Ki akarom "beszélni" magamból a bánatomat. Óriási Csillagok Háborúja- rajongó vagyok, ez a film indított el a pályámon, ez a film határozta meg a mozgóképhez való hozzáállásomat. Mégis, azt kell mondanom, szomorú vagyok. Nagy általánosságban egyetértek Dop-al. EZ NEM AZ IGAZI!!! Lucas-ból eltűnt a tehetség? Nem fűti már az alkotás heve? Egyre jobban távolodik, az eredeti filmek letisztultságától, eszmeiségétől, stílusától. A Csillagok Háborúja, nem a CGI-től működik, hanem attól, hogy Csukjás, titokzatos lények, mítikus alakok, fénykarddal a kezükben állnak, és közben hagynak bennünket nézőket,gondolkodni. Ezzel szemben, most folyamatos Túlmagyarázás, magyarul: felesleges pofázás folyik, gigászi látvánnyal. Az egész már annyira részletes akar lenni, hogy jó úton halad, az unalmassá válás felé. Kit érdekelnek a Midikloriánok? Miért kell 65 alkalommal hallanom a Lézerkard-szót? Miért fossák a szót annyit a meditációról? Háromszor elég egy filmben, úgyis mindenki megérti,mert minden néző 20 nehány éve benne van ebben az univerzumban. Ne legyünk már National Geographic! Ne romboljunk le valamit, ami elvileg lerombolhatatlan! A IV.V.VI-epizódok itt vannak példának. A kevesebb, több. Ez a véleményem. Az EPII. zseniális lenne, ha 20 perccel rövidebb lenne, és az a sok nyaklás eltűnne belőle. Lawrance Kasdan nagyon hiányzik az írásból! Lucas-nak pedig nem szabadna rendeznie, mert az nem az ő feladata. Ő találja ki az univerzumot, tartsa rajta a kezét az alkotó folyamatokon, de a dirigálást, dramaturgizálást, rögtönzést, vagyis a vízió 40%-át, adja át egy másik palinak. Az alkotáshoz, feszültség kell, lépéskényszer, és óriási hév, ami előbbre viszi a dolgokat. Jangót félelmetessé kell tenni, love storit kurtítani, Shmi-t pedig már nem szabad életben látni, mert nevetséges, hogy 10év, 1 hónapig kibírta, aztán gyorsan meghal a fia karjaiban. Várom a véleményeteket.
Igy van. Bele tudtad magad élni a világba, a szereplők helyzetébe, tudtál velük azonosulni, Te mit tettél volna. Egész álomvilágot építhettél fel magadnak. Itt ki a hős, akivel azonsulni lehet? Mindenki tök ismertelen, él-e hal-e nem számít, Anakin anyjának a halála nem hogy meg sem fogott, de még a közelembe sem jött. Sem, hogy levágták a kezét. Mindez mellékes volt. De akkor mi volt a főszál? A nagy roohanásba még bejátszott a percenkénti helyszinváltás.
Lucas minden filmes mesterségbeli tudását sutba vágta, csak azt nem tudom miért.
Gondolom azért keressük benne a Star Wars feelinget mert oda van írva az elejére: Star Wars episode II. ;)
Nem a bundát meg a gumiruhát hiányolom inkább a mesét.
rohadtul semmi különbség nincs
aki pixelesnek látja, az tényleg menjen szemészhez. fogadok, ha azt mondanánk neki, hogy a digi moziban megy a celluloid version, arra mondaná, hogy pixeles
Christensen szerintem igenis jó. Nem a szerelmes részekben látszik igazán, hogy megfogta a karakterét, hanem a Shmi halála utáni jelenetekben. Néha félemetesen eltorzult arccal üvöltözik, máskor megadóan mosolyog, amikor a halott anyját hazaviszi őrület az a dühös nézés. Még Amidala se mer mozdulni se.
