ki.

Előzmény: zsuzsa (449)
R Iboly Creative Commons License 2003.12.08 0 0 504
Zsuzsa!

Nagyon örülök, hogy hallottál az indukált laktációról! Sajnos, valóban kevesen tudnak róla, hogy a tejtermelődés beindítható nemszült anyáknál is. Hozzánk egyre több örökbefogadó mama fordul, ismerek egy olyan anyukát is, aki adoptált iker babáinak fejte a tejcsit (kialakult már a cumizavar a babáknál és nem akartak szopizni). Valóban, már a kisbaba érkezése előtt el lehet kezdeni fejni, majd a babát gyakran mellretéve szoptatni, SNS segítségével. Tényleg van gyógyszeres rásegítésre is mód, ettől itthon eléggé elzárkóznak az orvosok, külföldön leginkább domperidone-t alkalmaznak, amelynek mellékhatásaként emelkedik a prolaktinszint. Ez olyan esetekben is hatásos szokott lenni, amikor tejmirigyelégtelenség miatt nem képes az anya elegendő tejet termelni a kisbabája számára. Ösztrogént viszont nem szabad adni, az ösztrogén gátolja a prolaktintermelődést, gondolj a kombinált fogamzásgátló készítményekre!
Antibiotikum: nagyon sok olyan antibiotikum van, amelyet lehet szoptatás alatt szedni, pl. a Staph. aureus-ra leggyakrabban rendelt gyógyszer, az Augmentin. És sok nem szedhető gyógyszernek is meg lehet találni a szoptatás alatt alkalmazható alternatíváját.

Említetted a Dévény-módszert. Nagyon érdekel, hogy pontosan mivel foglalkoznak, hogyan gyógyítják a baba szájában lévő letapadásokat, milyen problémákkal lehet hozzájuk fordulni, hol lehet őket megtalálni! Megírnád ezt nekem? Akár emailben is, hogy ne térjünk el nagyon az eredeti témától.

Köszönöm előre is,
Iboly

Előzmény: zsuzsa (392)
R Iboly Creative Commons License 2003.12.08 0 0 503
Kedves Gyümi!

Nagyon szívesen megválaszolom ezeket a kérdéseket, remélem, hogy ezzel segíthetek azoknak, akik hasonló problémával küzdenek.

Az első dolog, amit le kell szögezni, hogy a személyes eseteknél kizárólag az ebben a topikban leírt információk alapján próbálom megfejteni, hogy mi lehetett a baj. Ahhoz, hogy MAJDNEM pontosan meg lehessen állapítani az okokat, még nagyon sok kérdést kéne feltenni. Azért MAJDNEM, mert ritkán lehet valamit 100% biztonsággal kijelenteni: ahogy nincs két egyforma baba, úgy nincs két egyforma eset sem. Mindig az adott helyzetnek megfelelően kell mérlegelni, mindig figyelembe kell venni az egyéni különbözőségeket, az egyéni élethelyzeteket. Semmi sem fekete vagy fehér.

-Mi lehetett a LEGVALÓSZÍNŰBB oka a mellgyulladásodnak (Zsuzsa)? Annak, hogy olyan göbök voltak a melledben, hogy Pufi néni kellett hozzá, hogy kimasszírozza?

Zsuzsa írásaiból az derült ki, hogy kis mellei vannak, nem tette mellre a babáját 2 óránál gyakrabban, éjjel nem szoptatott 4 óránál gyakrabban, használt bimbóvédőt és rendszeresen fejt, jutott a tejtestvéreknek és az anyatejgyűjtőbe is tej.
Az sajnos nem derült ki, hogy mennyi idős volt a babája, amikor a mellgyulladás kialakult, és az sem, hogy már abban az időben is betartotta-e a kétóránkénti illetve az éjjel négyóránkénti szoptatást.
Az sem derült ki, hogy valóban mellgyulladása volt-e vagy "csak" tejcsatorna-elzáródása. Ezt a két dolgot a köznyelv gyakran összemossa és az elzáródást is mellgyulladásnak nevezik.

A mellében lévő göbök tejcsatorna-elzáródásra utalnak, ami ugyanakkor nem zárja ki, hogy bakteriális fertőzés is kialakuljon, ha sebes a bimbó, sőt, egy elhanyagolt elzáródásnak gyakori következménye a mastitis. Az elhanyagolt (vagy észre nem vett) mastitisből pedig az esetek kb. 10 százalékában tályog lesz.

