Meseszépek a virágok.A válaszoddal pedig elviekben egyetértek,csak az a bökkenő,hogy az ugyanitt őshonos európapálma/Chamaerops humilis/cserépben tartva is inkább szárazságkedvelő,annyi vizzel,amennyit a leander kiván meg lehetne ölni.
Pár hete sárga foltok jelentek meg a leandereim levelein, a közepükön barna pöttyel. A levelek közül több feltekeredett. Csatoltam pár képet erről. Mi lehet az ok ? Tápanyaghiány vagy túladagolás ? Kártevő ? Minden segítséget nagyon köszönök....
Pár hete sárga foltok jelentek meg a leandereim levelein, a közepükön barna pöttyel. A levelek közül több feltekeredett. Csatoltam pár képet erről. Mi lehet az ok ? Tápanyaghiány vagy túladagolás ? Kártevő ? Minden segítséget nagyon köszönök....
Aztán télen kiköltözhetünk a garázsba, mert a lakásból kiszorítanak a leanderek.
Ti hol teleltetitek? Nálunk egy szobát, amit miattuk nem fűtünk, elfoglalnak. Ezt nem engedhetjük meg mostmár, ezért komoly gondban vagyunk.
Nekem az volt az ötletem, hogy üvegeztessük be a teraszt télikertnek. Le lettem szavazva. Most az aprócska garázs alatti pincére vágatunk ablakot (műanyag), és oda kerülnek, de kicsit tartok tőle, hogy nem bírják majd. Levinni sem lesz egyszerű.
Igazad van neked abban, hogy Görögországban, Olaszországban, Horvátországban etc. nemigen kapnak havonta sem vizet !
Viszont az nem mindegy, hogy ki van-e földbe ültetve, vagy a teljes gyökérzetét IS süti a nap reggeltől estig.
Továbbá a gyökerek már úgy benövik a földet, hogy semmi nincs az edényben, csak gyökér. És bizonyos méret után már egyszerűen nem lehet nagyobb edénybe ültetni ! Ezért is tápozunk, használunk mindenféle akármiket............
Volt itt szó korábban a törpésitésről, ami "elmúlik "..........
Én teszek fel képet nagyon szivesen,bár nekem csak két tő leanderem van/egyelőre/.Most a törpéről mutatok képet,ami szintén rózsaszinű.Sajnos nem igazi törpe,a kertész szerint-aki hozatta nekem-ez egy Bonsó nevű szerrel kezelt növény,s csak addig marad törpe,amig rendszeresen kapja ezt a törpésitő szert.Igaza lehet,mert az új levelei már normálisak,nem csavarodottak,bár még az izközök rövidebbek,mint a másik leanderemen.Kicsit meglepett,ahogy a fórumot olvasgattam,hogy napi kétszeri öntözést ajánlanak a leanderre.Spanyolországban és Sziciliában rengeteg leandert láttam,s ott úgy tünt,hogy inkább szárazon tartják őket.Nekem a kerti tó mellett vannak,a törpe sima műanyagcserépben,a másik szintén,de azt beleállitottam egy kőkorsóba kavicsréteg tetejére.Ebben a kánikulában naponta öntözöm őket,de egyébként csak kétnaponta kaptak vizet,s nedves volt a földlabdájuk a következő öntözésig.A talajfelszint érett marhatrágyával boritottam,egyelőre más tápanyagutánpótlást nem kaptak./persze tavasszal mindkettőt nagyobb cserépbe ültettem át.