Azóta már többen mondták sőt itt a fórumon is megjegyezték páran szóval nem hiszem, hogy vele lenne a gond. Amúgy ismered a mondást:
Ha valaki azt mondja szamár vagy, ne törődj vele! Ha ketten mondják aggódj, ha hárman vegyél egy nyerget!
nem mondasz hülyeséget. Ha az SW is olyan "nyílt kódú" lenne, mint a Linux, és Lucas bácsi néha nem csak a saját feje után menne, akkor jobb lett volna.
Lucasnak kisujjában van a látványvilág, nagyon kreatív, de nem ért mindenhez. Pl. a színészek kiválasztásához.
christensen alakítása nagyon bejött. érezni rajta a vívódást, a sötét és világos oldalt egyaránt. mindazt, amit anno a maszk eltakart.
yoda pedig egyenesen frenetikus. nagyon bejött az egész vívás... mindig is kíváncsi voltam rá, hogyan vívhat az öreg. abban biztos voltam, hogy nem olyan gagyimódra, mint az öreg kenobi az epIV-ben. és bejött. méltó a legnagyobb jedi mesterhez
irtó nagy marhaság összehasonlítgatni a korábbi trilógiával. az más sztori volt, más technikával. ez meg új sztori, új technikával.
egy filmet filmként kell kezelni. nem előzetesként, nem adaptációként (lsd gyűrűk ura), nem dokumentumfilmként.
Talán túl nagyok az elvárások. Engem nem az zavart, hogy hasonlítanak részletek. Engem az zavart, hogy Christiansen alakítása gyenge. Azért kritizálom, mert szeretem az SW-t, de most csalódtam (immár másodszor), és nem fogok hazudni azért, hogy minél nagyobb SW rajongónak nézzek ki. Yoda sokkal jobban tetszett az előző részekben, de nem azért, mert ott öregebb.
tök jó látni, hogy ennyi zseniális rendező- és producercsemete rohangál kicsiny hazánkban
zsenikéim, menjetek ki usa-ba, oktassátok ki lucast meg a színészeket, hogy mit hogy kell csinálnia, hátha megfogadja a szakértői véleményeket :-)
OFF
Olvasgatom a hozzászólásokat és az a kérdés merül fel bennem, hogy miért vannak emberek, akik csak azért kötnek bele valamibe, hogy beleköthessenek. Értem ez alatt a különböző filmekhez való idióta hasonlítgatásokat. Tegyük fel, hogy mindegyikkel egyetértek, egy kivételével. Fogjuk fel úgy mint egy matematikai tételt, ami több részből áll, tehát, ha a tétel egy része bukik, akkor bukik az egész.
Kiemelném az akárhányadszor gonoszul felemlegetett jelenetet az üldözéssel (egyesek szerint a'la 5. elem). Nézzük a feltételeket, adottak jármüvek, amik repülnek. "Átlag" jármüvek, azaz majd minden családnak van ilyenje. Következtetés a világban így közlekednek az emberek. Következtetés egy üldözés igy néz ki a világban. (jönnek az ellenszólamok, de az 5.elemben volt először).
Leképezés. Föld autósüldözés. Senki nem sír pl a Taxi 2 autósüldözésével kapcsolatban, hogy az pedig milyen nagy koppintása egy sok-sok évvel ezelőtt megjelent akármilyen filmnek, amiben szintén szerepelt autósüldözés.
Akkor mégis ebbe miért kell belekötni? Csak mert egy újabb fogodzó a film ellen, azon indittatásnál fogva, hogy valakinek nem tetszik? Írja le korrektül, de a baromságait ne akarja belemagyarázni.
Küld el a haverod messzire, de legalábbis egy lézeres szemműtétre. Aki észrevesz bármi különbséget, az nagy bajnok! Se nem rosszabb, se nem jobb. Ugyan azt a minőséget produkálja, mint a celluloid. Talán a színek harsányabbak egy csipetnyit.De semmi pixel meg ilyen faszságok!
Tegnap megnéztük az SW EP2-t az abszolút rajongó baráti körömmel. Nem mentünk be nagy elvárásokkal a moziba, mint 99-ben az EP1-re, mégis életünk legnagyobb "mozicsalódása".