A kisbabát igény szerint kell szoptatni. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal mellre kell tenni, amikor hajlandóságot mutat a szopásra. Ez nem azt jelenti, hogy egyfolytában a mama mellén kell lógnia vagy a mamának éjt nappallá téve kell szoptatnia. A legtöbb kisbaba délelőtt ritkábban szopik, nagyobb mennyiséget, viszont hosszabbakat is alszik. Délután viszont folyton szopizna, kisebb mennyiséget eszik egyszerre, kevesebbet alszik. Ez gyakran megtéveszti, elbizonytalanítja az anyákat, azt hiszik, hogy nincs elég tejük, azért sír a baba vigasztalhatalanul. Vagy azért mert fáj a hasa. (Erre a későbbi kérdések során még kitérek.)
Az igény szerinti szoptatás segíti a mellek gyakori kiürítését, ami a tej optimális termelődéséhez szükséges. Ha ebbe, a szoptatási idő hosszának vagy gyakoriságának korlátozásával beleszólunk, a nem ürülő tej pangani kezd, az anya melle túltelítődik, a mell szövetei között felgyűlik a víz (a mell ödémás lesz), vértolulás lesz az erekben, egy vagy több tejjárat elzáródik, az anya belázasodhat, a melle csomós lesz. Ennek az állapotnak a kialakulását elősegítheti a bimbóvédő is (erről még később lesz szó), valamint a fejés, ami rendszeresen többlettermelést eredményez. Különösen igaz ez a kismellű nőkre. Az már talán köztudott, hogy a mell mérete nem befolyásolja, hogy egy anyának mennyi teje termelődik, azonban a "tárolókapacitásban" fontos szempont. Egy nagyobb mell több tejet képes tárolni, míg a kis mellet gyakrabban kell kiüríteni.

-Mi az összefüggés Alice tályogja és a kisbabája hasgörcse között?

Nincs dokumentálva, hogy a mama mellében lévő tályog és a kisbaba hasfájása bármilyen összefüggésben lenne egymással. Sokkal inkább véletlen egybeesésről lehet szó. A hasfájás amúgy is is egy igen megfoghatatlan dolog, a legtöbb babára, aki sokat sír, ráfogják, hogy fáj a hasa. Természetesen vannak hasfájós babák, sőt a kólika is létező jelenség, de ezeket lehetetlen eltéveszteni. A baba egyértelműen a fájdalomtól sír, amikor görcse van: hirtelen, éles hangon felsír, felhúzza a lábacskáit a hasához. Masszírozás, tornáztatás után "jönnek a szelek", vagy kakil, de nem mindig. Nagyon nehéz, lélekölő időszak az egész családnak.
Sokszor azonban más baja van a babának. Azért sír, mert éhes, fázik, melege van, tele a pelus, kényelmetlen neki valami vagy egyszerűen csak szopizni szeretne. Érdemes megpróbálni kitalálni, mi baja van, de nem mindig sikerül rájönni. Ilyenkor bármikor meg lehet szoptatni, függetlenül attól, hgy mikor szopott utoljára. Magyarországon kering egy tévhit, miszerint ha két óránál gyakrabban szopik egy baba, akkor a félig emésztett tejre eszi a frisset és ez hasfájást okoz. Ez, ilyen formában, egész egyszerűen nem igaz! A babának akkor fáj a hasa a gyakori szopizástól, ha minden alkalommal a másik mellből szoptatjuk. A szoptatás elején ugyanis a szomjoltó, laktózban gazdag tej ürül, amely nagy mennyiségben puffasztó hatású, hasfájást okozhat. Erre gyakran a széklet zöld színéből jövünk rá.
Hasfájás miatt nem érdemes a kicsit megfosztani az igény szerinti szopizástól. Arra kell csak ügyelni, hogy ha a baba nagyon hamar akar újra szopizni, akkor ne a másik mellre tegyük át, hanem 2-3 órán belül mindig ugyanarra, amelyikből előzőleg szopizott, hogy a zsírosabb, hátsótejhez is hozzájusson.

Alice esetére visszatérve: lehet, hogy a kisfia amúgy is pont abban az időszakban lett volna hasfájós, amikor a mamájánál kialakult a tályog. Lehet, hogy nem ízlett neki a tej, aminek mastitis után megnő a NaCl tartalma, sósabb lesz. (Az nem derült ki, hogy milyen gyakran tette mellre a babát, korlátozta-e a szopási idő hosszúságát, gyakoriságát, de ha igen, ettől is nyűglődhetett a pici. Függetlenül attól írom ezt, hogy maximálisan megértem Alice-t, ha nem akarta a szükségesnél gyakrabban átélni a tályoggal való szoptatással járó fájdalmat!) Lehet, hogy érzékeny kis antennáival vette a mamája lelkiállapotát (fájdalom, idegesség, a szoptatástól és fájdalomtól való félelem, bizonytalanság, stb.) és ezért volt nyűgösebb, sírósabb. Így lehetett közvetve köze a tályognak a hasfájáshoz.