Ennyire über sz@r amerikai globalizációs marketing szemetet ritkán látni. Nincs egy értelmes jelenet a filmben, ez a Lucas, amilyen nagyszerűt világot alkottott anno 77'ben a semmiből, partvisnyéllel, bábokkal lelkesedéssel és kitartással, amiből mindenki továbbképzelte és továbbépítette a SW birodalmat magában, nos ez a munka egy hitvány multimilliárdos balfék koncepció nélküli, marketinges megalkuvásokkal teli ötlettelen, ömlengős, műstory-ja.
Miért kell egy másik univerzumban lévő storyban olyan elemeket felvonultatni, mint cowboy, tarzan, tiniNteknőcök, stb. Ugyanazok a jelenetek köszönnek vissza, bár+lézerkard+kézlevág, üldözés az utcákon ala 5.elem, yoda,mint a csodapörgettyű, azzal a beállással, nagyon gáz, a két fő jedi(mágus) egymásnak esik, ala (gandalf & szarumán), ráadásul az egyik szereplő ugyanaz.
Bármelyik Xwing,bwing, tie fighter story-t megfilmesítve hihetőbb, "reálisabb" és starwars-osabb lett volna.
El sem tudom képzelni, hogy ez a Anakin ficsúr valaha Vader legyen.
A gladiátoros rész pedig minden képzeletet alulmul.
Sok mindenben egyetértek amit mondasz, sajnos megint csalódnom kellett.
Úgy érzem Lucas, egyfajta digitális boszorkánykonyhának használja ezt a projectet és már nem is foglalkozik a stílussal, az SW világ mértékletes, álmokodozásra késztető bemutatásával. Mindent megakar mutatni, nem hagy nekünk semmit, amin gondolkodni tudunk(nem a történetre értem).
Részletek, mert abban bújik el az ördög: Tetszett egy nagy csomó dolog.Ami mindenkinek tetszett nem is írom le.Egyértelmű. De ez a mézes-mázas látvány elrontja azt is ami jó. Arra kérem ezt az embert nézzen magába és fékezze magát, próbálja összeszedni magát, kérje meg Spielberget rendezze ő a III. részt, rúgja ki azt a sárga art directort a francba, vegye elő a megboldogult öreg, korai látványterveit, és hangolja már össze ezt a kettészakadt SW világot a fene egye meg!
A lézerkardoknak pedig soha nem volt ilyen élénk színük. Valaki üljön már be vele a ranch-i házi vetitőbe és mutassa meg neki, mit, hogyan csinált korában.
(aréna szörnyek patkányfarokkal, szöcske monster, kamu dínó full botrány!Fejcserés támadást nem is hozom fel, önparódia szint erősen!)
Kivancsi lennek, visszahozzak-e Fordot, bar mire oda kerul a sztori, lesz, vagy 70 eves :-)
Azt hiszem igazad van, ami a rohamtempot illeti. De ha most lennek 10 meg kovethetetlenebb lenne. A gyereknek mindenesetre meg nem engedem nezni, igaz, hogy csak 3 eves...
csak egy apró megjegyzés: Yoda és a csőszerű bigyó vs. x-fighter esete
Yoda, amikor kiemeli Luke űrhajóját a mocsárból, meg is jegyzi, hogy az Erő szempontjából tök mindegy, hogy a mozgatni kivánt tárgy mekkora súlyú. Gondolom valami más, filozófikusabb :o) érvek döntenek itt. Teszem azt az űrhajó nyugalomban volt, max. lassan süllyedt, míg a csőszerű bigyó erős zuhanásban volt, ráadásul egy másik Jedi, szintén Erő-alkalmazással lökte le.
najó, szabályrendszerkedés OFF :o)
Mindezt pedig max olvastad, mert a filmbol ez nem derul ki. illetve lehet, hogy a 10. megnezes utan mar korvonalazodik a dolog. Semmit nem bontottak a politikabol. A szerelmi szal megjelenitesere meg a Peral Harbor-ban is tobbet szantak. Ha ilyen lett volna a Titanic, az eleg gaz lett volna (mondjuk most abba ne menjunk bele, az emleiettek kozul melyik klise, illetve giccses)
Nem volt ez a rohanas. Jobban ki voltak dolgozva a karakterek. megismerted a szereploket. A mostani filmbol is nagyon hianyzik ez igazi karakteres szinesz, mint pl. Harrison Ford.