-Mikor és hogyan szabad tályoggal szoptatni és mikor nem?

Abban az esetben nem szabad tályoggal szoptatni, ha a tályog olyan közel helyezkedik el a mellbimbóhoz, hogy a kisbaba szája hozzáérne. Egyébként steril sebfedés és a megfelelő higiénés szabályok betartása mellett szabad, sőt, javasolt szoptatni. Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet állást foglal:

WHO review of Mastitis published in 2000 (the title
is "Mastitis Causes and Management", WHO / FCH/ CAH/00.13).

http://www.who.int/child-adolescent-health/publications/NUTRITION/WHO_FCH_CAH_00.13.htm

"Doctors and other health workers who care for a woman with a breast abscess should reassure her that she can continue to breastfeed, that this will not harm her infant, and that she should be able to breastfeed any other infants that she may have". (p24).

"Maintaining lactation when a woman has mastitis or breast abscess is
important both for her own recovery, and for her infant's health." (p25)

"... a number of studies have demonstrated that continuing to breastfeed is generally safe, even in the presence of Staph aureus (Table 5) (6 refs). Only if a mother is HIV-positive is it necessary for her infant to stop feeding from the affected breast until it has recovered". (p25).

-Mi a LEGVALÓSZÍNŰBB oka annak, hogy Lovászi kisfia hasfájós lett az igény szerinti szoptatástól és miért oldódott meg a probléma 6 hetes korában, amikor áttért a kétóránkénti szoptatásra?

Tulajdonképpen erre válaszoltam fentebb. Ha Lovászi minden alkalommal a másik mellére tette át a babát, akkor a laktózban gazdag elsőtej valószínűleg puffadást, hasfájást okozott. (A bimbóvédő erre még rátehetett, erről később.)Ez a probléma megszűnt, amikor több idő telt el a szoptatások között és a kisbaba valószínűleg nagyobb mennyiségeket is evett, nagyobb, ügyesebb lett, a zsíros hátsótejet is kiszopizta. De lehetett véletlen egybeesés is: a hathetes kor több szempontból is mérföldkő, sok babának akkor múlik el a hasfájása is.

-Igaz-e, hogy az első 3 hónapban akkor is lenne teje egy anyának, ha nem szoptatna?

A szülés utáni első napokban termelt kolosztrum összetétele a szoptató
és nemszoptató anyákban hasonló. Ez a helyzet azonban a tejbelövellés után hirtelen megváltozik. (A laktáció beindulásához nincs szükség
szoptatásra, a laktáció fenntartásához azonban elengedhetetlen a
szoptatás.) A nemszoptató anya tejének Na és Cl
koncentrációja megnő (míg a szoptatóé csökken), és ha a mellet nem
ürítik ki, a szekréció néhány nap alatt megszűnik.

A tejbelövellést követően a tejtermelés endokrin (hormonális)
szabályozás alól autokrin (a mell kiürítése által szabályozott)
szabályozás alá kerül. Ez azt jelenti, hogy a tej mennyiségének
szabályozásáért az emlőmirigy helyi mehanizmusai felelősek, amelyek
viszont a csecsemő által elfogyasztott tej mennyiségétől függnek.
A tej kiürítése a mellekből elősegíti a folyamatos tejtermelést, míg a
megfelelő kiürítés hiánya vagy a tejpangás a tejtermelés csökkenésének
irányába hat.
Ha a tejet nem ürítik ki a mellből, a tejtermelés néhány nap alatt
megszűnik, és az emlő ismét egy kolosztrumszerű folyadékot termel.

-Mit okozhat a bimbóvédő használata?

Elsősorban cumizavart. A mesterséges cumit, cumisüvegre való cumit és a bimbóvédőt egészen más technikával szopják a babák, mint a puha, rugalmas anyamellet. A helyes mellretételnél a baba nagyra tátja a száját, a mellbimbót olyan mélyen veszi a szájába, hogy a vége szopáskor a lágy szájpadhoz ér. A bimbóudvar nagyobb részére is "ráharap", nyelve a bimbó alatt helyezkedik el, körülölelve azt. Szopáskor a baba vákuumot képez és a bimbóudvarra gyakorolt préseléssel nyeri ki onnan a tejet. Így jutnak el a megfelelő ingerek az agyalapi mirigyhez, így termelődik megfelelő mennyiségű tej.