Meg akkor talan nem a penzrol szolt az egesz.
Masreszrol, lehet, hogyha most lennek 10 eves, el lennek ajulva a filmtol, de igy sajnos nem.
én is most néztem meg az episode II-t, és nekem tetszett. egyre inkább közelít a trilógiához, legalábbis mozgalmasságában, cselekményében, ez jó, és ráadásul a látványvilág is frenetikus.
a szinészekkel se volt különösebb bajom, a sztori is jó volt, egyszóval én lelkesen jöttem ki a moziból :o)
az igaz, hogy ez már nem tudja megadni azt a pluszt, azt a kis valamit, amit nem tudunk megmagyarázni, de benne volt a Jedi visszatérben, vagy a Birodalom...-ban, dehát mi se vagyunk már tíz évesek.
Nem akarok beleszolni a nagyok dolgaba, foleg mivel meg nem lattam az EPII-t. De a tv leadta a mult heten a masik negy reszt. Szoval en 8 eves voltam, amikor eloszor lattam az EPIV-t. Gyerekkent nagyon komoly filmnek tunt, de par evvel kesobb a tobbi resz is. Nos, most felnott fejjel, csaladoskent megnezhettem oket szep sorjaban ismet. Levontam a konzekvenciat: a trilogia meg most sem annyira gagyi, mint az EPI. Miert van ez? Meg nem jottem ra, de az alabbiak alapjan kezdem pedzegetni. Jobbak voltak azok a filmek, talan pont a makettek miatt. Ez az ujfajta animacio nem hiteles, na. Meg nem. De lehet, hogy sosem lesz az.
Szép látványvilág, a grafikusok, animátorok kitettek magukért. De a többi...
- Christiansen játéka szánalmas. Lehet, hogy a magyar szinkron rátett még egy lapáttal, de amikor álmodott és az nyögte anyám, a fél mozi ezen röhögött. A szerelmi jelenetek szintén B kategóriásak.
- a CGI Yoda nagyságrendekkel rosszabb, mint a jelmezes Yoda, Frank Ozzal. A végén a vívás egyenesen katasztrofális, és az, hogy közben milyen pofákat vág.
- A coruscanti város tiszta Ötödik elem, a pókrovar Starship Troopers, a robotgyár Indiana Jones utánérzés. (nekem)
Miért nem lehetett a főszereplőnek egy rendes színészt találni??? Bár utálom, de ennél Leonardo Kapriccsio is tízszer jobb színész. Ott van annyi, de annyi fiatal jó színész. Lucasnak egyszer bejött, hogy ismeretlen színészekkel dolgoztat, de most már nem! Hol vannak ezek a színészek még egy fiatal Harrison Fordhoz is?
A nyulat megint betette. Ez már makacsság, azért is berakom. Hát csinálj magadnak filmet Lucas, és nézzed otthon.
Volt benne egy-két jó poén, de a leghumorosabb figura egy robot, C3PO volt.
Sajnálom, de ennél a Gyűrűk Ura is jobb. Ugyanúgy mentem ki a moziból, mint az EPI után, és ezzel nagyon nem voltam egyedül. Barátnőm szerint a film előtti reklámok jobbak voltak.
A látványvilág, a hangok 10 pont, a sztori 6, a színészi játék 2. Egyedül McGregorban és McDarmind-ban nem csalódtam.
De könnyen lehet, hogy bennem van a hiba. Lehet, hogy megöregedtem. De akkor sem tudom a Birodalom visszavág, a Jedi hangulatát egy lapon említeni ezekkel. Egy dolgot elért Lucas, még jobban várom a régi trilógia DVD-it, azok most még nagyobb magasságba emelkedtek nálam.