A mesterséges cumit, bimbóvédőt nem tudja a baba olyan mélyen bevenni a szájába, mint az anyamellet, nem kell hozzá feltétlenül nagyra nyitni a száját, a fogínyével tartja, majd ha nincs rá szüksége, a nyelvével kilöki. A cumisüvegen lévő lyukat befogja a nyelvével, amikor levegőt akar venni; a cumizavar egyik tipikus jele az anya mellbimbójának hegyén lévő seb.
A legtöbb babát megzavarja, ha az első hetekben mesterséges cumit kap, ha üvegből etetik vagy bimbóvédővel szoptatják. Ezek használata ÁLTALÁBAN szoptatási problémához vezet: fájdalmas, sebes mellbimbó, tejcsatorna-elzáródás, mellgyulladás, tályog, a tejmennyiség csökkenése, elégtelen súlygyarapodás. A bimbóvédő pont azt a területet fedi le, amit a babának ingerelnie kell, az areolát. (Külföldön már lehet kapni óvszer vékonyságú bimbóvédőt, ami nem okoz ilyen problémát, ám cumizavart ugyanúgy okozhat.) Éppen ezért közvetve a hasfájásnak is lehet okozója a bimbóvédő, mivel ha nem megfelelő a stimulus, a baba lehet, hogy csak az elsőtejhez jut hozzá. Gyakran előfordul, hogy a kisbaba nem akar bimbóvédő nélkül szopni, sőt, akár teljesen el is utasíthatja a szopást, akárcsak a cumizó vagy cumisüvegből etetett kisbaba. Vannak babák, akik nagyszerűen megbirkóznak a kétféle szopási mód váltogatásával, sokan azonban nem. Azért is célszerű elkerülni a mesterséges cumik használatát, mert nem tudhatjuk, hogy kisbabánk melyik kategóriába fog tartozni.

-Milyen esetekben indokolt a bimbóvédő használata?

Semmiképpen nem a "klasszikus" esetekben: gyakran előforduló sebesedésnél, vagy a fájdalom megelőzésére, de még csak nem is a lapos vagy befeléforduló bimbó esetében. Bimbóvédőt terápiás céllal lehet használni olyan esetekben, amikor már minden egyéb módszer csődöt mondott, pl. ha a kisbaba felcsapja a nyelvét szopi közben vagy púpozza a nyelvhátat. Szükségességének megítélése azonban mindig szoptatási szakember dolga.

-Mi a hiba ebben a gondolatsorban?
"ha kevesebb idő telt el az előző szopás óta, akkor arra a mellre tegyék vissza, amelyiken utoljára szopott."
Meg fogsz lepődni, de erre magamtól is rájöttem mindenféle IBCLC tanácsadó nélkül is... egyszerűen azért, mert úgy okoskodtam, hogy abból nem bír majd annyit enni, és nem fog annyit hízni... (Volt olyan hetünk, hogy 62 dkg-t gyarapodott.) A probléma változatlanul fennállt.

Habár nagyon logikusan hangzik, hogy ha ugyanarra a mellre tesszük vissza a babát, amelyikből előzőleg szopott, akkor abból kevesebb tejhez jut, így nem fog annyit hízni, de nem feltétlenül igaz. Minél üresebbnek tűnik a mell a szoptatás idején, annál zsírosabb tej ürül belőle.
A heti 62 deka gyarapodás tényleg soknak tűnik, de soha nem kell megijedni, ha egy szoptatott baba sokat gyarapszik. A gyarapodás mértéke és üteme egyénenként változó, egyik héten több, a másikon kevesebb. Később pedig általában lelassul.

Iboly

Előzmény: Törölt nick (390)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 502
csak most leptem be ide ma este es hat elsore picit kiakaszto volt, plane mert ismerem a szereploket... elobb el kellett volna mindent olvasnom, bocs.

de vissza nem szivok semmit, ez botrany. haladunk europa fele :(((

A sarki kozertben dolgozik par fogyatekos, pl bepakoljak a dolgaimat a zacskokba (ingyen, ez a szolgaltatas resze), egy down-os kislany arufeltolto, pakolja a polcokat. Hasznos tagja a tarsadalomnak. Nem segelyen el, nem parazita.

Bar itt kobor kutyak sincsenek...

Előzmény: v_andi (501)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!